AfterDawn: IT-alan uutiset

Ruotsin tekijänoikeusjärjestöt saavat poliisivaltuudet?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 31.1.2007 06:53 Kommentteja (26)

Ruotsin tekijänoikeusjärjestöt saavat poliisivaltuudet? Ruotsissa saattavat pian puhaltaa muutoksen tuulet tekijänoikeusrikkomusten tutkimuksissa, jos Ruotsin radion P3-kanavan paljastukset pitävät paikkaansa. P3-kanava paljasti maanantaina että Ruotsin oikeusministeriö valmistelee hanketta, joka antaisi toteutuessaan tekijänoikeusteollisuuden etuja ajaville organisaatioille poliisille kuuluvia valtuuksia. Tekijänoikeusjärjestöt kuten Antipiratbyrån ja IFPI voisivat tulevaisuudessa pyytää suoraan tuomioistuimilta itse keräämiensä tietojen perusteella IP-osoitteiden takana olevien ihmisten henkilötietoja. Tämän jälkeen tekijänoikeusjärjestöt voisivat neuvotella korvaukset suoraan kyseisten henkilöiden kanssa epäilemistään tekijänoikeusrikkomuksista tai jos yhteisymmärrykseen ei päästäisi niin haastaa kyseiset henkilöt oikeuteen. Vastaava toimintaa on esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa useimmat ihmiset ovat sopineet tapaukset ilman oikeudenkäyntiä.
Kiusalliseksi asian tekee se että tekijänoikeusjärjestöt voisivat helposti loukata yksityisyydensuojaa, sillä lokitiedostojen ja kuvaruutukaappauksien väärentäminen on todella helppoa. Muiden raskauttavien todisteiden kerääminen ilman kotietsintää on käytännössä mahdotonta, joten tuomioistuimelta saisi käytännössä kenen tahansa internet-käyttäjän henkilötiedot. Näihin voisivat kuulua mm. mediateollisuuden toimia arvostelevat henkilöt. Antipiratbyrånia on aikaisemmin myös epäilty todisteiden peukaloimisesta, joka ei ainakaan vala uskoa järjestön toimintaan jatkossa, jos uudet valtuudet tulevat voimaan.

Ruotsin Piraattipuolue julkaisi asiasta lehdistötiedotteen, jossa sanotaan Ruotsin hallituksen pettävän tiedostojen jakoa koskeneet vaalilupaukset, jos uudet valtuudet tulevat voimaan. Takinkäännön syyksi Piraattipuolue epäilee hallituksen naiiviutta tai salaista agendaa. Vaikka oppositiopuolueet vakuuttivat ennen vaaleja ettei vertaisverkkokäyttäjien toimia kriminalisoida olisi tuleva muutos täysin ristiriidassa tämän kanssa.

"Poliitikkojen ja virkamiesten olisi pitänyt oppia jo viime vuonna, että nämä järjestöt eivät ole mikään hyväsydäminen vapaaehtoinen poliisivoima - ne ovat ulkomaisten vahvojen teollisuustahojen pyörittämiä lobbausorganisaatioita" sanoi Piraattipuolueen puheenjohtaja Rickard Falkvinge. "Niillä ei ole pienintäkään kiinnostusta palvella kansalaisia tai koko yhteiskuntaa - päinvastoin, niiden motiivina on vastustaa kaikkea sellaista yhteiskunnallista kehitystä, joka heikentäisi niiden valta-asemaa, vaikka tällainen kehitys olisi muutoin positiivista" jatkoi Falkvinge.

Lähteet:
Piraattiliitto
CoCo

Edellinen Seuraava  

26 kommenttia

131.1.2007 7:10

Toivon mukaan ei ruotsin puolella olla niin tyhmiä, että antavat nuo oikeudet TO-mafialle. Siitä ne noitavainot vasta alkavat, kaikki jotka ovat to-mafiaa vastaan löytäisivät itsensä oikeudesta. Tuo on surullista koska ruotsi on vastustanut to-mafiaa esimerkillisen hyvin ja olisi sääli, jos asiat kääntyisivät toisinpäin.
Toivon mukaan ruotsin hallitus pitää vaalilupauksensa eikä munaa hommaa heti alkuunsa ja anna to-mafialle tuollaisia oikeuksia.

edit. typo

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.1.2007 @ 07:13

231.1.2007 7:27

Toivotaan, että valveutuneet ruotsalaiset nostavat tarpeeksi suuren älämölön jolla tuollaiset järjettömät lakimuutosyritykset saadaan kumottua. Uskomatonta sinäänsä, että valtio haluaa luovuttaa poliisin oikeuksia kansainvälisille yrityksille. Kaikki huonot päätökset Ruotsissa heijastuu meidän marakattihallituksessa ja mekin kärsimme. Mihinköhän hiton tahitille tästä pitäis muuttaa.

331.1.2007 7:48

Voi helvetti, mutta tuohan on ruotsissa siellä taitaa olla mahdollista mikävaan...toivottavasti tilanne ei mene noin pitkälle, sillä on aika pahoja vaikutuksia ajatelkaas tilannetta, olet kritisoinut sonyn toimia vaikka juuri drm-suojaukseta, sony laittaa nootin ifpi:lle että tämä henkilö on vähän tökkinyt meitä kostetaan ja muunnellaa ip yms tietoja että olisi warettanut (vaikka ei olisi sitä ikinä tehnyt, vain kritisoinut kun cd ei soinutkaan autossa) musaa, ja henkilö joutuu oikeuteen siitä, maksaa sakkoja, menettää valtiolle masiinansa ja saa vielä korvaus vaateen tekijän oikeuksien rikkomisesta..ja ei ole todellisuudessa tehnyt mitään !, tuolta se näyttää jos tuo menee läpi.

431.1.2007 7:51

Johan nyt on..jos tommosille "tavallisille" pulliasille annetaan kyseisessä asiassa poliisi valtuudet ni eiköhän ne rupee niitä väärin käyttää(liiallista yksityisyyden häirintää ym.). sit vaa perää parit oikeuden käynnit ja oikeudet pyyhitään pois. tai eipä sitä koskaa tiiä.

531.1.2007 8:07

Ja kuinka ollakkaan kun ruotsissa (tai vaikkapa esim. suomessa) juuri kyseisestä uhasta keskusteltiin ennen lain säätämistä niin kirkkain silmin vakuuteltiin, ettei moisia pykäliä tulla lisäämään. Kun on saatu pöly laskeutumaan on taas hyvä mellastaa kuin siat karsinassa ja romuttaa samalla sekä oikeusvaltion maine, että sananvapaus ja levittää "kiina-ilmiötä" hieman toisessa muodossa myös kotimaahan. Sama tulee tapahtumaan suomessa jos tuo menee läpi. Eihän suomessa nimittäin olla koskaan osattu itse asioita miettiä ja puntaroida vaan aina on pitänyt hakea esimerkkiä naapurimaista kuin pieni poika isältään.

Eli kiitos vain jokaisen maan Vienoset/Karpelat/Saarelat ja gramexin "ihanat miehet". Romutitte kerralla länsimaiden sivistystä kerralla pari-kolme ihmisikää.

631.1.2007 8:40

joo ei hyvältä kuullosta kyllä. Jos menee ruottis läpi ni koht sitä ollaan ajamas tännekkin... Omaa valtioo vaan perustamaan et saa olla rauhas?

731.1.2007 9:48

No se siitä Ruotsiin muuttamisesta. Ruotsissa otettiin takapakkia ja niin että napsahti. Odottakaas vaan, kun valppaat politikkomme seuraavat perässä...

831.1.2007 9:57

Jahas. Ruottissa ollaan perustamassa KGB:tä.

931.1.2007 10:08

Ei hyvä, ei hyvä...

1031.1.2007 10:11

Ymmärrän ruotsin hallituksen yritykset vähentää kansalaisten "piratismia" mutta tämä ei ole kyllä oikea tapa, taikka edes toimiva tapa. Parhaimmilaan toimiessaan muutos saattaisi pari nuorta opiskelijaa elämän pituiseen velkakierteeseen ja pahimmilaan en halua edes kuvitella.

1131.1.2007 10:41

En ota siihen kantaa onko oikein antaa poliisi valtuuksia etujärjestöille ja yrityksille. Mutta täytyy muistaa, että poliisien voimavarat (aika, raha, henkilöstö) ovat rjoitetut. Niinpä sehän vain säästää rehellisten veronmaksajien rahaa, kun toiset tekevät työt poliisien puolesta.

- Eli etujärjestöt voittavat, kun saavat enemmän vahingonkorvauksia laittomaan toimintaan osallustujilta.

- Veronmaksajien rahaa säästyy, kun poliisien ja oikeuslaitoksen kuormitus tekijänoikeusrikoksista vähenee.

- Varmasti tulee ensi alkuun ylilyöntejä ja yksityiseeden rikkomuksia, mutta eivätköhän tavat pitkällä aikavälillä vakiinnu johonkin järkevään malliin.

1231.1.2007 11:03

Ei hyvää päivää...

Poliisivaltuudet eivät todellakaan kuulu millekkään rahaa hamuaville etujärjestöille/firmoille.

1331.1.2007 11:09

Toivottavasti Suomi edes kattelee hetken sivusta et kuinka tollanen tulee toimiin tais sit ei..ennenkö rupee tänne taas ottaan yhtä fiksua käytäntöä.

1431.1.2007 11:25

Oikeesti:

Mihinkä tämä maailma on menossa? Tällä tarkoitan sitä että raiskaajat saavat raiskata ja samalla vaikka pieksää naisen koomaan moneksi kuukaudeksi.. Silti se raiskaaja kiinni jäädessään saa rahallisesti VÄHEMMÄN maksettavaa kuin jos joku imuttaa muutaman leffan ja jää kiinni..

Onko tämä teistä oikein? Ei! Ja kuinka tämä liittyy tähän uutiseen.. Sillä että kansanedustaja ympäri maailmaa EIVÄT uskalla tehdä lakeja jolla TODELLISET rikolliset saisi kärsimään tuomioitaan. Haluavat vain helppoa rahaa.. Jos vaikka "Karpelan" joku raiskaisi ja saisi vain muutaman sadan euron sakot.. niin kyllä ehkä sitten "Karpelakin" miettisi uudestaan että pitäisiko eduskunnan vaatia isompia rangaistuksia OIKEILLE rikollisille ja antaa warettajien olla pienemmällä huomiolla.

Ääh olkoot, ei mun kirjoitukset kumminkaan asiaa paranna..

1531.1.2007 13:06

Toi oli kyl jo aika iso paukku. Siin on sit kiva, kun joku järjestö saa jonkun henkilökohtaisia tietoja pengottavaks.

1631.1.2007 19:02

Tuohan on tasan yhtä hyvä idea kuin niin ikään salaa valmisteilla oleva hanke islamistisen poliisivaltion muodostamiseksi Skåneen.

1731.1.2007 20:00

jos ruotsissa näin tapahtuu niin tulen kyllä olemaan suuresti pettynyt.
Toihan on ihan sama ku muksulle annettais rynnäkkökivääri , eli ruumiitahan siitä tulee.
Jos raha ahneille pedofiileille annetaan lisää valtaa niin siitä ei hyvää seuraa.

Toivottavasti ruotsissa oltaisiin sen verran fiksuja kuten oletankin. Jos tosiaan tuollaiset tahot suomessa saavat käyttöön kaikki maholliset ip:n selvityksestä heti etsintöihin asti niin lupaan sulkea netti yhteyteni välittömästi! Sitten palataan siihen vanhaan rutiiniin, että roudataan kamat frendien laneihi ja vaihellaan tiedostoja siellä.
Miksei roskaposteihin,viruksiin,raiskaajiin,murhaajiin,pedofiileihin jne.. suhtauduta näin vakavasti?

1831.1.2007 20:04

no hätä..kyl tää on pelkkää älämölöö taas uskokaa pois.. servot elää mut kuka jakaa ja mitäkin jep ...xd

1931.1.2007 20:49

Huh huh...

Saanko minäkin poliisin valtuudet? Kiitos paljon.

201.2.2007 5:52

perustetaan etujärjestö niin voidaan leikkiä laillisesti poliisia =)

211.2.2007 6:53

No sitä saa mitä kerjää. Varsinkin piratebay on v********t tekijänoikeusjärjestöille sen verran rankasti että voisi melkein sanoa että piratebay sai samalla mitalla takaisin.

Itse en kyllä ota kantaa varsinaisesti itse uutiseen eli siiheen onko tuo kovin mielekästä vai ei. Riippuu vähän miten valtaosa ihmisistä tuohon suhtautuu (eikä vain warettajat jotka tietty kritisoi kaikkea mikä voi rajoittaa heidän harrastustaan). Samoin jos korvausvaateet ovat kohtuullisia eikä noista tule rikosmerkintää/oikeudenkäyntiä niin kai se voi toimia tehokkaana pelotteena valtaosalle ihmisistä samaan tapaan kuin esim. julkisen liikenteen tarkastusmaksut.

Yksi syyt moiseen (poliisioikeuksien myöntämiseen) on luonnollisesti se ettei poliiseilla ole aikaa P2P käyttäjien vahtaamiseen. Täytyy kyllä myöntää että onhan tuo vähän pelottavan tuntuista jos sinua voitaisiin vakoilla tietämättäsi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.2.2007 @ 06:59

221.2.2007 6:57

Lainaus:

Samoin jos korvausvaateet ovat kohtuullisia
Tuo ja mediamafia eivät ikävä kyllä sovi samaan lauseeseen ja se yhdistettynä ruotsin antipiraattien aiempaan hutilointiin ja todisteiden väärentelyyn ei suuremmin vala uskoa asiaa kohtaan.

home cooking is killing the restaurant industry

231.2.2007 22:19

Voi V..tu alkaa niin ku menee ihan sairaaksi nämä jutut!!

244.2.2007 5:50

Tuossa takavuosien muutoksien aikaan jäi paljon porukkaa työttämäksi stasin ja KGB:n palkkalistoilta nyt viimeisten huhujen mukaan tämä maailman laajuinen tekijänoikeusmafia on ottanut heitä sankoin joukoin palkkalistoilleen, ja alkaa pikkuhiljaa tulokset näkyä....

254.2.2007 16:14

Miten tuo seinä näyttää niin paksulta? ;D

2611.2.2007 17:07

Valitettavasti to-mafialla on suomessa poliisinvaltuudet jo kiitos lex karpelan.

Suomessa on jo Lex Karpelassa toteutettu se ip-osoitteiden haltijatietojen luovutus loukatulle, tuomioistuimelta.

Lainaus:
Ip-tiedot tuomioistuimelta

Lain myötä TTVK voi myös oikeudenhaltijoiden edustajana saada verkkolevittäjien henkilötiedot ja kohdistaa jatkotoimet suoraan heihin.

- Oikeuden haltija voi marssia tuomioistuimeen ja pyytää, että tuomioistuin määrää operaattorin paljastamaan, kuka on jonkun tietyn ip:n takana. Tämän jälkeen oikeuden haltija voi kohdistaa vaatimuksen suoraan tekijään tai pyytää tietyissä tapauksissa kieltopäätöstä, joka velvoittaa myös operaattorin estämään liikenteen.

- Levittäjälle voidaan ilmoittaa: ‘Sä olet täällä tehnyt näin ja näin, lopeta - joudut myös maksamaan tämän verran’.

http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=14&news_id=200515233


Lainaus:
Aiemmasta poiketen TTVK lähtee nyt Internet-piraattien kimppuun siviilikantein. Tekijänoikeuslakiin lisättiin vuoden 2006 alusta lukien säännökset, joiden ansiosta on mahdollista estää tiedostojen laiton jakaminen. Tuomioistuimet voivat yksittäistapauksissa määrätä salassapitosäännösten estämättä Internet-palveluntarjoajan luovuttamaan oikeudenhaltijalle yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta saatetaan luvatta yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa. Tiedon saatuaan oikeudenhaltijat voivat nostaa kanteen teleliittymän haltijaa vastaan toiminnan lopettamiseksi. Samalla he voivat vaatia lainmukaiset tekijäoikeuskorvaukset sekä heille laittomasta toiminnasta aiheutuneet kulut. Tuomioistuin voi kieltotuomion lisäksi asettaa loukkaajalle tehosteeksi uhkasakon.

http://www.antipiracy.fi/ajankohtaista/uutinen.html?id=8088

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto