AfterDawn: IT-alan uutiset

BitTorrentin mediakauppa aukeaa huomenna

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.2.2007 13:25 Kommentteja (22)

BitTorrentin mediakauppa aukeaa huomenna BitTorrentin uusi BitTorrent Entertainment Network aukeaa huomenna yli 5 000:n tuotteen voimin. Valikoimista löytyy elokuvia, TV-sarjoja, pelejä ja musiikkivideoita. Suurin valikoima löytyy elokuvista, joita tulee vuokrattavaksi yli 3 000 eri nimikettä. Twentieth Century Foxin, Paramountin, Warner Brothersin ja Metro-Goldwyn-Mayerin tarjonnan lisäksi palvelusta pitäisi löytyä myös tuntemattomampien studioiden tuotoksia. Uutuuselokuvien kuten Superman Returns vuokrahinta on 3,99 dollaria ja vanhempien elokuvien kuten Reservoir Dogs vuokrahinta on 2,99 dollaria. Vuokraajalla on 30 päivää aikaa aloittaa vuokratun elokuvan katselu. Katselun alettua elokuvaa voi katsoa seuraavan 24 tunnin sisällä niin monta kertaa kuin haluaa. Tämän jälkeen elokuvan vuokraus päättyy.
Elokuvat ja TV-sarjat on suojattu Microsoftin DRM-tekniikalla, joten niiden katselu onnistuu vain Windows Media Playerillä. TV-sarjojen kuten 24 ja Bones jaksot maksavat 1,99 dollaria kappaleelta ja ne saa pysyvästi omistukseen, mutta jaksojen katselu onnistuu vain yhdeltä tietokoneelta. "Yhteistyökumppanimme vaativat DRM-suojauksien käyttöä" sanoi BitTorrentin toiminnanjohtaja Ashwin Navin. "He ovat aluksi varovaisia uuden liiketoimintamallin kanssa, mutta kun kysyntä kasvaa niin uskon että he tulevat tarjoamaan sisältöä myös ilman DRM-suojauksia" jatkoi Navin.

BitTorrentilla on myös mahdollisuus tarjota elokuvia ostettavaksi, mutta toistaiseksi elokuvastudioiden asettamat hintarajat ovat olleet liian korkeita. Navin haluaa pitää hinnat mahdollisimman kuluttajaystävällisinä, joten ostettavia elokuvia ei ainakaan toistaiseksi nähdä tuotevalikoimassa. BitTorrentin suurin haaste tulee olemaan käyttäjien tottumuksien muuttamisessa, sillä monet torrent-ohjelmien käyttäjät ovat tottuneet ilmaiseen sisältöön. BitTorrentilla on myös Yhdysvalloissa useita kilpailijoita kuten MovieLink, Amazon Unbox, Apple iTunes ja Xbox Live Marketplace.

BitTorrentin suurin etu on torrent-tekniikan tuoma latausnopeus, jonka avulla käyttäjät saavat ladattua ostamansa tuotteet nopeammin kuin muissa vastaavissa palveluissa. Myös palvelun ylläpitokustannukset laskevat, koska BitTorrentin ei tarvitse itse maksaa kaikkea liikennöintiä vaan asiakkaat jakavat samalla lataamiaan tiedostoja ja vähentävät näin BitTorrentin kauppapaikan rasitusta. New York Timesin testeissä X-Men 3: The Last Stand (X-men 3: Viimeinen kohtaaminen) elokuvan lataaminen kesti kaksi tuntia ja saman elokuvan lataaminen Walmartin videopalvelusta kesti kolme tuntia.

Lähteet:
New York Times
CNET News

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

125.2.2007 13:48

Noita leffoja ei siis voi katsoa esimerkiksi... DVD-soittimella telkkarista?

Lainaus:
"He ovat aluksi varovaisia uuden liiketoimintamallin kanssa, mutta kun kysyntä kasvaa niin uskon että he tulevat tarjoamaan sisältöä myös ilman DRM-suojauksia" jatkoi Navin.
Ai niin kuin iTunesinkin kanssa?

225.2.2007 14:58

Lainaus:
Noita leffoja ei siis voi katsoa esimerkiksi... DVD-soittimella telkkarista?
Ei koska tuollahan luki että jaksojen katselu onnistuu vain yhdeltä tietokoneelta ja vain WMP:llä.

Tuskin tulen itse käyttämään tuota palvelua.

325.2.2007 15:08

Höhöhö mitä paskaa, ei herrajumala. Mikä siinä on, että pitää vaan kahta kauheammin suoltaa DRM-ongelmajätettä kuluttajien taakaksi, vaikka vastustus vain alati jyrkkenee?

Ilmeisesti laskevat sen harmittavan tosiseikan varaan, että internetidioottien määrän räjähdysmäinen kasvu hukuttaa vastalauseet alleen.

425.2.2007 15:19

drm taas, mutta ilman sitähän ei elokuvaa voi _vuokrata_ käyttöaikaa rajoittaen. Laadusta ei uutinen kertonut mitään? Eikä tiedostojen koosta.
Eikä tuo nyt kiinnosta sitä vertaa, että kiinnostaisi mennä katsomaan (niin ja mihin sitä sitten menisi katsomaan?)

Kyseessähän on saman tuuban jakelu, mutta nyt käyttäjät käyttävät yhteyksiään myyjän puolesta ja myyja nappaa rahat. Kai tuo sitten on halvempi muihin verrattuna (en tiedä), että ostajalle tulee edes joku hyöty maksamansa linjan käyttämisestä BENin hyväksi.

525.2.2007 15:25

Pakko kai yhtyä pariin edelliseen kommenttiin. Sinällään vähänsen oikeaan suuntaan kehittynyt palvelu, jolla potentiaalia voisi olla, mutta ei näillä käyttöehdoilla vielä toimiva. Tuskin siis tulen käyttämään.

Mutta ihan mielenkiinnosta kysyisin, että tietääkö joku, miten tuolla maksaminen hoituu? Jos tämä on yhdysvaltalainen palvelu, niin sittenhän esim Visa electron ei välttämättä toimisi. Ja onnistuuko tilisiirrolla maksaminen, ja joutuuko siihen Eurooppalainen käyttäjä maksamaan törkeät siirtokulut? Mikäli maksu onnistuu vain Visalla ja MasterCardilla, niin turha ihmetellä, miksi nuoriso jatkaa ilmaiseksi warettamista. Tilisiirtokin on ongelmallinen, koska alle 18-vuotias ei ainakaan Suomessa saa omia verkkopankkitunnuksia. Olisi tosiaan kiva tietää, ovatko ne keksineet jotain maksutapaa, joka todella tarjoaisi warettavalle nuorisolle laillisen vaihtoehdon.

625.2.2007 15:41

No eipä ole edes kovin halpaa. 24 TV-sarjan 5. tuotantokauden saa esim. Play.comista hintaan 27.99 euroa. Jos ostaa kaikki jaksot Bittorrent-versioina (24 jaksoa), hintaa tulee 48 dollaria eli 36.55 euroa (vai saakohan koko kaudesta jotain alennusta). Ja mitä tällä lisärahalla saa: DRM-suojauksen eikä tule edes hienoa boksia koristamaan kirjahyllyä. Loistavaa...

Semmoisen järjestelmän kun keksisivät, että voisi kaukosäätimellä TV:n kautta ladata sarjoja etukäteen katseltavaksi halpaan hintaan (1 e / jakso voisi vielä harkita maksavansa). Esim. 24 TV-sarjan 5. kautta en malttanut seurata loppuun maikkarilta vaan piti hommata se boksi. Jos olisi kätevästi voinut ostaa tulevat sarjat TV:n kautta, näin olisin varmasti tehnyt.

725.2.2007 15:51

Hyötyykö käyttäjä kaistan jakamisesta mitenkään? Hinnoittelussa kun tuo ei näy, leffat ovat samaa luokkaa muissakin vuokraamoissa. Tunnin nopeemmin koneelle ilmestyvä elokuva ei varsinaisesti ole mikään etu, eiköhän näitä palveluita käytetä etäyhteydellä tms töistä tai koulusta siten että leffa laitetaan valumaan iltapäivällä ja katsotaan illalla kotona. Kiireiseen katseluun kun tuollainen download palvelu ei nykyisillä nopeuksilla ole toimiva. Perinteinen vuokraamo löytyy useimmiten 20min ajomatkan päästä ;)

825.2.2007 15:52

Tarvitseeko tätä edes puntaroida?

Lataako torrenttia rajoitetun drm-suojauksen kanssa vai ilman?
Itse kallistun jälkimmäiseen...

925.2.2007 16:11

"eiköhän näitä palveluita käytetä etäyhteydellä tms töistä tai koulusta siten että leffa laitetaan valumaan iltapäivällä ja katsotaan illalla kotona."

Tuskin. Koululaisille, eli opiskelijoille tällainen ei varmasti ole suunnattu. Varsinkin jos se tarvitsee luottokortin, pitää ainakin Suomessa opinnot olla aika loppusuoralla, että kortti myönnetään. Työpaikoilla eikä kouluissa torrentit pelaa. Pienissä firmoissa voi toimia, mutta yleensä ei. Kouluista en tiedä, mutta evät varmaan pyynnöistä huolimatta tee port forwardingia sun koneeseen.


--

1025.2.2007 16:47

Mun mielestä tämä on mainio idea. Ei haittaa DRM. Tämä on se laillinen ja melko halpa tapa hankkia elokuvia ja sarjoja.

1125.2.2007 21:43

Lainaus:
"Yhteistyökumppanimme vaativat DRM-suojauksien käyttöä" sanoi BitTorrentin toiminnanjohtaja Ashwin Navin. "He ovat aluksi varovaisia uuden liiketoimintamallin kanssa, mutta kun kysyntä kasvaa niin uskon että he tulevat tarjoamaan sisältöä myös ilman DRM-suojauksia" jatkoi Navin.
miksi ihmeessä kysyntä kasvaisi? Näitä paikkoja on yksinkertaisesti niin paljon että kysyntää ei riitä. Kysyntä kasvaa ainoastaan:
1.Alentamalla hintoja.
2.Poistamalla drm.
Ja tämä palvelu ei täytä kumpaakaan kriteeriä, nuo hinnat jopa menisivät jos ei olisi sitä hemmetin drm paskaa!

Eikö se riko jotain hemmetin lakia jos en voi katsoa vuokraamaani elokuvaa muuta kuin windows media playerillä!?

anteeksi avautuminen..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.2.2007 @ 21:47

1226.2.2007 5:59

Lainaus:
..., mutta jaksojen katselu onnistuu vain yhdeltä tietokoneelta.
Eli jos tietokone menee vaihtoon, niin omistamani jaksot lentävät roskiin? No, mutta tämäpä on hienoa...

1326.2.2007 10:21

Itselläni vastaan tulee taas perjaatteelinen kysymys, eli jos maksan sisällöstä ei minun ole kustannettava sen siirtoa muille. Eli siis itse en aio lähteä maksullisiin P2P-palveluihin, eri asia taas on jos siirron mukaan saisi esim. halvemman hinnan tai alennuksia muista tuotteista.

1426.2.2007 12:08

Muuten hyvä palvelu mutta "U.S. only".

1526.2.2007 13:31

Eipä tämäkään voi kilpailla "ilmaisia" palveluita vastaan. Windows Media Playeria ja DRM-tekniikkaa ei tässä taloudessa tueta!

Pidän parempana vaihtoehtona leffassa käymistä ja waretusta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.2.2007 @ 13:32

1626.2.2007 14:14

Waretus on edelleen houkuttelevampi ajatus.

MVNetin kommentti oli mielenkiintoinen, ja yhdyn ajatukseen. Ilman DRM:ää esimerkiksi kovalevytallentimeen suoraan verkosta latautuva ohjelmisto olisi paikallaan, ja siitä voisi jopa maksaakin, jos homma toimisi MVNetin kuvailemaan tapaan. Ehkä vielä joskus...

Vaistokas: Kyllä minä vain sain nettitunnukset jo joskus 14-vuotiaana. Liekö sitten vuosien vieriessä säädäntö muuttunut, siitä en tiedä...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.2.2007 @ 14:20

1726.2.2007 18:29

Tämä alkaa olemaan jo oikealla suunnalla, ainakin minun kantiltani. Itse kun en ole koskaan ollut kovin kiinnostunut ostamaan mitään. Miksi maksaa elokuvasta 20 euroa ja katsoa sen kerran kun sen voi vuokrata 4 eurolla ja katsoa kerran. Säästöä siis 16 euroa per leffa. Tv-sarjat voitaisiin myydä myös valmiina kausina ja automaattisella lataustoiminteella. Jakaminen muille käyttäjille pitäisi hyvittää ilmaisina elokuvavuokrauksina tai alennuksilla. Suomen kantilta tekstitykset olisivat aika pakko. En ala maksamaan jollen saa tekstityksiä. Ilman tekstityksiä leffat ja sarjat löytyvät sangen helposti muualtakin. Laatu vähintään dvd-tasoista mielellään HDTV-tasoista. 5.1 äänet. Mielellään lisensoitaisiin myös muille ohjelmistovalmistajille drm-tekniikka tai tehtäisiin joku parempi ohjelmisto kuin mediaplayer elokuvien toistamiseen.

Itselleni ei ole mitään tarvetta saada videoita levyille, koska tietokone on kiinni videotykissä.

Asia jota olen kovin ihmetellyt varsinkin nyt kun osassa dvd-soittimissa on jo kiintolevyt ja verkkoliitännät, että miksi niihin ei ole tehty ohjelmistoja joilla voisia ladata netin yli ohjelmia. Onkohan Xbox niitä ainoita jotka sen pystyvät tekemään? Ilmeisesti suosio jenkeissä on aika suuri tälle. Valmis kaukosäätimellä ohjattava laite jossa drm-suojausten käsittely toimi luontevasti taustalla. En usko että siihen menee kovin kauan kun nämä alkavat yleistymään, tosin mielestäni tämän tyyppiisiä palveluja olisi pitänyt olla jo vuosia sitten markkinoilla. Se olisi ihan kätevää kun laite lataisi automaattisesti ne uudet jaksot netin yli kiintolevylle odottamaan katselua. Ja kun ne olisi katsonut, niin ne voisi poistaa tilaa viemästä. Siinä vaiheessa kun symmeteriset nopeat nettiyhteydet alkavat yleistymään, niin jakamisen vaikeus poistuu luontaisesti. Sitä tosin saanemme odotella.

1828.2.2007 5:03

Idea hyvä mutta... WMP+konekohtainen toistorajoitus+DRM+ei upload hyvitystä=>ei kauppoja.

193.3.2007 17:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peppi_:
"eiköhän näitä palveluita käytetä etäyhteydellä tms töistä tai koulusta siten että leffa laitetaan valumaan iltapäivällä ja katsotaan illalla kotona."

Tuskin. Koululaisille, eli opiskelijoille tällainen ei varmasti ole suunnattu. Varsinkin jos se tarvitsee luottokortin, pitää ainakin Suomessa opinnot olla aika loppusuoralla, että kortti myönnetään. Työpaikoilla eikä kouluissa torrentit pelaa. Pienissä firmoissa voi toimia, mutta yleensä ei. Kouluista en tiedä, mutta evät varmaan pyynnöistä huolimatta tee port forwardingia sun koneeseen.
AMK/yliopisto opiskelijalla pitää olla 60 opintoviikkoa, eli 90 nykyistä opintopistettä Visa kortin myöntämiseen. Eli normaalisti 1,5v koulua käytynä.

Eihän sen torrentin tartte pelata työpaikalla tai koulussa, kuhan pääsee remote desktopilla kotikoneelle, se yleensä onnistuu (ihan oikeesti).

203.3.2007 21:38

Lainaus:

AMK/yliopisto opiskelijalla pitää olla 60 opintoviikkoa, eli 90 nykyistä opintopistettä Visa kortin myöntämiseen. Eli normaalisti 1,5v koulua käytynä.

Eihän sen torrentin tartte pelata työpaikalla tai koulussa, kuhan pääsee remote desktopilla kotikoneelle, se yleensä onnistuu (ihan oikeesti).
Monella opiskelija kaverilla oli ennen minua visa kortti. Jostain syystä en saanut moneen vuoteen mitään luottokortteja tai muitakaan osmaksukortteja. Aina olen maksanut ajoissa laskuni ja rahaakin olen saanut enemmän tai vähemmän säännöllisesti pätkätöistä. Samaana aikaan opiskelijat ja täysin ylivelkaantuneet maksuhäiriöiset ihmiset saivat kortteja. Asiaa kun kyselin, niin vastattiin vaan että kuulun riskiryhmään (näitä kapitalismin varjopuolia). Eihän hommassa ollut järjen hiventäkään. Korttia toivoin vain siksi, että saisin netistä ostettua ulkomailta tavaraa. Ainut ratkaisu oli pyytää isää ottamaan luottokortti ja siihen minulle rinnakkaiskortti. Kun vihdoin sain ekan vakituisen työpaikan, niin minullekkin se visa sitten myönnettiin. Taisin myös vihdoin olla yli heidän riski-iän (yli 25v).

Valitettavasti tämäkin palvelu kämmättiin ja koska suomeen ei kuitenkaan tuoda näitä palveluita, niin onko tässä monta vaihtoehtoa?? Vuokraus bisneksessä ei mielestäni koskaan ole videoiden hinnat olleen ylitsepääsemättömiä. Katselin teiniäiässä vhs-videoita 15-30 markan vuokraus hintaan satoja ja taas satoja kappleita. Ei tässä mitään varakkaita olla koskaan oltu, mutta kyllä niitä leffoja siihen 15 markan (2,5€) hintaan oli varaa aina vuokrata. Nykyään kun on rahaakin, niin en pidä ylitsepääsemättönä hintana edes sitä neljää euroa. Ainut toive on että se tekniikka toimii kunnolla. Lähimpään kunnon videovuokraamoon on yli 10 kilometriä matkaa. Leffan hakemiseen menee aikaa noin 40 minuttia. Kilometrejä 20. Sama takaisin, joten aikaa meniis yhteensä 1h 20 minuuttia ja kilometrejä tulisi 40. Autoni kuluttaa noin 10 litraa sadalla ja se maksaa siis 1,20€ kymmeneltä kilometriltä. 4x1,20€ = 4,80€ + filmin vuokra. Suurin vaiva on tietenkin leffan palauttaminen, joten se on aina tuskallista.

Jos siis saisin täydellisen leffa valikoiman ja alle kahden tunnin latausajan, sekä riittävän vapauden elokuvan katsomiseksi ei 4€ vuokraushinta ole minulle kallis. Missään nimessä en haluaisi leffaa ostaa. En sitä kuitenkaan haluaisi katsoa uudestaan. Ja vaikka haluaisinkin, niin voin vuokrata sen toiseen kertaan ja se on edelleen halvempi vaihtoehto kuin ostaa.

Tässä tämän päivän oppitunti matematiikasta. :-)

214.3.2007 8:57

Lainaus:

Jos siis saisin täydellisen leffa valikoiman ja alle kahden tunnin latausajan, sekä riittävän vapauden elokuvan katsomiseksi ei 4€ vuokraushinta ole minulle kallis. Missään nimessä en haluaisi leffaa ostaa. En sitä kuitenkaan haluaisi katsoa uudestaan. Ja vaikka haluaisinkin, niin voin vuokrata sen toiseen kertaan ja se on edelleen halvempi vaihtoehto kuin ostaa.

Oletko tutustunut tuohon SF-Anytimeen?? Valikoimassa 1000 leffaa, hinnat lähtee eurosta, maksaminen onnistuu tilisiirrolla(!!). Latausnopeuksista ei ole tietoa, mutta jos satut kokeilemeen niin kerro ihmeessä :) Toinen vastaava on täälläkin uutisoitu film2home.

EDIT: Unohtu tietenkin sanoa se selvyys, että molemmat palvelut vaativat perussetit, windows, IE ja mediaplayer.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2007 @ 09:21

224.3.2007 9:21

Lainaus:

Oletko tutustunut tuohon SF-Anytimeen?? Valikoimassa 1000 leffaa, hinnat lähtee eurosta, maksaminen onnistuu tilisiirrolla(!!).
Olen kokeillut. En tiedä onko sen jälkeen palveluun tullut muutoksia, mutta kuvanlaatu ei ollut kovinkaan kummoinen. Muistaakseni se rajoitti katselun myös selainikkunaan jolloin kaikki palkit jäivät näkyviin. Se vähän latistaa elokuvan katselemista. Voisi sitä uudelleen kyllä testata.

Ongelmana tässä on tällä hetkellä se, että lailliset palvelut tuppaavat tulemaan koko ajan pari askelta jäljessä. Kun laillinen palvelu saa vihdoin markkinoille kauppapaikan jossa on yleensä videota tarjolla, niin laittomat kanavat tarjoavat samaan aikaan jo HDTV-kuvaa. Luonnollisesti tässä vaiheessa kiinnostus lailliseen palveluun latistuu. Ennen asiat oli toisinpäin. Laittomat tuotteet olivat huonlaatuisia ja se pelkästään riitti päätökseen ostaa laillinen tuote joka toimii kunnolla ja on laadukas. Nykyään homma toimii nurinniskoin. Jos unohdetaan hintatekijä, niin laittomat tuotteet ovat laadullisesti paljon parempia kuin lailliset. Näin siis elokuvien ja musiikin kohdalla. Muusiikki alkaa olemaan taas laadullisesta samalla tasolla, mutta nyt elokuvateollisuus taistelee saman asian kanssa. Tovin päästä elokuvateollisuuden on pakko tarjota laadukkaita videoita myös netin kautta. Se on ainut asia millä ne voivat kilpailla laittoman levityksen kanssa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto