AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTube varoittaa japanilaisia piratismista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.2.2007 14:58 Kommentteja (6)

YouTube varoittaa japanilaisia piratismista Japanin tekijänoikeusjärjestö JASRAC (Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers) ja Googlen omistama YouTube ovat vihdoinkin päässeet neuvottelupöytään koskien JASRAC:in vaatimuksia tiukentaa valvontaa ettei YouTube-palveluun eksyisi tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Yhteisymmärrykseen ei kuitenkaan päästy välittömästi ja ensimmäisen tapaamisen lopputuloksena on se että YouTubessa näytetään jatkossa japaninkielistä muistutusta, jossa kerrotaan että tekijänoikeudella suojattujen videoiden laittaminen muiden katseltavaksi ilman lupaa on laitonta ja että käyttäjä voi joutua tästä oikeudelliseen vastuuseen. Tarkkaa tietoa siitä koska viesti ilmaantuu palveluun ei kuitenkaan kerrottu, mutta todennäköisesti japaninkielinen muistutus löytyy palvelusta muutaman viikon sisällä.
Pari tuntia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen YouTube lupasi myös parantaa videoiden seulontaa, jotta tekijänoikeudella suojattua sisältöä ei "eksyisi" sivustolle. Itse jupakka sai alkunsa viime vuoden lopulla kun JASRAC vaati aluksi YouTubea poistamaan 30 000 videota palvelusta ja myöhemmin vaati YouTubelta kovempia toimia etteivät tekijänoikeusrikkomukset YouTubessa yleistyisi.

"Tapaaminen meni kohtalaisen hyvin ja ilmapiiri oli ystävällinen" totesi Satoshi Watanabe JASRAC:ista. Tokiossa järjestetyssä tapaamisessa olivat paikalla sekä YouTuben perustajat Chad Hurley ja Steven Chen että Googlen edustaja David Eun. Hurley ja Chen lupasivat kokouksen jälkeen että palveluun lähetettäviä videoita aletaan pian tarkistamaan tekijänoikeusrikkomusten varalta uudella ohjelmalla, joka ei kuitenkaan ole vielä valmis. Ohjelman avulla YouTubesta pystytään kitkemään ainakin osa uusista palveluun tulevista videoista, jotka rikkovat jonkin mediajätin tekijänoikeuksia.

YouTuben päätökset saattavat kuitenkin syödä palvelun suosiota huomattavasti varsinkin Japanissa, jossa YouTuben suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. "YouTuben toiminta ei ole laitonta, mutta ongelmia aiheuttaa palveluun lähetettävä materiaali" totesi televisioyhtiö NHK:n johtaja Ryohei Ishii.


Lähteet:
CdrInfo
InfoWorld
BusinessWeek

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

16.2.2007 15:18
WumWum
Inactive

Minä olen lopen kyllästynyt tähän jatkuvaan tökkivään tekijänoikeuslakiin. AMK:ssa meillä käy Nokialta asti ihmiset puhumassa tekijänoikeuslaista. Ei tämä nykyinen homma toimi.

Onneksi Piratismi kukkii ja voi hyvin. Piratismi on hyvin ohut osa tämän päivän digimaailmaa missä elämme. Digimaailma on muuttanut elämää... ihmiset tajuavat sen nyt ja vuosien päästä... osa on tajunnut sen jo... mutta intohimoisesti hallinnolliseen ammattiin opiskellut ei sitä ole ymmärtänyt, eikä hän ymmärrä sitä vasta kuin tulevien sukupolvien jälkeen.

Niinhän se aina on ollut... lait laahaavat kehityksen perässä, Päättäjät laitten perässä.

26.2.2007 18:21

Eikös tässä olisi japanilaisille hyvät saumat käyttää hyväksi youtubea ohjelmiensa markkinoimisessa. Kun muualla maailmassa herätään katselemaan japanilaisia ohjelmia, niiden avautuu ohjelmille aivan uudet markkinat.

SubTV aloitti Full Metal Alchemistin näyttämisen. Varmasti löytyisi myös muita ohjelmia mitä voisi tuoda suomeen aasiasta. Olen jotain japanilaisia videoita katsonut youtuben kautta ja niitä on saanut nauraa ihan hillittömästi. Amerikkalaista soopaa on tullut vuosikymmenet suomen televisiosta. Olisi piristävää poikkeusta saada vähän itämaista ohjelmatarjontaa lisää.

36.2.2007 18:41
WumWum
Inactive

Noi japanilaiset ohjelmat ovat kyllä piristystä rankaan arkeen. Olen samaa mieltä Alexisan kanssa, että ohjelmien pääsy youtube:n tai ylipäätänsä vapaasti internetiin ei ole huono asia. Itse asiassa kovin positiivinen asia, jos vain antaa luvan itselleen ajatella niin.

* Terässä on kaksi puolta...*

47.2.2007 2:24

Olin itse suuresti yllättynyt siitä, kun SubTV alkoi näyttämään Fullmetal Alchemistia. Itse näin ko. sarjan jo vajaat kolme vuotta sitten, ja tämä tuli todella positiivisena yllätyksenä. Ei olisi senkään sarjan uskonut Suomessa pääsevän tv-esitykseen. Eiköhän tässäkin tapauksessa internet ole toiminut melkoisen suurena mainosvälineenä - eikä suinkaan sarjan tekijöiden tietoinen mainostus, vaan torrent- ja muut p2p-verkot, joissa kyseistäkin sarjaa levitettiin tiuhaan tahtiin jo silloin kolme vuotta sitten.

Eikö ne todellakaan ymmärrä, että tuo internetin tuoma julkisuus esimerkiksi tv-ohjelmille on aika pitkälti pelkkää hyvää? Taisi Neon Genesis Evangelionkin tässä muinoin päästä Subin esitykseen sen takia, että sarja oli levinnyt netissä ja tullut sitä kautta tutuksi ja suosituksi meille suomalaisillekin.

57.2.2007 2:40

Lainaus:
"YouTuben toiminta ei ole laitonta, mutta ongelmia aiheuttaa palveluun lähetettävä materiaali" totesi televisioyhtiö NHK:n johtaja Ryohei Ishii.
Ei kai?

Juuri niin. Jos porukka nyt alkaa systemaattisesti pitämään tv-vastaanottimiaan kiinni kaikkina muina aikoina, paitsi FMA:n yms. japanilaisten sarjojen aikana, niin eiköhän ne siellä toisessa päässäkin sen joskus huomaa... :D. Itse en televisiosta muuta seuraakkaan, kuin nyt juuri tuota FullMetal Alchemistia, vaikka olen koko sarjan jo katsonut :F

67.2.2007 6:49

"YouTubessa näytetään jatkossa japaninkielistä muistutusta, jossa kerrotaan että tekijänoikeudella suojattujen videoiden laittaminen muiden katseltavaksi ilman lupaa on laitonta"

Kylläpä noita animevideoita ovat YouTubeen laittaneet ihmiset ympäri maailman. Suuri osa niistä, joita olen katsellut, ovat amerikkalaisilta käyttäjiltä. Sinällään siis hassu tuo japaninkielinen muistutus. Ei sillä, että tuollaisella muistutuksella, oli sitten millä kielellä tahansa, mitään vaikutusta olisi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto