AfterDawn: IT-alan uutiset

Maanpäälliset teräväpiirtolähetykset Suomeen jo vuonna 2010?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.5.2007 11:10 Kommentteja (54)

Maanpäälliset teräväpiirtolähetykset Suomeen jo vuonna 2010? Digitan tekninen johtaja Kari Risberg pitää mahdollisena, että maanpäälliset teräväpiirtolähetykset voidaan aloittaa Suomessa jo vuonna 2010. Tällöin ei kuitenkaan tulla käyttämään nykyisiä standardeja, vaan DVB-T:n tilalle tulee DVB-T2 ja MPEG-2:n korvaa MPEG-4.
HDTV-lähetykset eivät täten näy nykyisillä digibokseilla, sillä DVB-T2-standardi on tällä hetkellä vasta kehitteillä, joten toistaiseksi sitä tukevia laitteita ei ole juuri markkinoilla. DVB-T2-standardin pitäisi valmistua vuoden 2009 alussa, jonka jälkeen laitteita ilmaantuu enemmän markkinoille. "Kestää aikansa ennen kuin päätelaitteita tulee markkinoille. Ne ovat alussa normaaliin tapaan kalliita, mutta hinta putoaa nopeasti kun toimitusmäärät kasvavat" sanoo Risberg.

Uusilla digibokseilla voi seurata myös vanhoja ohjelmia, joten olemassa oleviin kanavanippuihin ei tarvitse koskea, eikä kuluttajan tarvitse hankkia toista digiboksia "normaaleille" ohjelmille. HDTV-lähetykset keskitetään omaan kanavanippuun, jonne mahtuu korkeintaan viisi HDTV-kanavaa.

Myös olemassa olevat kanavaniput voisi muuntaa uuden standardin mukaiseksi, mutta tämä vaatisi sitä, että kuluttajat hankkisivat uudet digiboksit. TV-yhtiöille muutos toisi säästöjä, sillä TV-yhtiöt eivät maksa kiinteä maksua kanaviensa lähettämisestä, vaan maksu määräytyy käytetyn tiedonsiirtokapasiteetin mukaan, joten uudemman tekniikan avulla säästettävä tiedonsiirtokapasiteetti pienentäisi lähetyskuluja.

HDTV-buumi on maailmanlaajuinen ja Euroopassa arvioidaan olevan yli sata teräväpiirtokanavaa vuoteen 2010 mennessä. Suurin osa näistä kanavista tulee toimimaan satelliitti- ja kaapeliverkoissa, joissa operaattorit voivat itse valita käytettävät standardit ja vuokrata tarvittavat laitteet asiakkailleen.

Lähteet:
Digitoday
ITviikko

Edellinen Seuraava  

54 kommenttia

14.5.2007 11:14

Ikävä jos joutuu ostamaan uuden boksin. Toisaalta noissa teräväpiirtotelevisioissa on usein valmiiksi jo teräväpiirto ja digivirittimet joten ongelmaa ei ehkä synny.

Saa myös nähdä mitä tarkoittaa HDTV-lähetysten aloittaminen 2010 mennessä. Eipä taida lähetykset Helsingin alueen ulkopuolelle näkyä kuin satelliitilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.5.2007 @ 11:15

24.5.2007 11:23

Ikävä tietenkin jos joutuu ostamaan uuden boksin mutta tämä on sitä digiaikaa, kaikki muuttuu ja kehittyy, mukana pitää kaiketi mennä, ei auta.

34.5.2007 11:33

Kaipa jos sitä on tottunut ostamaan uuden PC:n kerran parissa vuodessa niin tuollainen Digipäivitys ei niin pahasti kirpaise. Vielä kun tallentavat boksit muuttuisivat enemmän säännöksi kuin poikkeukseksi.

44.5.2007 12:54

"Teräväpiirtolähetykset Suomeen jo 2010"

Harmi että nyt on vuosi 2007. En tiedä sitten mitä tuo sana "jo" tarkoittaa.

54.5.2007 13:36

Lainaus:
Vielä kun tallentavat boksit muuttuisivat enemmän säännöksi kuin poikkeukseksi.
Eikös ole ollut jo puhetta siitä, että tulevaisuudessa saatetaan televisiolähetysten tallentaminen estää suojauksilla? Ensin jengi saadaan ostamaan kalliit tallentavat digiboksit, jotka nekään eivät ole täysin satavarmoja toiminnallisuuden suhteen ja sitten lopulta suojataan lähetykset. Mitä sitten tallentavilla digiboksilla tekee?

64.5.2007 14:21

ostaahan väki kokoajan uusia kännyköitä ja tietokoneita vaikka vanhalla mentäis vielä jonku aikaa, täs vähä sama juttu eli vanhal boxil toimii vanhat kanavat ja jos tahtoo lisää ominaisuuksia+laatua (lisää tehoa) niin sitte päivitetään. jos 40e maksaa nyt halvin boxi nii se ei kyllä enää oo paljoo pois kuukauden budjetista.

74.5.2007 16:39

Jos noin nopeasti tulee niin ihmeiden aika ei ole ehkä sittenkään ohitse.

84.5.2007 17:16

"Kestää aikansa ennen kuin päätelaitteita tulee markkinoille. Ne ovat alussa normaaliin tapaan kalliita, mutta hinta putoaa nopeasti kun toimitusmäärät kasvavat"

Ja tarkoittaa, että alussa ne eivät toimi ja kun halpoja laitteita tulee markkinoille, ne on vielä nopeammin ja halvemmalla intiassa ja koreassa ohjelmoituja ja toimivat vielä huonommin. Onhan tuo jo nykyisillä digibokseilla nähty. päivityksiä päivityksiä ja ongelmia ja taas erilaisia ongelmia.


"
Toisaalta noissa teräväpiirtotelevisioissa on usein valmiiksi jo teräväpiirto ja digivirittimet joten ongelmaa ei ehkä synny.
"

Nepä vaan taitavat olla mpeg2 digivirittimiä eikä niille mpeg4 sano yhtään sen enempää kuin analoginen lähetyskään. Ja jo ennen purkua on se dvb lähetys erilainen, eli ne nimenomaan ymmärtää lähetystä yhtä hyvin kuin analogista. Ongelma syntyy.

94.5.2007 21:53

Järkeväntuntuinen juttu. Yhteen kanavanippuun mahtuu vain yksi MPEG-2 1080-juovainen HDTV-kanava ja yksi tavallinen kanava. Parannus viiden HDTV-kanavan mahtumiseksi on suurempi kuin MPEG-2 / MPEG-4 vertailuissa yleensä. Toinen juttu on se, että TV-yhtiöiden pitää uusia studiokalusto ja kamerat. Sitten huomataan, että näkyvillä oleva henkilökuntakin pitää uusia, kun entiset ovat jo ryppyisiä. Television ihmisillä on jatkuva hätä iän suhteen (use-by-date) ja ehostusaineita, kauneuskirurgiaa, yms. kuluu yhä enemmän.

Teoriassa digiboxin voi muuttaa MPEG-4:ää osaavaksi jos sen prosessorin kapasiteetti ja muisti riittävät. Voi olla, että valmistajien hylkäämien vanhojen boxien uudelleenohjelmoinnista tulee hyväkin bisness.

105.5.2007 5:15

Onneksi en ole ostanut tuota rikiboksia ... tosin hd-sateliitti löytyy ja taidan ihan rauhassa odotella ja katsella mihin tuo on menossa. Itse juuri ihmettelin tuota kun hd-versiokin on tarjolla niin miksi juuri digi? Ja mitä olen kuunnellut, lueskellut suurin osa narisee vieläkin niitten poksien toimivuudesta.

115.5.2007 6:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sam49:
Parannus viiden HDTV-kanavan mahtumiseksi on suurempi kuin MPEG-2 / MPEG-4 vertailuissa yleensä.
Tuo johtuu siitä että DVB-T2:ssa on todennäköisesti tehokkaampi modulaatio ja koodaus (en jaksa nyt mitään speksejä etsiä), kuin DVB-T:ssä, joten myös dataa pystytään siirtämään enemmän.

125.5.2007 6:31

Lainaus:
Ja tarkoittaa, että alussa ne eivät toimi ja kun halpoja laitteita tulee markkinoille, ne on vielä nopeammin ja halvemmalla intiassa ja koreassa ohjelmoituja ja toimivat vielä huonommin. Onhan tuo jo nykyisillä digibokseilla nähty. päivityksiä päivityksiä ja ongelmia ja taas erilaisia ongelmia.

Perus negatiivinen ajattelutapa ilman mitään todellisuus pohjaa.
Lainaus:
Ja mitä olen kuunnellut, lueskellut suurin osa narisee vieläkin niitten poksien toimivuudesta.

Suurin boksien toimivuudestava valittava ryhmä on edelleenkin se joilla EI ole boksia :)

Mutta kaiken kaikkiaan. Kuulostaa hyvälle uutinen ja naurattaa kun porukka on jo lynkannut suomen tekniikan takapajuisimmaksi maaksi HDTV asioiden pohjalta. Taidetaanpa olla ensimmäisten maiden joukossa ketkä käyttää dvb-t2 standardia :)

135.5.2007 6:47
zonezzz
Inactive

en oikein ymmärrä tätä hössötystä HD:n suhteen, minusta siitä on tehty liian iso numero.
vai väitättekö että nykyinen digitv lähetys on niin suttuista ettei siitä saa selvää, itse ainakaan ei ole ollut valittamista.

eli lähetyksistä tulee tarkenpia, ei muuta?? sisältä pysyy kuitenkin samana, porukat nyt vaan odottaa jotain älytöntä mullistusta HD:n tulon myötä, loppujen lopuksi nykyiselläkin pärjää.

145.5.2007 7:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sam49:
Toinen juttu on se, että TV-yhtiöiden pitää uusia studiokalusto ja kamerat.
Eikös kamerat ole jo HD-valmiita, mutta siirto- ja "käsittelytekniikka" tulee uusia viim. kun peruskanavat alkavat näkyä HD:nä, mihin tosiaan menee yli 3 vuotta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zonezzz:
sisältä pysyy kuitenkin samana, porukat nyt vaan odottaa jotain älytöntä mullistusta HD:n tulon myötä, loppujen lopuksi nykyiselläkin pärjää.
Hyvin pärjääkin, mutta...
Jos sinulla on vaihtoehtoina Ferrari ja Skoda, eikä hintaerokaan ole kovin merkittävä, mutta Ferrarin toimitusaika muutaman vuoden pidempi, kumman loppujen lopuksi ottaisit? Aika moni jäisi odottelemaan Ferraria, ja odotellessaan haukkuisivat Skodaa.

Edit: pilkkuja jne...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.5.2007 @ 07:30


155.5.2007 8:50

Lainaus:
Toisaalta noissa teräväpiirtotelevisioissa on usein valmiiksi jo teräväpiirto ja digivirittimet joten ongelmaa ei ehkä synny.
HD ready tms. tarkoittaa, että laite kykenee HD-resoon, se ei tarkoita sitä että sillä pystyisi suoraan vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä.

HD-virittimiä ei ole tietääkseni yhdessäkään HD-telkkarissa. Nuo normi digivirittimet sen sijaan on yleistymään päin.

Lainaus:
Eikös kamerat ole jo HD-valmiita, mutta siirto- ja "käsittelytekniikka" tulee uusia viim. kun peruskanavat alkavat näkyä HD:nä, mihin tosiaan menee yli 3 vuotta.
Vaikka ei olisikaan HD-valmiita, niin ihan normi kinofilmi pystytään skannaamaan HD-resoon. Ts. vanhatkin leffat saadaan teräväpiirtona.

165.5.2007 10:14

Eikös jo nyt Canal+ lähetä yhdeltä kanavalta kaapelista pelkkää HD-Kuvaa. Sillä pääsee testailemaan hyvin uuden taulutelkkarin tehoja...

175.5.2007 10:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aapeli94:
Eikös jo nyt Canal+ lähetä yhdeltä kanavalta kaapelista pelkkää HD-Kuvaa. Sillä pääsee testailemaan hyvin uuden taulutelkkarin tehoja...


Kyllä, minulla on juuri canal hd-paketti, siinä on 3 hd-kanavaa ja mukana hd-sateliiti boxi+lautanen, jo ennen tuon hankkimista ostin fullhd samsung taulutv:n 27", joka on kyllä ainakin minulle ihan riittävä. Silloin kun ostin tuon tv:n niin kyselin että saako tuota hd-viritintä tuossa tv:ssä kiinteenä, ei saa vain tavallinen digi-singaalin ottava versio löytyy...joten päädyin tuohon hd-pakettiin, näkyy muuten valioliiga hienosti hd:nä :-)

185.5.2007 13:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sam49:
Toinen juttu on se, että TV-yhtiöiden pitää uusia studiokalusto ja kamerat.
Itse asiassa salkkaritkin on kuvattu jo n. puolentoista vuoden ajan HD-laadulla. Lähes kaikki nykyiset tv-ohjelmat kuvataan HD-laadulla, ja lähetetään sitten pakattuina ja paskemmalla resolla ilmoille. Eli kalusto ei aiheuttane juurikaan kuluja TV-yhtiöille.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
...jo ennen tuon hankkimista ostin fullhd samsung taulutv:n 27", joka on kyllä ainakin minulle ihan riittävä.
Anteeksi, mutta mistäs olet saanut 27" FullHD -telkkarin? :o Onko niinkin pienissä telkuissa jo 1080p.. Huhhuh. :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.5.2007 @ 13:32

195.5.2007 15:53

Juu kyllä niitä on, tosin tämän toin saksasta kun hain auton italiasta torinosta. Siellä oli merkeistä ainakin jvc, samsung ja sony noita pieniä 27" ja yleisin siellä myytävä koko oli 37" ja 42" kun kyselin niitten myyntejä.
Sitä en muista oliko minulla i- vai p-versio, mutta muistelisin sen 0lleen 480, 720 ja 1080...katselin juuri netanttilan sivuilla oli joku samsung versio jossa oli hdready, mutta sitä en tiedä skaalaako se 1080p:n? Ja mielestäni vain joissakin malleissa on se digi-sovitin sisään rakennettuna, mutta en ole kuullut että olisiko hd-sovitinta, kertokaa jos on, olisi hauskaa tietää, aina haluaa oppia uutta.

205.5.2007 16:55

Lainaus:
Sitä en muista oliko minulla i- vai p-versio,

Ainoastaan 1080p luokitellaan full hd telkkariksi.
Mutta kun tuo 27" full hd kuulostaa niin uskomattomalta niin laitappa ihan se malli merkintä tänne. Ettei vaan olisi hd-ready?!?

215.5.2007 17:58

Eihän se 27" FullHD ole itse asiassa niin uskomatonta, kun katsoo vaikka 21" tietokonenäyttöä. Tosin nämä näytöt ovat optimoitu tietokoneelle ja sen takia niissä on korkea tarkkuus koska niitä katsotaan läheltä. Televisioissa se raja on yleensä jossain 37" tienoilla, koska niitä katsellaan kauempaa ja sitä pienemmissä kooissa 720p:n ja 1080p:n eroa ei juurikaan paljain silmin huomaa.
Luulen kyllä että se on 1080i tuo telkkari, ellei ole joku aika uusi.. Laitappa tosiaan merkki/mallimerkintä tänne.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.5.2007 @ 17:59

225.5.2007 18:59

Tässä se eli merkki samsung ja tyyppimerkintä tv:n takana LN-S2738D .. ostin tämän tosiaan saksasta ja aikaa n. 5 kk...no sitä en tiedä onko näitä suomessa mutta olen kyllä ihmetellyt tuota merkintää no joka tapauksessa, isäni sitä katseli ensin mutta osti sitten 32" vastaavan. Ei kait tämä mikään ihmeellinen laite voi olla? ainakin kuva näkyy kohtuullisen hyvin tosin auringonvalossa kuva on mielestäni vähän suttuisempi kuin vaikka illalla katsoessa, voipi olla säädötkin peffallaan..

235.5.2007 19:10

Oikeassa olette tämä on 1080i.....tuo english manual kertoo..näin:
r/F Input 2 (air/cable)
HDMI in 2 (1080i)
Composite in 1
PC input 1
PC (RGB Input 1
Headphone jack 1
Sound monitor out 1
Optical sound out 1
S-Video input

tässä on joku ihmeviritin systeemi löytyy ntsc ja pal, tosin tämä on varmaan joku sekasikiö...no toimii ainakin hienosti canal digital hd-paketin kanssa. Siis olen väärässä tämä on tosiaankin 1080i-versio. Hienoa että täällä ollaan tarkkana ja avustetaan huonommin tietävää..

245.5.2007 19:13

Ainiin ja isällä on tämä kun soitin ja kysyin..LE-32R88BD. Kiitos kaikille korjauksesta.

255.5.2007 22:19

Lainaus:
tässä on joku ihmeviritin systeemi löytyy ntsc ja pal, tosin tämä on varmaan joku sekasikiö...no toimii ainakin hienosti canal digital hd-paketin kanssa. Siis olen väärässä tämä on tosiaankin 1080i-versio. Hienoa että täällä ollaan tarkkana ja avustetaan huonommin tietävää..

NTSC / PAL signaalia ymmärtäviä telkkareita on ollut markkinoilla jo yli 10 vuotta...
Eikä tuo sun telkkari ole fullhd eikä mikään 1080i mallikaan.
http://www.pricegrabber.com/p__Samsung_L...D_TV,__24833116
Tuo ilmoitettu resoluutio paljastaa että telkkari on hd-ready eli pystyy 720p kuvaan.
1080i hdmi liitännän kohdalla tarkoittaa sitä että kyseinen liitäntä pystyy vastaanottamaan maksimissaan 1080i kuvaa...

266.5.2007 5:23

Kiitos tarkennuksesta..eikun töllö vaihtoon fullHD-verioksi. :-)

276.5.2007 13:52

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sam49:
Toinen juttu on se, että TV-yhtiöiden pitää uusia studiokalusto ja kamerat.
Itse asiassa salkkaritkin on kuvattu jo n. puolentoista vuoden ajan HD-laadulla. Lähes kaikki nykyiset tv-ohjelmat kuvataan HD-laadulla, ja lähetetään sitten pakattuina ja paskemmalla resolla ilmoille. Eli kalusto ei aiheuttane juurikaan kuluja TV-yhtiöille.
Tiesitkö, että salkkarit kuvataan mahdollisimman pienellä budjetilla ja niiden kamerat on täysiä suseja verrattuna esim niihin millä kuvataan uutislähetykset. Salkarrit kuvataan sonyn hvr-Z1 kameroilla jotka maksavat noin 5k€. (en ole kyl iha 100 varma kamerasta mutta näin muistelisin). Kun taas monet ohjelmat(varsinkin studio ohjelmat) kuvataankin kameroilla joiden kenno koko on vähintään 2/3 joiden hinta kipuaakin sitten yhtäkkiä sinne 20 000€. Tokihan monia kuvataankin jo valmiiksi hd laadulla, mutta taasen monia ei :). Ylellä ainakin kuvataan viellä jonkun verran sonyn pd-170 kameroilla jotka ei ole hd-kameroita, mutta niitäkin siirrytään kokoajan hd:n vastaaviin. Studio tekniikkahan se se on joka tosiaan eniten maksaa, ei keikka kuvaus kamppeet(joilla esim. salkkarit kuvataan).
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.5.2007 @ 13:55

287.5.2007 5:52

Menee vähän off-topiciksi mutta tuosta TV tarkkuuksista vielä sen verran että 720p ja 1080p tarkuuksien eroja ei kyllä huomaa pienissä televisioissa.

Esim. kaverillani on 27" 720p Samsung josta 720p materiaalin kaikki yksityiskohdan näkee vasta 1-1,5 metrin päästä. Normaali katseluetäisyydellä 720p tarkkuus ylittää ihmisen näkökyvyn eikä näin olleen 1080p resoluutiosta olisi juuri mitään iloa.

Itse huomasin 27” Samsung televisiossa yhden HD 720p trailerin jossa oli bugin omaisesti paksussa valkoisessa tekstissä noin yhden pikselin musta ääriviiva. Tämän reunaviivan erotti yhden metrin katseluetäisyydellä mutta jo parin metrin päästä tätä viivaa ei enää huomannut.

Jotta HD reson erottaisi normaalista katseluetäisyydestä pitää kuvaruudun koko mennä jo selvästi 40-50 tuuman kokoluokkaan ja silloinkin katselumatka ei saa olla kovin suuri.

Toisella kaverillani on taas 42 tuumainen 1024x768 reson omaava telkkari ja sen resoluutio on nähtävissä juuri ja juuri tietokonekäytössä (kaveri käyttää sitä sekä televisiona että tietokonenäyttönä olohuoneessaan normaalista TV:n katseluetäisyydestä) 2,5 metrin päästä. Eli jopa tämäkään kokoluokka ei välttämättä vaadi juuri 720p resoluutiota suurempaa tarkkuutta jollei sitä katsele hyvin läheltä. Tähän kokoluokkaan 1080p voisi olla jo ihan hyvä tarkkuus siinä mielessä että se silloin ylittäisi ainakin näkökyvyn.

On sitten eri asia jos joku HD friikki haluaa katsella itse telkkaria nenä kiinni telkkarissa. Itseäni kyllä naurattaisi jos joku tosiaan katselisi isolla porukalla alle 40 tuumaista Full HD TV:tä muutaman metrin päästä. TV on totuttu katselemaan perinteisesti kauempaa ja yleensä sohvalta (joka ei ole kiinni TV:ssä).

Piti vain tässä ihan vain muistutukseksi noista resoluutioiden tarpeellisuuksista kun tuntuu välillä että joku kuvittelee 720p resoluutio tarkoittavan televisiossa automaattisesti huonompaa televisiota. Televisiossa 1080p ei tee automaattisesti parempaa. Resoluutioon vaikuttaa varmaan eniten sen ruudun koko eikä noilla 1080p resoluutioilla ole pienemmissä telkkareissa paljoa hyötyä.

Niin puhuin sitten HD 720p ja 1080p tarkuuksien eroista enkä DVD tai tavallisen DigiTV eroista. 2:lla muulla kaverilla kaverit omistavat 32” telkkarit ja niissä ainakin DigiTV:n tarkkuus ei kyllä oikein tunnut riittävän (tai no siinä rajoilla mennään) puhumattakaan 42” telkkarissa jossa tuo digiTV tarkkuus/pakkaus on jo selvästi liian huono (lähetysten ja elokuvat ovat utuisia ja pakkauksen mosaakkikuvat häiritsevät selvästi). Eli sanotaan että useimmille isomman television omistajille tuo 720p kuvan saaminen televisioon olisi suotavaa. Ja jos ja kun kuvaruutujen koot vielä tästä kasvavat niin sitten varmaan tuon 1080p resoluutio tulee tarpeen. Nykyisellään DigiTV riittää hyvin joka tapauksessa nykyisin suosituimman 32 tuumaisen television käyttöön (sekin vähän siinä ja siinä, mutta riitävä).

HD DigiTV ei tule varmaan niin kovaa juttua kuin moni nyt luulee. Kokonaan toinen asia on sitten se että pitääkö television omistavien päivittää digiviritin pakon edessä vai ei. Jos vaihtopakkoa ei tule niin uuden HD digiTV tulee hankkimaan vain suuren television omistavat henkilöt.

297.5.2007 13:54

Lainaus:
TV-yhtiöille muutos toisi säästöjä, sillä TV-yhtiöt eivät maksa kiinteä maksua kanaviensa lähettämisestä, vaan maksu määräytyy käytetyn tiedonsiirtokapasiteetin mukaan, joten uudemman tekniikan avulla säästettävä tiedonsiirtokapasiteetti pienentäisi lähetyskuluja.
Täysin totta, mutta se ei pidä käytännössä paikkaansa, koska eiköhän suuri osa "kaistan" myyjän kuluista ole pääomakuluja, ja jotenkinhan rahat on tv-yhtiöiltä kerättävä. Eli jos kaistan tarve vähenisi, niin silloin kaistan hintaa pitäisi nostaa, jotta tulot riittäisivät kattamaan pääomalle asetetun tuottotavoitteen.

Samoin toimivat myös vesiyhtiöt, jos veden kulutus laskee, niin veden hintaa on pakko nostaa, jotta "sama" määrä rahaa saadaan kerättyä. No tietenkään kulutuksen puolitus ei TASAN tuplaisi hintaa, mutta varmaan tajusitte pointin.

307.5.2007 15:12
noobster
Inactive

No joo, perus digita shittiä taas "DVB-T2" uusi standardi,
Ei voi sanoa muuta kuin että VOI vittu mitä skeidaa...

317.5.2007 16:30

Lainaus:
Täysin totta, mutta se ei pidä käytännössä paikkaansa, koska eiköhän suuri osa "kaistan" myyjän kuluista ole pääomakuluja, ja jotenkinhan rahat on tv-yhtiöiltä kerättävä. Eli jos kaistan tarve vähenisi, niin silloin kaistan hintaa pitäisi nostaa, jotta tulot riittäisivät kattamaan pääomalle asetetun tuottotavoitteen.

Tämähän avaa vaan tilaisuuden uusille yrittäjille ja mahdollistaa paremmalla kuvalla lähetyksien lähettämisen eikä verkkoakaan tarvitse vahvistaa kun samalla kaista määrällä pystytään tehokkaampaan tulokseen.
Pointtisi on järjetön eikä sinulla ole sille mitään perusteita.
Lainaus:
No joo, perus digita shittiä taas "DVB-T2" uusi standardi,
Ei voi sanoa muuta kuin että VOI vittu mitä skeidaa...

Perustele!

327.5.2007 19:03
noobster
Inactive

Perusteluja:
-jo Olemassa oleva tekniikka joka muualla "maa pallolla" käytössä eli
mpeg 4 pakattu hd järjestelmä + laiteet.
(laitteiden ostaminen muualta euroopasta mahdollista)
-Kustannusten maksaja, kuluttaja! joka tässä tapauksessa laitetaan maksumieheksi "uutuudesta" jolloin taas päästään myymään uniikkia kamaa kalliilla (jos olet tutkaillut esim. nykyisten boksien monopolimaista hinnoittelua)

Yle ja digita yrittävät tällä päätöksellä kiilloitaa omaa kilpeään markkinoimalla "tosi hype uutuus" tavaraa vaikka on olemassa jo valmiit toimivat standardit. (muistatteko miten susi-digi hypetettiin
kansalle)

dvb.t2 tekniikkaa en täysin tunne, mutta kyseessä taitaa olla vain
se että digita saa korjattua nykyisen sutena lanseeratun dvb-t verkon toimivammaksi. Tosin itseä ei kiinnosta tippaakaan koska asustan caapeli taloudessa...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.5.2007 @ 19:05

337.5.2007 19:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
kamaa kalliilla (jos olet tutkaillut esim. nykyisten boksien monopolimaista hinnoittelua)

Juurikin näin, 50€ boksista on kyllä sellainen hinta että maailma siihen kaatuu ;)
Lainaus:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
(muistatteko miten susi-digi hypetettiin
kansalle)

Mikä siinä on sutta?
[quote=noobster]dvb.t2 tekniikkaa en täysin tunne, mutta kyseessä taitaa olla vain
se että digita saa korjattua nykyisen sutena lanseeratun dvb-t verkon toimivammaksi. Tosin itseä ei kiinnosta tippaakaan koska asustan caapeli taloudessa...

Eli siinä kiteytyikin täysin sinun tietämys asiasta ja näin ollen meni pohja kaikilta perusteluiltakin.
Myönnät ettet tiedä asiasta mitään mutta vain periaatteesta ilmeisesti mollaat sitä. Fiksua?!?

348.5.2007 2:56
noobster
Inactive

elä laita sanoja suuhuni! (en kirjoittanut noin että en mistään mitään tietäisi, oletko itse sokea/lukutaidoton?)

edit: käväiseppäs jartar lukemassa digitan juttu aiheeesta, tuo dvb-t2
on tiivistettynä juuri niin kuin tuossa aiemmin kirjoitin. eli parannetaan dvb-t toimivaksi järjestelmäksi (aika näytää miten dvb-t2 toimii)

-Väitätkö että terestiaali toimii kuin junan vessa ja missään ei ole pikselimössöä?
-en jauha nyt 50€ bokseista, vaan kalleimmista tallentavista malleista!
TURHA VETÄÄ HERNEITÄ :-) kaikilla on oma näkemys eri asioista, otse olen
digita vastainen koska heidän politikointi ei minua miellytä...

ps. taitaa 600€ toppyjen myynti loppua kokonaan tai hinta romahtaa kohta, 2009 on kuitenkin vain 2 vuoden päässä.

onko missään kirjoituksia muista maista jotka olisi tähän uutuuteen lähdössä?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.5.2007 @ 05:55

358.5.2007 7:13

Lainaus:
elä laita sanoja suuhuni! (en kirjoittanut noin että en mistään mitään tietäisi, oletko itse sokea/lukutaidoton?)

Kirjoitit että et tekniikkaa tunne ja kommenttisi tukevat sitä erittäin selkeästi.
Lainaus:
edit: käväiseppäs jartar lukemassa digitan juttu aiheeesta, tuo dvb-t2
on tiivistettynä juuri niin kuin tuossa aiemmin kirjoitin. eli parannetaan dvb-t toimivaksi järjestelmäksi (aika näytää miten dvb-t2 toimii)

DVB-T2 on kyllä suuren luokan uudistus ja nykyinen DVB-T järjestelmä on ihan toimiva.
Lainaus:

-Väitätkö että terestiaali toimii kuin junan vessa ja missään ei ole pikselimössöä?

Hyvin toimii ja pikseli mössö yleistäminen on lähinnä naurettavaa.
Lainaus:
-en jauha nyt 50€ bokseista, vaan kalleimmista tallentavista malleista!
TURHA VETÄÄ HERNEITÄ :-) kaikilla on oma näkemys eri asioista, otse olen
digita vastainen koska heidän politikointi ei minua miellytä...


Sillä 50€ boksilla pystyy katsomaan digitv:tä. Asia selvä?!?
Niin ja onhan se digitv järjetelmän vika jos joku boksin valmistaja ei ole ilmeisesti toiminut annettujen pelisääntöjen mukaan. Ai niin, ei se ole sen vika.

368.5.2007 7:39
noobster
Inactive

kiva jos sinulle riittää 50€ boksi ja jos olet täysin tyytyvainen dvb-t lähetyksiin. Vittuako itket sillä kaikki muut eivät välttämättä ole!
en ole hd-tä todellakaan vastaan vaan sitä mieltä että laitteistot/standardi on jo olemassa täysin toimivana joten taas liian iso kala digitan koukuun. Ja tosiaan jos luit tuon digitan tiedotteen aiheesta siellä juuri kerrotaan että em. hommalla laitetaan nykyinen dvb-t verkko kuntoon.

378.5.2007 9:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
kiva jos sinulle riittää 50€ boksi ja jos olet täysin tyytyvainen dvb-t lähetyksiin. Vittuako itket sillä kaikki muut eivät välttämättä ole!

En ole sanonnut millainen digisovitin minulla on jote et voi sitä tietää. Sen voin paljastaa että niitä on minulla kaksi kappaletta.
Pointti on vaan siinä että sen boksin saan 50€. Turha itkeä jos tarvii parempaa eikä ole rahaa. Ferrariakaan ei saa ilmaiseksi.
Ilman perusteita digitv:n haukkiminen pysyy näköjään vieläkin muodissa suomessa...
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
en ole hd-tä todellakaan vastaan vaan sitä mieltä että laitteistot/standardi on jo olemassa täysin toimivana joten taas liian iso kala digitan koukuun. Ja tosiaan jos luit tuon digitan tiedotteen aiheesta siellä juuri kerrotaan että em. hommalla laitetaan nykyinen dvb-t verkko kuntoon.

Tästä päästään taas siihen että silloin kun suomessa aloitettiin digit-lähetykset niin ei ollut olemassakaan mitään mpeg 4 pakkauksella olevia maanpäällisiä lähetyksiä joten sellaista on ihan turha vaatia.
Tietty voisit kertoa mite homma oltaisiin saatu tehtyä paremmin niin kerro tänne sillä paremmin sen tiedät.
Ja tuo viimeinen väite. Kerro nyt ihmeessä miten se verkko "kunnostetaan" dvb-t2 systeemeillä :)

388.5.2007 12:39

Lainaus:

Pointtisi on järjetön eikä sinulla ole sille mitään perusteita.
Samoin toimivat myös vesiyhtiöt, jos veden kulutus laskee, niin veden hintaa on pakko nostaa, jotta "sama" määrä rahaa saadaan kerättyä. No tietenkään kulutuksen puolitus ei TASAN tuplaisi hintaa, mutta varmaan tajusitte pointin.

No tietysti olettaen, että uusia mainosrahoitteisia/kaupallisia kanavia ei olisi jonossa tulossa.

398.5.2007 12:39
noobster
Inactive

googleta "dvb-t2" ja lue...

ja toiseksi olet visiin umpisokea jos et pikselöitymistä t lähetyksessä huomaa?

408.5.2007 12:53

^^ Teen töikseni videoita = kuvan laatu todella tärkeää minulle ja näkö tarkistettiin 4kk sitten ja silloin pystyi näkemään kaikki "e":t Siltikään ei oo melkein koskaan näkynyt täälläpäin pikseli mössöä digi lähetyksissä. Ainoa mikä joskus on kussut kunnolla on voice ja urheilu kanava, ja voicen nyt sietääkin mössööntyä. En kyllä missään nimessä enää takasin analoogiseen haluisi. Talossa on yksi tv jossa ei digiboksia ja sen katsominen on yhtä tuskaa koska kuvanlaatu on todella huono ja joitain värejä ei edes toistu (ei johdu tv:stä).

418.5.2007 15:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Juhls:
Siltikään ei oo melkein koskaan näkynyt täälläpäin pikseli mössöä digi lähetyksissä. Ainoa mikä joskus on kussut kunnolla on voice ja urheilu kanava, ja voicen nyt sietääkin mössööntyä.
Hmm... kyllä meillä vaan kaapelissa on MTV3:n, Subin ja Nelosen kuva nopeissa liikkeissä ja yksivärisessä taustassa välillä hyvinkin ikävän pikselöitynyttä, vaikka telkku on ihan tavallinen analoginen laajakuva 32". Signaalitaso on ok, mutta bittivirta selkeästikään ei lähimainkaan, kun pitää tunkea nippuun liikaa kanavia ja niidenkin kaistaa vielä kuristaa, ettei maksaisi lähetys niin paljon.

428.5.2007 16:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
googleta "dvb-t2" ja lue...

ja toiseksi olet visiin umpisokea jos et pikselöitymistä t lähetyksessä huomaa?

Sovitaan sitten että olet täysin väärässä joka asiassa kerta googlea tarjoat vastaukseksi. Käy minulle.

Ja tuosta pikselöitymisestä. Välillähän sitä tulee mutta digikuva on laadullisesti aivan eri luokkaa kuin mitä analogilähetykset voivat tarjota. Varsinkin kun on vähänkin isompi ruutu kyseessä niin kuka tahansa huomaa kumman kuva vie voiton selkeästi. Itsellä 42" ja tutuilla löytyy noita 37" ja 40" malleja ja jokaisen mielestä digikuva on ylivoimaisesti parempi.
Lainaus:
Hmm... kyllä meillä vaan kaapelissa on MTV3:n, Subin ja Nelosen kuva nopeissa liikkeissä ja yksivärisessä taustassa välillä hyvinkin ikävän pikselöitynyttä, vaikka telkku on ihan tavallinen analoginen laajakuva 32". Signaalitaso on ok, mutta bittivirta selkeästikään ei lähimainkaan, kun pitää tunkea nippuun liikaa kanavia ja niidenkin kaistaa vielä kuristaa, ettei maksaisi lähetys niin paljon.

Vika ei ole tekniikassa vaan siinä että kaapelitv-yhtiösi säästää kulutuksissa...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.5.2007 @ 17:48

438.5.2007 17:36

Täytyy kyllä olla jartarin puolella siinä mielessä, että digilähetyksen kuvanlaatu on ihan jäärjettömän hyvä verrattuna analogiseen. Tällä hetkellä on vielä yksi viritteinen boksi, minkä vuoksi joutuu katsomaan analogista jos nauhoittaa ohjelmaa ja katsoo jotain muuta. Saas nähdä tuleeko 2 viritteisten boksien hinnat alas syksyyn mennessä vai pakotetaanko kuluttajat ostamaan niitä yhtä kalliilla kuin nyt.

448.5.2007 18:34

Lainaus:
[quote]Hmm... kyllä meillä vaan kaapelissa on MTV3:n, Subin ja Nelosen kuva nopeissa liikkeissä ja yksivärisessä taustassa välillä hyvinkin ikävän pikselöitynyttä, vaikka telkku on ihan tavallinen analoginen laajakuva 32". Signaalitaso on ok, mutta bittivirta selkeästikään ei lähimainkaan, kun pitää tunkea nippuun liikaa kanavia ja niidenkin kaistaa vielä kuristaa, ettei maksaisi lähetys niin paljon.

Vika ei ole tekniikassa vaan siinä että kaapelitv-yhtiösi säästää kulutuksissa...[/quote]Juuei. Kyllä vika on MTV3:n ja Nelosen omistavissa yhtiöissä. Ei Elisa pysty kaivamaan yli 6 mbps jos ohjelma lähetetään vaan kahdella. Digita kun velkoo käytetyn kaistan mukaan edelleen. YLE:n puolella kuva on pääsääntöisesti ok.

458.5.2007 19:24

Lainaus:
Juuei. Kyllä vika on MTV3:n ja Nelosen omistavissa yhtiöissä. Ei Elisa pysty kaivamaan yli 6 mbps jos ohjelma lähetetään vaan kahdella. Digita kun velkoo käytetyn kaistan mukaan edelleen. YLE:n puolella kuva on pääsääntöisesti ok.

Tietty se vaikuttaa hyvin paljon millaista kuvaa edes lähetetään ja ylen puolella varmaan enemmän lähetetään "rauhallista" kuvaa.
Eniten kuitenkin saat todennäköisesti syyttää kaapelitv-yhtiötä vai paljonko sinulla on kokemusta terrestiaali lähetyksien seuraamisesta dvb puolelta?
Telkkarin suhtautuminen alhaiseen bittivirtaan vaikuttaa myös kuvaan...

469.5.2007 7:28
noobster
Inactive

aika pieniähän noi sun näytöt on,
tuossa sulle linkki proosaan (jos et osaa googlettaa):
http://www.rtt.tv/docs/2007/DVB-T2_kaupalliset_vaatimukset.pdf
http://www.rtt.tv/docs/2007/DVB-T2_tekniset_vaatimukset.pdf
(tarkoitus tuplata nykyisen T kapasitetti)

analogia ja digiä nyt on aika turha edes ruveta vertaileen,
tosin dvb-c kaapelissa ainakin kuvan taso välillä tosi surkeaa ja mailla
taas joutuu olemaan dvb-t letkun perässä ja pikselöityy, nykii...

saanähdä miten laadukkaasti euroveisut yleltä tulee.

editoitu..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.5.2007 @ 07:40

479.5.2007 9:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
aika pieniähän noi sun näytöt on,
tuossa sulle linkki proosaan (jos et osaa googlettaa):
http://www.rtt.tv/docs/2007/DVB-T2_kaupalliset_vaatimukset.pdf
http://www.rtt.tv/docs/2007/DVB-T2_tekniset_vaatimukset.pdf
(tarkoitus tuplata nykyisen T kapasitetti)


Missäs puhuttiin siitä verkonkorjaamisesta. Ei missään. Laitappa nyt linkkiä siihen.

Mielipiteitä on monia, omasta mielestäni 42" tuumaa on ihan sopiva telkkarin kuvaksi omassa käytössä...

489.5.2007 11:47
noobster
Inactive

no minun mielestä se on vielä tosi pieni...
no joo, tarkemmin sanamuoto ei ole "korjata",
eihän ne nyt voi itse sitä todeta että olisi heikosti toimiva systeemi.
Et voi väittää ettei nyky sd lähetyksissä olisi ongelmia...
no katsotaanhan sitten 2010 miten pelaa, jos pelaa yhtähyvin niin
vit****s, mutta todennäköisesti kaapelissa toimii kun kaaaistaaa on enemmän, tosin jos sen kanssa kursaillaan...

(tai no sinähän se tosin olet kaikessa aina oikeassa!)

499.5.2007 12:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
no minun mielestä se on vielä tosi pieni...
no joo, tarkemmin sanamuoto ei ole "korjata",
eihän ne nyt voi itse sitä todeta että olisi heikosti toimiva systeemi.
Et voi väittää ettei nyky sd lähetyksissä olisi ongelmia...


Semmoista järjestelmää ei olekkaan missä ei olisi koskaan ongelmia.
Mutta pointtisi tuli selväksi. Olet periaatteessa digita vastainen ilman mitään oikeaa syytä...

Ensimmmäiseen kommenttiin että on pojalla vielä aikaa kasvaa maailmassa kun tahallaan yrittää riitaa haastaa...

509.5.2007 13:52
noobster
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti noobster:
no minun mielestä se on vielä tosi pieni...
no joo, tarkemmin sanamuoto ei ole "korjata",
eihän ne nyt voi itse sitä todeta että olisi heikosti toimiva systeemi.
Et voi väittää ettei nyky sd lähetyksissä olisi ongelmia...


Semmoista järjestelmää ei olekkaan missä ei olisi koskaan ongelmia.
Mutta pointtisi tuli selväksi. Olet periaatteessa digita vastainen ilman mitään oikeaa syytä...

Ensimmmäiseen kommenttiin että on pojalla vielä aikaa kasvaa maailmassa kun tahallaan yrittää riitaa haastaa...
Älä pojittele kun et kerran imetäkkään, ja sen takia olen digita vastainen kun en ole lähetysten laatuun tyytyväinen. POIKA!

519.5.2007 14:16

Lainaus:
Älä pojittele kun et kerran imetäkkään, ja sen takia olen digita vastainen kun en ole lähetysten laatuun tyytyväinen. POIKA!

Et ole tyytyväinen mutta et ole kertonut miten asiat olisi paremminkaan voitu tehdä? Kuten ennempääkin on sanottu niin mahdottomuuksia ei voi toivoa ja jos se kuvanlaatu todellakin niin paljon tympii niin hommaa ne canalin HD kanavat. Ei tarvitse valittaa sen jälkeen kuvan laadusta.

529.5.2007 15:16
noobster
Inactive

Lainaus:
[quote]Älä pojittele kun et kerran imetäkkään, ja sen takia olen digita vastainen kun en ole lähetysten laatuun tyytyväinen. POIKA!

Et ole tyytyväinen mutta et ole kertonut miten asiat olisi paremminkaan voitu tehdä? Kuten ennempääkin on sanottu niin mahdottomuuksia ei voi toivoa ja jos se kuvanlaatu todellakin niin paljon tympii niin hommaa ne canalin HD kanavat. Ei tarvitse valittaa sen jälkeen kuvan laadusta.[/quote]En ole mikään ylämaan tietäjä, jos tietäisin miten hommat pitäisi tehdä en tässä olisi komentoimassa.
Ja ei ole edes varmaa tuleeko koko t2 touhusta mitään...
Canalin ohjelmisto on aika suppeaa, ja on kyllä ollut harkinnassa.
(tosin siinäkin on mutkansa raudan kanssa)
mutta onneksi ameriikan serkulta saa tarpeeksi tyydyttävää sisältöä elämään.

5329.9.2007 18:15

DVB-T on itsessään todella hyvä standardi, vain hieman vanhahko.. DVB-T2 on siis periaatteessa päivitys tälle vanhalle hyvälle standardille.

5430.9.2007 6:44

Mielestäni HDTV:tä katsotaan kuten tietokoneen näyttöä eli aika läheltä. Tai sitten isona kuvana esim. projektorilla. Muistelkaapa vanhanajan diaesityksiä. Noin 8 Mpix kuva ja katseluetäisyyssuhde jotain 1:2. Olen katsellut (nenä kiinni ruudussa) HDTV:tä jonkin verran ja huomannut, että eri ohjelmissa on suuria laatueroja. Sitten on kaikenlaisia pikkuvikoja, kuten 4:2:0 värikoodauksen tuottamat harhakuvat (artefacts). Parhaita ovat aikoinaan 70 mm filmille huolellisesti tehdyt jutut.

DVB-T2 tuntuu jotenkin yliampuvalta varsinkin Suomen oloissa. Vaikea kuvitella, että jostain ilmestyisi yli 150 maanpäällistä HDTV kanavaa ihan lähiaikoina. Ehdotettu ristipolarisaatio taas haittaa katselua esim. busseissa. Monimutkaiset antennit ovat muutenkin riesa. Esim. risti-yagi on tosi hankala käsitellä tavalliseen verrattuna. T2 äkkiä katsoen ei näytä parantavan kuvaa nykyidestä HDTV:n noin 2 Mpix mihinkään, vain lisäävän radiotaajuuksien kapasiteettia.

Jos tarjontaa pitää saada lisää, mitä kannatan, olisi parempi mennä valokuituverkkoihin ja tilausvideo (video-on-demand) systeemeihin. Siinä on tietysti ongelmana kuka maksaa runkoverkon, jossa pitää kulkea terabittejä poikineen. Tilausvideo hommissa pienetkin ryhmät, esim. syrjäkylien lääkärit, pääsisivät katsomaan itselleen tarkoitettuja ammattiohjelmia, joita varmaan ei lähetetä ilman kautta. Tosin yksi kanava lähetti saksalaisen sarjan oikeista ruumiinavauksista.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Pohjoismaiden julkisen liikenteen tiedot Applen karttoihin – myös Suomi mukana Pohjoismaiden julkisen liikenteen tiedot Applen karttoihin – myös Suomi mukana (21.1.2019 11:04)
Google Maps on näyttänyt jo pitkään julkisen liikenteen vuorot reittihaun yhteydessä. Nyt myös Apple on alkanut kirimään Googlea karttojensa kanssa, kun Pohjoismaiden, Suomi mukaan lukien, julkisen ....
Apple palautti klassikkomallin myyntiin – Varastot tyhjenivät heti Apple palautti klassikkomallin myyntiin – Varastot tyhjenivät heti (21.1.2019 10:12)
Apple palautti hetkellisesti klassikkomalli iPhone SE:n takaisin myyntiin. Malli oli myynnissä vain Yhdysvalloissa, eikä palautumisesta muille markkinoille ole tietoa. Maanantaiaamulla malli ....
Mikrobitti: Nettipiraatille maksettavaksi sadan euron vahingonkorvaus ja 23 000 euroa oikeudenkäyntikulut Mikrobitti: Nettipiraatille maksettavaksi sadan euron vahingonkorvaus ja 23 000 euroa oikeudenkäyntikulut (21.1.2019 10:04)
Markkinaoikeus on määrännyt suomalaisen verkkopiraatin maksamaan 100 euron vahingonkorvaukset Crystalis Entertainmentille kahden Black Sails -televisiosarjan jakson jakamisen takia. Crystalista ....
1 kommentti
Google julkaisemassa edullisemman version Pixel 3:sta – Videoesittely Google julkaisemassa edullisemman version Pixel 3:sta – Videoesittely (21.1.2019 09:30)
Älypuhelinmerkit ovat selvästi siirtymässä kahden kärjen mallista kolmen mallin kärkeen. Enää ei riitä, että lippulaivasta tarjotaan tavallinen malli ja Plus-kokoinen malli, vaan näiden lisäksi ....
Peltipoliisitiedot saapuvat Google Mapsiin Peltipoliisitiedot saapuvat Google Mapsiin (21.1.2019 09:13)
Autonavigointilaitteille ei ole välttämättä enää juurikaan käyttöä, koska Google Maps ja muut mobiilisovellukset ovat kirineet ominaisuuksissa ja tarkkuudessa niiden tasolle. Navigaattoreissa ....
1 kommentti

Uutisarkisto