AfterDawn: IT-alan uutiset

Thaimaalaisten pääsy YouTubeen estetty

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.4.2007 12:36 Kommentteja (14)

Thaimaalaisten pääsy YouTubeen estetty Thaimaan hallitus on estänyt kansalaistensa pääsyn YouTubeen, koska YouTuben ylläpito ei suostunut poistamaan Thaimaan kuningasta loukkaavaa materiaalia palvelusta. 44 sekuntia kestävässä videossa loukataan Thaimaan hallituksen mielestä kuningas Bhumibol Adulyadejia mm. näyttämällä naisen jalkoja kuninkaan yläpuolella. Jalkoja pidetään halveksittavina ruumiinosina ja niiden näyttäminen pään yläpuolella on buddhalaisten mielestä loukkaavaa. Kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa ja siitä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.
Youtuben ylläpitäjät eivät kuitenkaan pidä videota loukkaavana, vaikka monet videota kommentoineet käyttäjät ovat pitäneet videota mauttomana. YouTube miettii kuitenkin parhaillaan miten tilannetta voisi muuttaa parempaan suuntaan, mutta käyttäjien sananvapaus menee tässä tapauksessa etusijalle. Thaimaan viestintäministeri Sitthichai Pookaiyaudom pitää kuitenkin tapausta vakavana loukkauksena kuningasta kohtaan. Ministeri lupasi että thaimaalaiset pääsevät palveluun heti kun kuningasta loukkaava video poistetaan YouTubesta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun YouTuben videot ovat aiheuttaneet palvelun sulkemisen tietyissä valtioissa. Aikaisemmin mm. Brasilia ja Turkki ovat rajoittaneet käyttäjien pääsyä YouTubeen koska palvelussa oleva video on loukannut joko yksittäistä henkilöä tai valtiota. Kiellot ovat yleensä loppuneet muutaman päivän sisällä, joten toistaiseksi YouTube on lähes kaikkien käytettävissä. Tulevaisuudessa vastaavien tapauksien määrä saattaa kuitenkin kasvaa, sillä hassujen kotivideoiden lisäksi netin videopalveluissa on myös runsaasti rasistisia ja herjaavia videoita, joita käytetään mm. poliittisten ja uskonnollisten ryhmien välienselvittelyissä.

Lähteet:
BBC News
HS

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

16.4.2007 12:48
RIVER2
Inactive

No buddhalainen uskonto olkoon millainen tahansa, minusta pitäisi estää heitä näkemästä pelkästään kyseistä videota, eikä bannata koko palvelua sen takia että siellä esitetään jotain kulahtanutta videota.

26.4.2007 12:48

Lainaus:
Kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa ja siitä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.
No huhuh

Lainaus:
Ministeri lupasi että thaimaalaiset pääsevät palveluun heti kun kuningasta loukkaava video poistetaan palvelusta.
Vois alkaa levittämään tuota videoo niin kohta Thaimaalaiset ei pääse mihinkään :D...no ei =P aika ihmeellistä toimintaa YouTubelta kun eivät kehtaa yhtä videoo poistaa jos sitä on kerta haukuttu mauttomakskii.

36.4.2007 13:09

Uskonnon ja politiikan nimissä tapahtuvaa sensuuria ei tule hyväksyä, joten ihan oikein YouTubelta olla poistamatta tuotakaan videota - olkoot mauton tai ei.

46.4.2007 13:10

Lainaus:
aika ihmeellistä toimintaa YouTubelta kun eivät kehtaa yhtä videoo poistaa jos sitä on kerta haukuttu mauttomakskii.

Ihan oikein kun eivät poista. Jos ihmiset rupeaa vaatimaan videoiden poistoa siksi koska ne loukkaa itseään tai ovat muuten mauttomia niin näissä palveluissa ei olisi kohta yhtäkään videota jota kukaan viitsisi katsoa...

56.4.2007 13:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti umpSh:
Uskonnon ja politiikan nimissä tapahtuvaa sensuuria ei tule hyväksyä, joten ihan oikein YouTubelta olla poistamatta tuotakaan videota - olkoot mauton tai ei.

Piti ihan samaa manailla... Hyvä pointti.

66.4.2007 14:19

Ymmärrän kyllä moleampien kannanoton, mutta kyllä Youtube on silti oikeassa. Budhalaisethan haluasivat kohta kaikkien videoiden poistettavan, joissa näkyy paljaita jalkoja.

76.4.2007 14:24

Kovin ovat vanhoillisia nuo thaimaalaiset. Vai että jalkoja halveksivat?? Pistäisivät jalat poikki itseltään niin ei tarttis enää halveksia.

86.4.2007 14:26

Aivan eli sana- tai julkaisunvapautta ei täytyisi rajoittaa poliittisista/uskonnollisista syistä. Eri asia onkin, jos video on täysin yliammuttu, mutta tässäpä se ongelma piileekin, koska jokaisella katsojalla on omat mielipiteensä.

Miksei uutisessa muuten ole linkkiä kyseiseen pätkään, vai joutuisiko Afterdawnikin Thaimaan estolistalle? =D ..ihan mielenkiinnosta vois klipin vilkaista..

96.4.2007 15:03

Löytyyhän noita klippejä youtubesta. Esim. http://www.youtube.com/watch?v=0mUk-XyCgKI En tosin tiedä, onko tuo se alkuperäinen, mutta antaa kuitenkin vähän osviittaa. Näin länsimaalaisen näkökulmasta ei mitään ihmeellistä.

106.4.2007 16:34

Maassa maan tavalla. Ymmärretään ja muistetaan nyt kuitenkin, että eri maiden ja eri uskontojen kannattajilla/asukkailla on erilaiset mielipiteet ja näin se saa ollakkin. Vaikka tuo onkin aika hölmöä mutta kuitenkin. Itseppä ovat sen päättäneet.

Tässä vastahan tapahtui se, että joku sveitsiläinen mies sai oliko se nyt elinkautisen vankeustuomion kärsittäväksi Thaimaassa, koska hän oli mennyt töhrimään kuningasta esittävää kuvaa.

Tästä näkee, että kuningas on todella arvostettu ja kunnioitettu henkilö Thaimaassa. Olin itse tässä vasta itsekkin käymässä Thaimaassa ja näin se todellakin on siellä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2007 @ 16:37

116.4.2007 17:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opaaliola:
Maassa maan tavalla. Ymmärretään ja muistetaan nyt kuitenkin, että eri maiden ja eri uskontojen kannattajilla/asukkailla on erilaiset mielipiteet ja näin se saa ollakkin. Vaikka tuo onkin aika hölmöä mutta kuitenkin. Itseppä ovat sen päättäneet.

Tässä vastahan tapahtui se, että joku sveitsiläinen mies sai oliko se nyt elinkautisen vankeustuomion kärsittäväksi Thaimaassa, koska hän oli mennyt töhrimään kuningasta esittävää kuvaa.

Tästä näkee, että kuningas on todella arvostettu ja kunnioitettu henkilö Thaimaassa. Olin itse tässä vasta itsekkin käymässä Thaimaassa ja näin se todellakin on siellä.
Puhut asiaa, mutta koska kuninkaan ja valtion arvostelu on vankeusrangaistuksen uhalla kiellettyä niin ulospäin voi näyttää aivan toiselta kuin itse asia todellisuudessa onkaan.. Tässä esimerkiksi Thaimaalaista propagandaa: http://www.youtube.com/watch?v=Iq_YsYxb_bU

Ja tuo sveitsiläinen mies tosiaan sai 15 vuoden tuomion töhrittyään humalapäissään kuninkaan pärstää esittävää (propaganda)julistetta

126.4.2007 18:57

Voi olla, että tästä kehkeytyy samanlainen juttu kuin Allahin pilakuvista. Minun mielestä Youtube tekee ihan oikein, kun pitää pintansa, eikä poista videota. Toivottavasti rupeaa kansa kapinoimaan ja nostamaan vallankumousta Thaimaahan. Kyllä itseäni ketuttaisi, jos ei saisi käydä Youtubessa katsomassa videota vain sen takia, että siellä on alle minuutin pituinen video jostain helvetin kuninkaasta.
Ja jos ei saisi siis yhtään kommentoida mitään kuninkaasta esim.
-Äiti, toi näyttää ihan apinalta!
-Shh, ei niin saa sanoa, saat 15v vankeutta!

Jeps, ei voi muuta sanoa, kuin että on ne hulluja.

136.4.2007 20:35

Länsimaalaisia usein kritisoidaan siitä, että meillä on liikaakin sananvapautta eikä oikeastaan mikään ole pyhää. No, jos toinen vaihtoehto on se, että saa vankeutta videosta jossa näkyy jalat, minä valitsen sitten sen kaikkia herjaavan sananvapauden. Huomasiko muuten kukaan, kuinka tuossakin tapauksessa koko juttu on käännetty Youtuben ongelmaksi..? Tyyliin surkutellaan kansalaisille, että voivoi, ette te sinne palveluun pääse kun NE eivät suostu poistamaan sitä videota. Sen sijaan hallitus olisi voinut pistää postia videoita julkaiseville tyypeille, että tuo on loukkaavaa, ole hyvä ja lopeta tms. Kaikki kääntyy aina muiden syyksi, oli kyse sitten jaloista tai pilakuvista (niistäkin tehtiin tutkintapyyntö, kun ne julkaistiin ihan sellaisenaan ilman kommentointia nettisivustolla)...

1412.4.2007 14:34

Lainaus:
YouTuben ylläpito ei suostunut poistamaan Thaimaan kuningasta loukkaavaa materiaalia palvelusta

Hyvä hyvä tuubi!

Ja on kyllä kauhistuttavaa, Thaimaan suhtautuminen kunikaaseensa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto