AfterDawn: IT-alan uutiset

EMI:n DRM-vapaa musiikki liian kallista

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 26.2.2007 18:05 Kommentteja (9)

EMI:n DRM-vapaa musiikki liian kallista EMI, yksi maailman neljästä suuresta levy-yhtiöstä, on luopumassa ainakin toistaiseksi aikeista tarjota digitaalista musiikkia myyntiin ilman DRM-suojausten rasitteita. Syynä mielen muuttumiseen vaikuttaa olevan raha: musiikkijätti ei ole neuvotteluissaan levittäjien kanssa päässyt yksimielisyyteen "DRM-vapauden hinnasta".
Bloombergin saamien tietojen mukaan EMI vaati musiikkikaupoilta kappalekohtaista ennakkomaksua kompensoimaan riskiä, joka suojaamattoman musiikin myynnistä yhtiölle aiheutuu. Yksikään musiikkikauppa ei kuitenkaan katsonut vaaditun summan olevan järkevä, eikä EMI hyväksynyt musiikkikauppiaiden tingittyä tarjousta. Neuvottelut ovat siis toistaiseksi keskeytyneet.

EMI:n puheet DRM-suojaamattoman musiikin myynnin riskeistä ovat mielenkiintoisia. Digitaalisten musiikkikauppojen keskuudessa on koko ajan voimistuva usko siihen, että DRM-suojaamattoman musiikin myynti kasvattaisi musiikin myyntiä, sillä musiikki olisi kuunneltavissa eri laitteissa. Lisäksi suojaamatonta musiikkia saa jo esimerkiksi CD-levyiltä, vertaisverkoista tai kömpelöt DRM-suojaukset kiertämällä niin helposti, ettei DRM-suojaukset enää vähennä luvatta levityksessä olevan musiikin määrää.

EMI olisi ollut ensimmäinen neljästä suuresta levy-yhtiöstä, joka olisi tarjonnut suojaamatonta musiikkia. Yhtiön vetäytymisen uskotaan vähentävän myös muiden suurten levy-yhtiöiden kokeiluhalukkuutta, sillä uuden kokeilu ja riskien ottaminen ensimmäisenä ovat musiikkimarkkinoita lähes täysin dominoiville suurille yhtiöille vieraita käsitteitä.

Toisen suuren levy-yhtiön, Warner Music Groupin, osoittama kiinnostus EMI:ä kohtaan on mahdollisesti myös osaltaan vähentänyt EMI:n intoa. Warner on ilmoittanut, ettei yhtiö ole vielä luopumassa suojauksista digitaalisen musiikin myynnissä.

Levy-yhtiöt ovat kuitenkin vähitellen taipumassa suojaamattoman musiikin myyntiin, ja kunhan ensimmäinen uskalikko löytyy, odotetaan muiden seuraavan pian perässä. Mikäli levy-yhtiöt vaativat "DRM-vapausveroa" riskin vastapainoksi, siirtyy se todennäköisesti suoraan kuluttajien maksettavaksi kohonneina hintoina.

DRM:llä tarkoitetaan digitaalista oikeuksien hallintaa, jolla voidaan rajoittaa digitaalisen hyödykkeen, kuten musiikin, käyttö- ja omistusoikeuksia. Suojauksilla voidaan rajoittaa esimerkiksi käytettävissä olevien laitteiden ja kopiointikertojen määriä, ja suojaukset ovat yleisesti käytössä nykyisin verkossa myytävässä digitaalisessa musiikissa.

Viime aikoina mm. Apple, Microsoft ja Napster ovat kritisoineet DRM-järjestelmiä musiikin myynnin digitalisoitumista jarruttavina tekijöinä.

Lähteet:
Ars Technica
Bloomberg

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

126.2.2007 18:52

Ahneus. Yksi seitsemästä kuolemansynnistä. Kuinka monta kertaa ahneuden pitää kolahtaa omaan nilkkaan kunnes nämä levy-yhtiöt oppivat?

226.2.2007 20:33

Montakohan nollaa sitä pitäisi noissa sopimuksissa olla että laittaisivat firmat nimensä paperiin. Tosin mitä hyötyä siitä olisi, jos kerta hinnat nousisi kattoon. Pääsisivät vaan isot pomot valittamaan: "ai eikö DRM-vapaa musiikki kiinnostakkaan" ...ja sitten palattaisiin taas DRM-kökköön.

Pelkkää taktikointia tuollaiset takuut, ei muuta >:(

327.2.2007 2:22

Noh, eipähän siis tarvitse kenenkään ostaa vieläkään mitään.

427.2.2007 2:27

Vai kallist, epäilempä. Tietysti jos otetaan huomioon poisto kustannukset (softa ajo uudelleen cd/dvd-tekokoneisiin) niin silloin se voisi päteä että kallis, mutta siitä tulee pian kalliimpaa kun ihmiset hermostuvat. Eli menee tämäkin jo tuonne ahneuden puolelle..

527.2.2007 3:31

Otsikko voisi olla samantien "EMI on liian ahne", sillä sitähän tuo on. Toisaalta levy-yhtiöt eivät ymmärrä, että heidän tuottonsa vain nousisi, jos iTunes saataisiin myymään mp3:sia.

627.2.2007 6:17

Tähän pitäisi tietysti kaikkien meidän kuluttajien pyrkiä vaikuttamaan vaikkapa lähettämällä postia levy-yhtiöille, joissa kertoo ettei halua DRM:llä hankaloitettuja tiedostoja vaan vapaasti kaikissa laiteissaan käytettäviä.

Monien muiden tavoin uskon siihen, että jos "laillinen" musiikki olisi riittävän laadukasta, helppokäyttöistä ja edullista, sen suosio kasvaisi selvästi.

Esim. itse en aio ostaa ainuttakaan "suojattua" biisiä tai levyä, kun en voi edes tietää, millä laitteella musiikia aion kuunnella parin vuoden päästä. Ja se, että ostaisin samat kappaleet uusiksi jokaista uutta soitinta varten pidän täysin kohtuuttomana ajatuksena.
Hyllyssä on n. 300 vinyyliä ja pari sataa CD:tä, joten olen kyllä omalta osaltani aika hyvin tukenutkin levy-yhtiölle.

727.2.2007 6:17

Lainaus:
Levy-yhtiöt ovat kuitenkin vähitellen taipumassa suojaamattoman musiikin myyntiin, ja kunhan ensimmäinen uskalikko löytyy, odotetaan muiden seuraavan pian perässä. Mikäli levy-yhtiöt vaativat "DRM-vapausveroa" riskin vastapainoksi, siirtyy se todennäköisesti suoraan kuluttajien maksettavaksi kohonneina hintoina.

Uskomatonta..
Lainaus:
Digitaalisten musiikkikauppojen keskuudessa on koko ajan voimistuva usko siihen, että DRM-suojaamattoman musiikin myynti kasvattaisi musiikin myyntiä, sillä musiikki olisi kuunneltavissa eri laitteissa.

Siinä teille vastaus hinnankorotusvaateisiin. Minä sanon, että sen DRM-shittinne voitte tunkee arseenne ja sitten, kun vielä hinnat viilataan ALALSPÄIN oikealle kohdalle (tähän pitäisi DRM:n poiston jälkeen olla kaiken järjen mukaan helpostikin varaa), niin minäkin lähden mukaan ostamaan laillista digitaalista musiikkia.. niin no vielä se laatu pitäisi saada kohdalleen, mutta jos hinta on sopiva, niin sitten laaduttomat mp3:setkin menee..

827.2.2007 11:12

tänään ostin ensimmäisen ja viimesen kerran drm suojattua musiikkia. ei toimi filut ei sitten millään playerilla. että voivat minun puolesta tunkea kaikki drm:mmät syvälle perseeseensä tekisivät ensin toimivat suojaukset jos niitä on pakko sinne musiikin sekaan tunkea

927.2.2007 17:18
Alterdu
Inactive

kyllä kyrsii!!!

jos muusikot, siis oikeat muusikot saisi päättää ja tehdä asiat omalla tavallaan niin kyllä uskon että asiat muuttuisivat, pointtihan on siinä ,että nyky maailmassa näitä välistävetäjiä, siivelläeläjiä riittää, aina joku rahanahne kusipää on tunkemassa omaa kuppiansa väliin jos jossain rahaa liikkuu prkl! rahan ahneus tuhoaa luovuuden sekä ihmisten kehityksen aivan varmasti, on siitä jo joku prfessori luennoinutkin tai jotain sinnepäin,

Lainaus:
Ahneus. Yksi seitsemästä kuolemansynnistä. Kuinka monta kertaa ahneuden pitää kolahtaa omaan nilkkaan kunnes nämä levy-yhtiöt oppivat?


hyvin sanottu,taidanpa tietää vastauksen tuohon, varmasti moni muukin täällä..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.2.2007 @ 17:20

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
4 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto