AfterDawn: IT-alan uutiset

Applen Jobs haluaa vapauttaa musiikin DRM:ltä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 7.2.2007 10:36 Kommentteja (16)

Applen Jobs haluaa vapauttaa musiikin DRM:ltä Applen toimitusjohtaja Steve Jobs vetoaa yllättäen avoimella kirjeellä levy-yhtiöihin, jotta nämä luopuisivat DRM-suojausten käytössä digitaalisessa musiikissa. Jobsin kirje, Ajatuksia musiikista (luettavissa täältä), kuvaa kuinka Applen oli pakko ottaa DRM-suojaus käyttöön iTunes-musiikkikaupassaan levy-yhtiöiden vaatimuksesta ja kaikkien kannalta parempi ratkaisu olisi suojauksista luopuminen.
Applen iTunesissa myymä musiikki on suojattu FairPlay-DRM-teknologialla, joka rajoittaa musiikin kopiointi- ja kuuntelumahdollisuuksia. Tähän asti Apple ei ole suostunut lisensoimaan FairPlayta muille, joten iTunesista ostetun musiikin kuunteluun tienpäällä on vaadittu iPod-soitin. Toisinkin voisi kuitenkin olla, Jobs visioi kirjeessään.

Jobs luettelee tiivistettynä kolme eri tulevaisuuden skenaariota. Apple ja muu musiikkiteollisuus voivat jatkaa omien DRM-ratkaisujensa käyttöä tai vaihtoehtoisesti Apple voisi lisensoida omaa FairPlay-teknologiaansa muiden käytettäväksi. Suosikikseen Jobs nostaa kuitenkin vaihtoehdon, jossa levy-yhtiöt taivutettaisiin luopumaan DRM-suojauksista kokonaan.

"Kuvitelkaa maailma, jossa kaikki verkkokaupat myyvät DRM-vapaata musiikkia avoimesti lisensoitavassa muodossa. Sellaisessa maailmassa mikä tahansa soitin pystyisi soittamaan mistä tahansa liikkeestä ostettua musiikkia ja mikä tahansa kauppa voi myydä musiikkia soitettavaksi missä tahansa soittimessa. Tämä on ehdottomasti paras vaihtoehto kuluttajille, ja Apple tukisi sitä epäröimättä", Jobs kirjoittaa.

Gartnerin analyytikko Mike McGuire pitää Jobsin kirjettä yllättävänä, sillä sen iTunes-kauppa on suosiossa vertaansa vailla. "On mielenkiintoista, että DRM:stä eniten hyötyvä yritys viestii teollisuudelle käytännössä, että DRM on ongelma, joka täytyy korjata."

"Miksi levy-yhtiöt antaisivat Applen myydä musiikkia ilman DRM-suojausta?", Jobs pohtii kirjeessään ja vastaa itselleen: "Yksinkertaisin vastaus on se, ettei DRM:t ole koskaan toimineet, eivätkä ehkä koskaan tule toimimaan, piratismin pysäyttämiskeinona."

ITunesin käyttämä suojauskin helposti kierrättävissä pienellä vaivannäöllä, mikäli käyttäjä vain niin tahtoo. Riittää, että kappaleen polttaa CD:lle ja sitten rippaa uudelleen tietokoneelle, ja DRM-suojaus putoaa matkasta.

Jobsin kirje on myös tulkittu vastaukseksi Pohjoismaiden kuluttajaviranomaisille, jotka ovat vaatineet muutoksia iTunesin käyttöehtoihin. Applen edustaja kuitenkin kielsi, että kirje olisi suunnattu vastineeksi tälle kritiikille. Jobs kuitenkin kirjoittaa kirjeessään, että DRM-järjestelmistä huolestuneiden Euroopan maiden ehkä kannattaisi suunnata ponnistelunsa iTunesin sijaan DRM:n alkulähteeseen, siis levy-yhtiöihin. Jobs huomauttaa myös, että yhtiön arvioiden mukaan vain noin 3 prosenttia iPodien musiikista on peräisin iTunesista, kun suurin osa musiikista tulee
ripatuilta CD-levyiltä.

Levyteollisuuden etujärjestö RIAA onnistui tulkitsemaan Jobsin ajatukset toisessa valossa. RIAA pitääkin kirjettä kädenojennuksena tarjota FairPlay-teknologiaa muiden toimijoiden käyttöön ja tätä kautta yhdentää verkkomusiikkibisnestä.

"Applen tarjous lisensoida FairPlay muiden käyttöön on tervetullut läpimurto ja olisi todellinen voitto faneille, artisteille ja levy-yhtiöille. Monet palvelut ovat ilmaisseet halukkuutensa Applen DRM:n lisensointiin. Tämä siirto mahdollistaisi vuorovaikutussuhteet, joita olemme jo pitkään halunneet", järjestön sähköpostilla annetussa lausunnossa todetaan.

Applen intoa FairPlayn lisensointiin on vähentänyt pelko siitä, että suojaus olisi pian hakkeroitu. Mikäli suojaus onnistutaan murtamaan, on Applella levy-yhtiöiden kanssa solmitun sopimuksen mukaan muutama viikko aikaa korjata tilanne ennen kuin yhtiöt vetävät musiikkinsa pois iTunesista. Jobs vahvistaakin kirjeessään, että Apple ei ole lisensoinut FairPlayta, koska tällöin yhtiö ei voisi enää taata neljän suuren levy-yhtiön lisensoiman musiikin suojaamista.

Levy-yhtiöiden ei uskota olevan järin innostuneita Jobsin kirjeestä, vaikka asenteet ovatkin hiljalleen muuttumassa kohden vapaampaa musiikkia. Esimerkiksi musiikkiteollisuuden tammikuussa pidetyssä konferenssissa Midemissä teollisuuden johtohenkilöt pyörittelivät ajatusta DRM-suojaamattoman MP3-musiikin myynnistä. Musiikkiteollisuus on heräämässä havaintoon, ettei digitaalisen musiikin vahva kasvu riitä paikkaamaan CD-myynnin rajua laskua, ja jotain on tehtävä asian korjaamiseksi.

Suurista levy-yhtiöistä EMI on testannut MP3-muotoisen musiikin myyntiä, muttei vielä ole päättänyt kokeilun laajentamisesta. Yhtiö kuitenkin myöntää, että eri digitaalisten musiikkitiedostomuotojen ja eri soitinten väliin jäävä kuilu on kuluttajille kasvava ongelma, johon yritetään löytää ratkaisua.

Jobsin kirjeen todellisiksi motiiveiksi on arvailtu kuluttajajärjestöjen rauhoittelua ja huomioin kääntämistä muualle. Lisäksi yhtiö on todennäköisesti aloittamassa uudet neuvottelut levy-yhtiöiden musiikin lisensoinnista, ja vahva kannanotto voi parantaa yhtiön asemia neuvottelupöydässä.

Lähteet:
CNET News.com
Apple

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

17.2.2007 10:41

Ei voi olla totta :)
Hyvä vaan!

27.2.2007 10:48

jes! DRM:t kuuseen vaan :)

37.2.2007 11:29

asiallinen teksti tuolta applen puolelta. Jos noita suojauksia lopetetaan nii loppuu meiltä hommat ku ei oo mitää murrettavaa ;)

47.2.2007 11:34

Taitaa olla helvetissä aika jäätävä keli tällä hetkellä. :)

Täytyykin siirtyä applen kelkkaan, jos tuo suunta jatkuu.

57.2.2007 11:51

Tuo oli täysin odotettavissa oleva lausunto. Tilannehan on se, että kun applen drm ei ole "vapaasti" tuettavia suojauksia on se törmännyt kuluttajaviranomaisten toimesta pahaan seinään monessa maassa. Tämä taas johtaa siihen, että applen olisi teoriassa pakko avata suojauksensa muidenkin kuin itsensä käytettäväksi tai sitten lopetettava toimintansa maissa, joissa sitä ei hyväksytä. Tämä taas johtaa juurikin applen pelkäämään tilanteeseen, jossa suojauksen murtaminen on arkipäiväistä ja kun apple on "typeryyksissään" (jokainen ohjelmistokehityksessä työkseen ollut tietää mitä tarkoitan) tai mediamafian painostamana mennyt sopimukseen rustaamaan kohdan, jossa heidän on reagoitava naurettavan lyhyessä ajassa haavoittuvuuksiin, tulisi suojauksen muille lisensoiminen pahimmillaan kohtalokkaan kalliiksi. Välttääkseen kyseistä tilannetta apple luonnollisesti haluaisi drm:istä luovuttavan kokonaan ja samalla sopimuksesta löytyvän korjauspykälän mitätöintiä.

Siksi en todellakaan usko perimmäisenä tarkoituksena olevan applen kannanotto kuluttajien puolesta vaan vain itsensä suojelu bisneksessä. Kuitenkin kyseinen malli hyödyttäisi myös kuluttajia ja tässä vaiheessa applen olisi hyvä ajaa sitä voimaan, koska näin ollen heidän imago yrityksenä kirkastuisi entisestään ja liiketoiminnan elinkelpoisuus pysyisi parempana.

*EDIT:typo*

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.2.2007 @ 11:58

home cooking is killing the restaurant industry

67.2.2007 12:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ville777:
Taitaa olla helvetissä aika jäätävä keli tällä hetkellä. :)

Täytyykin siirtyä applen kelkkaan, jos tuo suunta jatkuu.

Helvetti on vissiin jossain tossa Venäjän ja Ruotsin välissä..

Asiallista tekstiä Jobsilta jonka RIAA tietysti tulkitsee omaksi eduksi.

77.2.2007 12:28

Upeata! Vapaa maailma on tulossa!

87.2.2007 13:49

Lainaus:
"Kuvitelkaa maailma, jossa kaikki verkkokaupat myyvät DRM-vapaata musiikkia avoimesti lisensoitavassa muodossa. Sellaisessa maailmassa mikä tahansa soitin pystyisi soittamaan mistä tahansa liikkeestä ostettua musiikkia ja mikä tahansa kauppa voi myydä musiikkia soitettavaksi missä tahansa soittimessa. Tämä on ehdottomasti paras vaihtoehto kuluttajille, ja Apple tukisi sitä epäröimättä"
Miksei Apple sitte tue tuollaista?

Applehan on käyttäytynyt aivan päinvastoin iPodien syntymästä asti. Steve Jobs hakee vain suuren yleisön hyväksyntää Applelle. Kyllä taas kansa nyökyttelee Applen suuntaan ja ostaa iPhoneja, MacBookkeja ja OS X:iä kun Steve Jobs on pelastanut meidät DRM:n armoilta. Pelkkää pisteiden kalastelua, sanon minä.

97.2.2007 13:55

Jep, samaa mieltä.
Joskus ennen tätä iPod rumbaa pidin Jobsia ihailtavana miehenä, pidin kuvasta, jonka olin saanut.
Mutta nyt Apple ja Jobs on rikkonut hyvän kuvani.

Täysin taktikoitu veto. Enkä halua sen takia applea ja Jobsia kiittää.

107.2.2007 14:23

Lainaus:

Miksei Apple sitte tue tuollaista?

Applehan on käyttäytynyt aivan päinvastoin iPodien syntymästä asti. Steve Jobs hakee vain suuren yleisön hyväksyntää Applelle. Kyllä taas kansa nyökyttelee Applen suuntaan ja ostaa iPhoneja, MacBookkeja ja OS X:iä kun Steve Jobs on pelastanut meidät DRM:n armoilta. Pelkkää pisteiden kalastelua, sanon minä.

Juuri "lukemassasi" uutisessahan tämä juuri kerrottiin:

Applen intoa FairPlayn lisensointiin on vähentänyt pelko siitä, että suojaus olisi pian hakkeroitu. Mikäli suojaus onnistutaan murtamaan, on Applella levy-yhtiöiden kanssa solmitun sopimuksen mukaan muutama viikko aikaa korjata tilanne ennen kuin yhtiöt vetävät musiikkinsa pois iTunesista. Jobs vahvistaakin kirjeessään, että Apple ei ole lisensoinut FairPlayta, koska tällöin yhtiö ei voisi enää taata neljän suuren levy-yhtiön lisensoiman musiikin suojaamista.

117.2.2007 14:52

Kas kas...onko omalehmä ojassa. :-), mutta hyvä uutinen kuitenkin.

127.2.2007 17:14

Ainut mikä oikeasti tarvittaisiin levy-yhtiöiden ja nykyisen kaltaisen musiikkiteollisuuden pelastamiselle, olisi nuorille suunnattu ja helppokäyttöinen maksujärjestelmä. Tosin tuntuu siltä, että nykyisen kaltaisessa musiikkiteollisuudessa ei ole mitään säästämistä, paitsi jotkut harvat artistit.

137.2.2007 17:32

Kas löytyi tämmöinenkin uutinen aiheesta:

"RIAA misreads Jobs' open letter on DRM, thinks he's offering to license FairPlay"

http://www.engadget.com/2007/02/07/riaa-...es-offering-to/

Hauska näkökulma.

147.2.2007 18:10

Suosion kalastelua. Kuluttajien nuoleskelua. Tosiasia on että levy-yhtiöt eivät DRM:stä luovu, ja Jobs tietää sen varsin hyvin. PR-veto.

158.2.2007 7:24

Eipä ole kokemusta DRM:stä, koska musa on parhaimmillaan P2P-verkosta hankittuna ja suojaamattomana.

169.2.2007 15:54

näin juuri, hyvä apple. :) tästä se lähtee, toivottavasti.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... Päivän diili: SSD-levyjä superhalvalla - 120GB 21 eurolla, 240GB 35 eurolla, 480GB, 960GB, ... (19.1.2019 11:50)
Vanhemmalle läppärille tai pöytäkoneelle saa kummasti lisää käyttövuosia, kun vaihtaa tietokoneen kovalevyn tilalle SSD-levyn. Jopa hitaimmatkin SSD-levyt päivittävät käytännössä kaikki kovalevyt ....
Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto Tässä se on – Samsungin Galaxy S10 -mallisto (19.1.2019 11:05)
Älypuhelinmerkkien yllätyksiä jo vuosia murskannut Evan Blass (@evleaks) on iskenyt jälleen julkaisemalla lehdistökuvan Samsungin Galaxy S10 -mallistosta. Kuten on jo vähän aikaa ollut puhetta, ....
3 kommenttia
Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu Spotify julkaisee tänä vuonna oman soittimen – Yhtiön ensimmäinen laitejulkaisu (19.1.2019 10:34)
Suoratoistopalvelu Spotify on kokeilemassa mahdollisuuksiaan laitemarkkinoilla, kertoo brittiläinen talousjulkaisu Financial Times. Myöhemmin tänä vuonna ruotsalaisyhtiö aikoo nimittäin esitellä ....
Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen Microsoft: Windows 10 Mobile on kuollut, vaihtakaa Androidiin tai iPhoneen (18.1.2019 21:36)
Microsoft on virallisesti kuopannut myös Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän ja kehottaa käyttäjiä vaihtamaan muihin käyttöjärjestelmiin ennen tuen loppumista joulukuussa 2019.
10 kommenttia
Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan Microsoft luovutti Cortanan kanssa? Ei kilpaile Alexaa vastaan (18.1.2019 14:29)
Kerroimme aiemmin tällä viikolla Microsoftin aikomuksesta erottaa Windows 10:n hakupalkki ja Cortana toisistaan. Ohjelmistojätti näyttää uudistavan Cortanan ympärille rakennettavaa liiketoimintastrategiaa ....

Uutisarkisto