AfterDawn: IT-alan uutiset

Taulutelevision osto-opas julkaistu

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 15.2.2007 16:14 Kommentteja (22)

Taulutelevision osto-opas julkaistu Taulutelevisioita tuntuvat nykypäivänä kantavan koteihinsa myös ns. tavalliset kuluttajat ja usealle teknopelkoiselle perheelle eteen napsahtaakin sellainen lyhenteiden ja teknisten käsitteiden viidakko, että oksat pois. Osan "ongelmaa" aiheuttaa se tosiasia, että muun kuin taulutelevision ostaminen on uutena nykyisin käytännössä mahdotonta -- etenkin laadukkaammat putkitelevisiot ovat kadonneet elektroniikkaliikkeistä lähes täydellisesti.
Ajattelimme auttaa hieman tässä prosessissa ja olemme talven aikana leiponeet kasaan pienen oppaan, joka kantaa yksinkertaisesti nimeä "Taulutelevision osto-opas".

Mitään niksipirkkamaista "osta tämä, se on hyvä" -opasta emme kuitenkaan halunneet tehdä, vaan pyrimme perustelemaan kaikki suosituksemme ja ajatuksemme oppaassa mahdollisimman perinpohjaisesti. Eli ei ehkä sittenkään ihan teknopelkoisimmille sopivaa luettavaa, mutta toivottavasti opas auttaa edes sitä kodinkoneliikkeeseen mukaan raahattavaa serkkupoikaa, joka kantaa suvussa "tekniikan ihmeen" titteliä.

Palaute ja kehitysideat oppaan tiimoilta ovat erittäin tervetulleita.

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

115.2.2007 16:21

Hienoa, tästä saavat vähemmän asiasta tietävät hyvän tietopaketin.

215.2.2007 16:50

sivulla 3 taitaa olla pikku virhe

Lainaus:
SCART jyräsi aikanaan Euroopan televisiomarkkinat yksinkertaisuudellaan ja kätevyydellään, kuljettihan yksi ainoa kaapeli sekä videon että kuvan (ja lisäksi sekalaisen määrän muuta dataa, kuten kuvasuhdetietoja), tarjoten kuluttajille mahdollisimman yksinkertaisen liitännän eri laitteiden välillä.

pitäisi kai olla
Lainaus:
SCART jyräsi aikanaan Euroopan televisiomarkkinat yksinkertaisuudellaan ja kätevyydellään, kuljettihan yksi ainoa kaapeli sekä videon että äänen (ja lisäksi sekalaisen määrän muuta dataa, kuten kuvasuhdetietoja), tarjoten kuluttajille mahdollisimman yksinkertaisen liitännän eri laitteiden välillä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.2.2007 @ 16:51

315.2.2007 16:55

Lainaus:
sivulla 3 taitaa olla pikku virhe
Tarkkaavaisia lukijoita meillä! =) Kiitos ja kumarrus, korjasin virheen.

415.2.2007 16:59

Ja sivulta 5:

Lainaus:
Ulkonäkö on jokaisen oma asia, siihen on turha ottaa kantaa, mutta television koon suhteen kannattaa muistaa ns. perinteisen television ja laajakulmatelevision kokojen vertailu.

515.2.2007 17:21

kylläl tota laajakulma sanaakin käytetään, että ei sitä oikein virheeksi voi sanoa.

615.2.2007 17:30

Laajakulmaa ja laajakuvaa on käytetty oppaassa sekaisin. Ehkä tuon voisi tosiaan yhtenäistää siten, että käytetään ainoastaan "laajakuva"-termiä.

715.2.2007 18:24

Ensimmäisellä sivullakin virhe, tai sitten mulla on vaan niin paljon kuumetta etten osaa lukea.

Lainaus:
Eli jos laajakuvatelevisiolla katsotaan perinteistä, ns. kapean kuvan lähetystä (tai tallennetta, 4:3-muotossa olevia DVD-elokuviakin on olemassa)
EDIT: toinen virhe, sivulla 3. A-kirjain puuttuu välistä.

Lainaus:
SCART-liitäntöjä kannattaa olla laitteessa sen verran kuin mitä kotoa nyt löytyy...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.2.2007 @ 18:43

815.2.2007 18:43

Jottei ihan täysin pilkunnussimiseksi menisi nämä kommentoinnit, niin sanotaan nyt sen verran että ihan hieno opas on :D

915.2.2007 18:45

Jees, hyviä typobongauksia, nyt on yksi ajatushäpsi (se ainoa maininta laajakulmasta) ja muut mainitut typot korjailtu.

Mitenkäs sisältö itsessään, parannusehdotuksia, moitteita?

1015.2.2007 19:08

En vielä ehtinyt tutustua, mutta tosi hieno homma! Meilläkin on melko pian tuollaisen töllön osto edessä ja isällä on tapana perehtyä näihin juttuihin. Kiva että tänne tulee tämmöisiäkin oppaita, ei näytä niin warez-sivulta. Tämä tuli hyvää rakoon.

Ja tosta laajakulma-jutusta tuli mieleen, äiti luulee, että me aiotaan hankkia laajakaistatelevisio :P

1115.2.2007 19:18

Nyt olen vasta lukenut koko jutun läpi. Mainitsin vain virheistä samalla kun huomasin, ettei pääse unohtumaan.

Hyvä että tälläisiä jaksetaan tehdä. Ainut mikä jäi vaivaamaan oli tuo LCD ja plasman vertailu, jotenkin tuntuu suppealta, mutta toisaalta en osaa sanoa voisiko siihen mitään lisätäkkään. (Juttu pitkittyy liikaa jos mennään liikaa yksityiskohtiin)

Katselukulmista olisi varmaan jotain voinut mainita. Jostain muistan lukeneeni että toisen(LCD tai plasma) kuvaa ei pysty katsomaan kuin "suoraan" edestäpäin siedettävästi (voi olla myös, että oli TFT-näyttö, en muista tarkkaan).

Ja vielä ehkä voisi mainita kontrastisuhteesta, se on yleensä aina merkitty mainoksissa.

1215.2.2007 20:08

Todella hyvä opas josta on varmasti apua sellaiselle henkilölle joka ei ole asiaan valmiiksi perehtynyt. Konkareillekin ihan hyviä muistutuksia kuitenkin joistakin asioista, mihin esimerkiksi kiinnittää huomiota. Kiitos tästä!

Minä en ole vielä ostanut HDTV:tä koska en koe sille olevan tarpeeksi käyttöä tällä hetkellä. Nyt minulta ei löydy yhtään HD-laitetta, mutta lähiaikoina aion hankkia uuden Xboxin (720p/1080p) ja joskus tulevaisuudessa (kun asiat formaattien suhteen selkiintyvät) HD-DVD tai BD-soittimen.

Itsekin olen käynyt tätä sisäistä taistelua LCD vai Plasma? Plasmassa huolettaa juuri kuvan kiinnipalaminen esimerkiksi pelatessa ja LCD:ssä taas kuolleet/jumiutuneet pikselit. Tosiasia ainakin minun silmillä katsottaessa kuitenkin on, että varsinkin heikomman resoluution materiaalissa plasma on selkeästi parempi vaihtoehto ja HD:kin toistuu erittäin hienosti. Plasman "pehmeä" kuva jotenkin sopeutuu paremmin resoluutioon kuin resoluutioon ja LCD:n terävät pikselit taas tekevät (esimerkiksi DVB-C) kuvasta hieman epäselvän - HD toistuu LCD:llä myös mallikkaasti. Nyt tilanne on kuitenkin se, että erilaisia kuvanlähteitä tulee olemaan käytössä varmaan sen +10 vuotta, joten minä alan kallistumaan plasma-leiriin. Miten on, onko plasman kiinnipalaminen enää todellinen uhka? Lisäksi plasmassa ihmetyttää alhainen resoluutio, aika usein 1024x768...

Huh huh...tulipas avauduttua vähän uutisen ulkopuoleltakin :D !

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bazie:

Katselukulmista olisi varmaan jotain voinut mainita. Jostain muistan lukeneeni että toisen(LCD tai plasma) kuvaa ei pysty katsomaan kuin "suoraan" edestäpäin siedettävästi (voi olla myös, että oli TFT-näyttö, en muista tarkkaan).

Varhaisempien LCD-mallien katselukulma oli melko suppea, mutta nykyisissä malleissa tuo ongelma alkaa olla historiaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.2.2007 @ 20:17

1316.2.2007 08:47

Mitenkäs nykyään, voiko televisiosta tulevia leffoja tosiaan katsoa näin:


Eikös se teksti ole kuitenkin monesti osaltaan sen alla olevan mustan palkin päällä? Olen aina ihmetellyt, että minkä hemmetin takia se tekstitys ei ole kokonaan sen kuvan päällä vaan se täytyy manuaalisesti zoomailla ja silloin ei käytetä laajakuvaa täysin hyödyksi. Itse en siis näistä asioista hirveästi tiedä, joten viisaammat valaiskaa tietämätöntä.

1416.2.2007 10:08

Plasma on kyllä ihan hyvä vaihtoehto (varsinkin jos vaan digilähetyksiä kattoo) kunhan siihen laittaa tarpeeksi rahaa kiinni, jolloin saa oikean resoluutionkin, eikä kiinnipalaminen ole enää niin iso ongelma.

Katselukulma ei ole enää ongelma LCD:ssä/plasmassa, mutta näissä taustaprojektio/3LCD tai miksi ikinä kutsutaankaan, niin katselukulma on isokin ongelma (varsinkin pystysuunnassa pitää olla melkein täsmälleen ruudun tasolla)

Lainaus:

Mitenkäs nykyään, voiko televisiosta tulevia leffoja tosiaan katsoa näin:


Eikös se teksti ole kuitenkin monesti osaltaan sen alla olevan mustan palkin päällä? Olen aina ihmetellyt, että minkä hemmetin takia se tekstitys ei ole kokonaan sen kuvan päällä vaan se täytyy manuaalisesti zoomailla ja silloin ei käytetä laajakuvaa täysin hyödyksi.

Jos lähetys tulee oikeassa kuvasuhteessa eikä sitä ole leikkailtu ja raiskattu typerästi, niin kuva näkyy kyllä ihan koko ruudulla (jos sitä hait takaa)

1516.2.2007 11:18

Hyvää kansanomaista tekstiä, josta varmasti apua taulutelevisiota hankkiessa ja jota on mukava lukea.

Jäin hieman kuitenkin kaipailemaan "pikselitarkka" käsitteen läpikäyntiä ja merkitystä käyttäjälle. Nuo televisioiden skaalaimet kun tahtovat olla varsin heikkolaatuisia ja siksi syntyy helposti halu rakentaa/hankkia ohjaavaksi laitteeksi MediaPC;tä. Kun kuvan manipuloinnin tarvittaessa (käytännössä aina pitää manipuloida 1366x resoihin) voi tehdä tietokoneella ja lopputulos on ihan eri luokkaa.

Minä olenkin asennevammainen, mutta minulla ei riitä paine lompakossa sijoittamaan 1500 ekee kuvaan joka on kertakaikkiaan karmaisevaa katseltavaa (digiboxi signaali ja skaalaus 1366x768 resoluutioon).

Tuosta kun pääsee sillä että pukkaa televisioon signaalia MediaPC;stä pikselitarkasti. Harmi vain että aniharva taulutv kykenee hyväksymään pikselitarkan signaalin. Parasta A-ryhmää oleva DVD signaali esim NVidian dekooderilla purettuna skaalataan television toimesta pikseliseksi overskannatuksi kuvaksi koska ilmeisesti ne televisiovalmistajat luottavat omien skaalaimiensa laatuun. Minä en ole nähnyt vielä yhtään hyvää skaalainta kaupan hyllyllä.

1616.2.2007 11:27

ERittäin mielenkiintoinen/hyödyllinen opas.

1716.2.2007 13:50
IceFire
Inactive

Uutisen otsikossakin on typo Taulutelevision osto-opas julkaistu

1816.2.2007 15:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IceFire:
Uutisen otsikossakin on typo Taulutelevision osto-opas julkaistu

Mikä tossa on muka vikana :D

1916.2.2007 15:40

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IceFire:
Uutisen otsikossakin on typo Taulutelevision osto-opas julkaistu

Mikä tossa on muka vikana :D
Siitä puuttui yksi i, korjasin sen, kiitoksia.

2017.2.2007 07:16

Missä on maininta kirkkauden merkityksestä. Onko esim Sonyn 1200:1 paljon huonompi kuin halvemman merkin 3000:1 kirkkaus? Nämä tiedot kuitenkin mainitaan kaikissa mainoksissa ja olisi hyvä tietää vaikuttaako tuohon nuo arvot oikeasti vai onko muuten näytön/softan laadulla merkitystä.

2117.2.2007 12:44

Jos tuohon saisi vielä TOP 10 osion;
"Mitä myyjä jättää kertomatta tai ei kerro totuutta"
niin olisi hyvä askel eteenpäin.

Kun nyt kaksi kuukautta olen yrittänyt löytää taulutelevisiota itselle niin kaikenlaista on tullut kuultua :-)

Paras on ehdottomasti se että digisignaali taloomme on huono ja siksi kuvanlaatu on noin huono kuin se näyttää :-D
Mainittakoon nyt että digi signaali (bitti bittivirrassa) joko on tai ei ole, välimuotoja ei ole. Sen puuttuvan bitin huomaa sitten pysähtyneenä kuvana tai isona yksivärisenä mosaiikkina.

226.6.2007 04:59

Hyvä opas. Tuli vasta luettua, mutta lisäisin tuohon ainakin yhteenvetoon pari sanaa taulutelevisioiden äänentoistosta. Voipi olla melkoinen shokki, kun vaihtaa vanhan telkun tauluksi ja ääni on sieltä jostain.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

EU mätkäisi Googlelle lisää maksettavaa – Sai nettimainoksista 1,5 miljardin euron sakot EU mätkäisi Googlelle lisää maksettavaa – Sai nettimainoksista 1,5 miljardin euron sakot (20.3.2019 16:58)
Kuten viikonloppuna uutisoimme, Google on saanut Euroopan komissiolta uuden sakon. Tällä kertaa sakon perusteena oli hakukonejätin menettelytavat AdSense-mainosverkon kanssa. Aiemmin Google ....
Kuinka helposti 2000 euron puhelimeen saa tulla jälkiä? Video herättää kysymyksiä Kuinka helposti 2000 euron puhelimeen saa tulla jälkiä? Video herättää kysymyksiä (20.3.2019 10:37)
Helmikuussa Samsung ja Huawei ottivat lavat ja median haltuun esittelemällä taittuvilla näytöillä varustetut älypuhelimet, Galaxy Foldin ja Mate X:n. YouTubessa julkaistu video kuitenkin on ....
1 kommentti
Firefox päivittyi – Tekee netistä vähemmän ärsyttävän paikan Firefox päivittyi – Tekee netistä vähemmän ärsyttävän paikan (20.3.2019 07:45)
Mozilla on julkaissut Firefox-verkkoselaimestaan version 66, joka tekee netin selaamisesta vähemmän ärsyttävämpää muutamallakin eri tavalla. Näihin muutamiin eri tapoihin kuuluu esimerkiksi ....
Videolla – Näin Googlen Stadia-pelipalvelu toimii Videolla – Näin Googlen Stadia-pelipalvelu toimii (20.3.2019 07:30)
Google paljasti eilen uuden Stadia-pilvipelipalvelun, jonka turvin AAA-tason pelejä pääsisi pelaamaan lähes laitteella kuin laitteella. Eurogamer pääsi kokeileman palvelua jo ennakkoon ja on ....
Google paljasti Stadian – Pelien suoratoistopalvelu tulossa Eurooppaan tänä vuonna Google paljasti Stadian – Pelien suoratoistopalvelu tulossa Eurooppaan tänä vuonna (20.3.2019 07:13)
Google paljasti eilen illalla Suomen aikaa Stadia-nimisen pelien suoratoistopalvelun. Pilvipalvelun lisäksi Googlen julkistuksiin kuului Stadian käyttöön optimoitu peliohjain. Stadia on tarkoitus ....

Uutisarkisto