AfterDawn: IT-alan uutiset

Apple kannustaa levy-yhtiöitä luopumaan DRM:stä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 30.4.2007 21:01 Kommentteja (13)

Apple kannustaa levy-yhtiöitä luopumaan DRM:stä Apple yrittää odotetusti saada muutkin levy-yhtiöt seuraamaan EMI:n esimerkkiä ja tarjoamaan käyttöoikeuksia rajoittavista suojauksista vapaata eli DRM-suojaamatonta musiikkia iTunes Music Storessa. Yhtiö lähetti viime viikon lopulla levy-yhtiöille kirjeet, joissa informoitiin muutoksista.
Kirjeessä jo nyt musiikkia iTunesin kautta myyville levy-yhtiöille kerrottiin, että pian ne voivat myydä iTunesissa myös DRM-suojaamatonta musiikkia. Kirjeen mukaan monet ovat jo ehtineet kysellä, miten korkeampilaatuista suojaamatonta musiikkia saa myyntiin iTunesiin. "Ensi kuusta alkaen iTunes tarjoaa korkeampi tasoista, DRM-suojaamatonta musiikkia ja musiikkivideoita kaikille asiakkailleen", kirjeessä todetaan.

Ensimmäisenä suurena levy-yhtiönä EMI sopi tuovansa iTunesiin myyntiin myös DRM-suojaamatonta musiikkia. Kappaleet ovat koodattu 256 kbps -pakkauksella tavallisen 128 kbps:n sijaan, joten ne ovat myös parempi laatuisia. Vastapainona parantuneelle laadulle hinta on noussut 1,29 euroon DRM-suojattujen kappaleiden 0,99 eurosta. Vanhat DRM-suojatut kappaleet voi päivittää DRM-suojaamattomiin versioihin 30 sentillä per kappale.

DRM-suojaamattomien kappaleiden myynti iTunesin kautta alkaa virallisesti toukokuun ensimmäisenä päivänä. Odotettavissa on, että uutisia uusista sopimuksista kuullaan jo pian, vaikka suuret levy-yhtiöt saattavat lähteä hitaasti mukaan.

Lähteet:
Tech.co.uk
Macworld

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

130.4.2007 21:32

markkinajohtajan on helppo hymyillä. hieman ilkikurista edistystä mutta kaipa se positiivista on silti

21.5.2007 4:14

Hienoa että joku todellakin ilmoitaa kantansa (siis isoista yrityksistä) oli levymyyntikin helpompaa ja myös se nettimyynti (mp3) kun voisi ilman ihemeellisempiä kiemuroita tehdä ostamastaan musiikista cd-versioita.

31.5.2007 5:54

"Kappaleet ovat koodattu 256 kbps -pakkauksella tavallisen 128 kbps:n sijaan, joten ne ovat myös parempi laatuisia."

Tarkoittaako tuo, että iTunesin kappaleet ovat tähän asti olleet 128 kbps-muodossa?! En ole itse palvelua koskaan käyttänyt, mutta tuosta lauseesta tuli semmoinen kuva. Jos se pitää paikkansa, niin ei ihme, jos ihmiset ovat warettaneet. 128 kbps nyt on niin tasotonta, ettei siitä kyllä kehtaa mitään maksaa. Varsinkin, kun monet levyt pystyy nykyisin warettamaan flac-muodossa.

Sinällään siis positiivista kehitystä. Jos musiikkia alkaa saada ilman DRM-suojauksia ja hyvällä laadulla, niin saatan minäkin siirtyä laillisen musiikin kuuntelijaksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.5.2007 @ 05:55

41.5.2007 7:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vaistokas:
Tarkoittaako tuo, että iTunesin kappaleet ovat tähän asti olleet 128 kbps-muodossa?! En ole itse palvelua koskaan käyttänyt, mutta tuosta lauseesta tuli semmoinen kuva. Jos se pitää paikkansa, niin ei ihme, jos ihmiset ovat warettaneet. 128 kbps nyt on niin tasotonta, ettei siitä kyllä kehtaa mitään maksaa. Varsinkin, kun monet levyt pystyy nykyisin warettamaan flac-muodossa.

Apple music storen kappaleet ovat toki 128 kbps, mutta ne käyttävät parempaa MGEG-4 pohjautuvaa AAC koodausta, jolloin kappaleen laatu on parempi, kuin vastaavan 128 kbps mp3 tiedoston.
http://fi.wikipedia.org/wiki/AAC

51.5.2007 8:34

Hidas askel eteenpäin, mutta hinnat ovat aivan järkyttävän törkeitä vieläkin.

Spekuloidaanpas hieman... Ajatellaanpas, että levyllä on 12 biisiä ja jos koko levyn haluaa hinnaksi tulee 15.50 e. Siinä ei ole mitään kansitaidetta, sanoituksia yms mitä normaalin levyn mukana tulee. Sitten jos haluat poltella levylle, pistä päälle vielä yksi tyhjä cd-levy, mahdolliset tulostuskulut kansille.. niin varmasti se 16 euroa on hikisen cd-r:n hinta. Jos osaa etsiä oikeasta paikasta, niin ihan konkreettisen levyn, kansitaiteineen saa 15-16 euroon, postikuluineen.

Kun otetaan huomioon se, että internet-myynnin ansiosta levy-yhtiöiden ei tarvitse painattaa niin isoa määriä levyjä, käyttää rahaa varastointiin / kuljetuksiin, niin vähän kummalta tuntuu että noinkin kalliita nuo biisit ovat. Kyllä kaistakin maksaa, mutta biisien internetkaupassa pyörähtävän datan määärään suhteutettuna yhden levyn siirtäminen voisi maksaa varmaan 5 senttiä, todennäköisesti ei sitäkään. Ainakin minusta aika kovat voitot revitään noilla internetissä myytävillä biiseillä.

Onhan tuossa se etu, että voi yksittäisiä biisejä ostella.. mutta eikö se yhden biisin ostaminen sieltä sun täältä nakerra levy-yhtiöiden bisnestä kun ne ei saa myytyä kokonaisia levyjä isommalla katteella?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.5.2007 @ 08:37

61.5.2007 8:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ysf:
Hidas askel eteenpäin, mutta hinnat ovat aivan järkyttävän törkeitä vieläkin...


Vaikka nuo parempi laatuiset ja suojaamattomat yksittäiset kappaleet maksavat ainakin näin aluksi enemän kuin DRM-biisit, niin muistaakseni ostettaessa kerralla koko albumi, hinta on 9,90e, kuten on tähänkin asti iTunesissa ollut.

72.5.2007 1:06
finbyte
Inactive

Aivan liian kallista 0.99/1.29 euroa/ kpl + huono laatu 128+256 kbps vaikka olisikin parempi laatu kuten 4HeNE totesi. Warettaminen flac-muodossa jatkuu surutta 24/7. Mistään en maksa yhtään mitään mutta waretan ilmaiseksi kaiken :) Näin jatkuu niinkauan kunnes häviötöntä musaa saa 0.10-0.20 eurolla. Enempää en maksa kappaleista. Levystä maksan max 2-4 euroa. 9.90 euroa levystä on naurettavan kallista. Waretus jatkuu surutta 24/7 ja vähintään 10 gt / vuosi :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.5.2007 @ 01:06

-Finbytes Admin-

82.5.2007 7:34

Lainaus:
Näin jatkuu niinkauan kunnes häviötöntä musaa saa 0.10-0.20 eurolla.

Ilmottele kun keksit laitteen, joka muuntaa äänen digitaaliseksi ilman häviötä ;)
Jotenkin arvasin, että heti kun tulee drm-vapaata musiikkia myyntiin, keksitään monia hyviä syitä miksi musiikista ei voisi maksaa. Onhan se selvä, että 256kbps on aivan laadutonta ja että biisien mukana täytyy tulla kansikuvat. Hinnat on aivan törkeät! Ei kenelläkään voi olla varaa maksaa 1,3e biisistä.

Sitten kun hinta tippuu 10snt/biisi ja laatu on vähintään paras mahdollinen.. jatketaan warettamista! Nimittäin ostamiseen vaaditaan luottokortti tai paypal-tili, törkeää!

93.5.2007 0:47
finbyte
Inactive

Se on ihan sama mitä arvelit tai teet. Sillä kun ei ole mitään käytännön merkitystä warettajiin. Tiedän, että suomessakin on +100 000, jotka warettavat vain siksi koska se on ilmaista. Eikä heillä ole mitään aikomusta ruveta makselemaan yhtään mitään. Aivan oikea asenne. Heidän päätään ei käännä mikään laki, hallitus eikä mikään. Se on fakta, jonka kanssa sisältöteollisuus ja muut joutuvat elämään.

Waretus ei vaan lopu ikinä. Minua se ei häiritse yhtään. Teenhän itse samoin ja vaikka en tekisi. Ymmärtäisin sen, että sellaisia aina tulee olemaan, jotka hankkivat ilmaiseksi. Jokainen tekee niinkuin tekee. Eikä kukaan toinen voi toisen valinnoille yhtään mitään. Moralisointi on täysin turhaa. Naapurin pekka warettaa, koska ei halua maksaa mitään ja sinä, eikä kukaan muukaan voi sille asialle yhtään mitään. Näin se vain menee. Sanoisinkin niille, jotka yrittävät moralisoida. Ei moralisointi vaikuta yhtään mitään. Korkeintaan innostaa warettamaan lisää. Älkää siis haaskatko aikaanne tyhjään moralisointiin, jolla ei ole mitään vaikusta, muuta kuin innostaa warettamaan lisää ja enemmän :) Koitan olla vastaamatta enää tähän ja yritän käyttää aikani warettamalla lisää. Nytkin 24/7 waretan niin sitä on vaikea lisätä :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.5.2007 @ 00:55

-Finbytes Admin-

103.5.2007 3:39

Entä nopeammat kaistat? :D

Kyllähän tuo on hyvä niille, jotka haluavat saada musiikkinsa laillisesti.


AMD Athlon 3200+ | Asus A7V8X-LA | 1024MB (512MB x2) | 7600gs core 500mhz mem. 400mhz | 160Gt + 250Gt

113.5.2007 11:52

Lainaus:
AAC usually achieves better sound quality than the more popular MP3 format when compared at the same bitrate, especially for bitrates below about 100 kbit/s.
--http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Audio_Coding

No joo... mitä minä olen ymmärtänyt, niin ero on mitätön. Tuskin paljon kummempi, kuin jos paikkais mp3:n sijasta ogg-vorbiksella... mikä olisikin suotavaa.

Lyhyt kommentti: tuossa aikaisemmin joku sanoin, että biisien pitäis maksaa 0,1 €. No en nyt ihan ole samaa mieltä, mutta olen kyllä samaa mieltä, että tuo 1,3€ on ihan liikaa (ja vielä 9,9 €). Häviöttömästi pakattua digitaalista musiikkia (en häviöttömästi digitaaliseksi muutetuttua musiikkie tai no jos sitäkin saa.. :D ) kaipailisin myös ja kansitaiteita, sanoituksia. Näillä hinnoilla voin ehkä jotain ostaa, kunhan saan tuon visan hankittua...

123.5.2007 17:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti finbyte:
Se on ihan sama mitä arvelit tai teet. Sillä kun ei ole mitään käytännön merkitystä warettajiin. Tiedän, että suomessakin on +100 000, jotka warettavat vain siksi koska se on ilmaista. Eikä heillä ole mitään aikomusta ruveta makselemaan yhtään mitään. Aivan oikea asenne. Heidän päätään ei käännä mikään laki, hallitus eikä mikään. Se on fakta, jonka kanssa sisältöteollisuus ja muut joutuvat elämään.

Waretus ei vaan lopu ikinä. Minua se ei häiritse yhtään. Teenhän itse samoin ja vaikka en tekisi. Ymmärtäisin sen, että sellaisia aina tulee olemaan, jotka hankkivat ilmaiseksi. Jokainen tekee niinkuin tekee. Eikä kukaan toinen voi toisen valinnoille yhtään mitään. Moralisointi on täysin turhaa. Naapurin pekka warettaa, koska ei halua maksaa mitään ja sinä, eikä kukaan muukaan voi sille asialle yhtään mitään. Näin se vain menee. Sanoisinkin niille, jotka yrittävät moralisoida. Ei moralisointi vaikuta yhtään mitään. Korkeintaan innostaa warettamaan lisää. Älkää siis haaskatko aikaanne tyhjään moralisointiin, jolla ei ole mitään vaikusta, muuta kuin innostaa warettamaan lisää ja enemmän :) Koitan olla vastaamatta enää tähän ja yritän käyttää aikani warettamalla lisää. Nytkin 24/7 waretan niin sitä on vaikea lisätä :)
Niin, pointtihan ei varmaan tuolla urnin kommentoinnissa ollutkaan moralisointi, vaan sinun (...ja muiden warettajien) perustelujen hauskuus. Tiettyhän waretus ei lopu eikä ketään sitä tässä ole yrittänytkään sanoa, koska juuri hiaman sarkastisesti sinuakin kommentoiden urni halusikin kertoa sen todellisen syyn warettamiseen. Eli ei haluta maksaa muiden tekemistä sisällöistä mitään. Aina löytyy joku "perustelu" miksi tälläkertaa waretin. Tilanne on vähän kuin joku holismi, aina löytyy syy ottaa vielä kerta keillon päälle. Mutta ei siinä mitään, mulle ihan sama, mutta voishan ton warettamisen ilmaista itselle (ja muille) ihan suoraan todellisilla syillä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.5.2007 @ 17:08

134.5.2007 16:38

Shadown ja muut olette kyllä varmaankin valitettavasti oikeassa... voin kuitenkin todeta ihan hyvällä omalla tunnolla, että kunhan hinnat ja sisältö ovat kohdallaan, niin kyllä minä alan tosissani musiikkia ostamaan. Waretus todennäköisesti jatkuu siinä sivussa edelleen. Se on kätevä tapa koekuunnella ja jos diggaa niin ostaa sitten sponssimielessä.

Esimerkillistä musiikin myyntiä tarjoaa tällä hetkellä magnatunes:
http://magnatune.com/
Vielä kun tuon visan saisin hankittua (tapahtunee muutaman kuukauden sisään), niin ajattelin paremmin tutustua palveluun. Kansitaiteista ja sanoituksista en tiedä, mutta muuten palvelu vaikuttaa ihan unelmalta... täytyy vain toivoa, että bändivalikoima miellyttää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus (23.9.2018 12:19)
Apple on PR-kuvaltaan varsin liberaali yhtiö, mutta yhtiön sisäinen ohjenuora on kuitenkin melko konservatiivinen ja varovainen. Teknologiajätti esimerkiksi kieltäytyy levittämästä App Storessa ....
Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....

Uutisarkisto