AfterDawn: IT-alan uutiset

Tietoyhteiskuntastrategia jälleen ajankohtainen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.3.2007 07:54 Kommentteja (18)

Tietoyhteiskuntastrategia jälleen ajankohtainen Tietoyhteiskuntastrategia on tulossa jälleen ajankohtaiseksi uuden eduskunnan aloittaessa työnsä. Tärkeimpien asioiden joukossa ovat tekijänoikeudet ja tietotekniikan kotitalousvähennykset, kun viime syksynä julkistettua strategiaa ryhdytään siirtämään paperilta todellisuuteen.
Tekijänoikeuksia koskevat toimintamallit ja lainsäädäntö on tarkoitus uudistaa vastaamaan tietoyhteiskuntakehityksen tarpeita. Uudistuksilla koetetaan myös tukea kotimaisia sisällöntuottajia. Erityisesti aiotaan ratkaista monikanavajakeluun liittyvät kysymykset ja ongelmat, jotka ovat mm. jarruttaneet mobiili-tv:n kulkua ja lopettaneet Ylen nettiradiolähetykset, sillä tekijänoikeuskorvauksien maksaminen useampaan kertaan samasta sisällöstä ei ole miellyttänyt sisällön jakelijoita. Opetusministeriö on luvannut toimia sovittelijana sisällöntuottajien ja palveluntarjoajien neuvotteluissa, jotta jonkinnäköiseen sopimukseen päästäisiin mahdollisimman vaivattomasti.

Kotitalousvähennyksien avulla kotona teetetyn työn kustannukset voi osittain vähentää verotuksessa, joka tietotekniikan kohdalla toivottavasti alentaisi kynnystä hankkia ja päivittää mm. talon verkkoyhteyksiä.

Strategian jalkauttamissuunnitelmassa on monta muutakin kohtaa, joista mm. toimenpide-esitys 59 kiinnostanee monia, sillä sen on tarkoitus nostaa internet-yhteyksien nopeuksia Suomessa. "Kansalliseksi tavoitteeksi asetetaan, että kotitalouksille, yrityksille ja julkisen sektorin organisaatioille on kattavasti tarjolla 100 Mb/s laajakaistayhteyksiä. Asian toteuttamisen varmistamiseksi laaditaan kansallinen toimintasuunnitelma. Uudisrakennuksissa ja peruskorjauskohteissa laajennetaan valokuidun käyttöä, jolloin päästään aina 1 Gb/s yhteyksiin."

Lähteet:
Tietokone
Strategian jalkauttamissuunnitelma (PDF)

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

128.3.2007 8:21
SotaOrava
Inactive

Jaaha että 100Mb/s laajakaista yhteyttä... kun nyt saisivat ensin sen laajakaista joka mökkiin niin siinäkin olisi jo tavoitetta. Itselläni nyt on aina ollut laajakaista mutta serkuilla ei koskaan. Eikä sinne saa vielä tänäkään päivänä eivätkä mielestäni hirvittävän korvessa asu.

228.3.2007 8:43

tuollaiset nopeustavoitteet tarkoittavat maadeudun osalta sitä että yhteydet (jos niitä edes on) pitäisi satakertaistaa...

328.3.2007 8:43

Sonerahan on jo ilmoittanut, että rakentaa 100Mb/s yhteydet Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Ne ovat vain kuluttajille, yrityksille tarjotaan tuota 1Gb/s yhteyttä!!

Eli tulossa on tahdotaanko vai ei...ja kyllä tahdotaan! Tosin kovin tasapuolisesti ei nuo yhteydet jakaannu, koska tällä hetkellä Porvoon mlk:n alueellakaan ei sinne metsään saa mitään kovia yhteyksiä. Maaseudun haittapuolia.

428.3.2007 9:29
SotaOrava
Inactive

Pakko kysyä ihan mitä tuolla 100mbit yhteydellä voidaan tehdä? Siis oikeasti hyödykästä, muutakin kuin warettaa ja pitää palvelinta ?(Palvelinten pidothan on yleensä kieletty). Ehkä joku iptv mutta jos siihen siirrytään tarkoittaisi myös sitä että maaseudullekkin pitäs saada väh. 10mbit yhteydet.

528.3.2007 9:33

Lainaus:
Palvelinten pidothan on yleensä kieletty
Kukas sen kieltää?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.3.2007 @ 09:33

628.3.2007 9:49

Lainaus:
[quote]Palvelinten pidothan on yleensä kieletty
Kukas sen kieltää?[/quote]
Varmaankin useimmat palvelun tarjoajat. Useissa sopimuksissa on ehdoissa kohta missä käyttäjää kielletään että ei saa olla palvelinta käytössä vaikka olisi kiinteä ip osoite. Se miten sitä valvotaan en tiedä. Mutta ainahan noita kuulee että joku pyörittää omaa webbipalvelinta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.3.2007 @ 09:52

728.3.2007 9:50

Voisko joku valaista nyt tän tulevan porvari hallituksen suuntaa tässä tekijänoikeus jutussa? En oo ite sitä oikee saanu selville, että tuleeko hommat olee yhtähyvin ku Ruotsissa vai lätkähtääkö 90% opiskelijoille 50000€ sakot?

828.3.2007 10:04

Menee vähän kyseenalaiseen suuntaan keskutelu, mutta...

Ennen vaaleja ainakin erään suuren oikeistopuolueen riveissä oli aika paljon päät kääntynyt nykyistä tekijänoikeuslakia vastaan. Sitä en tiedä muuttuiko ehdokkaiden päät hetkellisesti vaalien ajaksi. Aika näyttää.

928.3.2007 10:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SotaOrava:
Ehkä joku iptv mutta jos siihen siirrytään tarkoittaisi myös sitä että maaseudullekkin pitäs saada väh. 10mbit yhteydet.

hehe maalla asutaan ja on juuri kyseinen 10/10 netti ja vielä valokuidulla :P

www.kuuskaista.com

1028.3.2007 10:49

Jos tällä eduskunnalla saadaan sekä käyttäjiä, että isoja levyfirmoja koskeva yhteinen hyvä sopimus niin se on ihme.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.3.2007 @ 11:29

1128.3.2007 11:09

Mm. Elisan sopimusehdoissa tuo palvelimen pitäminen on kiellettyä. Tästä syystä warettaminen on monesti luvatonta, vaikka latailisikin vain niitä linux distroja. P2P ohjelmathan luovat koneesta tiedosto palvelimen, vaikka verkottuminen poikkeaakin tavallisesta.

1228.3.2007 11:27

Muistaakseni lain mukaan on sallittua pitää pienissä määrin omaa palvelinta omaan käyttöön, sano operaattori mitä hyvänsä. En muista miten laki tarkalleenottaen meni, mutta jotain othon suuntaan. Et saa siis kuitenkaan jakaa palvelintilaa kaverin sivuille.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.3.2007 @ 11:30

1328.3.2007 11:53

Itse kysyin serveri asiasta paikallisesta sonera liikkeestä ja siellä ainakin huomattiin, että serveri kohta oli poistettu käyttöehdoista. Eli siis sai pitää.

Toisekseen taas se olisi älytöntä, että minkään muotoista serveriä ei saisi pitää, sillä itse internet selaintakin voidaan pitää eräänlaisena serverinä, koska se lähettää tietoja (IP, UA, kielitiedot yms). Miksi meillä ylipäänsä olisi "uppikaistaa" jos servereitä ei saisi pitää? Tai avonaisia portteja. Eivät ne kaikki portit edes ole vakiona kaikissa yhteyksissä edes auki, vaan esim. tapauksessani piti soittaa ISP:lle ja käskeä heitä vetämään röörit kokonaan auki. Ja hyvin vielä tottelivat ilman eri maksua.

1428.3.2007 12:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti imukuppi:
Voisko joku valaista nyt tän tulevan porvari hallituksen suuntaa tässä tekijänoikeus jutussa?
Tuossa mitä ennen vaaleja kyselin sähköpostilla kokoomuksen kantaa tekijänoikeuslakiin, niin tällaisen vastauksen sain:

"Uusi tekijänoikeuslaki on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä, ja tilanne ostettujen tallenteiden omaan käyttöön kopioinnissa on todellakin epäselvä. On totta, että osa kokoomuksen eduskuntaryhmästä äänesti lain hyväksymisen puolesta, mutta eivät (onneksi) suinkaan kaikki edustajamme. Tässä eräänä pontimena oli saada aikaan asiasta edes jonkinlaiset säädökset.

Kokoomus on hallitusvastuussa valmis korjaamaan sellaista lainsäädäntöä, jonka todetaan kiistattomasti aiheuttavan alkuperäisen tarkoituksen vastaisia käytäntöjä tai toisaalta heikentävän esim. kansalaisten kuluttajansuojaa. Päätöksenteon ja lainsäädännön tulee aina perustua asiantuntemukseen ja nyt ei näytä kaikilta osin niin käyneen."Eipä tuosta ympäripyöreästä vastauksesta mitään selkeää kantaa löydä. Siinä ei myöskään mitenkään oteta kantaa warettamiseen, vaikka siitäkin kyllä kysyin.
Eli tosiaan aika näyttää.

1528.3.2007 12:24

innolla odotellaan 100mt yhteyttä^^

1628.3.2007 13:02

Lainaus:
Tuossa mitä ennen vaaleja kyselin sähköpostilla kokoomuksen kantaa tekijänoikeuslakiin, niin tällaisen vastauksen sain:

"Uusi tekijänoikeuslaki on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä, ja tilanne ostettujen tallenteiden omaan käyttöön kopioinnissa on todellakin epäselvä. On totta, että osa kokoomuksen eduskuntaryhmästä äänesti lain hyväksymisen puolesta, mutta eivät (onneksi) suinkaan kaikki edustajamme. Tässä eräänä pontimena oli saada aikaan asiasta edes jonkinlaiset säädökset.

Kokoomus on hallitusvastuussa valmis korjaamaan sellaista lainsäädäntöä, jonka todetaan kiistattomasti aiheuttavan alkuperäisen tarkoituksen vastaisia käytäntöjä tai toisaalta heikentävän esim. kansalaisten kuluttajansuojaa. Päätöksenteon ja lainsäädännön tulee aina perustua asiantuntemukseen ja nyt ei näytä kaikilta osin niin käyneen."Eipä tuosta ympäripyöreästä vastauksesta mitään selkeää kantaa löydä. Siinä ei myöskään mitenkään oteta kantaa warettamiseen, vaikka siitäkin kyllä kysyin.
Eli tosiaan aika näyttää.
Tuo on varmaan joku kokoomuksen auto-reply :D

1728.3.2007 15:16

Lainaus:
Tuo on varmaan joku kokoomuksen auto-reply :D

aika valmiin paletin mukaselta näyttää.

1829.3.2007 2:03

Eduskunta ei itsekkään tiedä mihin linjaansa vetäisi, sen verran sekalaisia ne lausunnot ovat, toden näköisesti tuo 100 mbs ei tule toteutumaan ennen kuin siihen selvästi osoitetaan rahat, ja operaattorit (ei saa siitä rahaa kuin pelkästään huolloista)eivät vedä välistä..mutta epäilen vahvasti jos sinne menee (hallitukseen) 5-puoluetta niin siitä tulee aikamoinen soppa :-p, ja se hallitus ei kauaa ole pystyssä..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto