AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokian Anssi Vanjoki arvostelee kovin sanoin tekijänoikeusjärjestöjä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.3.2007 09:37 Kommentteja (13)

Nokian Anssi Vanjoki arvostelee kovin sanoin tekijänoikeusjärjestöjä Nokian Multimedia-toimialan johtaja Anssi Vanjoki arvostelee tekijänoikeusjärjestöjä ankarasti kännykkätelevision kehityksen pysäyttämisestä. "Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen" sanoi Vanjoki tänään teleoperaattori Elisan lehdistötilaisuudessa, jossa pohdittiin mm. 3G-verkkojen ja matkapuhelimien tulevaisuutta. Paikalla olivat Nokian lisäksi Nelonen, Veikkaus, Google Finland, Ilmatieteen laitos, RedLynx, Small Planet, ConnectedDay ja MCN.
Vanjoen arvostelu on helppo ymmärtää, sillä kiista digitaalisten televisiolähetysten välittämisestä samanaikaisesti matkapuhelimeen on jatkunut viime kesästä asti. Tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Teosto ja ÄKT haluavat niin sanotun tuplakorvauksen, jossa uuden jakelutavan myötä yritysten on maksettava tekijänoikeuskorvaukset erikseen jokaisesta uudesta jakelukanavasta, vaikka he ovat maksaneet tekijänoikeuskorvaukset jo kertaalleen esittäessään ohjelman esim. televisiossa.

"Miksi pienemmästä television näyttöruudusta pitäisi syntyä uusia teollisia oikeuksia" kysyi Vanjoki yleisöltä. Yleisradio on ottanut asiaan tiukan linja ja se ei aio lähteä tarjoamaan ohjelmiaan kännykkätelevisioon, jos ehtona on tuplakorvauksien maksaminen. Ylen ja muiden isompien tahojen haluttomuus lähteä mukaan kännykkätelevision kehittämiseen näkyy myös laitteiden kysynnässä. Ilman kysyntää ei myöskään ole markkinoita, joka harmittaa erityisesti Nokiaa, joka on panostanut voimakkaasti DVB-H ratkaisuihin.

Asiaan on toivottavasti tulossa muutos, kun opetusministeriö ryhtyy sovittelemaan tilannetta. Tietoyhteiskuntastrategian uudessa jalkauttamissuunnitelmassa yhteisen sävelen löytäminen on korkealla prioriteetilla, joten toivottavasti kännykkätelevision tulevaisuus on valoisampi.

Lähteet:
Digitoday
Kauppalehti Online

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

130.3.2007 9:43

"Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen"

Jokohan rupeaisi olemaan painoarvoa, kun tuotahan me tavalliset kuluttajat olemme jo muutamaan otteeseen sanoneet...

230.3.2007 9:44

No aika yleimaailmallinen juttu, että tekijäinoikeusjärjestöt jarruttavat kehitystä.Joka centti pitää saada nyhdettyä pois että paksumahat saavat särvintä pöytään.

330.3.2007 9:54

Lainaus:
"Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen"
Ai että nautin, kun Suomesta löytyy vielä näitä isoja nimiä jotka vastustavat tekijäinoikeusmafian pelleilyjä. Hyvä Nokia, iso käsi teille! \o/

430.3.2007 10:33

Jaha taida tukea Nokiaa ostamalla heidän puhelimen, kun on kerran tullut aika vaihtaa :)

530.3.2007 10:52

kannatti siis jo tukea nokiaa viime kesänä :)
Katsotaan jos kanta pysyy samana niin jos vaikka ostaisikin tuollaisen dvb-h lähetyksiin pystyvän laitteen(kunhan asiat eka tapeltu ja voitettu).

630.3.2007 11:25

Tuo DVB-H olisi kyllä kätevä ratkaisu...

Eikös se ole maksuton, niinkuin muutkin DVB-tekniikat (siis valtakunnalliset maksuttomat kanavat)

730.3.2007 12:34

Jep, olen aivan samaa mieltä. Juuri tuollaiset isot nimet toimivat paljon paremmin kuin me tavalliset kuluttajat.

830.3.2007 12:38

Tuo mobiili tv on aika kuollut ainakin vielä suomessa..
Ja se noksun eka mobiilikännykkäkin on vain saatavissa aasiassa jossa ei olla samanlaisena jarruna..
Ja seuraavat mobiili tv kännyt melkein kehitetäänkin ja tehdään sielläpäin eli suomesta tuo osaaminen ja työpaikat häviää pikkuhiljaa..

931.3.2007 4:11

Nokiaa ollut jo toistakymmentä vuotta puhelimena ja merkin vaihto ei tule kysymykseenkään. Tässä loistava esimerkki puhelimien lisäksi miksi tukea kyseistä yritystä. Ja todellakin olisi aika hieman kuunnella muitakin mediamafiaa näissä kysymyksissä, koska jos joku on ollut suomelle arvokas niin Nokia. On se jo hemmetin naurettavaa, että nämä mediamafian käpysarjan kiristäjät yrittävät tuhota Nokian kehitystyön tulosta yrityksen omassa synnyinmaassa. Olisiko valtiollakin hiljaa aihetta miettiä mikä merkitys ero näillä kahdella on valtionkin kannalta.

1031.3.2007 6:59

Lainaus:
"Miksi pienemmästä television näyttöruudusta pitäisi syntyä uusia teollisia oikeuksia"
Ihan totta. aika tyhmää :/

1131.3.2007 8:27

Tekijänoikeus asioihin saisi jo pikku hiljaa tulla muutoksia

1231.3.2007 9:17

Siis kysymyshän on samasta asiasta jos yleisradio joutuisi maksamaan analogisten lähetysten lisäksi korvaukset erikseen DVB-T ja DVB-C lähetyksistä, eli triplakorvaukset. Eipä ois digitv:tä edes saatu Suomeen silloin. Minun mielestäni tekijänoikeusjärjestöt ovat suurin este tietoyhteiskunnan kehittymiselle.

131.4.2007 10:14

Lainaus:
Nokian Multimedia-toimialan johtaja Anssi Vanjoki arvostelee tekijänoikeusjärjestöjä ankarasti kännykkätelevision kehityksen pysäyttämisestä. "Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen" sanoi Vanjoki...
Toivottavasti joku päättäjäkin herää ja ottaa tekijänoikeusfasismin uhan tosissaan kun NOKIAkin on jo asiasta älähtänyt.

Tekijänoikeustotalitarismi on pahasti rampauttanut mobiililaitteidenkin kehitystä ja käytettävyyttä!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto