AfterDawn: IT-alan uutiset

Streamburstilla toisenlainen näkemys DRM:ään (mukana arvio)

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.1.2007 12:18 Kommentteja (26)

Streamburstilla toisenlainen näkemys DRM:ään (mukana arvio) Monet internetin kautta musiikkia ja videoita ladattavina tiedostoina myyvät mediakaupat kuten Apple iTunes suojaavat yleensä myytävät tiedostonsa erilaisilla DRM-suojauksilla. Tämän takia mediatiedostojen toistaminen ei onnistu kuin rajatulla määrällä laitteita tai tietokoneiden tapauksessa vai jollain tietyllä mediasoittimella. Tämä rajoittaa kilpailuttamista ja käyttömukavuutta kuluttajan kannalta sillä useamman kannettavan soittimen hankkiminen tai useamman mediasoittimen asentaminen ei ole kovin käytännöllinen ratkaisu.
Iso-Britanniassa toimiva Streamburst on kehittänyt toisenlaisen ratkaisun internetin kautta ostettujen digitaalisten videoiden suojaukseen luvattomalta kopioinnilta. Steamburstin videot eivät sisällä mitään toistorajoituksia, vaan ostettavat tiedostot ovat tavallisia MPEG-4 (.MP4) tiedostoja, jotka toimivat mm. iPodissa, PSP:ssä, matkapuhelimissa ja tietokoneella.

Videoista on olemassa kolme eri versiota (kaikki versiot sisältyvät ostohintaan). Ensimmäinen (High Quality) on tarkoitettu katsottavaksi tietokoneella ja siinä videon pakkaukseen käytetään H.264:sta ja audion pakkaukseen AAC:ta, videon katselu onnistuu niin Windows, Mac OS X kuin Linux käyttöjärjestelmillä esim. VLC mediasoittimella. Toinen (Portable) on tarkoitettu katsottavaksi kannettaville mediasoittimille kuten iPod, PSP tai Zune ja siinä on käytössä myös H.264 ja AAC yhdistelmä, mutta resoluutio on pienempi kuin tietokoneelle tarkoitetussa versiossa. Kolmas (Mobile) on tarkoitettu matkapuhelimille kuten Nokian N70, E61 tai N93 ja siinä on käytössä videolle MPEG-4 (Xvid) pakkaus ja audiolle AAC.

Steamburst käyttää kahta eri tekniikkaa hillitäkseen asiakkaidensa halua levittää ostamiansa videot luvatta eteenpäin. Ensimmäinen on jokaisen videon alussa oleva viiden sekunnin pituinen mittainen tiedotus, joka kertoo kuka videon on ostanut. Toinen tekniikka on eräänlainen vesileima, eli jokaisesta videosta on poistettu/muokattu pieniä osia, jonka avulla videon alkuperäinen omistajan voi tunnistaa vaikka videon alun tiedotus leikattaisiin pois ja video pakattaisiin DVD-Video yhteensopivaksi.

Streamburstin käyttämät tekniikat eivät ole uusia, mutta käytännössä kyseessä on ensimmäinen kerta kun vastaavia tekniikoita käytetään myytävissä videoissa. Tällä hetkellä saatavilla olevien videoiden määrä ei ole suuri, valikoimista löytyy The Long Way Round (Tien Päällä Ewan McGregor), Race To Dakar ja Murder Or Mutiny sarjat sekä Missing Face dokumentti, josta saatavat myyntitulot menevät UNICEF:ille. Sarjojen myyntihinta on 1.35 puntaa eli noin 2.11 euroa. Maksu onnistuu Paypalin ja luottokorttien avulla ja videoita voi ostaa mistäpäin maailmaa tahansa.

Se että pystyykö näiden videoiden levittämisestä kiinnijäävä henkilö käyttämään puolustuksenaan tietomurtoa omalle tietokoneelleen tai miten mahdollinen korvaussumma tässä tapauksessa lasketaan on toistaiseksi hyvä kysymysmerkki.

Alla muutama kuvankaappaus The Long Way Round (Tien Päällä Ewan McGregor) sarjan ensimmäisestä jaksosta High Quality -versio (klikkaamalla itse kuvaa näet suuremmat versiot).







Itse ostaminen ja maksaminen kävi vaivattomasti Paypalin avulla ja latauksen pääsee aloittamaan välittömästi maksun jälkeen. Sekä video (resoluutio 752 x 416) että audio (Stereo 48 kHz) ovat verrattavissa DVD-Videoon. Jakson pituus on noin 44 minuuttia ja tiedostokoko on 818 megatavua.

Lähteet:
Slashdot.org
Ars Technica

Edellinen Seuraava  

26 kommenttia

120.1.2007 12:29

Noniin, viimein tekniikka joka ei rajoita kuluttajia. Eikö ole periaatteessa järkevintä ostaa video pahaalla laadulla ja pakkailla se sitten muihin laitteisiin sopiviksi?

220.1.2007 12:44

Täydet pisteetä tälle. Yksinkertainen ja erittäin hyvältä kuulostava tekniikka.

320.1.2007 13:09

No näitä ei sitte ainakaan myydä eteenpäin Huutonetissä.Toi tietomurtojuttu on kyllä paha ja jos ajatellaan kuinka helppoa on kaivaa vanhasta kiintolevystä tiedot,niin ei kannata myydä enään kiintolevyjäkään, ettei tule jälkikäteen sanomista.

420.1.2007 13:29

"Se että pystyykö näiden videoiden levittämisestä kiinnijäävä henkilö käyttämään puolustuksenaan tietomurtoa omalle tietokoneelleen tai miten mahdollinen korvaussumma tässä tapauksessa lasketaan on toistaiseksi hyvä kysymysmerkki."

Tästä tuli heti mieleen 90-luvun suomalaiset pikkupelit, joissa ostajan nimi oli painettu binääriin. Silloin tämä ei rajoittanut kopiointia. Pelejä oli jopa kotisivuilla jaossa kaveripiirin diskettivaihdoista puhumattakaan.

Tällaisen kopiosuojauksen mahdollistavaa lakia on vaikea luoda kohtuulliseksi. Alkuperäisen ostajan vastuun pitää rajoittua omaan toimintaan, joten tuskin tästä on vastausta laittomaan kopiointiin.

520.1.2007 13:30
IceFire
Inactive

Loistavaa. Pitää oikein periaatteesta kokeilla ostaa yksi. Ei edes mitään typeriä maa-kohtaisia rajoituksia.

620.1.2007 13:34

Jälleen myynti tulee aina ongelmaksi, kun kyseessä on ladattu media. Tosin jos hinta on tarpeeksi alhainen, niin en usko jälleen myynnille tulevan tarvetta.

720.1.2007 13:38

temppe: Kyllä varmasti rajoitti kopiointia, vaikka ei sitä estänytkään. Jos oma nimeni komeilisi leffan alussa niin en todallakaan sitä jakoon pistäisi.

Kaveripiirille jakamista tämä ei rajoita paljonkaan, mutta miksi sen pitäisikään?

Alkuperäisen ostajan tulee tiedostaa ettei tällaisella bittileffalla ole mitään jälleenmyyntiarvoa, kuten ei millään bitteinä ostetulla viihteellä. Jos tuotetta voitaisiin myydä eteenpäin, niin hinta olisi myös sen mukainen.

820.1.2007 13:55

Tuo idea on erittäin loistava. Ei tule ongelmia drm:n kanssa. Vaikka ei varmaan mene kauaa niin keksitään miten päästään eroon noistakin haitoista.
Toivon mukaan tämä idea saisi tuulta alleen ja yleistyisi enemmän. Valikoimaa saisi kyllä tulla enemmän, mutta eiköhän se tuossa ajan kuluessa.

920.1.2007 14:01

Kerrankin toivoisin, etteivät hakkerit ottaisi tätä suojausta kohteekseen. Tässä olisi tulevaisuus johon olisi hyvä tuudittautua. Jos tämäkin suojaus murretaan parissa päivässä, ei sitä tulla käyttämään laajemmassa mittakaavassa ikinä. Lafkat kuvittelavat vain, että heidän DRM:nsä on paljon tehokkaampi ja parempi. Jos tuo vesileimakaan ei tuota minkään laitteen kanssa ongelmaa, toivon todella, että tämä suojaus jätetään murtamatta.

1020.1.2007 14:17

Heh. Tälle vois jo kumartaa. Tosin veikkaan, että joku k*sipää tämänkin idean rahan nimissä tuhoaa.

1120.1.2007 15:05

Hienoa..mutta kuten edellä joku mpaa, riaa huomaa tuohan on selvästi kopiointia edistävä..

1220.1.2007 15:13

Vihdoinkin on palvelussa hinta kohdallaan. Eipä sitä enää 2 euron takia viitsi nähdä vaivaa ja warettaa kun saa näin näppärästi aidon ja valmiiksi monessa muodossa. Loistava idea, nyt nopsaa myös kotimaiset alan pelurit touhuun mukaan.

1320.1.2007 16:01

Ei hullumpaa, ei lainkaan hullumpaa... Kaakatus, kaikki versiot sisältyvät hintaan.

Toisaalta voin kuvitella monien kiroavan kun tiedostoa ei voi varmuuskopioida esim CD:lle, vaan pitää laittaa DVD:lle tms., ja yleisimmillä ADSL-liittymillä videon lataus kestää kauan. Esim. 4mbit -yhteydellä ei enää oikein voi pistää latautumaan, tehdä popcorneja ja mennä katsomaan videotaan. Hitaammilla yhteyksillä lataaminen pitää aloittaa jo aamulla =S

Nojoo, siis hyvähän se on että on laatua, valitukseni kohdistuikin lähinnä Suomen kalliisiin ja hitaisiin Internet-liittymiin =/

1420.1.2007 16:17

Vihtoinkin kokeilemisen arvoinen tekniikka, harvimmillista siellä on kovin vähän tarjontaa jos lyötöis esim stargate 1-10 kaudet ja lostia/muita suosittujua amerikkalaisia tv sarjoja... vois menestyä kysyinen kauppa

1520.1.2007 17:24

loistavaa.

yllätys että tämmöinen kuluttajaystävällinen vaihtoehto ei isoilta firmoilta tullut mieleenkään.

Isojen firmojen kopiosuojaukset kovasti pakottavat asiakkaita ostamaan useita samoja tuotteita. Kaiken lisäksi he ovat saaneet oikeusjutuillaan hyvin pelkoa levitettyä ympäriinsä.

Lainaus:
maailmaa hallitaan pelolla ja kulutuksella

1620.1.2007 17:35

Kerrankin ei ole rajoituksia käyttiksien ja soittimien kanssa. Tämän hetken valikoima ei itse kiinnosta, mutta sivu on hyvä laittaa bookmarkkeihin. Eiköhän tonne ala pian ilmestymään kiinnostavaa matskua

1720.1.2007 18:48

Todellakin hyvä idea. Vielä kun maksuvaihtoehdot ja ladattavat sarjat monipuolistuvat voisin hyvinkin harkita ostaa tuolla hinnalla. Hyvä idea olisikin juuri Lost uusimmat jaksot ym. Vielä kun monia elokuvia saataisiin mukaan kohtuu hinnoin niin eipä waretusta tarvitisi edes harkita monenkaan.

1820.1.2007 20:29

Lainaus:
yllätys että tämmöinen kuluttajaystävällinen vaihtoehto ei isoilta firmoilta tullut mieleenkään.
Varmasti on tullut mieleen, mutta joku valopää heittänyt, että ei saada tarpeeksi rahaa irti.
En ole moneen vuoteen huomannut että mikään iso lafka olisi ollut alalla "kuluttajaystävällinen". Taitaa olla kirosana jo kyseisissä piireissä.

Uutinen antaa valoa tulevaan. Minusta tuo on hyvä tapa myydä digitaalista mediaa.

Ja kuten joku sanoi edellä, niin lafkat koettavat mydä samaa tuotetta useaan kertaan kuluttajalle, lain puitteissa miltei väkisin, jos haluaa katsoa ostamansa tuotteen eri laitteella, mihin se on "ostettu"

häpeäisivät.

1921.1.2007 7:11

Eikö tuossa nyt ostaessa vois käyttää ihan mitä nimeä tahansa, vaikka keksittyä?

2021.1.2007 7:18

Eiköhän se nimi tarkasteta PayPal "tilin" tai luottokortin omistajan mukaan?

PayPalista en tiedä, mutta ainakin Suomessa on melkoisen hankala saada luottokortti väärällä nimellä.

2121.1.2007 8:06

PayPal hyväksyy maksuvälineeksi luottokortin, automaattikortin tai pankkitilin. Joka tapauksessa väärällä nimellä on vaikea maksaa.

2221.1.2007 11:16

Tosiaan hyvä tekniikka! Tämän soisi antaa olla rauhassa. Toivottavasti levy- ja filmiyhtiöt ottaa tämän avosylin vastaan. Palveluntarjoajia vaan lisää ja bisnes pystyyn!!!

[Katohan päälle, joku nevari pilaa tämänkin idean, vääntämällä ohjelman joka embeddaa kaksi tai kolme sourcea vastakkain ja poistaa yhden pätkän "erikoisuudet" => yksi kokonainen pätkä, josta ei tiedä mistä/kuka sen on hankkinut]

2321.1.2007 13:12

Onko niin, että ostaessa saat kerran ladata yhden version koneelle vai saako useamman ottaa tai mahdollisesti oikeuden ladata myöhemmin?

2421.1.2007 16:46

kyl mä vaan luulen et toiki murretaan ku tuskin vesileimaa on vaikea löytää noin loppujenlopuksi...

2521.1.2007 17:14

Mielestäni ei ole tärkeää murretaanko tuo "suojaus" vai ei. Sillä kaikki suojaukset voidaan murtaa, mutta kysymys on enemmän rajoittavasta tekijästä. Käsittääkseni tuo "vesileima" ei ole mikään normaali vesileima, vaan esimerkiksi:

0:24 kohdalta yksi frame on poistettu
1:32 kohdalla yksi frame on tehty indexframeksi
2:23 kohdalla hiljennetään ääntä kahden minuutin ajaksi yhden desipelin.
2:43 kohdalla vaihdettu kahden sekunnin ajan yhden pikselin valoisuutta pykälän verran

Tämä voitaisiin kiertää (kuten joku aimmin ehdotti) vertaamalla kahta tuolta ladattua tiedostoja toisiinsa ja hyväksymällä uuteen videoon vain symmetriset framet. Jos vesileimoja on tiedostossa on riittävästi saattaa kuitenkin tästä videosta tulla katselukelvotonta.

En tiedä onko tätä näin toteutettu, mutta itse sen näin toteuttaisin.

2622.1.2007 8:56

44minuuttia ja elokuvan kokoinen tiedosto.. pyh ei kiinnosta täällä vaikka onkin perusliittymiä nopeami 24M adsl yhteys käytössä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi Nokia saapumassa markkinoille – Tällainen on Nokia 6.1 Plus Uusi Nokia saapumassa markkinoille – Tällainen on Nokia 6.1 Plus (23.7.2018 18:45)
HMD Global jatkaa puhelinjulkistusten tahkoamista, sillä Nokia X5:n lisäksi suomalaisyhtiö on tuomassa markkinoille Nokia 6.1 Plussan. Viimeksi mainittu on käytännössä kansainvälisille markkinoille ....
Trump laittaa Euroopan ojennukseen – Ei pitänyt Googlen saamasta kohtelusta Trump laittaa Euroopan ojennukseen – Ei pitänyt Googlen saamasta kohtelusta (23.7.2018 18:23)
Euroopan ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet kevään jälkeen, kun presidentti Donald Trump alkoi uhkailla Eurooppaa teräs- ja autotulleilla, joihin EU vastasi omilla vastatulleilla. Nyt tunnelmia ....
MTV3 ja C More siirtyvät Telian omistukseen MTV3 ja C More siirtyvät Telian omistukseen (23.7.2018 17:59)
Pohjoismainen teleoperaattori Telia Company kertoi viime viikolla aikeistaan ostaa mediayhtiö Bonnier Broadcastingin. Kauppahinta on 9,2 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 888 miljoonaa euroa. ....
Kilpajuoksu avaruuteen on alkanut – Facebook kehittää myös nettisatelliitteja Kilpajuoksu avaruuteen on alkanut – Facebook kehittää myös nettisatelliitteja (23.7.2018 06:52)
Facebook ilmoitti kesäkuun lopulla, että se lopettaa miehittämättömien lentokoneiden varassa toimivan Internet-tukiasemaverkon kehittämisen. Aiemmin Googlen emoyhtiö Alphabet teki saman johtopäätöksen ....
Samsung onnistui siinä missä Apple epäonnistui – Laturi lataa kahta laitetta samaan aikaan Samsung onnistui siinä missä Apple epäonnistui – Laturi lataa kahta laitetta samaan aikaan (23.7.2018 06:35)
Verkkoon vuotaneen lehdistökuvan perusteella Samsungilta on tulossa elokuun 9. päivänä muitakin tuotelanseerauksia kuin Galaxy Note9. Markkinoille on nimittäin tulossa uusi Qi-standardiin pohjautuva ....
5 kommenttia

Uutisarkisto