AfterDawn: IT-alan uutiset

Blu-ray- ja HD DVD -kopiointi pian ehkä laillisestikin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 24.5.2007 14:57 Kommentteja (14)

Blu-ray- ja HD DVD -kopiointi pian ehkä laillisestikin Teräväpiirtokuvaa tarjoavien Blu-ray- ja HD DVD-elokuvien kopiointi voi jatkossa onnistua ehkä laillisinkin keinoin. Elokuvastudiot ja levitysyhtiöt viilaavat parhaillaan uutta lisensiointisopimusta, joka voi hyvinkin höllentää levyjen tiukkaa ja kritisoitua DRM-järjestelmää sallivammaksi.
Sekä Blu-ray että HD DVD -levyillä on käytössä AACS (Advanced Access Content System) -niminen kopiosuojausmenetelmä. Uusi lisensiointisopimus muuttaisi AACS:ää siten, että käyttäjät voisivat ottaa elokuvasta varmuuskopion sekä tallentaa elokuvan tietokoneen mediakirjastoon.

"Hallittuna kopiointina" lanseerattu löysennys AACS:ään on vastareaktio DRM-järjestelmiin yleisesti kohdistuneeseen kritiikkiin. Kopioinnin täysin estävät järjestelmät polkevat kuluttajien oikeuksia, sillä ne estävät sisällön varmuuskopioinnin ja esimerkiksi laillisesti hankitun materiaalin käytön muissa medialaitteissa.

Hallittu kopiointi antaisi studioille päätäntävallan siitä, kuinka monta kopiota kuluttaja voi ottaa ja mihin hintaan. Kuluttajalle voidaan antaa siis esimerkiksi mahdollisuus siirtää ostamansa sisältö mobiililaitteelle pientä maksua vastaan. Samoin varmuuskopion ottaminen voisi maksaa tietyn summan.

Rajattomaan riemuun ei siis ole aihetta, sillä jälleen on tarkoitus saada kuluttaja maksamaan kaikesta mahdollisesta. Perusteena tuntuu taas olevan oletus, että kaikissa ihmisissä piilee sisällä pieni piraatti. Mikäli kuluttajat luovuttaisivat esimerkiksi kolmesta sallitusta kopiosta osan eteenpäin, voidaan tätä pitää pienimuotoisena piratismina. Siksi kuluttajahintaa pitää nostaa, kun kopiointi on mahdollista.

AACS-teknologian lisensointia hallinnoiva AACS Licensing Administrator (AACS LA) neuvottelee parhaillaan elokuvateollisuuden edustajien kanssa lisenssin käyttöehdoista. AACS LA:n jäseniä ovat mm. Sony, IBM, Walt Disney, Warner Bros. sekä Microsoft.

Teknologian epäilyttävin osuus on se, että kopioiden laillisuutta kontrolloitaisiin elokuvastudioiden tai riippumattomien osapuolten ylläpitämillä palvelmilla. Kopioiden uudelleen kopionti taas on tarkoitus estää DRM-järjestelmiä käyttäen.

Jalkeille uusi järjestelmä on tarkoitus saada jo tänä vuonna. Se, että AACS on onnistuttu jo murtamaan, ei tosin nopeuta asian etenemistä. Lisäksi joillain studioilla on pelko, että hallittu kopiointi avaa tien AACS:n murtamiseen -- siitäkin huolimatta, että AACS on jo murrettu.

Lähteet:
Ars Technica
Macworld

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

124.5.2007 15:03

Tämä on hyväjuttu, voisi siis ottaa rauhassa varmuuskopion leffasta..

224.5.2007 15:34

Lainaus:
Rajattomaan riemuun ei siis ole aihetta, sillä jälleen on tarkoitus saada kuluttaja maksamaan kaikesta mahdollisesta.

Siis mitä helvettiä, rahastusta rahastuksen perään ja kuluttajien oikeuksien polkemista maan rakoon. Maksa sen ja sen verran niin saat kopioida itse ostamasi leffan toiseen laitteeseen tai ottaa siitä varmuuskopion... Eikö tämä oikeus pitäisi olla jo ihan oletuksena!
Mediamafia yrittää keksi uutta keinoa rahastaa ja jos se ei onnistu niin piratismia taas syytetään...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.5.2007 @ 15:34

324.5.2007 15:51

Missähän vaiheessa ne keksivät, että ostamansa leffan joka katselukerrasta pitää alkaa erikseen maksaa. ;)

Tällä muutoksella elokuvayhtiöt kai yrittävät pelastaa mitä pelastettavissa vielä on nyt, kun AACS:n kiertäminen on tullut niin helpoksi.

424.5.2007 16:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Tämä on hyväjuttu, voisi siis ottaa rauhassa varmuuskopion leffasta..
Vai onko?

Lainaus:
Samoin varmuuskopion ottaminen voisi maksaa tietyn summan.


Minä itse pidän enemmän tästä laittomasta tavasta; ei ainakaan tarvi maksaa kenellekkään ja vaaraa niskaan hönkivistä viranomaisista ei ole. "Mahtavaa, voit ottaa jo maksamastasi elokuvasta vain 10€:n hintaan kopion iPodiisi! Jos otat kaksi kopiota, hintaa kertyy vain vähäiset 19.99€!"

524.5.2007 16:36

Tämä tästä vielä puuttui eli nyt joudutaan vielä maksamaan lisää jostain kuppasesta kopiosta...Hei haloo! Tyhmintä tässä on se että NE jotka ostavat kiltisti kaikki levynsä laillisesti ja haluavat niistä laiiliset kopiot tulevat maksamaan eniten.

miksi elokuva yhtiöt kohtelevat (asiakkaitaan) kuin ne olisivat jo syyllistyneet rikokseen,,,

Onneksi maailma on pullollaan ihmisiä jotka tietävät paljon kopiosuojauksista, eivätkä he ole levy yhtiöiden töissä,,,heh

624.5.2007 16:41
Tom222
Inactive

Lainaus:
Siksi kuluttajahintaa pitää nostaa, kun kopiointi on mahdollista.
Siis hetkinen, nykyisellään leffat on jo ihan tajuttoman kalliita. Jos hintoja vielä nostetaan niin luulen, että noita leffoja ei paljoa myydä.

Kuvitelkaa ny, maksat leffasta 10% enemmän kun ennen, haluat siirtää sen puhelimeen, maksat 3 euroa, haluat kopioida siitä 2 varmuuskopiota mökille ja kotiin. Jokainen maksaa 2 euroa kappale.

Maksat siis leffasta 10% enemmän + 3e + 4e, kun perusoikeutena pitäisi olla, että 10% halvemmalla saat leffan ilman mitään kopiointiestoja.

Pikkuhiljaa alkaa houkuttaa ladata noi leffat, laitat lataukseen ja parissa päivässä valmis ja voit kopioida leffan vaikka 1000 kertaa ilman ongelmia ja laittaa leffan vaikka 1000:teen puhelimeen ilman ongelmia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.5.2007 @ 16:45

724.5.2007 19:03

Lainaus:
Hallittu kopiointi antaisi studioille päätäntävallan siitä, kuinka monta kopiota kuluttaja voi ottaa ja mihin hintaan. Kuluttajalle voidaan antaa siis esimerkiksi mahdollisuus siirtää ostamansa sisältö mobiililaitteelle pientä maksua vastaan. Samoin varmuuskopion ottaminen voisi maksaa tietyn summan.

Vetäkää nyt vittu päähänne jo! Kaverit heittelee juhlapöydästä viimeviikkosia leivänmurujua kerjäläisille ja samalla putsaa niitten rahakupit siitä hyvästä!?

824.5.2007 22:58

Lainaus:
Pikkuhiljaa alkaa houkuttaa ladata noi leffat, laitat lataukseen ja parissa päivässä valmis
mmmmm... mulla nuo tulee alta vartissa...

925.5.2007 8:00

Lainaus:
Lisäksi joillain studioilla on pelko, että hallittu kopiointi avaa tien AACS:n murtamiseen -- siitäkin huolimatta, että AACS on jo murrettu.
Idiootteja on monenlaisia. Ehkä tulisi ottaa nuo kopiosuojatut aurinkolasit päästään ja nähdä maailma sellaisena kuin se on. Todennäköisesti muutaman kopion hinnalla saa jo Slysoftin ohjelmiston, jolla kopioi niin paljon kuin sielu sietää ilman lisäkustannuksia.

1025.5.2007 10:15

Lainaus:

mmmmm... mulla nuo tulee alta vartissa...
20Gb:n HD leffat? Valokuidullako surffaat?

1125.5.2007 11:54

Nyt voi bluray ja HD-DVD -levyjä kopioida ihan laillisestikin, kun uusi laki on tältä osaa kumottu.

http://www.itviikko.fi/page.php?page_id=...200712889&rss=8

1225.5.2007 13:44

kuraa kuraa ja kuraa ja vieläpä rahastusta
johtopäätös---> let the warez continue

1325.5.2007 20:47

no niin hyvä suomi ette antanu ameriikan päättää mitä tehdä ja ei?!,,,hyvä SUOMI hyvä!!

1412.10.2007 19:42

tällaiset ongelmat vain lisäävät waretusta

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto