AfterDawn: IT-alan uutiset

Samsung tuo ensimmäiset hybridikiintolevynsä markkinoille

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 7.3.2007 12:26 Kommentteja (10)

Samsung tuo ensimmäiset hybridikiintolevynsä markkinoille Viime viikolla uutisoimme Adtronin uusista flash-kiintolevyistä. Levyjen korkea hankintahinta kuitenkin rajoittaa vielä käyttöä kuluttajasovelluksissa. Samsung onkin alkanut toimittamaan edullisemman hankintahinnan omaavia hybridikiintolevyjään laitevalmistajille. Hybridikiintolevyllä tarkoitetaan tavallista kiintolevyä, johon on piilotettu hieman nopeaa flash-muistia nopeuttamaan käyttöä sekä vähentämään virrankulutusta.
Markkinoille saapuvat levyt ovat 2,5 tuuman malleja, eli ne on tarkoitettu ensisijaisesti käytettäväksi kannettavissa tietokoneissa. Uudet kiintolevyt hyödyntävät Windows Vistan ReadyDrive-ominaisuutta, joka nopeuttaa lähinnä käyttöjärjestelmän käynnistymisaikaa sekä vähentää hakujen määrää itse kiintolevyosiolta. Vanhemmat käyttöjärjestelmät eivät hyödy hybridikiintolevyjen tarjoamasta hyödystä, koska ReadyDrive-ominaisuus löytyy vain uudesta Vista-käyttöjärjestelmästä.

Flash-muistin määrä on pieni verrattuna itse kiintolevyn kapasiteettiin. Ensimmäiset levyt sisältävätkin vain joko 128Mt tai 256Mt flash-muistia. Tämä kuitenkin riittää toimittamaan nopean välimuistin virkaa Vista-käyttöjärjestelmässä. Uutuuskiintolevymalleja tulee saataville kolmella eri kapasiteetilla varustettuna (80Gt, 120Gt ja 160Gt).

Nopean flash-välimuistin ansiosta kaikkea tietoa ei tarvitse hakea pyörivältä magneettipintaiselta kiekolta. Tämän ansiosta Samsung vakuuttaakin uuden tekniikan pienentävän kiintolevyjen virrankulutusta jopa 70-90 prosenttia perinteisiin levyihin verrattuna. Tämä voi tarkoittaa jopa 30 minuutin lisäkäyttöaikaa kannettavalle tietokoneelle.

Hintatietoja ei vielä ole saatavilla. Levyt löytänevät kuitenkin tiensä pian business-luokan kannettaviin tietokoneisiin, jonka jälkeen hintojen voi odottaa laskevan myös budjettiluokan koneille tarpeeksi alhaiseksi.


Lähteet:
InfoWorld
The Inquirer
Engadget

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

17.3.2007 12:43

Aika pieniä välimuisteja ajatellen nykydatamääriä. Onko Flash sitten niin kallista valmistaa? Juuri ostin 1G MicroSD kortin ja se maksoi vain 10€ joka ei tuntuis missään ison kovalevyn hinnassa, mutta tietysti se ei ole tarpeeksi nopeata muistia.

27.3.2007 12:43

Tästä se alkaa...

Off/on-topic:
Onko flash-kiintolevyissä se huono puoli, että jos tulee virtapiikki tai jtn sinne päin, voi kaikki (tallennettukin) tieto hävitä?

37.3.2007 12:57
mka123
Inactive

Täytyy ostaa tollanen ja vista.
offtopic:
kannettavan kovalevy on vain 24gt

47.3.2007 15:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaLLi80:
Aika pieniä välimuisteja ajatellen nykydatamääriä. Onko Flash sitten niin kallista valmistaa? Juuri ostin 1G MicroSD kortin ja se maksoi vain 10€ joka ei tuntuis missään ison kovalevyn hinnassa, mutta tietysti se ei ole tarpeeksi nopeata muistia.

Jos 1GB flash-muisti maksaa 10e, niin kuinka paljon maksaisi niinkin pieni flash-kiintolevy kuin 40GB, tai vaikka 80GB? Aivan, 400 euroa ja 800 euroa, joten ei ole flash-muisti mitään ihan halpaa vielä, mutta kyllä ne hinnat alas vielä tulevat.

57.3.2007 16:00

"
Off/on-topic:
Onko flash-kiintolevyissä se huono puoli, että jos tulee virtapiikki tai jtn sinne päin, voi kaikki (tallennettukin) tieto hävitä?
"

Vistan ReadyDrive käyttää flash muistia vain tiedon lukemiseen. Johtuen myös siitä, että ulkoisen usb tikun voi milloin vain ottaa pois koneesta. Eli tietoa ei häviä, koska mitään ei tuon muistin kautta kirjoiteta.

67.3.2007 16:08

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LaLLi80:
Aika pieniä välimuisteja ajatellen nykydatamääriä. Onko Flash sitten niin kallista valmistaa? Juuri ostin 1G MicroSD kortin ja se maksoi vain 10€ joka ei tuntuis missään ison kovalevyn hinnassa, mutta tietysti se ei ole tarpeeksi nopeata muistia.

Jos 1GB flash-muisti maksaa 10e, niin kuinka paljon maksaisi niinkin pieni flash-kiintolevy kuin 40GB, tai vaikka 80GB? Aivan, 400 euroa ja 800 euroa, joten ei ole flash-muisti mitään ihan halpaa vielä, mutta kyllä ne hinnat alas vielä tulevat.
Jos gigan usb tikku verkkokaupassa myydään hintaan 15e (esim. buffalo), voisi arvioida, että itse fyysisellä muistikomponentilla on hintaa 1-2e. Tosin muistitikkujen tuontantovolyymit on isot ja mekaanista kokoonpanoa vähän. Piirin hinta vaisi olla jopa 5e.

77.3.2007 16:46

En tiedä sitten tuleeko korkea hinta (tai emmehän me vielä tiedä hintaa) siitä, että kovalevylle on pitänyt toteuttaa tämä välimuistin hallinta. Sekin tietenkin vaikuttaa asiaan, että miten helposti jostakin vanhasta kovalevytehtaasta pystytään muuttamaan sellainen, että se voi tehdä uusia hybridi-levyjä..
Voi tietysti olla, että hinta on alkuun korkea "vain" rahastus mielessä ja laskee sitten nopeasti.. saa nähdä.

Itseä kiinnostaa uutisessa myös tuo windows vista hehkutus. Ehkä ensimmäinen positiivinen uutinen mitä olen käyttöjärjestelmästä kuullut, muuta eiköhän tässäkin vielä jotakin ongelmia synny. :D

Toisaalta kun en kuitenkaan ole mitään vistoja hankkimassa, niin olisi kiinnostanut, että mitenkäs nix-puolella? Onko mitään ReadyDrive tms. toimintoa ja ennenkaikkea olisiko sellaista edes mahdollista toteuttaa?

87.3.2007 16:57

Lainaus:
Vanhemmat käyttöjärjestelmät eivät hyödy hybridikiintolevyjen tarjoamasta hyödystä, koska ReadyDrive-ominaisuus löytyy vain uudesta Vista-käyttöjärjestelmästä.
Varmaan Linuxillekin jo joku on kirjoittanut ohjelman, joka osaa tuota hyödyntää, jollei, niin kuukauden sisällä luulisi ilmestyvän.

97.3.2007 20:25

Tulisi tarpeeseen, kun kiintolevy on ahkerassa käytössä :)

Tosin Vistan pakkohankinta ei houkuttele

107.3.2007 20:25

Tulisi tarpeeseen, kun kiintolevy on ahkerassa käytössä :)

Tosin Vistan pakkohankinta ei houkuttele

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto