AfterDawn: IT-alan uutiset

Venäläisopettajan piratismisyytteistä luovuttiin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 16.2.2007 14:19 Kommentteja (15)

Venäläisopettajan piratismisyytteistä luovuttiin Venäjällä Microsoftin ohjelmien piraattiversioiden asentamisesta koulunsa koneille syytetty rehtori on vapautettu syytteistään. Noin 1000 kilometriä Moskovasta itään sijaitsevassa Permissä käsittelyyn menossa ollut juttu sai paljon huomiota osakseen, kun Vladimir Putin ja Mihail Gorbatshov vetosivat Microsoftiin ja Bill Gatesiin, jotta tämä puuttuisi asiaan ja syytteistä luovuttaisiin. Microsoftin väliintuloa ei kuitenkaan nyt edes tarvittu, sillä tuomioistuin totesikin asian "triviaaliksi".
Syytetyn penkille joutumassa ollut rehtori, Alexander Ponosov, ei oman kertomuksensa mukaan ollut itse asentanut laittomia ohjelmia koneille. Hän kertoi ostaneensa 12 konetta käytettyinä, ja että kyseiset ohjelmistot olivat jo tuolloin asennettuina koneisiin. Ponosov on rehtori Sepychin kaupungissa olevassa 380 oppilaan koulussa.

Presidentti Putin piti aiemmassa lausunnossaan käsittelyä järjettömänä. Hänen mukaansa on täysin älytöntä mennä uhkailemaan ketään vankilatuomiolla vain siksi, että henkilö on sattunut ostamaan laittomia ohjelmia sisältävän tietokoneen.

Microsoft pesi kätensä jutusta jo aiemmin todeten, ettei sen tarvitse puuttua Venäjän syyttäjäviranomaisten hoitamaan juttuun millään lailla. Tiedotteessaan yhtiö sanoi luottavansa siihen, että maan tuomioistuin päätyy oikeudenmukaiseen ratkaisuun.

Tuomioistuimen ratkaisu on varmasti oikeudenmukainen, muttei välttämättä juuri se ratkaisu, jota Microsoft odotti.

Ohjelmistoalan etujärjestö BSA:n mukaan Venäjä on Kiinan ohella maailman ahkerimpia piraattiohjelmien käyttäjämaita. Viime aikoina maan hallitus on kansainvälisestä painostuksesta johtuen tiukentanut suhtautumistaan tekijänoikeusrikkomuksiin ja piratismiin. Myös Ponosovin tapauksen katsottiin olevan seurausta tiukentuneesta linjasta.

Venäjällä ja sitä köyhemmissä maissa osa ongelmaa on, ettei tavallisilla kuluttajilla ole varaa ostaa länsimaissa tuotettuja kalliita ohjelmistoja, joten kopioiminen on ainoa vaihtoehto päästä käyttämään niitä.

Vankilatuomion, sakot ja Siperian työleirin välttänyt Ponosov oli luonnollisesti tyytyväinen ja kommentoi päätöstä ytimekkäästi kansainväliselle lehdistölle. "Totta kai tapaus on triviaali", hän sanoi ja jatkoi: "Nyt lähdemme juomaan samppanjaa."

Lähteet:
BBC News
New York Times
Engadget

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

116.2.2007 14:31

Lainaus:
Venäjällä ja sitä köyhemmissä maissa osa ongelmaa on, ettei tavallisilla kuluttajilla ole varaa ostaa länsimaissa tuotettuja kalliita ohjelmistoja, joten kopioiminen on ainoa vaihtoehto päästä käyttämään niitä.
Voi voi, että on köyhää.. Mutta näin se on nykyaikana.

216.2.2007 15:48

Lainaus:
Venäjällä ja sitä köyhemmissä maissa osa ongelmaa on, ettei tavallisilla kuluttajilla ole varaa ostaa länsimaissa tuotettuja kalliita ohjelmistoja, joten kopioiminen on ainoa vaihtoehto päästä käyttämään niitä.

Taas ihan turhaa piratismia. Tuskinpa niillä on mitään pakottavaa tarvetta käyttää Microsoftin tuotteita kouluympäristössä. Olisivat vaan asentaneet jonkin Linux distron niin ei olis mitään häslinkiä tullut.

316.2.2007 15:51

2 viikkoa kuluu ja rehtori kuolee "epäselvissä olosuhteissa", näin asia on käsitelty..

416.2.2007 16:26

Niimpä Putinkin jo hermostuu firmojen rahastukseen....ja köyhyyttä on itse jenkkilässä kuten japanissa ja muissakin valtioissa jotka siihen väliin jäävät kun tullaan itäänpäin usasta. Mutta tuomio oli kyllä oikea...

516.2.2007 16:44

Lainaus:

...jatkoi: "Nyt lähdemme juomaan samppanjaa."


TOdella köyhää meininkiä =D

616.2.2007 17:39

Oikeus todellakin toteutui, vaikka mikki$ofta ja bsa sitä tuskin odotti. Syytkin on sinällään ymmärrettävät, vaikka hän olisi tiennytkin asiasta. Onhan se naurettavaa kun lisenssit olisivat tuossakin tapauksessa maksaneet varmasti monta kertaa tietokoneiden hinnat. Ja onhan totta, että M$ saa käytännössä kiittää asemastaan yksinomaan piratismia. Ilman sitä ei kyseiset käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot olisi niin määräävässä asemassa kuin nykyään ovat.

716.2.2007 18:24

Lainaus:
ettei tavallisilla kuluttajilla ole varaa ostaa länsimaissa tuotettuja kalliita ohjelmistoja, joten kopioiminen on ainoa vaihtoehto päästä käyttämään niitä.
No ei ole minullakaan vara ostella aitoja pelejä/musiikkia/softia,joten kopioiminen on ainoa vaihtoehto päästä käyttämään niitä.
Elikkä, kun Suomessa vedotaan tähän, niin Microsoft on syyttämässä ja tekijänoikeusmaksuja perimässä täysin voimin, kun taas tässä Venäjän tapauksessa
Lainaus:
Microsoft pesi kätensä jutusta jo aiemmin todeten, ettei sen tarvitse puuttua Venäjän syyttäjäviranomaisten hoitamaan juttuun millään lailla.
Mielenkiintoista...

816.2.2007 18:26

Lainaus:
Hän kertoi ostaneensa 12 konetta käytettyinä, ja että kyseiset ohjelmistot olivat jo tuolloin asennettuina koneisiin.
Keneltähän nuo koneet on sitten ostettu..pietarin pimeiltä kujilta vai..

916.2.2007 18:56

Lainaus:
Taas ihan turhaa piratismia. Tuskinpa niillä on mitään pakottavaa tarvetta käyttää Microsoftin tuotteita kouluympäristössä. Olisivat vaan asentaneet jonkin Linux distron niin ei olis mitään häslinkiä tullut.

Eipä heillä varmaan olekkaan mitään pakottavaa tarvetta käyttää mikkisoftan tuotteita, mutta ei välttämättä ole ensimmäistäkään osaavaa ihmistä joka osaisi käyttää linuxia? Vaikkakin kyllä nykyään kaikissa distroissa on valmiina asennuksen jälkeen open office. Ja muutenkin linux ei ole varmaankaan saanut juuri minkäänlaista huomiota vastaavilla alueilla (kuitenkaan 380 oppilasmäärä ei ole iso)

1016.2.2007 20:25

Lainaus:
[quote]
...jatkoi: "Nyt lähdemme juomaan samppanjaa."


TOdella köyhää meininkiä =D[/quote]Kyseessä taitaa olla juuri venäläinen sampanja, joka ei kyllä ole mitään kallista.
Täten ei sitä saisi sanoa sampanjaksi, vaan kuohuviiniksi, sillä ainoastaan Champagnen maakunnassa valmistettuja kuohuviinejä voidaan kutsua samppanjaksi.

1117.2.2007 8:34

Lainaus:
Hän kertoi ostaneensa 12 konetta käytettyinä, ja että kyseiset ohjelmistot olivat jo tuolloin asennettuina koneisiin.
Lainaus:
Keneltähän nuo koneet on sitten ostettu..pietarin pimeiltä kujilta vai..
HAHAH!! Tälle repesin ;) ^reps^
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.2.2007 @ 08:35

1217.2.2007 8:54

Minua kiinnostaisi tietää, minkä ihmeen takia Putinia tai Gorbatshovia kiinnostaa, mitä jollekkin koulun rehtorille käy...

1317.2.2007 10:07

Lainaus:
Minua kiinnostaisi tietää, minkä ihmeen takia Putinia tai Gorbatshovia kiinnostaa, mitä jollekkin koulun rehtorille käy...
Koska M$ on vähintäänkin yhdysvaltojen presidentti ja tässä oli ulkopoliittinen konflikti edessä.

1417.2.2007 10:16

Lainaus:
[quote]Hän kertoi ostaneensa 12 konetta käytettyinä, ja että kyseiset ohjelmistot olivat jo tuolloin asennettuina koneisiin.
Lainaus:
Keneltähän nuo koneet on sitten ostettu..pietarin pimeiltä kujilta vai..
HAHAH!! Tälle repesin ;) ^reps^[/quote]Mun mielestä pitäis ottaa ensin selvää mitä koneet sisältää ennenkuin menee ostamaan niitä.


1517.2.2007 11:41
_Henkka_
Inactive

joo

Lainaus:
2 viikkoa kuluu ja rehtori kuolee "epäselvissä olosuhteissa", näin asia on käsitelty..

tosihan se on kun venäjällä asiat hoidetaan vieläkin näin

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
1 kommentti
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
1 kommentti
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
3 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
1 kommentti

Uutisarkisto