AfterDawn: IT-alan uutiset

YLE ei aloita DVB-H -lähetyksiä tänä vuonna

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.4.2007 12:46 Kommentteja (6)

YLE ei aloita DVB-H -lähetyksiä tänä vuonna Yleisradio ei aio aloittaa DVB-H-lähetyksiä tämän vuoden aikana. Päätöksen takana on tämän hetkiset ongelmat tekijänoikeuksien kanssa ja DVB-H -laitteiden vähyys markkinoilla.
Päätös ei varsinaisesti yllätä, sillä kaksinkertaisten tekijänoikeuskorvauksien maksaminen on muutenkin jarruttanut DVB-H:n esiinmarssia Suomessa. Ylen päätös saattaa kuitenkin koitua kohtalokkaaksi koko Suomen DVB-H -hankkeelle, sillä ilman sisältöä ei DVB-H -laitteita tule markkinoille, koska kuluttajille laitteet olisivat hyödyttömiä ohjelmien puuttuessa.

Yle kuitenkin seuraa tilanteen kehittymistä ja seuraavan kerran asiasta tehdään päätöksiä tämän vuoden lopulla. Jos tekijänoikeusjärjestöt ja TV-yhtiöt pääsevät sopuun tekijänoikeuskorvauksista ennen sitä voi DVB-H:lla olla vielä tulevaisuutta.

Opetusministeriö tulee toimimaan sovittelijana tekijänoikeusjärjestöjen ja TV-yhtiöiden välisissä neuvotteluissa, jolloin osapuolet pääsevät toivottavasti mieluiseen lopputulokseen. Tilanne on kuitenkin ollut muuttumaton jo pidemmän aikaa, joten on mahdollista ettei sopua tule, jolloin Ylen, MTV:n ja Nelosen tuttu ohjelmisto ei mahdollisesti saavu lainkaan DVB-H -verkkoon.

DVB-H -verkko on ollut Suomessa käytössä jo viime joulukuusta asti, mutta se ei kata koko maata, vaan sen peittoalueella asuu noin 25 prosenttia väestöstä. Verkko peittää tällä hetkellä pääkaupunkiseudun sekä Turun ja Oulun kaupungit lähiseutuineen, mutta verkkoa on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa.

Erityisesti Nokia on panostanut DVB-H:n kehitykseen ja Nokia onkin jo aikaisemmin ilmaissut turhautumisensa nykyiseen tilanteeseen. Esimerkiksi Euroopan komissiossa on toivottu, että DVB-H:sta tulisi yleinen standardi koko EU:n alueelle. Vastaavat ongelmat saattavat kuitenkin rajoittaa DVB-H:n yleistymistä myös muissa Euroopan maissa.

Lähteet:
Prosessori
HS

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

112.4.2007 14:37

DVB-H laitteet on muudenkin ihan hyödyttymiä... kuka nyt sellasesta pikku ruudusta mitään telkkaria haluaa katsoa? (en ainakaan minä)

212.4.2007 14:39

Yhdentekevää, koska:

1)

Lainaus:
DVB-H laitteet on muudenkin ihan hyödyttymiä... kuka nyt sellasesta pikku ruudusta mitään telkkaria haluaa katsoa? (en ainakaan minä)
2)

Ketä kiinnostaa katsoa jossain bussimatkalla ylen kuivia ajankohtaisohjelmia?

312.4.2007 14:43

Edellisten kanssa samaa mieltä ja lisätään tähän positiiviseksi pointiksi vielä, että yleinen vastustus tekijänoikeusjärjestöjä vastaan lisääntyy toivottavasti muidenkin kuin kuluttajien keskuudessa. Jospa vaikka opetusministeriö huomaisi, kuinka rahanahneita järjestöjä ne ovat.

412.4.2007 15:53

Luulen että halukkaita tv:n katselijoita voisi löytyä yllättävänkin paljon. Aina kun ihmisillä olisi luppoaikaa ja olisi pakko esimerkiksi odotella jotakin, niin miksei samalla sitten katsoisi telkkaria? Jos tulee jokin urheilulaji mitä haluaa seurata, mutta ei ole mahdollista päästä television ääreen,niin voisi kännytelevisio jälleen kerran olla kiva.

Lounalla lehden lukemisen sijasta voisi vaikka katsella telkkaria. Kesällä kun parvekkeella istuskelee, voisi hyvinkin pitää telkkaria auki kännykästä ja sitä aina silloin tällöin sivusilmällä vilkuilla. Reissussa voisi uutiset katsella.

Ahneet tekijänoikeusjärjestöt löivät tässä taas kirveellään omaan nilkkaan. Käytettiin perusteluina, että tasapuolisuuden nimissä kaikkien pitää maksaa korvaus, koska silloin uudet pelkästään mobiililähetyksiä lähettävät kanavat joutuisivat eriarvoiseen asemaan ja niiden menestyminen olisi hankalaa.

Nyt kun isot kanavat eivät saa lähettää lähetyksiään rinnakkain mobiililähettimisetä, ei laitteita tule markkinoille. Kuinka paljon nämä puhutut mobiilitv-tuottajat nyt tienaavat? Kuinka paljon tekijät tienaavat? Aivan oikein, ei latin latia. Mielestäni se ei ole kovin hyvää bisnestä että tapetaan bisnes. En ole kamalasti käynyt kaupallisen alan kouluja, mutta näin maalaisjärjellä katsoen tuo ei ole kovin tuottavaa toimintaa.

Lisättäköön vielä, että ajan myötä alkaisi lähetykset varmasti näkymään myös muissa pienissä kannettavissa laitteissa kuin kännyköissä, jolloin myös vähän isommat kuvakoot olisivat mahdollisia. Esimerkiksi television liittäminen autoon luulisi olevan tuolla ihan yksinkertaista. Toki autoon saadaa myös sovitettu DVB-T viritin.

513.4.2007 9:03

Lainaus:

Ketä kiinnostaa katsoa jossain bussimatkalla ylen kuivia ajankohtaisohjelmia?
Niin, tämähän vaikuttaa myöskin "märkiin ajankohtaisohjelmiin" yhtälailla ja toisekseen, aika monikin haluaa katsoa "kuivia ajankohtaisohjelmia". Se olisi ihan oikeasti suotavaakin, jolloin ihmiset osaisi ajatella asioita muunkin kautta, kuin sen miten jossain "beebeessä" joku sai fudut "beebeetalosta".

Onnekseni (Kuten muidenkin onneksi) kuitenkin tallennustavat kehittyvät ja helppokäyttöistyvät ja ohjelmia ei ole ihan pakko seurata "reaaliajassa", vaan ne voi tallentaa yhä helpommin myöhempää katselukertaa varten. Näin ollen käännyköiden kautta ohjelmien katselu jää vähän jalkoihin.

613.4.2007 10:44

Lainaus:
Niin, tämähän vaikuttaa myöskin "märkiin ajankohtaisohjelmiin" yhtälailla ja toisekseen, aika monikin haluaa katsoa "kuivia ajankohtaisohjelmia". Se olisi ihan oikeasti suotavaakin, jolloin ihmiset osaisi ajatella asioita muunkin kautta, kuin sen miten jossain "beebeessä" joku sai fudut "beebeetalosta".

Samaa mieltä... Ja onhan kuiva ajankohtaisohjelmakin ajanvietettä? Tosin aivan kaikkea en minäkään sulata.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto