AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle sallii taloyhtiöiden keskusdigisovittimet

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 3.4.2007 17:10 Kommentteja (12)

Yle sallii taloyhtiöiden keskusdigisovittimet Yle sallii taloyhtiöiden asentaa taloihinsa keskusdigisovittimia. Vaikka Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner ei suoraan myöntänytkään STT:lle kyseessä olevan linjanmuutos, poikkeaa politiikka kuitenkin Ylen aiemmista mielipiteistä digisignaalin muuntamisesta takaisin analogiseksi.
Aiemmin on käyty keskustelua muun muassa siitä, täytyykö esimerkiksi sairaaloiden hankkia kaikkiin televisioihinsa digisovittimet. Liikenne- ja viestintäministeriö kuitenkin suopui ajatukseen keskusdigimuuntimista. Sairaaloille luvattiin tällöin vain kolmen vuoden jatkoaika, ja erivapaus rajattiin koskemaan pelkästään potilastilojen televisioita.

Ylen sallimat keskussovittimet muuntavat siis taloon tulevan digitaalisen signaalin takaisin perinteiseen muotoon, joten televisiolähetyksiä pystyy katselemaan kotioloissa ilman erillistä sovitinta. Kaikkiin talouksiin on kuitenkin välitettävä myös digitaalinen signaali.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Yle on muuttanut tulkintaansa taloyhtiön rakennuksiin asennettavista keskusdigisovittimista yhtiölle kuuluvan päätösvallan mukaisesti. Jos taloyhtiöt ovat halukkaita käyttämään myönnettyä vapauttaan, niiden on varauduttava kuluihin ja vastuukysymyksiin, todetaan ministeriön tiedotteessa.

Ylen mukaan rinnakkaiset signaalit aiheuttavat taloyhtiöille merkittäviä lisäkuluja. Isännöintiliitossa epäilläänkin, että suuri osa taloyhtiöistä ei ole aikeissa hankkia rakennuksiinsa analogisen aikakauden tekohengityssovittimia. Taloyhtiöiden asukkaiden mielipiteet voikin olla vaikea saada keskussovittimen kannalle, koska suuri osa on jo hankkinut digisovittimia koteihinsa.

Suomessa on noin 40 000 omaan antenniverkkoon perustuvaa taloyhtiökohtaista jakeluverkkoa sekä 40 000 taloyhtiötä, jotka ovat suoraan asiakasyhteydessä kaapelitelevisioyhtiöihin. Keskusdigisovittimien hinnat vaihtelevat 500 eurosta 2000 euroon.

Analogiset televisiolähetykset lopetetaan Suomessa 31. elokuuta 2007.


Lähteet:
STT
Digitoday
Tietoviikko

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

13.4.2007 17:29
henkettu
Inactive

aika turhaa.. paitsi jossain vanhainkodeis..

23.4.2007 17:30

Paniikki iski Yleen.Ei ole pitkä aika kun sanoivat että ei ole mitään mahdollisuutta moiseen asiaan.Tämä on hyvä esimerkki asiasta,että kuluttaja on kuningas.Siinä on herrojen turha visioida asioita, jos maksajat eivät lähde mukaan.

33.4.2007 17:49

Uutisessa ei mainittu (?) sitä, että yhdellä keskusboxilla saa näkymään kai 3 kanavaa, kahdella 6, jne...

Tällä taas Mikael Junger perusteli sen, että vanhuksille tämä ei ole hyvä vaihtoehto, koska he haluavat paljon tarjontaa(?!). Onhan heillä aikaa, mutta tuleeko lisäkanavilta (antennista) muka jotain eläkeläisille sopivaa?

Omalle Mummolleni riittäisi varmasti, kun näkisi Arvi Lindin ja Janne Porkan kaksi kertaa viikossa...

43.4.2007 18:22

Lainaus:
mutta tuleeko lisäkanavilta (antennista) muka jotain eläkeläisille sopivaa?


No tulee. Esimerkiksi Yle Teemaa eläkeläiset katsoo mielellään sekä Turussa paikallis TV:tä. Saa nähdä onko Yle24 suosiossa enemmän kun sen nimi ja tarjonta vaihtuu.

En nyt sanoisi että paniikki iski yleen, vaan sanoisin sitä järjenkäytöksi tässä asiassa (vihdoinkin!). Enkä myös puhuisi herroista. Yleltä tulee paljon enemmän normaalien ihmisien oikeuksia ajavaa ohjelmaa kuin muilta kanavilta. Karpolla on asiaa on ainoa MTV3:n asiallinen ohjelma, jossa pidetään palkansaajan puolia.

Edit: Niin, vanhusten avohoitolaitoksessa kesätyöläisenä voisin sanoa, että laitoksessa asuvat vanhukset katsovat TV:tä paljon enemmän kuin normaali Afterdawnin käyttäjä. Heillä kun ei niin paljon muuta tekemistä tai vapaa-ajan toimintaa ole. Talvella TV:n käyttö varmasti kasvaa yhä enemmän heidän keskuudessaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.4.2007 @ 18:25

53.4.2007 18:32

Lainaus:

No tulee. Esimerkiksi Yle Teemaa eläkeläiset katsoo mielellään sekä Turussa paikallis TV:tä. Saa nähdä onko Yle24 suosiossa enemmän kun sen nimi ja tarjonta vaihtuu.

Juu tottahan tuo. Pääs noi YLEn lisäkanavat unohtuu, ku ei oo paljoo itte tullu selailtua.

Pääasias ajattelin kuitenki jotain MTV 3n lisäkanavia, mistä ei kyl oo keskivertovanhukselle mitää hyötyä.

Sori jos kieli on huonoa, väsyttää...

63.4.2007 19:20
henkettu
Inactive

Jonku pitäis perustaa vanhuksille oma kanava.. Oiska aika Pro.

73.4.2007 19:53
jmpk
Inactive

herää vain kysymys että mikä tuollaisessa digiboksissa maksaa, kun on vain loota, eikä sekään kauhean kaunis... varmistetaan ettei kukaan osta.

Suurempi hyöty näistä luulisi olevan kaikki valtion laitokset ja virastot, joissa on paljon telkkareita ja vähän rahaa tuhlattavaksi....

mutta pakko sanoa että taas tuli pieni järjen riemuvoitto.

83.4.2007 21:12

Ja tämähän koski sitten vain antenniverkkoa, kaapelista ei saa muuntaa digikanavia analogiseksi, keskitetysti, taloyhtiöissä.

Vaan kuka tuota tarvitsee? Yhtiökokouksissa digivastustajat varmaan runnovat läpi. Joutuuko maksumiehiksi koko taloyhtiö? Vaikka olisikin jo digiboksi. Tärkeinhän tuossa on se että digikanavat pitää mahdollistaa kaikille, keskusbokseista huolimatta. Maksukanavia halajavat eivät jää niistä paitsi.

Itselleni aika yhdentekevää. Lautanen, tietokoneen 3 digikorttia, parit digiboksit, comboboksi. Juuh ei todellakaan ole kaipuuta vanhaan aikaan.
Kovalevyt vaan huutaa hoosiannaa kun tulee tallennettua kaikenlaista, eikä ehdi poltella.

94.4.2007 3:59

Tuo systeemi on samantapainen kuin hpna, päätelaite keskukseen ja jako sieltä...mutta yle on jo painanut paniikkinappia :-D

104.4.2007 8:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti -Mercury-:
Yhtiökokouksissa digivastustajat varmaan runnovat läpi. Joutuuko maksumiehiksi koko taloyhtiö? Vaikka olisikin jo digiboksi.

Kyllä yhtiökokouksen enemmistö periaatteessa pystyy asiasta päättämään ja silloin kaikki maksavat. Mutta jos enemmistö on jo hankkinut digiboksin niin tuskin haluavat uudestaan maksaa turhista analogisista kanavista joten välttämättä kovin monessa yhtiössä ei tuota "runnota läpi". Pienissä yhtiöissä analogimuunnosboksin hankinta- ja asennuskustannukset nousevat jopa kalliimmaksi kuin erillisten perusboksien hankinta. Ja kuka käy boottamaassa jumiin menneet laitteet siellä yhtiön lukituissa tiloissa kun laitteet tilttaavat "Kauniit ja rohkeiden" aikana? Kaikkissa yhiöissä ei edes ole huoltoyhtiöitä tai vastaavia...

Ja oli miten oli niin tuo asia on auttamattomasti myöhässä. Ei ole enää mitään käytännön mahdollisuuksia saada taloyhtiöissä aikaan lainvoimaisia päätöksiä asiasta, puhumattakaan hankinnoista ja asennuksista ennen syyskun 1. päivää. Jos nyt aloitetaan hässäköimään asiassa niin keskusdigiboksilaitteiden hankinta- ja asennuskustannukset nousevat pilviin ja pieni piiri hieroo karvaisia käsiään.

115.4.2007 6:35

Jotenki hiipii väkisin mieleen, että tämä olisi järjestetty juttu, teknisesti ollut varmaan mahdollista, mutta nyt tuodaan vasta asia päivänvaloon, kun yli puolella suomen talouksista on jo digisovitin.
Vaikuttaa rahastukselta, onneksi en ole vielä hommannut boksia, joten voin rauhallisin(?)mielin odotella, mitä taloyhtiön hallituksessa päättävät. Onhan se satkukin säästöä, minkä säästää ostamatta jääneestä digiboksista.

125.4.2007 7:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RoyalGuru:
voin rauhallisin(?)mielin odotella, mitä taloyhtiön hallituksessa päättävät.

Tämäpä on jo sen luokan päätös ettei siihen riitä mikään taloyhtiön hallituksen päätös vaan asia on käsiteltävä joko normaalissa yhtiökokouksessa tai sitten erikseen ylimääräisessä kokouksessa.
Ja kokouskutsun mukana on oltava esityslista jossa kerrotaan tarkasti mistä asioista tullaan keskustelemaan ja tekemään päätöksiä. Eli mikään pieni piiri ei pääse puolisalaa tekemään päätöksiä asiasta vaan osakkeenomistajien kannattaa ilmestyä paikan päälle itse tai valtuuttaa jonkun toisen valvomaan oikeuksiaan.

Olipa asiasta sitten mitä' mieltä tahansa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto