AfterDawn: IT-alan uutiset

The Pirate Bayn ratsian tutkimukset saatu päätökseen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.4.2007 11:12 Kommentteja (16)

The Pirate Bayn ratsian tutkimukset saatu päätökseen Vaikka webhotelli PRQ ja maailman suurin BitTorrent-trakkeri The Pirate Bay olivat viime kesäisen ratsian suurimmat kärsijät, eivät ne olleet ainoat palvelut, jotka kärsivät taloudellisia menetyksiä palvelimien takavarikoinnin takia. Yhteensä PRQ:n tiloista vietiin 186 palvelinta, jotka kuuluivat niin yrityksille kuin yksityisille henkilöillekin. Operaatiossa mukana olleet poliisit ja jutun syyttäjät joutuivat tämän takia tutkinnan alle, mutta tuomari totesi että toimenpiteet olivat tilanteeseen nähden oikeutettuja ja mitään jatkotoimenpiteitä ei asiasta seurannut.
Ruotsin oikeusasiamies Mats Melin on tämän jälkeen tutkinut ratsiaa ja siihen liittyviä erikoisuuksia, mutta mitään varsinaisia epäkohtia ei ole löytynyt hallituksen tai poliisin osalta. IFPI:n, MPA:n ja Yhdysvaltain suurlähetystön kirjeet oikeusministeri Thomas Bodströmille ja oikeusministeriön valtiosihteeri Dan Eliassonille eivät aiheuttaneet mitään lakia rikkovia toimenpiteitä kummaltakaan henkilöltä. Eliasson vastasi saamaansa kirjeeseen ja ilmoitti selvästi ettei Ruotsin hallitus tai oikeusministeriö voi puuttua yksittäisen tapauksen käsittelyyn. Eliasson lupasi kuitenkin seurata tilanteen kehittymistä. Lobbausta ei kuitenkaan kiistetä, mutta tutkimukseen mukaan sillä ei ollut vaikutusta ratsiaan.

Pirate Bay -rikostutkinnassa syyttäjänä toimiva Håkan Roswall ja poliisia edustava Jim Keyzer toimivat omien sanojensa mukaan itsenäisesti, ilman painostusta miltään taholta. Oikeusasiamies kuitenkin toteaa että poliisi olisi voinut toimia nopeammin palauttaessaan palvelimia asiakkaille, jotka eivät olleet tekemisissä Pirate Bayn kanssa. Oikeusasiamies sanoo myös että palvelimien takavarikointi oli poliisille helpompi ratkaisu kuin verkkojohtojen irrottaminen palvelimista, sillä palvelimien tutkiminen poliisien tiloissa on nopeampaa kuin paikan päällä.

Ratsian puinti ei ole kuitenkaan vielä ohi, sillä ratsiasta saadun todistusaineiston tutkinta on vielä kesken. Varsinaisen tutkinnan loppumiselle ja mahdollisen oikeusjutun alkamiselle ei ole annettu mitään päivämäärää, mutta tällä hetkellä uumoillaan että tutkinnat saataisiin päätökseen loppukevään tai alkukesän aikana.

Lähteet:
NordicHardware
Digitoday

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

13.4.2007 11:32
RIVER2
Inactive

Jättäis ne pojat rauhaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.4.2007 @ 11:33

23.4.2007 11:49

No jes. No, jokaisella huvinsa..

33.4.2007 11:57

Luulin, että poliisien työ on tutkia rikoksia. Noh, kaipa Ruotsin poliisinkin täytyy jotain tehdä jotta voivat väittää ansainneensa palkkansa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.4.2007 @ 11:59

さよなら
Sayonara

43.4.2007 12:03

Jokseenkin vakiota. Kun mediamafian käsikassarana toimiva valtio poliiseineen aiheuttaa mittavia vahinkoja sekä yrityksille, että yksityishenkilöille, "ratsiassa" joka on sekä toteutukseltaan, että kokonaisuutena täysi vitsi, ei tapahtumissa ole mitään väärää ja kaikki on ok. Kun taas yksityishenkilö jakaa kotikoneellaan muutamia tiedostoja on hän valtion vihollinen nro.1 ja aiheuttaa 100000000000$ tappiot sekunnissa. On se tuo korkeampi ajattelu sitten upeaa, itse en oikein edellä mainittua kaavaa ymmärrä, vaikka se nykyään vallalla oleva käytäntö onkin. Tunnustaudun siis tyhmäksi.

53.4.2007 12:05

"Lobbausta ei kuitenkaan kiistetä, mutta tutkimukseen mukaan sillä ei ollut vaikutusta ratsiaan."

Kyllä ihan varmaan on vaikuttanut asiaan, sitä eivät voi kirkkain silmin sanoa että ei vaikuttanut....

63.4.2007 12:44

Mä haluun sellasen mustan T-paidan missä on selässä iso The Pirate Bay:n logo! Valkosella painettuna. Ja tuo nimi pitää lukea siinä alhaalla =)

73.4.2007 12:49

Voi oikeesti jättää piratebayn pojat rauhaan! Keskittyis mielummin muihin torrent sivuihin..

83.4.2007 13:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RIVER2:
Jättäis ne pojat rauhaan.

Niinpä...

93.4.2007 13:08

Eihän ne riko mitään ruottin lakeja noissa toimissaan?

103.4.2007 13:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti atholn:
Voi oikeesti jättää piratebayn pojat rauhaan! Keskittyis mielummin muihin torrent sivuihin..

Jättäkää mininova rauhaan..

113.4.2007 15:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti atholn:
Voi oikeesti jättää piratebayn pojat rauhaan! Keskittyis mielummin muihin torrent sivuihin..
Miksi keskittyis mieluummin mihinkään muuhun hyvään trackeriin?

Tosiaan, poliisinhan pitäisi saada syytteet ja sakot, kun vei monelta yritykseltä/yksityiseltä nettihotellin.

123.4.2007 16:20

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti atholn:
Voi oikeesti jättää piratebayn pojat rauhaan! Keskittyis mielummin muihin torrent sivuihin..

Jättäkää mininova rauhaan..
Ja Isohunt...

Noita kolmea tulee eniten käytettyä, heti Googlen jälkeen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.4.2007 @ 16:21

133.4.2007 16:22

ja bitenova

143.4.2007 16:23

Se on kummallista kun on palvelimista kyse, niin saadaan viedä naapureidenkin palvelimet. Tähän erittäin huono analogia automaailmasta.

Jos firman autoa on käyetty rikokseen, niin kyllä poliisin pitää koko kaudun varren kaikkien asuntojen ja yrityksien autot ottaa takavarikkoon tutkintaa varten. Voihan näissä muissa autoissa olla myös jotain rikokseen viittaavaan.

Ainoat ketkä todella kärsivät taas olivat sivulliset. Pirate Bay voi hyvin ja porskuttaa iloisesti eteenpäin.

153.4.2007 16:25

Ja demonoid. Mutta aika turhaa tälläinen, vaikka itse leikkiin mukaan ryhdyinkin. Eli kiteytettynä kaikki hyvät trackerit pitää jättää rauhaan, koska ne jakelevat vain tiedostoja, joissa ei ole mitään laitonta (.torrent-filut) ja eiväthän ne ylläpitäjät mitään sinne lisää, vaan käyttäjät.

163.4.2007 17:10

Ei muka ole painostettu tuon tutkinnan suhteen, mutta jotenkin jaksan yhä uskoa että koska keskivertovirkamies tietää näistä asioista yhtä paljon kuin vauva autoilusta, eivät ole ihan itse saaneet kipinää lähteä tuohon juttuun mukaan...hyvähän se on poliisinkin selitellä että "joo, vietiin tässä muidenkin kuin syytettyjen tavaraa, mutta kaveri oikeudessa sanoi et se on ihan ok eikä me jaksettu alkaa niitä paikan päällä näpertelee lässynlässynlässyn". Aika selkeää, että poliitikot ja valtion virkamiehet saavat tehdä mitä vaan, laki ei koske kuin meitä tavallisia pulliaisia.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
1 kommentti
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
1 kommentti
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
1 kommentti
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....

Uutisarkisto