AfterDawn: IT-alan uutiset

Analogisten TV-lähetysten loppuminen mahdollistaisi 2-3 HD-kanavaa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 7.3.2007 11:17 Kommentteja (13)

Analogisten TV-lähetysten loppuminen mahdollistaisi 2-3 HD-kanavaa Viestintäneuvos Antti Kohtala kertoi eilen viestintäviraston radiotaajuuspäivillä että analogisten tv-lähetysten loppuminen tänä vuonna mahdollistaisi kaksi tai kolme teräväpiirtokanavaa kun yksi kanavanippu vapautuu digitaaliseen käyttöön. Tämä edellyttäisi kuitenkin MPEG-4 pakkaukseen siirtymistä, nyt käytössä olevan MPEG-2:n avulla saataisiin vapautuvaan kanavanippuun vain yksi HDTV-kanava. Kanavanippuun saisi HDTV-kanavien tilalle myös kuusi tavallista digi-TV-kanavaa, jos käytetään MPEG-2 pakkausta tai noin parikymmentä kanavaa MPEG-4 pakkauksella. Suomeen mahtuisi seitsemän kanavanippua UHF-taajuusalueelle ja kaksi VHF-taajuusalueelle, mutta tämä tarkoittaisi sitä että kaikki vapautuva kapasiteetti annettaisiin digi-TV:n käyttöön. Vapaalla kaistalla voisi TV-toiminnan ohella toteuttaa mm. langattoman laajakaistan ja langattomat viestintämahdollisuudet yrityksille ja yksityisille.
Jos vapautuvaa kaistaa annetaan televisiolle täytyy vielä päättää tarkemmin miten sitä jaetaan. HDTV-kanavien ohella olisi mahdollista luoda alueellisia digi-TV-kanavia tai parantaa esim. DVB-H lähetysten määrää ja laatua. Digi-TV:n kehitys ei myöskään ole pysähtynyt vaan DVB-T standardin uusi DVB-T2 versio on parhaillaan kehityksen alla. Sen avulla käytettävissä oleva kapasiteetti saadaan hyödynnettyä paremmin, joka mahdollistaa paremman kuvanlaadun ja useamman kanavan samassa kanavanipussa.

Lähteet:
Digitoday
Viestintävirasto (Powerpoint)

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

17.3.2007 11:35

Ihmetellä sopii, miksi ei digitv:n kanssa jo siirrytty MPEG-4 pakkaukseen, jolla saataisiin huomattavasti lisää kanavia.

27.3.2007 11:46

Vähemmän kanavia, enemmän laatua KIITOS!

37.3.2007 12:11

MPEG-4 pakkaukseen todennäköisesti ei ole siirrytty, koska se vaatii tehokkaampaa digiboksia sekä taitaa myös tarvita tehokkaamman muunnoksen toisessa päässä. Ajatelkaa muitakin kuin hyviä puolia.

47.3.2007 12:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pain83:
Vähemmän kanavia, enemmän laatua KIITOS!
Enemmän kanavia --> Suurempi todennäköisyys saada sitä "laatua".
e. Sikäli kun ymmärsin oikein mitä tarkoitit laadulla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.3.2007 @ 12:28

57.3.2007 12:47

Käsittääkseni Suomessa pakataan digisignaalia liikaa ja laatu ei ole parasta mahdollista. Ainakin tuntuu, että kanavilla on liian vähän kaistaa ja lopputuloksena kuva pikselöityy kun dataa ylipakataan.

Tuskinpa ainakaan viiteen vuoteen Suomessa tapahtuu mitään muutosta MPEG4 tai HDTV:n suuntaan.

67.3.2007 13:08

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pain83:
Vähemmän kanavia, enemmän laatua KIITOS!
Enemmän kanavia --> Suurempi todennäköisyys saada sitä "laatua".
e. Sikäli kun ymmärsin oikein mitä tarkoitit laadulla.

Eiköhän sitä laatua tule, jos kanavia olisi puolet nykyisestä. Jo nyt olevilla kanavilla yli puolet ohjelmista on roskaa, koska ei ole varaa täyttää vuorokautta laatuohjelmillä.
Annas kun nykyisten lisäksi tulee kymmenen uutta, on katastrofi valmis. Ja tietysti ne jokaisen kanavan vähät laatuohjelmat tulevat aina samaan aikaa, jolloin on mahdotonta nähdä kaikkea mitä haluaisi.

77.3.2007 14:48
miigu
Inactive

Lainaus:
[quote]
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pain83:
Vähemmän kanavia, enemmän laatua KIITOS!
Enemmän kanavia --> Suurempi todennäköisyys saada sitä "laatua".
e. Sikäli kun ymmärsin oikein mitä tarkoitit laadulla.

Eiköhän sitä laatua tule, jos kanavia olisi puolet nykyisestä. Jo nyt olevilla kanavilla yli puolet ohjelmista on roskaa, koska ei ole varaa täyttää vuorokautta laatuohjelmillä.
Annas kun nykyisten lisäksi tulee kymmenen uutta, on katastrofi valmis. Ja tietysti ne jokaisen kanavan vähät laatuohjelmat tulevat aina samaan aikaa, jolloin on mahdotonta nähdä kaikkea mitä haluaisi.[/quote]
Olen huomannut että "laatuohjelmat" tulevat vain iltaisin. Jos olet töistä/koulusta poissa taikka sairaslomalla niin turha odottaa klo 8-16 välillä tulevan mitään puhelinvisailua tai chattia ihmeellisempää. (+kauniit ja rohkeat)

87.3.2007 15:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pain83:
Vähemmän kanavia, enemmän laatua KIITOS!
Minä käsitin tämän niin, että pain83 haluaisi parempaa KUVANlaatua... Se olisi minunkin toive ja sikäli olen onnekas, että satun asumaan kaapelitalossa, joihin saataisiin kapasiteetiltaan vaikka kuinka monta HD-kanavaa. Ja vaikka asuisin antennitalossa, toivoisin silti, että olisi vähemmän kanavia ja parempaakuvanlaatua, "tekniikkaperfektionisti" kun olen.

Offtopic
Kai sitä on pakko tyytyä sinilevyihin, koska ei sitä hoodeetä saa muuten oikeen telkkariin ja sinilevyt on todennäköisempi voittaja, ainakin, jos katsoo sisällöntuottajia, joista 7/8 on sinilevyn puolella ja HD DVD:llä vain n. 2/8 (lisäksi Sony neuvottelee Universalin kanssa sisällöstä (se vika siis))
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.3.2007 @ 15:47


97.3.2007 16:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pain83:
Vähemmän kanavia, enemmän laatua KIITOS!

Olen kyllä samaa mieltä! Koska katsojein määrä on kuitenkin n. vakio, ei voi olla niin, että kanavien lisääntyessä katsojaluvut vanhoilla kanvilla pysyisivät samoissa, joten siis yksittäisten kanavien katsojaluvut ja tuotot laskevat. Jos oletamme, että laatuohjelmien lähettämien kanvalaa tulee kalliimaksi, kuin paskan syytäminen ruudulle, niin silloin pätee, että Liikaa kanavia --> paskoja ohjelmia. Chatit, mobiilipelit ja muu roska voitaisiin kieltää minun puolestani vaikka lailla. :D

Mielestäni paras skenaario olisi, kun olisi, että kanavat keskittyisivät johonkin kategoriaan. Yhdeltä tulisi niitä salkkareita 24/7, yhdeltä laatusarjoja jne. Nykymallissa kaikilta kanvailta tulee tasaisesti jotain sipulia vaan ja ehkä joskus jotain melkein katsottavaa. Eli kaikki 3, 4, sub ja jim (vai?) ovat pääpiirteissään samanlaisia.

Selvästi myöskin totta on, että mitä vähemmän kanavia, sitä enemmän kaistaa muille kanaville ja siten siis muiden kanavien kuvanlaatua voitaisiin parantaa.

Kritiikkinä sanottakoon, että kaikilla ei ole HD-töllöö ja jos olisi vain yksi kanava, niin sitten sieltä tulis varmaan vain salkkareita tms. 24/7 (suosituin tyyppi?).

107.3.2007 19:54

On kyllä harmi kun digilähetysten laatu on niin kakkaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun olet ostamassa uutta televisiota on plasma ainoa vaihtoehto. LCD:llä digilähetys (jota varmaan kuitenkin suurin osa katsoo eniten) on ihan hirveän näköistä, ihan sama vaikka olisi mikä huippu LCD. No Sonyn uudessa X-sarjassa (1080p) en ole nähnyt digikuvaa, mutta tuskinpa on sen parempaa kuin muissakaan...skaalataan niin perkeleesti.

118.3.2007 2:57

Ostin tässä vähänaikaa sitten canal digitalin tuoman hd-sateliitti vastaanottimen, ja kuva on loistava sen jatkeena kun on lcd samsung 32" ja off course hd-tv...mutta nämä normaalit kanavat eivät sillä näy, joten verrattavaksi jää vain muut vastaavat sateliittikanavat.
Itse huomasin että ns "sahalaitaisuus, eräänlainen antialiaisuus ja värien ylikorostuminen tai niiden hailakkuus" katosi kuva on kauttaaltan terävä ja värit ovat lämpimät..joten jos ne uudet kanavat ovat tuota tasoa niin lisää kiitos ja varsinkin discovery yms ovat hienoa katseltavaa.

128.3.2007 12:57

Lainaus:
BlasterX :
Minä käsitin tämän niin, että pain83 haluaisi parempaa KUVANlaatua... Se olisi minunkin toivekuten näkyy onhan se HD laatu jopa 120" kangaalle venytettynä visuaalista herkkua melkein tuli tippa linssiin kun katon eka SG-1 HD laadulla Pc:eeltä sitten vaihdoin digi boxiin vaikka sekin hdmi kaapelilla kiini niin jo boxiin tuleva kuvan laatu on keskin kertaista vaikka iteläkin asun kaapeli talo yhtiössä mutta 120" tuumaisena kuva on lähes katselukelvotonta tai pitää avata töllö jos suomen tv ohjelmia haluu katsoa

139.3.2007 22:43

Analogitelevision taajuusalueet, varsinkin VHF-iii, ovat teknisesti ja taloudellisesti hyvin arvokkaita. Niillä voidaan luoda suhteellisen laajakaistaisia viestintäpalveluja harvaan asutuille seuduille, koska 170 - 250 MHz taajuudet kantavat pitemmälle kuin suuremmat taajuudet, esim. 900 MHz. VHF-i taajuudet sopivat moneen ei-kriittiseen tai miehitettyyn (taajuudenvaihto) käyttöön. Ne kantavat kauas, mutta joskus (auringonpilkkumaksimin aikaan) liiankin kauas. VHF-i alueelle voisi rakentaa koko maan kattavan digitaalisen (toimivan, vrt. Virve) hätäradioverkon, jollaisia on muualla ollut pitkään käytössä.

Televisolle riittaa tilaa UHF:llä paljon enemmän kuin Suomessa koskaan tarvitaan, vaikka kaikkia kanavia ei voi käyttää yhdessä paikassa. Nykyinen digitaalitelevisio toimii niinkin, että yhtä kanavanippua lähetetään koko maassa samalla taajuudella. Jos lähetinten väli on yli n. 40 km ja bittivirta on sama, ne eivät häiritse toisiaan.

Vastaanottajien kannalta pysyminen UHF:llä on etu, koska yksi antenni riittää. Varjopuolena on se, että UHF-lähettimen tehon pitää olla suurempi kuin saman alueen kattavan VHF-lähettimen, mikä tietää isompia sähkölaskuja.

En muista, onko MPEG-4:n koodaus kosinityyttinen vaiko aalloketyyppinen, mutta aallokekoodaus mahdollistaa vielä suuremman pakkaussuhteen. Ongelmana ei ole tekniikka, vaan sekavat patentit ja tekijänoikeudet. Siksi ei mielestäni kannata rynnätä MPEG-4:n käyttöön, varsinkaan kun Suomessa pula on sisällöstä eikä tiedonsiirtokapasiteetista.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huaweiltakin reikänäytöllä varustettu puhelin Huaweiltakin reikänäytöllä varustettu puhelin (17.12.2018 12:43)
Huawei esitteli Honor-brändillä alla markkinoitavaa View 20 -puhelinta viime viikolla. Erikoista siinä oli uudenlainen näyttö, jonka vasemaan yläkulmaan on puhkaistu pieni reikä etukameraa varten. ....
Apple tuottaa Jaska Jokusesta uutta sisältöä – Suoratoistopalvelu käynnistyy ensi vuonna Apple tuottaa Jaska Jokusesta uutta sisältöä – Suoratoistopalvelu käynnistyy ensi vuonna (17.12.2018 11:25)
Yhdysvaltalaisten sarjakuvien klassikkoihin kuuluva Tenavat on heräämässä uudelleen eloon, sillä Apple on hankkinut oikeudet uuden sisällön tuottamiseen. Lähitulevaisuudessa Jaska Jokusen ja ....
Kasvojentunnistuksessa puutteita Android-puhelimissa – 3D-malli riittää huijaukseen Kasvojentunnistuksessa puutteita Android-puhelimissa – 3D-malli riittää huijaukseen (17.12.2018 09:38)
Kasvojentunnistusalgoritmit ovat moninaisia ja niiden tietoturvakin vaihtelee paljon. Vanha kikka kasvojentunnistuksen huijaamiseen on näyttää kameran edessä tunnistetusta henkilöstä otettua ....
3 kommenttia
Jailbreak-harrastukselle kolaus – Cydiaa ajetaan alas Jailbreak-harrastukselle kolaus – Cydiaa ajetaan alas (17.12.2018 09:08)
iPhonen taipaleen alkuvuosina jailbreaking oli suosittu harrastus, jolla tavoiteltiin etupäässä Apple asettamien rajoitteiden kiertämistä. Harrastuksen suuri voimanlähde oli epävirallinen Cydia-sovell....
Facebookin bugi paljasti miljoonien privaattikuvat Facebookin bugi paljasti miljoonien privaattikuvat (16.12.2018 18:21)
Facebook on julkaissut virallisessa kehittäjäblogissa tietoja bugista, joka on johtanut luvattomaan pääsyyn miljoonien käyttäjien kuvien privaattikuviin. Ongelma on paljastunut sovelluksen ....
2 kommenttia

Uutisarkisto