AfterDawn: IT-alan uutiset

DVD-tasoista videota mobiililaitteisiin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.1.2007 06:08 Kommentteja (3)

DVD-tasoista videota mobiililaitteisiin Monien mielestä videoiden ja televisiolähetysten tuominen matkapuhelimiin on ajanhukkaa, mutta mobiili-TV:n tukijat ovat asiasta toista mieltä ja yhä parempitasoinen videokuva on nousemassa keskeiseen asemaan kännykkätekniikan 3GSM World -messuilla ensi kuussa Barcelonassa. Ranskalainen Actimagine lupaa esitellä messuilla ohjelmistopohjaista ratkaisua, minkä avulla mobiililaitteilla on mahdollista toistaa DVD-tasoista videota. Matkapuhelimissa hyvän kuvanlaadun kohdalla on kaksi ongelmaa, tehottomat suorittimet ja akun kestävyys. Actimaginen ratkaisu tähän ongelmaan on uudet algoritmit, joilla videota saadaan purettua vähäisellä suorittimen käytöllä, jolloin myös laitteen akku kestää käyttöä ja videoiden katselua pidempään.
Actimagine kehuu ratkaisunsa kuvanlaatua paremmaksi kuin mihin nykyisten iPodien videontoisto kykenee. Mobilclip-nimellä kulkevaa pakettia on tarkoitus myydä erityisesti multimediapuhelinten valmistajille. Myynti voikin onnistua helposti jos Actimaginen antamat tiedot pitävät paikkaansa. Esimerkkinä annettu Nokian N73-matkapuhelin jaksaa nykyisillä ratkaisulla purkaa MPEG4-videota noin puolitoista tuntia, ennen kuin akku loppuu. Mobilclipin avulla toistoaika pitenee noin seitsemään tuntiin. Ero on erittäin suuri ja Actimagine sanoo myös että H.264-videoon verrattaessa ero on vielä suurempi ja Mobilclip-videon toistaminen vie vain kahdeksasosan tehoa verrattuna H.264-videoon. Actimaginen on tarkoitus toistaa messuilla elokuvia Nokian N73-kännykässä. Itse messut ovat ensi kuun 12.-15. päivä.

Mobiili-TV:n suosio on yllättänyt erityisesti Ruotsissa. Viime vuonna noin 1 200 000 ruotsalaista seurasi televisiolähetyksiä mobiilisti. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua oli noin 250 prosenttia. Noin kymmenesosa käyttäjistä on aktiivisia mobiili-TV:n käyttäjiä sillä noin 120 000 ruotsalaista ilmoitti katsovansa mobiili-TV:tä päivittäin. Suosituimmat mobiilikanavat Ruotsissa ovat SVT, Aftonbladet, TV4 ja YouTube. Suomessa vastaaviin lukuihin tuskin päästään vielä tämän tai seuraavan vuoden puolella sillä täällä mobiili-TV:n käyttö on vasta aluillaan.

Lähteet:
Prosessori
ITviikko

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

117.1.2007 6:26

Oikeastaan tuohon tarvittaisiin aika hyvä ohjain + softa puhelimeen että se toimisi moitteetta, tai toinen vaihtoehto olisi sellainen että itse koodaaminen ja bittisyys tapahtuu palvelimella, eli vähän samalla tavalla kuin pc-pääte. Jos ajattelevat vaikka että muistikortilla/kiintikselle voisi tallentaa ellun dvd-formaatissa niin nämä nykyiset puhelimet eivä siihen pysty kun ne jo nyt nykivät vaikka juuri tv-kuvaa katsellessa, joko softa tai rauta on vielä tuollaiseen riittämätön ja ei sovi unohtaa myös sitä kännykän näyttöä senkin rajat tulevat vastaan. Turhaa touhua vain teknofriikit voivat asiasta innostua.

217.1.2007 13:10
Delarent
Inactive

Mie venaan et tulee känny mis on kameran sijast vaik integroitu videotykki :D sit täys HDTV respa :P

318.1.2007 10:36

Lainaus:
Delarent (Newbie) 17.1.2007 11:10 _
Mie venaan et tulee känny mis on kameran sijast vaik integroitu videotykki :D sit täys HDTV respa :P
no mitäs sil tekee? :D ripustat kattoon ton aina q tekee mieli kattoo telkkaria? ja maksat siitä about neljän videotykin hinnan. :D evo?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Spotifyn ilmaisversio uudistui – Ilmaiskäyttäjät saavat makua Premium-tilauksesta Spotifyn ilmaisversio uudistui – Ilmaiskäyttäjät saavat makua Premium-tilauksesta (24.4.2018 17:44)
Spotify paljasti tänään New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa uudistetun version suoratoistopalvelun ilmaisesta mobiilikokemuksesta. Nyt ympäri maailman saataville tulevan päivityksen ....
Chromen ulkoasu uudistuu – Tällaista on luvassa Chromen ulkoasu uudistuu – Tällaista on luvassa (24.4.2018 14:25)
Googlen Chrome-verkkoselain oli aikoinaan tiennäyttäjän asemassa, kun selaimet siirtyivät nykyisenlaiseen pelkistettyyn käyttöliittymään, jossa käyttöliittymän elementit on yritetty häivyttää ....
Oletko asentanut jonkun näistä mainosestäjistä? Ne vakoilevat sinun toimintaasi Oletko asentanut jonkun näistä mainosestäjistä? Ne vakoilevat sinun toimintaasi (24.4.2018 10:29)
Google sai aikoinaan paljon lokaa niskaan Google Play -sovelluskaupan leväperäisestä modernoinnista, minkä seurauksena Android-puhelimien omistajat saattoivat asentaa laitteisiinsa epämääräisiä ....
Amazonin varastorobotit tulevat ihmisten koteihin ensi vuonna? Amazonin varastorobotit tulevat ihmisten koteihin ensi vuonna? (24.4.2018 09:42)
Verkkokauppajätti Amazon on menestyvä pilvipalvelutarjoaja, mutta tulevaisuudessa siitä saattaa kuoriutua myös robottiyhtiö. Jo nyt Amazon käyttää varastoissaan robotteja, mutta sen lisäksi ....
EU ei päästä Applea helpolla – Aikoo tutkia perinpohjaisesti Shazam-kaupan EU ei päästä Applea helpolla – Aikoo tutkia perinpohjaisesti Shazam-kaupan (24.4.2018 09:24)
Euroopan unioni aikoo jatkaa syyskuun 4. päivään saakka Applen Shazam-yritysoston tutkintaa. Kilpailuviranomaiset haluavat tarkennetun tutkinnan myötä selvittää, pääseekö Apple käsiksi sellaiseen ....

Uutisarkisto