AfterDawn: IT-alan uutiset

Sony tuo OLED-näyttöjä markkinoille vielä tänä vuonna

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.4.2007 22:02 Kommentteja (14)

Sony tuo OLED-näyttöjä markkinoille vielä tänä vuonna Plasma- ja LCD-tekniikoilla toteutetut televisiot hallitsevat tällä hetkellä taulutelevisioiden markkinoita, mutta tulevaisuudessa markkinat tulevat muuttumaan, kun uusilla tekniikoilla toteutetut televisiot tulevat myyntiin. Ensimmäisenä markkinoille ehtinevät Sonyn Organic Light-Emitting Diode -tekniikkaan (OLED) perustuvat televisiot, joiden pitäisi saapua markkinoille vielä tämän vuoden aikana.
OLED:in suurin ero LCD-tekniikkaan verrattuna on se, että OLED valaisee itse pikselinsä, jolloin erillistä taustavaloa ei tarvita. Tämän vuoksi näytöistä ja televisioista saadaan ohuempia ja ne kuluttavat vähemmän virtaa kuin vastaavaan kokoiset LCD-tekniikalla toteutetut laitteet. Myös kuvan kontrasti ja värit paranevat huomattavasti, kun jokaisen pikselin valoisuutta voidaan säätää erikseen. OLED:in suurin ongelma on paneelien kesto, sillä OLED-tekniikalla toteutetun näytön käyttöaika saattaa olla vain noin 5 000 tuntia. Plasma- ja LCD-tekniikoilla toteutettujen näyttöjen käyttöaika on yli kymmenen kertaa suurempi.

Sony esitteli uusia OLED-televisioita ensimmäisen kerran tämän vuoden CES-messuilla. Sonyn esittelemä televisio on 11 tuuman kokoinen ja hintaa sillä tulee olemaan tuhansia dollareita, joten OLED-näytöt ja -televisiot eivät valtaa koteja vielä tänä vuonna. Sonyn OLED-television resoluutio on 1024x600 ja kontrastisuhde 1 000 000:1. Television loistavan kuvanlaadun lisäksi television koko on saatu pieneksi, sillä television paksuus on vain 11 millimetriä.

OLED-näyttöjä on jo käytössä jossain matkapuhelimissa ja digikameroissa, mutta suurempien paneelin valmistaminen ei onnistu vielä aivan kivuttomasti, jonka takia paneelien hinnat ovat liian korkealla, jotta niitä voisi käyttää tavallisille kuluttajille suunnatuissa laitteissa. Toshiban toimitusjohtaja Atsutoshi Nishida uskoo kuitenkin, että jo vuonna 2009 OLED-näytöt pystyvät kilpailemaan tasaväkisesti muiden näyttötekniikoiden kanssa markkinaosuuksista.

Lähteet:
Engadget
PC Advisor
CNET News

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

113.4.2007 3:27

Enpä ollut tällaisesta näyttötyypistä vielä kuullutkaan, mutta vaikuttaa melkoisen järkevältä. Tosin vielä tunnutaan lapsenkengissä olevan, jos laitteen käyttöikä jää noinkin lyhyeksi verrattuna perinteisempiin tekniikoihin, mutta virrantarpeen pieneneminen ja melkoisen huikea kontrastisuhde ovat suurta plussaa. Odotan innolla sitä aikaa, kun noita näyttöjä ja televisioita saa kohtuulliseen hintaan ja hiukan suurempina :)

213.4.2007 6:24

Lainaus:
television paksuus on vain 11 millimetriä.

perhana tulee oleen ohuita telkkareita

313.4.2007 6:59

Lainaus:
perhana tulee oleen ohuita telkkareita
Saati sitten Razr:eita ja iPodeja. Toisaalta tuskin akkuja voi paljoa pienentää.

413.4.2007 7:06

Lainaus:
OLED-näyttöjä on jo käytössä jossain matkapuhelimissa ja digikameroissa, mutta suurempien paneelin valmistaminen ei onnistu vielä aivan kivuttomasti, jonka takia paneelien hinnat ovat liian korkealla, jotta niitä voisi käyttää tavallisille kuluttajille suunnatuissa laitteissa
Harmi etteivät valtaa markkinoita jo lähiaikoina. Olisi LCD-televisioiden hinnat varmasti tippuneet huomattavasti...

513.4.2007 8:22

Olihan sonylla "suurehko" OLED-näyttö jo pari vuotta sitten aivan kaupallisessakin tuotteessa asti. Sony CLIE PEG-VZ90 kämmenmikrossa oli kyseinen kapistus, ja pari kertaa laitetta hypeltäneenä voisin sanoa että on paras näyttö mitä olen ikinä nähnyt.

613.4.2007 9:22

vaikuttaa ihan lupaavalta kunhan saavat vain tuon käyttöiän pidemmäksi.

713.4.2007 11:13

Lainaus:
paksuus on vain 11
OMG 11 mm? is it possible =O)

813.4.2007 11:18

Lainaus:
Saati sitten Razr:eita ja iPodeja. Toisaalta tuskin akkuja voi paljoa pienentää.
Jos virrantarve pienenee, eiköhän akkujakin voida hiukan pienentää ^^

913.4.2007 21:31

Lainaus:
television paksuus on vain 11 millimetriä
Hmm, eihän tuohon mahdu edes scart-liitin :p

1015.4.2007 0:28

-Parisen vuotta sitten kirjoitti Aamulehti, 'nanohiili' näytöistä.. Piti tulla markkinoille jenkeissä 2006 vuoden aikana.. Mitähän sille projektille tapahtui, vai ostivatko LCD-tehtaat patentit, koska nanon sanottiin olevan edullisempi, kuvan kymmeniä kertoja parempi, näyttökokojen 2-3 kertaa isompia, kuin LCD:t.. Taisi käydä kuin sähköauto patenttien, jotka öljy-yhtiöt on ostaneet pois keksijöiltä omiin holveihinsa ?

1114.11.2007 15:42

Lainaus:
Lainaus:
television paksuus on vain 11 millimetriä
Hmm, eihän tuohon mahdu edes scart-liitin :p
helppoa, tvestä tullee piuha jossa o scart liitin tjs

1221.1.2008 22:59

Missäs nämä viipyy?

1310.3.2008 17:01

Verkkokaupassa on näytillä Sonyn oled XEL-1 pikkutelkkari ja itse näytön paksuus ei ole kuin 3 mm, mutta siinä on sitten paksumpi osa jossa lienee varsinainen tv-tekniikka. Hyvä kontrasti siinä on, täytyy myöntää.

1418.3.2008 19:14

Kävin myös tänään katsomassa kyseistä näyttöä Verkkokaupassa. Kontrasti, eli värit ovat aivan uskomattomat. Ja mustan sävy on todella hyvä. Aivan toista luokkaa kuin vieressä näytillä olevat useiden tuhansien eurojen LCD-televisiot. Ja se ohuus oli kanssa aika uskomatonta, isot näytöt saadaan tulevaisuudessa todella kevyiksi kyseisellä tekniikalla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....
Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron Amazon levittäytyy kaikkialle elämääsi – Esitteli puheohjattavan mikron (21.9.2018 10:47)
Amazon teki eilen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ainakin sen selväksi, että yhtiö haluaa levittää Alexa-puheavustajan aivan kaikkialle – koteihin, autoihin, työpaikoille ja kaikkiin mahdollisiin ....
Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin Spotify avaa ovet kaikelle musiikille – Lataa ilmaiseksi sisältöä Spotifyhin (21.9.2018 10:23)
Spotify on päättänyt avata muusikoille mahdollisuuden ladata musiikkiaan suoraan suoratoistopalveluun, minkä lisäksi koko prosessi on artiseille täysin ilmaista. Tällä hetkellä työkalu on beta-asteella ....
iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia iPhone XS ja XS Max tulivat kauppoihin – Hinta saattaa karkottaa ostajia (21.9.2018 09:59)
Applen uudet iPhone XS- ja iPhone XS Max -älypuhelimet ovat tulleet myyntiin Suomessa. Puhelimia on saatavilla kaikkien suurimpien myyntikanavien kautta, muun muassa operaattorit, elektroniikan ....
Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa Kiinan rikkain mies pettyi Trumpiin – Luopuu lupauksesta luoda miljoona työpaikkaa (20.9.2018 16:23)
Presidenttikautensa alussa Donald Trump haali ympärilleen ystäviä ja lupasi teollisuudelle hyvää verohelpotusten muodossa, mutta viimeisen vuoden aikana hänen politiikkansa on perustunut uhittelulle. ....

Uutisarkisto