AfterDawn: IT-alan uutiset

Kanadaan halutaan hyvitysmaksut MP3-soittimille

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.2.2007 15:16 Kommentteja (18)

Kanadaan halutaan hyvitysmaksut MP3-soittimille Kanadassa musiikin hyvitysmaksuista päättävä Canadian Private Copying Collective (CPCC) haluaa hyvitysmaksut takaisin MP3-soittimiin. Hyvitysmaksujen kerääminen MP3-soittimista Kanadassa alkoi vuonna 2003 ja loppui vuoden 2004 joulukuussa, jolloin paikallinen oikeusistuin totesi ettei hyvitysmaksuja tarvitse maksaa MP3-soittimista, kuten Applen iPodista. Silloin perumisen syynä oli se että MP3-soittimissa käytetyt flash-muistit ja kiintolevyt eivät olleet ensisijaisesti tarkoitettu musiikin tallentamiseen, vaikka ne olivatkin kannettavien musiikkisoittimien sisällä.
CPCC on nyt ehdottamassa 5 dollarin hyvitysmaksua MP3-soittimista, joihin voi tallentaa alle gigatavun musiikkia. Tämän jälkeen hyvitysmaksu kasvaa hieman epäloogisesti sillä seuraava 25 dollarin maksu kattaa 1-10 gigatavun laitteet, 50 dollarin maksu kattaa 10-30 gigatavun laitteet ja 75 dollarin maksu kattaa kaikki 30 gigatavua suuremmalla tallennuskapasiteetilla varustetut laitteet. Jos ehdotus tulee voimaan nostaisi se tiettyjen MP3-soitinten hintaa jopa 25 prosenttia.

Hyvitysmaksun on tarkoitus korvata artisteille ja levy-yhtiöille menetyksiä, joita heille tulee musiikin luvattomasta yksityisestä kopioinnista. CPCC:n Claudette Fortier pitää maksua oikeudenmukaisena, koska Kanadassa tapahtuu paljon kopiointia. CPCC aikoo myös nostaa CD-levyjen hyvitysmaksua kahdeksan senttiä per levy. Myös muistikorteille ehdotetaan 2-10 dollarin hyvitysmaksua niiden tallennuskapasiteetin mukaan. Asiansa tueksi CPCC teetti kyselyn Kanadalaisille viime kesänä, jonka mukaan 80 prosenttia Kanadalaisista pitää CD-levyn 30 sentin hyvitysmaksua sopivana. 79 prosentin mielestä 40 dollarin hyvitysmaksu 30 gigatavun kiintolevyllä varustetusta iPodista on myös kohtuullinen. Kyselyn paikkansapitävyyttä on kuitenkin epäilty, sillä ihmiset tuskin haluavat maksaa ostamastaan tuotteesta hyvitysmaksua useampaan kertaan.

Lähteet:
The Canadian Press
Engadget
Zeropaid

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

112.2.2007 15:19

LoL..

212.2.2007 15:21

Lainaus:
Claudette Fortier pitää maksua oikeudenmukaisena, koska Kanadassa tapahtuu tapahtuu paljon kopiointia
Oikeudenmukaista myös niille jotka ostavat musiikin ihan laillisesti?

312.2.2007 15:24

Jopas on.

Lainaus:
79 prosentin mielestä 40 dollarin hyvitysmaksu 30 gigatavun kiintolevyllä varustetusta iPodista on myös kohtuullinen.
Jos pitää paikkaansa, niin olisi kiva tietää kuinka johdatteleva kysymys on ollut.

412.2.2007 15:34

Kanadassa taitaa tippua mp3 soittimien ostaminen. 40 dollaria lisää hintaa 30 gigaseen ipodiin. :( Itse ostaisisin ulkomailta soittimet jos olis kanadalainen...

512.2.2007 16:40

LOL... Veikkaan, että Kanadassa Mp3:n ostajat eivät tämän jälkeen ainkaan osta musiikkia laillisesti...

612.2.2007 17:11

Eivätkö ne pässit voi tajuta, että mitään järkevää tapaa varmistaa, että kuka warettaa ja kuka ei, ei ole. Joten tuo on todella typerä ja epäreilu niille, jotka eivät wareta. Ja tuohan käytännössä rohkaisee warettamaan. Ymmärtäisin, jos kaikki saisivat luvat warettaa ja vielä oppaat siihen.

Niin, ja jos kyselyssä kerrottaisiin jokaiselle, että he maksavat käytännössä saman maksun kahteen kertaan, ja mitä he ovat siitä mieltä, en usko vastausten olevan noin "vääriä".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.2.2007 @ 17:14

712.2.2007 17:32

"LOL... Veikkaan, että Kanadassa Mp3:n ostajat eivät tämän jälkeen ainkaan osta musiikkia laillisesti..."

Eikös se ollut niin että esimerikiksi meillä täässä Suomessa tuota maksua on peritty kokoajan? Summat erilaiset, mutta maksua peritään silti.

Tämä laittoman kopioinnin hyvitysmaksu on sinäänsä erikoinen tapaus meidän maailmassa, että ei tällaista käytäntöä hyväksytä mihinkään muualle. Kysehän on "kaikkien harrastamasta laittomasta toiminnasta kaikille langetettava pakollinen maksu" eli vero. Suomessahan ainoastaan veron maksaminen on pakko ja pakollisen maksun voi toteuttaa einoastaan valtio. keikesta muusta maksamisesta voi kieltäytyä. Sitten on sakko, mutta sekin on valtion perimää ja se on rangaistus, ei maksu. 90-luvulla esiteltiin uusin pakollinen maksu: autovero, nykyisin käyttömaksu, mutta autosta luopumalla siitäkin pääsee eroon. ja onhan kiinteistöverot ym. mutta aina on mahdollisuus asua vuokralla. Auton käyttömaksu ja kiinteistöverot ja muut verot on kuitenkin maksua omistamisesta. Omistaminen ei ole rikos. Sakko on rangaistus rikoksesta.

Jo pitkään enne 'autoveroa/käyttömaksua' on käytössä ollut pakollinen hyvitysmaksu c-kaseteissä ja se periydytettiin kaikkeen tallentamiseen. Ja pointti on se, että niitä _voidaan_ kayttää laittomasti. Monet kuitenkin tallensi omien lastensa laulamista c-kaseteille. Omia kotivideoitaan vhs-kaseteille ja pitkään niille pienemmille magneettinauhakaseteille ja cd/dvd johdannaisille.

Kysymys on siitä, että nämä maksut menevät yrityksille/yritykselle. Kuitenkin yksityisille organisaatioille, jotka eivät tee yhteiskunnan hyväksi mitään ja joiden rahoja ei koskaan yhteiskunnan tai kulttuurin hyväksi käytetä. Päin vastoin. Verorahoja käytetään taiteen ja siten myös musiikin tukemiseen.

Nämä maksut on ragaistus tekemättömästä teosta sillä perusteella, että on mahdollista laittomasti kopioida.
Täälläkin on monesti tullut esille, että on mahdollista rikkoa lakia monenlaisilla välineillä: oma pää (talousrikolliset, huijarit ym... tehneet satoja tuhansia ja jopa miljoonia), nyrkki, puukko, ase, auto, potkukelkka, tulitikut ja sytkäri, ilotulite, takka, spraymaalipullo...
Näille kuitenkin yhteistä on se, ettei niiden myyjä tai valmistaja kärsi tappiota niillä tehdyistä rikoksista. Vain yhteiskunta.

Ketään ei kiinnostanut 20 sentin "sinä olet mahdollinen rikollinen, kun ostat tämän" vero kaseteissa, mutta maailma on muuttunut. Niin kuin huomaatte :) musiikin kotilataaminen on aina piratismia. Piratismista on vuosia ja vuosia kärsinyt esimerkiksi vaateteollisuus. Adidaksen verkkarien lataaminen netistä on vaan vähän vaikeaa, mutta kotilataaja ei koskaan tee rahaa lataamisillaan. Vaikka jaossa antaisi kappaleita tai elokuvia vaihdossa. Alkuperäiset jakajat jakavat niitä kuitenkin. Koskahan joku lataa adidaksen uuden logon ja printtaa sitä t-paitoihin?

On vain mahdollista ladata musiikkia, elokuvia.... Sisältöä. Se on aina tallennettava johonkin. On laillista ostaa kangasta ja materiaaleja joista tehdään piraatti lenkkareita ja housuja. Kuitenkaan kankaisiin, lankoihin ja cnc onpelukoneisiin ei sisällytetä rikosmaksua. Tallennusvälineisiin kylläkin.

Kaikki tämä yhden teollisuushaaran hyväksi.


Ja jos joku kysyy mikä on tämän stoorin pointti. Pointti on: miksi? Miksi me maksamme... pointti on myös: miksi me waretamme.
Mutta miksi maksamme waretimme tai emme. Emme kärsi rangaistusta murhasimme tai emme. Emme kärsi rangaistusta sotkimme seinät spraymaalilla tai emme. Emme maksa ajoimme ylinopeutta tai emme. Ja näitä riittää!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.2.2007 @ 17:40

812.2.2007 19:07

Lainaus:

75 dollarin maksu kattaa kaikki 30 gigatavua suuremmalla tallennuskapasiteetilla varustetut laitteet

WTF?!?

912.2.2007 21:33

Lainaus:

Hyvitysmaksun on tarkoitus korvata artisteille ja levy-yhtiöille menetyksiä, joita heille tulee musiikin luvattomasta yksityisestä kopioinnista
Elikkä eka kerätään rahat pois ja sitten haastetaan vielä oikeuteen laittomasta lataamisesta/kopioinnista?
Ei helkkari, mitä seuraavaksi?
Pitää maksaa siitä, että pääsee yhdelle nettisivulle/wappisivulle hakemaan yhden soittoäänen, maksamaan siitä 2-5€ ja viel latauksesta sen muutaman euron datasiirtomaksua vastaan. Tulee aika kalliiks hei?
Onneksi kohta eduskunta vaalit niin ei ainakaan karpelan/saarelan tasoisia ex missei joilla ÄO alle 50 ja vain raha mielessä.

Anteeksi modet, että tuli hieman tätä eduskunta jne soopaa.
(tiedän että kiellettyä).

1013.2.2007 3:47

On se vaan tämä mediamafia logiikka kerrassaan maagista ja ainutlaatuista. Jos ostat tuotteen maksat siitä vähintään sen 2-3 kertaa, jotta voit sitä käyttää. Jos taas et osta tuotetta, maksat korvausta siitä, ettet ole ostanut tuotetta ja jos mahdollista niin pääset vielä käräjille maksamaan lisää korvauksia siitä, että käytit tuotetta, jonka käytöstä maksoit jo korvaukset. Eli suomennettuna toimit niin tai näin niin aina pääset maksamaan tuotteesta ties kuinka monta kertaa ja ostamasi tuotteen omistuksesta et pääse kuin haaveilemaan.

1113.2.2007 5:38

Ymmärrän, että teostomaksuista rahaa saavat kannattaa teostomaksua ja silloinkin siksi, että saavat rahaa ei siksi, että se olisi oikein.

Mistä saadaan kasaan ryhmä, joista 79% sanoo vapaasta tahdostaan, että tuotteiden pitäisi olla 40e kaliimpia, jotta mediamafia saa miljardi bisneksestään vielä vähän lisää. Ei voi kun olettaa, että kysymys on ollut, että pitäisikö teostomaksun olla 40e vai 80e.

Kotoisessa suomessakin teostomaksua vastaan voi äänestää jättämällä teostomaksulliset tuotteet kauppaan ja pyrkimällä tilamaan pakolliset mediat vaikka Virosta. Ja varmaan oikeissa vaaleissakin teoreettisesti voi vaikuttaa. Mutta teostomaksujen maksaminen tallennus medioissa on mielestäni edesvastuutonta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.2.2007 @ 05:40

1213.2.2007 7:28
henkettu
Inactive

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.11.2007 @ 18:45

1313.2.2007 11:48

Johan oli tuon 5 donaa vielä ymmärrän mutta 75 ? Hitto onpa lineaarinen hyvitys käyrä....

1413.2.2007 13:26

Kanadialainen CCCP pitää yllä sensuuria samoin kuin itäinen jo edesmennyt. Kyselyn luotettavuus on varmasti samaa tasoa kuin DDR:n sensuurin. Ikävää että kapitalistivaltiot haluavat tuhoutua samalla tavalla kuin kommunismin sensuuria ylläpitänyt suurvalta vajaa parikymmentä vuotta sitten.

1513.2.2007 14:28

Kommunistinen valtio ei lakeja säätämällä rahaa kansalta pyydä. Yritykset on valtion, raha on valtion, palkat on valtion... Kansalle annetaan se minkä kansa 'tarvitsee'. Kommunismi ei kansalta kysy. Ei ole tarvetta, koska kansa on 'tyytyväinen'.
Onhan piirteitä, mutta kommunismin perus ajatus on sentään alkuperäisenä ideana hyvä. Tosin ei se missään ole toiminut.. Ehkä siksi, että ihmisen perusluonteeltaan ei mitään tee jos mitään ei saa. Ei tee koirakaan. Aina pitää palkita. Ehkä myös siksi, että johtajana on aina ihminen, ei idea.
Tämä demokratian yhden yritysalan hallinnointi on vain juuri se pelkokuva mitä jotkut scifi-kirjailiat ovat teoksissaan kuvailleet. Tosin se on viety pidemmälle: "firma" hallitsee. Nyt se on vain, että firma saa tahtonsa läpi kansan äänestämässä hallituksessa.
Jossain sitä on joskus kutsuttu korruptioksi, mutta tuo termi kuvaa enemminkin lahjontaa. Jos päättäjät tottelee ilman lahjontaa niin mikäs siinä. Ei sitä laki kiellä. Ehkä tästä muutamassa sadassa vuodessa päästään lähelle niitä scifi kuvia. Tässä yritysversiossa johtajana on idea, ei ihminen. Tosin vähän erilainen idea.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.2.2007 @ 14:39

1613.2.2007 16:06

kasvaa hieman epäloogisesti tuo hinta :D. Taitaapa hyvitysmaksut toteutuessaan laskea ämppäreiden myyntiä Kanadassa huomattavasti.. Sen parempi Jenkkilälle..

1714.2.2007 13:03
Wicerig
Inactive

Näin se homma toimii.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.2.2007 @ 13:06

1814.2.2007 15:18

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 00:31

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto