AfterDawn: IT-alan uutiset

Koulujen luvaton elokuvien käyttö halutaan kuriin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.4.2007 14:26 Kommentteja (40)

Koulujen luvaton elokuvien käyttö halutaan kuriin AV-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) haluavat saada koulujen luvattoman elokuvien näyttämisen kuriin. Kouluissa esitetään ilman lupaa kaupallisessa videolevityksessä olevia AV-tallenteita, kuten kotimaisia draamasarjoja sekä teatteri-, dokumentti- ja lyhytelokuvia, ilmoittaa Tuotos. Videoita käytetään sekä oppimateriaalina että ajanvietteenä ja Tuotoksen tekemän tutkimuksen mukaan jopa 75 prosenttia kouluissa esitetyistä videoista esitetään luvatta. Esitettävästä materiaalista noin 60 prosenttia on kotimaista tuotantoa.
Aikaisemmin luvatonta näyttämistä on pyritty vähentämään lähettämällä tiedotteita ja ohjeita oikeista toimintatavoista kouluille. TTVK on ottanut myös erikseen yhteyttä niihin kouluihin, joista on tullut ilmoituksia mahdollisista väärinkäytöksistä. Tarvittaessa on esitetty korvausvaatimuksia kouluille, jotka ovat näyttäneet materiaalia ilman lupaa.

"Kotimaisille, usein pienehköille yleisöille suunnatuille av-tuotannoille jokainen esityskorvaus on tärkeä" sanoo Kirsi Niittyinperä, joka toimii Tuotoksen toiminnanjohtajana. "Kouluille ja laitoksille on räätälöity oma lupajärjestelmä, joka kattaa satoja kotimaisia elokuvia ja muita tallenteita. Luvan hinta oppilasta kohden on kaksi euroa kalenterivuodelta ja katselukertojen määrä on rajaton." jatkaa Niittyinperä.

Lupia on kuitenkin haettu vähän, vaikka luvasta ja luvan hankkimisen helppoudesta on tiedotettu runsaasti parin viimeisen vuoden aikana. TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen pitää oikeustoimia mahdollisena, jos tilanteeseen ei tule muutosta. "Tiedotuksen on toivottu lisäävän lupien hakemista, mutta laiton av-tallenteiden käyttö jatkuu kouluissa aktiivisena. Näin ollen Tuotos ja TTVK harkitsevat jopa oikeustoimiin ryhtymistä" sanoo Kotilainen.

Koulujen ohessa vastuussa ovat kunnat, jotka voisivat hankkia luvat kouluille. Tuotos ei ole kuitenkaan listannut syitä koulujen maksuhaluttomuuteen, joten varsinainen syy maksamattomuuteen jää arvailujen varaan. Koulujen ja kuntien taloudellisten ongelmien lisäksi syynä voi olla mm. haluttomuus maksaa tekijänoikeuskorvauksia opetusmateriaalista, josta koituvien kulujen korvaaminen kuuluisi valtiolle.

Lähteet:
Digitoday
Tuotos (lehdistötiedote)

Edellinen Seuraava  

40 kommenttia

16.4.2007 14:41

Meillä oli ainakin ylä-asteella tapana, että oppilaat toivat keväällä viimeisille tunneille elokuvia kotoansa, enkä näe siinä mitään väärää. Elokuvat ovat tarkoitettu nautittaviksi, oli yleisö minkä kokoinen tahansa. Etenkin kun näistä aidoista tallenteista oli jo maksettu.

26.4.2007 14:49

Ei tällä elokuvamafian ahneudella näy olevan mitään rajaa.
Maksu olisi ihan oikeutettu, jos se tosiaankin menisi tekijöille, mutta kun tuntuu, että tämmöiset korvaukset jäävät eri välikäsille ja kas kummaa, ei se elokuvantekijä siitä enää montaa senttiä saakaan.

Tuntuu tuollaisten korvausten kerääminen ihan yhtä rehelliseltä kuin näiden erinäisten järjestöjen puhelinrahankeräys. Rahaa tulee, mutta se tuntuu katoavan ennen kuin saavuttaa sen, jolle raha oli tarkoitettu.

36.4.2007 14:50

Voipi olla, että kulttuurin käyttäminen lasten kasvatukseen vähenee lähes nolliin. Jos jotain elokuvaa käytetään opetustarkoitukseen niin pitääkö siitäkin rahastaa? Oltaisiin ennemmin onnellisia siitä faktasta, että "oma tuotos" on päässyt opetumateriaaliksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2007 @ 14:50

46.4.2007 15:42

Lainaus:
Oltaisiin ennemmin onnellisia siitä faktasta, että "oma tuotos" on päässyt opetumateriaaliksi.

Sinäpä sen sanoit!! Kun kerran "pienehköille yleisöille" on tehty videomateriaalia, pitäisi olla kiitollinen, että oma tuotos on päässyt kouluun opetusmateriaaliksi. Ainakin itse olisin.

56.4.2007 16:07

Voi itku täytyykö siitäkin saada rahaa ahneet paskiaiset

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2007 @ 16:08

66.4.2007 16:15

Lainaus:
Oltaisiin ennemmin onnellisia siitä faktasta, että "oma tuotos" on päässyt opetumateriaaliksi.

Juuri näin tämähän tuo mainosta elokuville ja esimerkiksi kouluissa esitettävät videot ovat joskus hyviä niin ne haluaan nähdä uudelleen käväsee kaupassa ja ostaa videon.
Niin sehän tuo rahaa elokuvan tekijöille, näyttelijöille ja muille sen tekemiseen osallistuneille.

76.4.2007 16:27

Onhan tuo valitettavaa jos eri opetusmetodien toeteuttamista hankaloitetaan turhaan. En usko Suomessa olevan kovinkaan montaa koulua, joissa hymyssä suin maksetaan siitä, että saadaan historian tunnilla näyttää kymmenen minuutin pätkä Amistadista tai muusta vastaavasta elokuvasta.

Minulle on jäänyt sellainen kuva suomalaisesta opetuskulttuurista että tyydytään mieluiten kuivan tekstin lukemiseen ja vielä kuivempaan opettajan puheeseen. Visuaalinenopetus (esim. dokumentit, elokuvat..) ohitetaan kovaa vasemmalta. Tällaiset maksut eivät ainakaan lisää halua monipuolistaa opetustapoja kun ei koskaan tiedetä kenen oikeuksia loukataan.

Tätä menoa kun edetetään, niin ei kenekään kyllä kannata ihmetellä miksi suomalaisten ÄO on lähempänä saapasta kuin ihmistä.

86.4.2007 16:52

eipä siinä, koulujen opetuksesta karsitaan jo muutenkin niin sitten tulee "yhteisvastuullisella" tempullaan TTVK.

Nyt voi sanoa, tämä katkaisee kamelin selän. Jos tämä tempaus onnistuu, voisin olla valmis lahjoittamaan ammukset sille joka käy TTVK:n toimistolla pistämässä paikan matalaksi.

96.4.2007 17:01

Tuo on jo liikaa, onko ne ihan idiootteja, ainiin onhan ne. Meilläkin oli tapana että koulu näytti jotain perjantaisin, tosin silloin 70-luvun puolessavälissä ei noita videoita ollut ihan joka notkossa. Mutta asiaan, jotenkin tuntuu että ne mpaa, riaa, teosto ja kumpp. soheltavat umpimähkässä mutta tuollainen on ihan ääliömäistä.

106.4.2007 17:24
RIVER2
Inactive

Pitäisikö opettajien käydä hakemassa luvat joka koulupäivälle saadakseen näytettyä 20 minuutin pätkä oppimateriaalia?
Ja kuntien maksaa karmeat maksut 2 euroa per oppilas?

Koulussa on oppilaita 500-2000. 500 x 2 = 1000-4000 e.
10-20 dokumenttinäytöstä yhdellä luokka-asteella = 10 000-40 000 e per koulu/vuosi. Voitaisiinhan nuokin rahat käyttää muuhun hyvään tarkoitukseen...

Ja paljonkohan kuoluja on suomessa? Pieniä ja isoja!
Yhdyn Keiton mielipiteeseen.

116.4.2007 17:32

No hyi miten korkeat korvaukset!! Mun mielestä vähintään koulut pitäisi olla vapautettuja kaikista tollasista korvaus velvollisuuksista. Meidänkin koulu/kunta on niin köyhä, että rahaa säästetään sillä, et otetaan ruokailun yhteydestä tarjoittimet pois niin on vähemmän tiskattavaa.. sekä siivouksesta joustetaan paljon. Koulu on nykyisin hirveän likainen. :/ eli jos meidänkin koulu maksais 2€ per lärvi pelkkiä tekijänoikeuskorvauksia.. niin seuraavaksi täytyisi varmaan ruokailusta leikata pois haarukat ja veitset. Sen lisäksi keittoa syötäisiin normi lautasilta, koska syviä ei ole enää varaa tiskata. Myös siivoajat kutsutaan vain kerran vuodessa käymään.. Törkeää ahneutta!

Ainiin ja mitähän koulut joutuu maksamaan musiikin esittämisestä? Esim. aamunavauksissa ja sellaisissa. En khyl usko et meijän koululla sellasia maksetaan ollenkaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2007 @ 17:34

126.4.2007 17:41

*vajoaa polvilleen ja alkaa itkemään* Ihan oikeasti...ei...ei...ei...
Meilläkin katsottiin Avaraa Luontoa ja mm. Koulutv:tä, ei siinä kukaan nähnyt mitään pahaa. MIKSI YLE LÄHETTÄÄ OPETUSMATERIAALIKSI TARKOITETTUJA OHJELMIA OLLENKAAN, JOS NIITÄ EI SAA SITTEN KÄYTTÄÄ???!

Siis voi hyvä luoja..ja tuo maksu koululaisilta...miettikää nyt jotain ekaluokkalaista ojentamassa ison, läskin pomon käteen kaksieuroista siitä ilosta, että voi katsoa vuonna 1980 kuvatun opetusohjelman...kuinkahan moni plösö pomo kehtaisi tosissaan ottaa sen rahan koululaiselta, jos joutuisivat sen itse keräämään..?

Muistelen kaiholla ala-asteen perjantaipäiviä, kun istuimme tyynyillä lattialla ja katsoimme vuoronperään jonkun luokkalaisen tuomaa videota. Virallisesti sitä ei tietenkään tapahtunut, eikä myöskään sitäkään että opettaja kopioi meille yläasteella monisteita kirjasta, jossa luki "kopiointi rangaistuksen uhalla kielletty"...huoh.

136.4.2007 18:22

Niinpä, historianopettaja näytti meille hiljattain pätkän Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvasta, jossa siis alussa oli Normandian maihinnousu. Moni oppilas sanoi pätkän jälkeen, että se katsottaisiin loppuun, koska se vaikutti hyvältä. Ei siihen ollut aikaa, mutta kuinka moni sitten kävi ostamassa/vuokraamassa kyseisen elokuvan? No, jos yksikin, niin elokuvan näyttäminen toi vain lisää rahaa tuottajien käteen, joten tunnilla näyttäminen oli vain positiivinen asia tekijöille.

Lainaus:
opettaja kopioi meille yläasteella monisteita kirjasta, jossa luki "kopiointi rangaistuksen uhalla kielletty"
Kuulostaa tutulta :)
Meidän monisteissa lukee vain "Kopiointi ehdottomasti kielletty ©"

146.4.2007 18:46

Ei jumalauta suoraan sanottuna. Siis eikö noilla perseillä ole parempaa tekemistä. Kohta hyökkää TTVK:n porukka esikouluun ja vie videot ja töllön pois kun ei ole muumi dvd:hen haettu lupia. Voi saatana tollasia.... ihan oikeesti pommi tonne >:(

156.4.2007 18:51

Voiko enää yhtään idiootimpaa tapaa kerätä rahaa? Kunnat on nyt jo valmiiksi köyhiä, miksi siis puristaa enempää rahaa pois. Ja toiseksi, meillä on koko luokka sellainen huligaani, että jos ei saa videota edes 1x per kuukausi nähdä, niin periaatteessa kukaan ei opiskele. Ja videoitten avulla mielenkiinto pysyy.

166.4.2007 19:05

Tämä on taas sitä rahanahneutta ja äärimmilleen menevää tekijänoikeusmeininkiä kun Teoksen/TTVK:n/teoston/ÄKT:n poijilla ei riitä enää rahat kalleimpiin viinaksiin ja viineihin, ei uuteen autoon joka kuukausi ja rahat bordellissa käyntiin joka viikonloppu.
Näyttää siltä että maailmasta ei ikinä lopu yksi luonnonvara ja se uusiutuu aina: ahneus.
SIIS mikä ihme niitä vaivaa? Ensin pitää maksaa korvaukset musiikista takseissa ja kampaamoissa, sitten ahdistellaan tavallisia ja viattomia ihmisiä ja nyt TÄMÄ. Minäkin olen valmis rahoittamaan aseet ja pommit jos joku on halukas pistämään jonkun noista sikaripossuista matalaksi!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2007 @ 19:08

176.4.2007 19:52
Alterdu
Inactive

Juu, kyllä loppusuoralla ollaan!

186.4.2007 20:01

Ei noissa korvausvaatimuksissa yleensä ole mitään järkeä!

196.4.2007 20:14

Lainaus:
"Kotimaisille, usein pienehköille yleisöille suunnatuille av-tuotannoille jokainen esityskorvaus on tärkeä"
Jaahas!
Yleensä koulussa näytettävät leffat ovat sellaista tavaraa, ettei kukaan ole kuullutkaan, ja en oikeen usko, että tuo ainakaan kasvattaisi niiden vähemmän suosittujen leffojen kysyntää.

Päinvastoin...
Tuo on mitä parasta mainosta niille vähemmän suosituille! Kaveri2Kaveri "tekniikka" on niin toimivaa ja tehokasta, että parempaa mainostusta en voisi kuvitella.

Ja yleensähän koulussa ei ehditä katsoa kuin 15min elokuvasta, joten tuo aika käy hyvin spoilerista. Itsellä ainakin, jos on nähny telkkarista vahingossa klo 23.50 alkavaa leffaa on se pakko katsoa loppuun. Joillain saattaa käydä samala tavalla koulun tarjonnan kanssa.

207.4.2007 5:03

Lainaus:
Oltaisiin ennemmin onnellisia siitä faktasta, että "oma tuotos" on päässyt opetumateriaaliksi.

Yhdyn tähän...

217.4.2007 6:32

Tai voihan se olla niinkin, että tekijä itse on tyytyväinen teoksensa päätymisestä opetusmateriaaliksi, mutta etujärjestöille ei riitä maine ja kunnia, ainoastaan euro tai dollari.

227.4.2007 8:09

hmm... Itse opettajana yritän olla erittäin tarkka esittämäni materiaalin tekijänoikeuksista. Mielestäni on tärkeää opettaa oman esimerkkini kautta oppilaille / opiskelijoille tekijänoikeuksien kunnioittamista.

Julkaisen kuitenkin kaiken itse tekemäni opetusmateriaalin Creative Commonsina. Tämä olisi minusta oikea tie edetä. Tekijänoikeuksia tulisi kunnioittaa viimeistä pilkkua myöten, jotta avoimet opetusmateriaalit saisivat ansaitsemaansa nostetta siipien alle.

Elokuvien ja uutisten yms. suhteen tämä tietenkin on vaikeaa... ellei mahdotonta...

237.4.2007 9:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ii54kki:
hmm... Itse opettajana yritän olla erittäin tarkka esittämäni materiaalin tekijänoikeuksista.

Onneksi kuulut vähemmistöön =)

...olisi meilläkin ollut ankeaa koulussa jos ei olisi voitu pitää levyraateja (jokainen toi musiikkia kotoaan), katsoa historiallisia elokuvia silloin tällöin joita sitten verrattiin historian faktoihin, englannin tunnilla katsottiin vanhoja,mutta toimivia, opetusohjelma, unohtamatta erilaisia opettajien TVstä nauhottamia dokumentteja, joita tuskin olisi tullut muuten koskaan nähtyä yms yms

Toivottavasti tämän ja huomispäivän oppilaat saavat vielä nauttia näistä vapauksista piiiitkäään......

247.4.2007 9:52
RIVER2
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ii54kki:
hmm... Itse opettajana yritän olla erittäin tarkka esittämäni materiaalin tekijänoikeuksista. Mielestäni on tärkeää opettaa oman esimerkkini kautta oppilaille / opiskelijoille tekijänoikeuksien kunnioittamista.

Julkaisen kuitenkin kaiken itse tekemäni opetusmateriaalin Creative Commonsina. Tämä olisi minusta oikea tie edetä. Tekijänoikeuksia tulisi kunnioittaa viimeistä pilkkua myöten, jotta avoimet opetusmateriaalit saisivat ansaitsemaansa nostetta siipien alle.

Elokuvien ja uutisten yms. suhteen tämä tietenkin on vaikeaa... ellei mahdotonta...
No tuo ihan riippuu, kenenkä kantilta tarkastelee asiaa. Jos olisin itse elokuvan tuottaja, tietenkin hänen kantilta tekijänoikeudet olisivat erittäin tärkeä asia ja niitä pitäisi noudattaa täsmällisesti.
Mutta jos ajatellaan tavallisia kuluttajia tai niitä, jotka esittävät komedioita suuremmalle yleisölle tuollaiset maksut olisivat kamalia. Mutta jos on hyvätahtoinen henkilö, voisi olla niin että ei esitä sitten niitä ollenkaan, joka olisi oppilaiden parhaan kannalta vähän huonompi asia tai sitten pyytää kunnalta esitysmahdollisuuksia.

Mutta mielestäni kukaan ei voi noudattaa elämänsä aikana aivan täydellisesti tekijänoikeuksia, sillä jos oppilas tekee esitelmän jostain aiheesta ja hakee tietoa esim Wikipediasta, esittää sieltä kopioidun materiaalin luokan edessä, rikkoo tekijänoikeuksia, jotka ovat Wikillä tai artikkelin kirjoittajalla. "Pitäähän niiltä tietenkin kyssyä lupa!"(?)

257.4.2007 10:21

Mun mielestä aika villiksi menee jos ihmisen peruskoulutukselle aletaan asettamaan teosto hintaa.

267.4.2007 13:09

Lainaus:
RIVER2 sanoi: Mutta mielestäni kukaan ei voi noudattaa elämänsä aikana aivan täydellisesti tekijänoikeuksia, sillä jos oppilas tekee esitelmän jostain aiheesta ja hakee tietoa esim Wikipediasta, esittää sieltä kopioidun materiaalin luokan edessä, rikkoo tekijänoikeuksia, jotka ovat Wikillä tai artikkelin kirjoittajalla. "Pitäähän niiltä tietenkin kyssyä lupa!"(?)
Wikipedia on julkaistu GFDL:llä - ei sun tarvi kysyä lupaa sen käyttämiseen, kunhan julkaiset omankin teoksesi samalla lisenssillä.

Mutta miettikääs tätä: jokainen piraatti Windows pönkittää Microsoftin (lähes) monopolia. Jos jokainen maailman ihminen yhtäkkiä alkaisi noudattaa tekijänoikeutta, alkaisi ilmainen Linux näyttää paljon houkuttelevammalta vaihtoehdolta ihmisten silmissä. Käyttäjäkunnan lisäys näkyisi parempana tukena avoimille ohjelmistoille...

278.4.2007 2:35

njoo taas ruikuttavat lisää rahaa suoraan veronmaksajien kukkarosta tekijänoikeusmafian pussiin!

288.4.2007 5:18

Heh heh, Takahikiän 1a luokka oppilaita 12. Tuotos ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan yleisöä, jaahah olen ja kuullut että nyky kolulaiset ovat vähän niinkuin yleisöä.:)

Onneksi tuo laki on tältäkin osilta niin epäselvä jotta huonosti voipi käydä noille järjestöille raastuvassa.

Tuotos olisivat yleensä iloisia josko joku edes näyttää tuotoksia.

Lakia. Teosten käyttäminen opetustoiminnassa ja tieteellisessä tutkimuksessa 14 § /Opetuksessa käytettävät kokoomateokset
18 § /Julkinen esittäminen 21 § /Sopimuslisenssi 26 § /
Laki.
Jos tuota itse tulkkaisin, lupahan pitäisi kysyä (joistakin teoksista) mutta rahastahan ei mitään puhetta.

298.4.2007 7:27

Lainaus:

Wikipedia on julkaistu GFDL:llä - ei sun tarvi kysyä lupaa sen käyttämiseen, kunhan julkaiset omankin teoksesi samalla lisenssillä.

Mutta miettikääs tätä: jokainen piraatti Windows pönkittää Microsoftin (lähes) monopolia. Jos jokainen maailman ihminen yhtäkkiä alkaisi noudattaa tekijänoikeutta, alkaisi ilmainen Linux näyttää paljon houkuttelevammalta vaihtoehdolta ihmisten silmissä. Käyttäjäkunnan lisäys näkyisi parempana tukena avoimille ohjelmistoille...
Tää teksti oli kyllä todella hyvä. Näinhän tuo on. Jokainen piraatti tosiaan pönkittää Windowsia ja pitää sen edes jollain asteella käytetyimpänä. Jos Windows saataisiin kokonaan kopiosuojattua, niin silloin se Linux oikeasti alkaisi kuulostamaan houkuttelevalta.

Joskus vaan tulee myöskin miettineeksi sellastakin, että jos kunnat ja yksityiset ihmiset saisivat tosiaan kaiken ilmaiseksi ladata vertaisverkoista, niin mitähän se sisällöntuottaja sitten saa? Varsinkin suomalaisessa tuotannossa (Johon tässä kai yritetiin painottaa) koko toiminta on yksin kiini kahdesta seikasta: Valtion tuesta (Joka on liian vähän tuottaa yhtään mitään) sekä ulkomaalaisista sijoittajista. Jos yleisö ei maksa tavalla tai toisella tuotettua sisältöä, niin nämäkin kaksi rahoittaajaa lopettaa rahoittamisensa hiljalleen.

Joku myöskin sanoi jotain, että "Meidän koulussa kopioidaan koulutukseen tarvittava materiaali." Noh eikös koulutus sitten maksa, koska kouluttamiseen tarvitaan materiaalia (Jonka joku on tehnyt), sekä niitä opettajiakin?
Eikös tälläinen kopiointi kerro vain sitä tosiasiaa, ettei tässä yhteiskunnassa oikeasti ole varaa pitää tällätavalla ilmaista koulutusta kansalaisille? Voidaan siis olettaa, että kohta tämän yhteiskunnan sosiaalinen koneisto romahtaa, koska meillä on vain kultainen ulkokuori ja sisältä olemme perseauki.
Kohta se myöskin romahtaa, jahka asuntojen hinnat (Hinnat joissa on noin 30% puhdasta ilmaa suhteutettuna palkkatuloihin) romahtaa ja siihen pakkaan lisätään suuret määrät siirtyviä eläkeläisiä. Siinä vaiheessa tämä valtio on konkurssissa, jollei jotain tapahdu ja pian.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.4.2007 @ 07:28

308.4.2007 11:47

Lainaus:
Eikös tälläinen kopiointi kerro vain sitä tosiasiaa, ettei tässä yhteiskunnassa oikeasti ole varaa pitää tällätavalla ilmaista koulutusta kansalaisille? Voidaan siis olettaa, että kohta tämän yhteiskunnan sosiaalinen koneisto romahtaa, koska meillä on vain kultainen ulkokuori ja sisältä olemme perseauki.
Kohta se myöskin romahtaa, jahka asuntojen hinnat (Hinnat joissa on noin 30% puhdasta ilmaa suhteutettuna palkkatuloihin) romahtaa ja siihen pakkaan lisätään suuret määrät siirtyviä eläkeläisiä. Siinä vaiheessa tämä valtio on konkurssissa, jollei jotain tapahdu ja pian.
Erittäin hyvä kirjoitus tässäkin ja samaa olen pohtinut. Suomi maksaa aina kaiken (mm.kolmanneksen Britannian EU-tuesta, saman tuen kys. maa kielsi kuitenkin meiltä), hamstraa tänne epäkannattavaa porukkaa jotka eivät koulutuksensa puolesta olisi ollenkaan välttämättömiä, mitä vaan kunhan ulkokultaus säilyy. Kaikki on todellisuudessa päin sitä itseään; julkisten palveluiden resurssit nollassa, kaikesta koitetaan repiä ylimääräisiä maksuja (tv-maksu, kaikenmaailman automaksut jne.) ja tiedottomuus kansanedustajien keskuudessa kukoistaa. Kuinka tälläinen valtio voi edes pysyä pystyssä?? Eriarvoisuutta lisää ennestään se, että nyt on suunnitelmissa siirtyä rikoksissa Amerikan malliin (=syyllinen voidaan lunastaa vapaaksi) ja tulevaisuudessa presidenttikin valitaan mahdollisesti hallituksessa. Mihin tätä kansaa tarvitaan enää, muuhun kuin maksamaan veroja..?

318.4.2007 13:07

Aivan samaa minäkin olen miettinyt kuten Chi ja Shadown tai kuten monet muutkin täällä olevat, mitä todella tapahtuu kun esim: Nokia, Patria, metsäteollisuus, metalli yms muuttavat pääkonttorinsa vaikkapa ranskaan, belgiaan? Olemme todennäköisesti Kosovo tasoa jos sitäkään, koska suurin osa valtion budjetista tulee suuryrityksien veroista, me yksittäiset veronmaksajat olemme kans yksi suuri osa mutta emme se tärkeä lenkki vaan juuri nämä isot firmat. Ne tuovat sitä työllisyyttä, ja kauppamaksua ulkomaille jne. Toivottavasti minä ja lapseni eivät koskaan näe sitä romahdusta, tosin pelkään pahoin että se tapahtuu 50-vuoden sisällä....muutto siis vaikka strasborgiin ei ole kaukana enää.

328.4.2007 22:42
Lontti4
Inactive

Ei se kyllä ainakaan meidän koulussa vaikuta yhtään jos näytetetään videoita tai ei. Kun ekaks niitä näytetään kerran kymmenessä vuodessa ja ne on aina niin surkeita kotinauhotuksia että ei mooses. Eli kuva on mustaa ja rätisee. Ja jos noille rahoille muuta käyttöö haettais niin olisko vaikka opettajille lisää kahvia ja pullaa ja lisää kyniä että sais kirjottaa lisää jälkkiä että ite saa käydä hakemassa kahvit huoltoasemalta.

339.4.2007 5:55

Vois bustaa oman koulun xD

349.4.2007 6:36
Lontti4
Inactive

Saakohan siittä rahaa palkkioks???

359.4.2007 11:18

Lainaus:

Eriarvoisuutta lisää ennestään se, että nyt on suunnitelmissa siirtyä rikoksissa Amerikan malliin (=syyllinen voidaan lunastaa vapaaksi)
Eikös sielä nyt ollut käytäntönä vain syytettyjen lunastaminen takuurahoja vastaan tutkintavankeudesta?

Mutta tiettyhän tuokin luo eriarvoisuutta, koska rahattomat syytetyt istuu tutkintavankeudessa, oli ne sitten syyllisiä tai ei.

367.6.2007 6:31

Tää tekijänoikeus touhu menee jo ihan älyttömäksi. Menisivät tekijänoikeus herrat oikeisiin töihin, mutta kenelleppä ei helppo raha kelpaisi. Kelpaisi minullekkin :)

Inhottavaa kuitenkin on että kaikesta joutuu maksamaan.
Jotenkin niin turhauttavaa tälläinen, välillä naurattavaa ja välillä
nostattaa agressiivisia tunteita tälläistä pelleilyä kohtaan.
Vaikka asia ei minuun millään tavalla liity niin silti se on todella ärsyttävää sivusta seurata kuinka ahneet herrat tekevät helppoa rahaa.

377.6.2007 6:43

Meneekö vähän off-topicin puolelle mutta,
Meillä oli ylä-astella valinnainen kurssi jossa katottiin vaan elokuvia. Oppilaat sai tuoda mitä elokuvia tahansa. Kurssilla ei ollut mitään tarkoitusta edes, vaikka sen piti olla elokuva historiaa. Eipä ollut rankka kurssi ainakaan. Varmaan kaksi arvostelua tehtiin yhteensä niistä kahden vuoden aikana.

Siinähän voi alkaa sitten miettimään onko luvatonta näyttää leffoja tollei. Taidettiin muuten katsoa pari poltettuakin leffaa

387.6.2007 11:58
Jar0ne
Inactive

Ei helvetti, lähinnä raivostuu tälläisesta saatanan pienen asian suurentamisesta. Suomi ON paska maa.

397.6.2007 14:47
noobster
Inactive

Paras olisi tukea muuttoliikettä pois tästä paska valtiosta,
itse aion ainakin :-)

408.6.2007 12:13
Hande14
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jar0ne:
Suomi ON paska maa.
Suomi ei ole paska maa mutta "porhot" rahan ahneita

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
2 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto