AfterDawn: IT-alan uutiset

Applen iTunes kohtaa vastustusta myös EU:ssa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.3.2007 13:59 Kommentteja (9)

Applen iTunes kohtaa vastustusta myös EU:ssa Vaikka Applen iTunes on maailman suosituin mediakauppa myyntimäärissä mitattuna, ei iTunesin tulevaisuus näytä kovin ruusuiselta Euroopassa. Aiemmin mm. Saksan, Ranskan, Suomen ja Norjan kuluttajaviranomaiset ovat ottaneet kantaa Applen tapaan sitoa iTunesista ostetut mediatiedostot vain Applen omiin tuotteisiin. Täten kyseisten tiedostojen toistaminen ei onnistu kuin Applen iPod-soittimissa sekä tietokoneella iTunes-ohjelmalla. Tämä seikka on lisännyt iPodin myyntiä ja täten tuonut suurimman osan Applen mediapuolen tuloista, sillä mediatiedostojen myymisen katteet ovat erittäin pienet ja suurimman osan rahoista vievät levy-yhtiöt ja elokuvastudiot.
Nyt myös EU:n kuluttajansuojakomissaari Meglena Kuneva on kommentoinut tilannetta. "Onko sinun mielestäsi oikein, että cd-levyt soivat kaikissa cd-soittimissa, mutta Itunes-kappale soi vain Ipodissa? Minun mielestäni ei ole. Jonkin on muututtava" totesi Kuneva saksalaiselle Focus-viikkolehdelle. Lausunto on Kunevan oma kanta asiaan, ei siis koko komission näkemys, mutta Kuneva tuskin on yksin mielipiteensä kanssa.

Applelle tilanne on hankala, jos EU lähtisi yksimielisesti ajamaan samaa linjaa olisi Applella vaihtoehtoina joko sallia kappaleiden toistaminen myös muissa mediasoittimissa tai vetää iTunes-mediakauppa pois Euroopan markkinoilta. Ainoa varma tapa taata kappaleiden toistuminen muissa mediasoittimissa olisi DRM-suojauksien poistaminen kokonaan myytävistä mediatiedostoista. Tämä on myös asia, jota Applen johtaja Steve Jobs halusi avoimessa kirjeessään, jonka hän julkaisi viime kuussa.

Muutos koskisi myös muita mediakauppoja, jotka myyvät tiedostojaan DRM-suojattuina. Isoille levy-yhtiöille uudistus olisi suuri mullistus sillä kaikki suuret levy-yhtiöt myyvät musiikkiaan käytännössä ainoastaan DRM-suojattuina. Seuraava etappi Applen osalta on lokakuun ensimmäinen päivä, johon mennessä Applen on tehtävä asiaan muutos Norjassa tai se joutuu oikeuteen.

Lähteet:
Tietokone
Sci-Tech Today

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

112.3.2007 14:09

Sanoista tekoihin Jobs! Jos kerta itsekin vastustat DRM:ää niin turha selitellä että levy-yhtiöt tykkäis pahaa sen poistamisesta.

212.3.2007 14:13

Hmmm, saas nähdä kuinka käy..

312.3.2007 14:17

onhan tuo applen systeemi ihan hanurista.

412.3.2007 15:04

Eikös tuo DRM lähde pois polttamalla CD:lle ja rippaamalla koneelle?

No... ihan sama, aivan kädestä koko suojaus (etenkin, jos noin helppo "murtaa") Varmaan väh. 1/10 osa kappaleen hinnasta on jollekki Macromedialle DRM-bullshitistä.

Edit: virheitä

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.3.2007 @ 15:05


513.3.2007 4:37

Asia vähän riippu kantilta miltä sitä katsoo. Jos asiaa ajattelee niin että Applen myymä musiikki IPodeihin on vain "lisävaruste" niin miksi sen pitäisi toimia muissa soittimissa. Ei Mersun nahkapenkitkään sovi Audiin ;) Ihmisten täytyy vain tietää että he ostavat rajoitetun käyttöoikeuden musiikkin.

Itse en osta ITunesista mitään... Oikeastaan en ymmärrä koko muusiikin MP3 verkkokauppaa. Miksi maksaa (lähes)sama pakatuista MP3 tiedostoista kuin CD- levystä?

613.3.2007 11:59
noobster
Inactive

tuo applen touhu on ihan syvältä... esimerkkinä nyt vaikka tää,
mulla kajahti kovalevy koneesta josta ipodiani päivittelen. No eipäs enään auennutkaan itunesin vanhat matskut kun on kopiosuoja siten että vain yhdellä koneella voi sisältöään hallita! No vielä puremalla ymmärrän jos ostamani drm sonta on tälläistä jota ei voisi kopioida muille mutta sitten kiehahti kun kaikki omat cd:t ja video matskut pitäisi rippailla uusiksi, perseestä! no sitten onneksi löytyi kätsy softa jolla tuon suo****** voi ohittaa... (tuostakin karpelan bitch varmaan haluaisi laittaa mut linnaan)Että näin kuluttajaa kustaan silmään...

713.3.2007 13:24

Lainaus:
Sanoista tekoihin Jobs! Jos kerta itsekin vastustat DRM:ää niin turha selitellä että levy-yhtiöt tykkäis pahaa sen poistamisesta.
Jos tämän menee Jobs tekemään, vetävät levy-yhtiöt musiikkinsa pois.

Ja tosiaan suojaushan lähtee polttamalla kappaleet levylle ja rippaamalla se. Kuinka moni kuitenkaan on halukas tekemään tätä jo muutenkin hintavista tiedostoista?

813.3.2007 15:23

Lainaus:
Oikeastaan en ymmärrä koko muusiikin MP3 verkkokauppaa. Miksi maksaa (lähes)sama pakatuista MP3 tiedostoista kuin CD- levystä?


Ensinnäkin, jos ostaa kokonaisia albumeja niin hinta on lähes puolet CD:n hinnasta. Ja toiseksi: mp3 musiikki (+kaikki muut pakkausvariaatiot) on helpompaa tunkea pieneen kokoon, kun CD soittimessa koko on väh. CD:n kokoinen. Kuluttajan mielestä laadusta voi tinkiä, jos koko pienenee. Hifistin mielestä laadusta ei tingitä.

:)

918.3.2007 9:08

Lainaus:
Seuraava etappi Applen osalta on lokakuun ensimmäinen päivä, johon mennessä Applen on tehtävä asiaan muutos Norjassa tai se joutuu oikeuteen.

Tuota saadaan vileä odotella, mutta muut EU-maat samaan veneeseen vaan ja Applet ja muut oikeuteen. Eiköhän sitä sitten ala levy-yhtiötkin suostumaan sen drm:n poistoon, kun vaihtoehdot on: ei drm:ää tai ei digitaalista musiikin myyntiä.

Lainaus:

Lainaus:Oikeastaan en ymmärrä koko muusiikin MP3 verkkokauppaa. Miksi maksaa (lähes)sama pakatuista MP3 tiedostoista kuin CD- levystä?

Ensinnäkin, jos ostaa kokonaisia albumeja niin hinta on lähes puolet CD:n hinnasta. Ja toiseksi: mp3 musiikki (+kaikki muut pakkausvariaatiot) on helpompaa tunkea pieneen kokoon, kun CD soittimessa koko on väh. CD:n kokoinen. Kuluttajan mielestä laadusta voi tinkiä, jos koko pienenee. Hifistin mielestä laadusta ei tingitä.

:)

No niin, mutta cd:t on helppo ripata mihin formaattiin ikinä haluaa, juuri sillä laadulla jolla haluaa. Tarjous-CD:t on toisinaan niissä hinnoissa, että saatan minkäkin ostaa, mutta en kyllä maksa 10€ jostakin drm-suojatusta, wma-tiedostosta, jota en pysty soittamaan sen paremmin tietokoneellani, kuin PMP:llänikään. Jos saan valita itse formaatin, laadun ja mielellään myös kansilehtigrafiikat ja vihkot mukaan, niin sitten voin melkein sen 10€ maksaa.. vaikka on sekin sliti mielestäni liikaa.

Niin ja lähteehän se suojaus, polttamalla cd:lle ja rippaamalla uusiksi, mutta koska formaatti on valmiiksi häviöllinen, ei sen polttaminen cd:lle tee siitä yhtään parempilaatuista. Ja täten ei ole kovin järkevää ripata biisiä cd:ltä häviöttömään formaattiin, koska käytännössä saat vain järkyttävän kokoisen wma-tiedoston. Toisaalta jos cd:n rippaa johonkin häviölliseen formaattiin, niin laatu heikkenee edelleen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto