AfterDawn: IT-alan uutiset

iTunesissa ongelmia Vistan kanssa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.2.2007 13:02 Kommentteja (18)

iTunesissa ongelmia Vistan kanssa Applen iTunes-mediasoitin on saanut hieman ikävää julkisuutta muutaman päivän sisällä sillä iTunesin nykyisellä versiolla on ongelmia Microsoftin uuden Windows Vista -käyttöjärjestelmän kanssa. Applen suositus ongelmiin on odottaa muutaman viikon sisällä julkaistavaa uutta versiota iTunes-ohjelmasta. Ongelmia ilmenee mm. jos käyttäjä päivittää Windows 2000 tai Windows XP -käyttöjärjestelmänsä Vistaan, jolloin iTunes-mediakaupasta ostetut DRM-suojatut musiikkikappaleet eivät välttämättä enää toistu iTunesin kautta.
Muita ongelmia on iPodin ja tietokoneen välisessä synkronoinnissa. Pahimmillaan Vistan käyttö iPodin kanssa voi korruptoida soittimen kiintolevyn sisällön, jolloin kaikki soittimessa oleva sisältö häviää. Tarkempia tietoja tällä hetkellä tiedossa olevista ongelmista löytyy täältä. Apple on myös julkaissut iTunes Repair Tool for Vista 1.0 ohjelman, joka korjaa joitain Vistan ja iTunesin yhteiskäytössä esiintyviä ongelmia.

Apple ei ole ainoa yritys, jolla on ollut ongelmia saada Vista-yhteensopivia ajureita ja ohjelmistoja ulos ennen Vistan julkaisua. Näytönohjainvalmistajat NVIDIA ja AMD/ATI ovat molemmat julkaisseet Vista-yhteensopivat näytönohjaimen ajurit, mutta ajurien suorituskyky ja ominaisuudet ovat rajoitetummat kuin vastaavien Windows XP -ajurien. NVIDIA saattaa joutua tämän takia vielä oikeuteen, sillä suivaantuneet käyttäjät koettavat parhaillaan kerätä todisteita mahdollisen joukkokanteensa tueksi.

Kyseessä ei ole uusi ongelma vaan vastaava ilmiö oli voimakkaasti esillä myös Windows XP:n julkaisun yhteydessä. Vaikka myös silloin ohjelmistojen ja ajurien kehittäjillä oli kohtuullisen paljon aikaa kehitystyöhön, oli julkaisun yhteydessä pulaa toimivista laiteajureista ja ohjelmista. Tilanne kuitenkin parani nopeasti ja saman uskotaan käyvän myös Vistan ohjelmien ja ajureiden kanssa.

Lähteet:
iTWire
YLE
The Inquirer

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

13.2.2007 13:09

Odotinki vaan millon tulee ensimmäisiä uutisia Vistan ongelmista. Vaikka eihän tää tietenkään oo Vistan vika, mutta kuitenki.

23.2.2007 13:33

Mistäs sitä tietää jos onkin Vistan vika, jos muillakin valmistajalla ongelmia Vistan ja omien tuotteiden kanssa. Microsoft osaa tunnetusti kusta asian kuin asian. Mutta ei mennä vielä syyttelemään. ;)

33.2.2007 13:33

Jälleen kerran siitä DRM:stä ei ole muuta kuin haittaa.

43.2.2007 14:43

Toivottavasti saavat pian uuden version iTunesista tai vähintään korjauksen. Itselle tulossa pian Vista ja käytössä iTunes+iPod. Noh kaipa sitä iPodia voi päivitellä vanhankin kanssa jos pahempia ongelmia esiintyy vielä tuolloin.

53.2.2007 15:26

DRM loistaa jälleen :D

63.2.2007 15:45

eipä paljoo haittaa... edes vista ei lähtis omalla koneella päälle ja mitään applea ei tueta

73.2.2007 15:50

DRM. Pelkkää harmia.

84.2.2007 2:26

Niimpä se kuuluisa drm...ja osittain kyllä onn valmistajien vika jos ajurit eivät toimi vistassa, on heille sen verran aikaisemmin saatu annettua niitä eriversioita ms:ltä. Mutta saattaa myös vistakin kiukutella jos on tehty jotain viimehetken muutoksia.

94.2.2007 6:37

Enpä vistaan ole päivittämässä, syö vaan koneesta vikatkin tehot (ja uutta konettahan ei ole mahdollista hankkia).

104.2.2007 6:39

Tähän uutiseen sopii NIIN hyvin David Berlind'in lätinä... ;-)

Ai kuka David?
http://www.youtube.com/watch?v=YKI_w_VBoTQ

114.2.2007 8:46

Mitähän tuolla NV:n oikeuteen haastamisella voidaan saavuttaa?

124.2.2007 12:04

"Mitähän tuolla NV:n oikeuteen haastamisella voidaan saavuttaa?"

Hieman taskurahaa...

134.2.2007 13:00

kaippa nämäkin ajuriongelmat tullaan korjaamaan tulevaisuudessa, nyt ei ole mitä järkevin hetki päivittää vistaan kun ei ajureitakaan ole kunnolla. tai miten vain haluaa, itse ainakin odottaisin että olisivat saaneet ohjelmistot pelaamaan niinkuin pitääkin.

144.2.2007 15:50

Ei tuosta voi syyttää iTunesia, vaan käyttäjiä, jotka asentavat koneelleen ohjelmistoja, jotka eivät tue ko. käyttöjärjestelmää (vielä).

Kärsivällisyyttä. Kärsivällisyyttä.

154.2.2007 22:44

Lainaus:
Ei tuosta voi syyttää iTunesia, vaan käyttäjiä, jotka asentavat koneelleen ohjelmistoja, jotka eivät tue ko. käyttöjärjestelmää (vielä).
Eli se on nyt käyttäjien vika, että ohjelmat eivät toimi yksiin?

Mielestäni nuo viat on yksin laitevalmistajien ongelmia. Vistasta on ollut vaikka kuinka kauan jaossa versio, jonka pohjalte on voinut vapaasti tehdä ajureita.
Itseänikin ihmetytti suuresti, kun Creative ei ainakaan vielä joulukussa julkaissut kunnollisia ajureita Vistaan äänikotilleni, vaikka aikaa on ollut.
Ensimmäiset ajurit oli vielä niin paskat, että ne kaatoi Vistan määrätyissä tilanteissa.
Aika hyvä saavutus yhdeltä "johtavalta" laitevalmistajalta, että tuuppaa sellasia ajureita, että Vista meni suoraan sanoen rikki niistä.

165.2.2007 3:22

No onhan tuo nyt käyttäjien vika, jos asentavat ajureita/ohjelmistoja alustalle, jolle ei ole vielä tukea. Eri asiahan sitten on jos ohjelmissa luvataan toimivuus Vistalle.

175.2.2007 3:58

Nvidia:lla on ollut ajureita vistalle, ja suurin osa on niistä kaatanut/jumittanut koneen...ja vika on ajureissa. Itse kokeilin vanhoja dx9.c ajureita (xp) ja ne jopa toimii paremmin kuin vistalle suunnitellut.
Eli mitä opimme? Vika ei siis ole vistan vaan ajureide ja laitevalmistajien. Ja välttämättä käyttäjä ei tiedä onko ajurit beta vai final-versio jos ei ole tarkka itse ja kaikki eivät välttämättä ole kiinnostunut softasta, raudasta vaan haluaa että kone on luotettava toiminnaltaan. Useimmiten ajureiden/päivityksien PITÄISI parantaa koneen toimintaa ei jumittaa tai tuoda epävakautta.

185.2.2007 4:52

Lainaus:
No onhan tuo nyt käyttäjien vika, jos asentavat ajureita/ohjelmistoja alustalle, jolle ei ole vielä tukea. Eri asiahan sitten on jos ohjelmissa luvataan toimivuus Vistalle.
Toi on hyvä asenne, pidä toi.

Eli kun ostaa uuden käyttöjärjestelmän ja asentaa ne ainoat saatavilla olevat ajurit johonkin laitteeseensa ja ne tekee käyttöjärjestelmästä risan, niin vikahan on nimenomaan käyttäjässä, jolla ei ole edes valinnan mahdollisuutta. :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto