AfterDawn: IT-alan uutiset

Jobsin avoin kirje ei miellytä kaikkia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.2.2007 07:14 Kommentteja (7)

Jobsin avoin kirje ei miellytä kaikkia Applen toimitusjohtaja Steve Jobsin eilen julkaisema avoin kirje levy-yhtiöille ei miellytä kaikkia. Erityisesti Jon Lech Johansen, joka tunnetaan paremmin nimellä DVD Jon epäilee Jobsin esittämiä faktoja ja niiden perusteluita.
Ensimmäinen epäkohta Jobsin kirjeessä Johansenin mielestä on myytyjen iPodien ja iTunesin kautta myytyjen kappaleiden määrä. Kirjeessä Jobs sanoo että iPodeja on myyty 90 miljoonaa kappaletta ja musiikkikappaleita yli kaksi miljardia, joten jokainen iPodin ostaja olisi näin ollen ostanut iTunesista noin 22 musiikkikappaletta. Johansen kuitenkin huomauttaa että kaikki 90 miljoonaa iPodia eivät ole enää käytössä ja että Apple ei ole koskaan paljastanut kuinka monta kappaletta keskimäärin iTunes-musiikkikaupan käyttäjä on ostanut. Koska kaikki iPodin käyttäjät eivät ole ostaneet iTunesin kautta musiikkia tarkoittaa se sitä että osa asiakkaista on ostanut satoja tai jopa tuhansia kappaleita palvelun kautta. Vuoden 2004 Macworld Expo tapahtumassa Jobs jopa kertoi eräästä käyttäjästä, joka oli ostanut musiikkia iTunesista 29 500 dollarin edestä. Tässä tapauksessa käyttäjä tuskin vaihtaa pois Applen tuotteista, sillä musiikin toistaminen muiden valmistajien laitteilla ei onnistu.

Sama epäkohta koskee muitakin, sillä jos käyttäjä on ostanut 100 kappaletta iTunesista on hän sijoittanut noin 99 dollaria omaisuuttaan musiikkiin, joka soi vain Applen tekemillä ohjelmilla tai kannettavilla mediasoittimilla. Tämä johtaa siihen että kuluttaja ostaa jatkossakin Applen tuotteita, jotta hän voi nauttia aikaisemmin ostamistaan tuotteista.

Toinen epäkohta Johansenin mielestä on FairPlayn lisensointi, josta Jobs suorastaan valehtelee kirjeessään. Kirjeessä Jobs sanoo että FairPlayn teknisten tietojen luovuttaminen muille laitevalmistajille edesauttaa suojauksen murtamista. Johansen vertaa FairPlaytä Microsoftin vastaavaan Windows Media DRM 10 DRM-tekniikkaan, joka tunnetaan paremmin PlaysForSure-nimellä ja huomauttaa että kumpikin suojaus on murrettu yhtä useasti vaikka Microsoftin DRM-tekniikkaa on lisensoitu useille yrityksille.

Johansen sanoo myös että Apple voisi luoda muutamassa päivässä toiminnallisuuden iTunes-musiikkikauppaan, jonka avulla levy-yhtiöt ja artistit voisivat itse valita suojataanko heidän tekemänsä kappaleet FairPlay-tekniikalla, kun ne myydään iTunesin kautta asiakkaalle. Tällöin suojaamattomia kappaleita voisi toistaa myös muissa kannettavissa mediasoittimissa ja tietokoneella musiikin kuuntelu onnistuisi tällöin ilman iTunesia. Apple ei kuitenkaan toistaiseksi ole tarjoamassa kyseistä levitystapaa asiakkailleen.

RIAA:n kohdalla kirjeen sisältö jäi nähtävästi myös hieman epäselväksi, sillä RIAA antoi lausunnon, jossa se kehuu Jobsin ja Applen ratkaisua antaa FairPlay myös muiden laite- ja ohjelmistovalmistajien käyttöön. Kirjeessä ei kuitenkaan luvata mitään tämän tapaista vaan sanoma on päinvastainen, joten RIAA:n toiminnan järkevyys tai huumorintaju koki jälleen pienen kolauksen.

Lähteet:
Nanocrew
Nanocrew
Nanocrew
Los Angeles Times

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

18.2.2007 7:37

"Toinen epäkohta Johansenin mielestä on FairPlayn lisensointi, josta Jobs suorastaan valehtelee kirjeessään. Kirjeessä Jobs sanoo että FairPlayn teknisten tietojen luovuttaminen muille laitevalmistajille edesauttaa suojauksen murtamista. Johansen vertaa FairPlaytä Microsoftin vastaavaan Windows Media DRM 10 DRM-tekniikkaan, joka tunnetaan paremmin PlaysForSure-nimellä ja huomauttaa että kumpikin suojaus on murrettu yhtä useasti vaikka Microsoftin DRM-tekniikkaa on lisensoitu useille yrityksille. "

Mun mielestä pointti oli se, että jos suojaus murretaan, Applella on "muutamia viikkoja" aikaa korjata tilanne, tai muuten levy-yhtiöt voivat vetää musiikkinsa pois iTunes Storesta. Suljetun systeemin kanssa riittää, että Apple päivittää iTunesin ja iPodin (joka päivittyy iTunesin kautta). Lisensoidussa järjestelmässä pitäisi kaikki sen komponentit saada päivitettyä, mikä ei ole ollenkaan niin helppoa.

28.2.2007 8:02

Lainaus:

Mun mielestä pointti oli se, että jos suojaus murretaan, Applella on "muutamia viikkoja" aikaa korjata tilanne, tai muuten levy-yhtiöt voivat vetää musiikkinsa pois iTunes Storesta. Suljetun systeemin kanssa riittää, että Apple päivittää iTunesin ja iPodin (joka päivittyy iTunesin kautta). Lisensoidussa järjestelmässä pitäisi kaikki sen komponentit saada päivitettyä, mikä ei ole ollenkaan niin helppoa.
Itsekkin pitäisin nimenomaan tätä ongelman ytimenä ja asiana, josta apple haluaa irtisanoutua ja pestä kätensä. Tuohan on sinällään melko yleinen sopimustyyppi ohjelmistoteollisuudessa, mutta samalla myös typerin mahdollinen, koska vaikka sillä saatetaan saavuttaa kilpailuetu toista ohjelmiston tarjoajaa vastaan "kusee homma käsille" viimeistään siinä vaiheessa kun se ensimmäinen vakava haavoittuvuus iskee. Lisensoidussa hajautetussa järjestelmässä ei välttämättä todellakaan pystytä takaamaan millään muotoa, että edes osa laitteista päivittyisi määräajassa (riippuen haavoittuvuuden vakavuudestakin eli kuinka nopeasti se ylipäätään voidaan korjata) ja tästä syystä apple ei halua tätä mahdollisuutta käyttää, koska pahimmillaan se menettäisi itunes bisneksen omaan sopimusrikkeeseensä. Ainut tapa siis on päästä koko ongelmasta eroon taivuttelemalla mediamafia luopumaan DigitaalisestiRikotuistaMedioista. Siinä sitä työmaata riittääkin :) Jobs voisi saada aktiivisemman ja enemmän asioista perillä oleva keskustelukumppanin esimerkiksi männystä, puutkin kun tuntuvat olevan vähemmän puupäitä kuin mediamafian edustajat.

38.2.2007 14:07
rookieGen
Inactive

Onks Apple kaatumas?

48.2.2007 16:14

Riia ja kumpp taas vauhdissa, Jobs sai kunnon sopan kasaan..:-)

58.2.2007 19:25

Kieltämättä aika hauska kommentti RIAA:lta :)

710.2.2007 7:41

vaikka poistaisivat suojaukset en rupea ostamaan musiikkia jotta ökyrikkaat artistit saavat kultaiset kaulapannan pikku-Fifille.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto