AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokia Applen iPhonesta: missä 3G?

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.1.2007 06:00 Kommentteja (23)

Nokia Applen iPhonesta: missä 3G? Apple lopetti eilen pitkään velloneen huhumyllyn julkaisemalla "iPod-puhelimensa", iPhonen. Uutuutta odotettiin niin hartaasti, että sen voisi olettaa lopettavan sodat maailmasta. Nyt, vajaan vuorokauden julkaisun jälkeen, on kuitenkin jo mukavasti tietoa siitä, mitä iPhone oikeasti on ja mitä taas ei.
Yksi suurimpia ihmetyksen aiheita ja pettymyksiä on, ettei iPhone tue 3G-datansiirtoa. Tästä huomautti myös Nokian -tuotantolinjan johtaja Pekka Pohjakallio iPhonen esittelyn jälkeen. Kritiikkiään muutenkin säästellyt Pohjakallio piti iPhonen julkaisua kaiken kaikkiaan positiivisena asiana N-sarjan puhelinten markkinoinnin kannalta.

"Mielestäni se (iPhone) vahvistaa sanomaamme. Olemme saarnanneet konvergoituneen multimedialaitteen puolesta koko N-sarjan olemassaolon ajan. Nyt Apple käytännössä yhtyy tähän sanomaamme, vaikka he toteuttavatkin jotkin asiat eri tavalla", Pohjakallio kommentoi. Hän ei myöskään näe iPhonea uhkana: "Lopulta paras yritys voittaa, joten nämä ovat meille hyviä uutisia. Kilpailu tulee toki koventumaan, mutta se yleensä auttaa myös parantamaan omaa suoritusta", hän jatkaa.

Applen puhelinta on kritisoitu myös siitä, ettei se ole todellinen älypuhelin. Puhelimeen ei ilmeisesti siis voi asentaa ja kehittää vapaasti omia ohjelmiaan, vaan Apple säätelee tarjontaa. Toisaalta tämä tarkoittaa, että käytettävyys pysyy hyvänä ja helppotajuisena. Lisäksi vaikka laitteessa on langaton WiFi-yhteys, ei synkronointi isäntäkoneen kanssa onnistu (ainakaan vielä) yhteyttä käyttäen.

Kritiikkiä on paukkunut myös iPodeista tutuista puutteista (tai ominaisuuksista): akkua ei voi vaihtaa ja tallennuskapasiteettia ei voi lisätä. Applen laitteena iPhone ei myöskään tue Microsoftin Officea tai Exchangea, mikä varmasti vähentää yritysten intoa hankkia puhelimia käyttöönsä.

Lähteet:
Engadget
Tech Digest
Engadget

Edellinen Seuraava  

23 kommenttia

110.1.2007 7:21

Olisihan tuonne 3G, irroitettava akku ja muistikorttipaikka mahtunut, koska kyseessä on kuitenkin N-gagen kokoinen laite. No ei kaikkea voi osata ekalla kerralla. Vaikuttaa vähän siltä että laitteesta täyden hyödyn saa irti vain macin omistajat. Ehkä puutteet korjataan seuraavassa mallissa, jos vaikka julkaisevat iPhone Pron.

210.1.2007 8:20
nokandu
Inactive

Vai että irrotettava akku puuttuu!? Mitähän Applen tuotekehittelijät ovat ajatelleet? Nyt vain nokialta yhtä suurella kovolla ja kosketunäytöllä oleva symbian-luuri niin ei tarvitse arvaille kumpi on parempi. Toisaalta nokia hinnoitttelee tuotteensa liian kalliiksi.

310.1.2007 9:58

en usko että kovin hyvä on.. Täähän on nokian puhelin ja luultavasti ei vastaa minun nopeuskriteerejä.. Saisi olla se muistikorttipaikka.
Suurena iPodin ja applen ystävänä odotan seuraavaa mallia ja harkitsen kauppoja sitte..

410.1.2007 10:11

Nokian puhelin?? tarkoitatko että käyttäisi symbiania? Tässähän on jokin osx:n kännyversio sisällä.

510.1.2007 10:17

Irroitettava akku ja vapaat kädet ohjelmisto kehittäjille, niin olen jo menossa kauppaan. Muuten ei kiinnosta.

610.1.2007 11:41

Miksiköhän tuoda puutteellisilla ominaisuuksilla markkinoille? Parempi varmaan ostaa vain iPod ja pitää Nokia kännykkänä :P

710.1.2007 11:46

Ihan mielenkiintoiselta vehkeeltä vaikuttaa, vaikka puutteitakin on useita. Nokian "älypuhelimiin" en koske pitkällä tikullakaan. E- ja N-sarjan puhelimia kokeiltuani en voi kuin ihmetellä, mitä insinöörien päässä on liikkunut, kun S60:ta on kehitelty. Käyttöliittymässsä ei ole mitään järkeä, kaikki on toteutettu mahdollisimman monimutkaisesti ja käyttö on pelkkää tuskaa.

810.1.2007 14:07

No eihän toi puhelin mikään ihmeellinen ollut. Sairaan kallis ja todella iso. Se on isompi kuin Nokia tuleva lippulaiva N95, joka on ominaisuuksiltaan huomattavasti kehittyneempi.

Iphone on ylikallis, lapsille suunnattu tavllinen puhelin.

Symbian ohjelma on muuten todella helppo käyttää. Olen sitä jo vuosia sellaista käyttänyt ja sen käyttö on nopeaa, helppoa ja tehokasta.

910.1.2007 15:00

Tuo kiinteä akku on kylle perseestä, eihän litium akut kestä kuin max 2v ja ensimmäisen vuoden jälkeenkin akun varauskyky on heikentynyt jo huomattavasti.

Kuinkas pitkä toistoaika tuossa on videota katsellessa?

1010.1.2007 17:13

5h "Up to 5 hours Talk/Video/Browsing"

kaveri aikoo ton heti hommata ku suomeen tulee.. on nimittäin niiin mac miehiä henkeen ja vereen ^^
mun mielestä tos ei oikeestaan muuta hienoutta ookku toi kosketusnäyttö mutta seki on vähä kaks piippunen juttu kestääkö se tai onko jotain häikkää..

1110.1.2007 17:45

Nokiaa ottaa selvästi pattiin se selviää tuosta ihan päivänselvästi...voi nokiaa, voi että otta kuuppan niin täytyy heti ottaa kritiikki avuksi, hei onks kukaan huomannut että se 3g ei toimi kaikkialla vieläkään...siis ei tarvi 3 g:tä välttämättä olla juuri pilottimallissa.

1210.1.2007 18:05

mutta 3g verkkoa laajennetaan koko ajan...

ja vain 3g verkossa toimii videopuhelut yms.

1310.1.2007 20:27

Kannattaa ostaa tosissaan se N95 tämän sijaan. Miten tekstiviestit muuten kirjoitetaan kosketusnäytöllä ja vielä sormilla?

1410.1.2007 22:27

Mitä vittuu noille käkkänöille tehään sen jälkeen kun akku sanoo bueno? ominaisuudet vastaa N72:ta, tosin suurempi massamuisti, no macitkin maksavat... vrmn jenkit sluippaa ton paskan roskikseen kun akku on finito ja ostaa uuden, kulutusjuhlaa, tai vaihtoehtoisesti laite toimitetaan mac-huoltoon joka veloittaa 100$ akun vaihtamisesta

1511.1.2007 0:24

"Apple säätelee tarjontaa. Toisaalta tämä tarkoittaa, että käytettävyys pysyy hyvänä ja helppotajuisena"

Mikään muu yritys ei näytä nauttivan samanlaisesta lehdistön nuoleskelusta kuin Apple... jos tämä olisi tullut joltakin muulta firmalta ei tuota kohtaa "Toisaalta..." olisi edes lähdetty kirjoittamaan.

Alkaa tosiaan häiritsemään moinen...

1611.1.2007 7:01

Lainaus:
tw1st :
Nokian "älypuhelimiin" en koske pitkällä tikullakaan. E- ja N-sarjan puhelimia kokeiltuani en voi kuin ihmetellä, mitä insinöörien päässä on liikkunut, kun S60:ta on kehitelty. Käyttöliittymässsä ei ole mitään järkeä, kaikki on toteutettu mahdollisimman monimutkaisesti ja käyttö on pelkkää tuskaa.
taas joku samsung fanittaja

itellä ollut kyllä moni muitakin merkkejä mutta kyllä Nokia on paras jos osaa käytää vaan sitä nyt on N-90 oma ja nokia 6131 työ joissa on S60 Ja toisessa on S40 ohjelmisto eikä ole ollut mitään valittamista tosin S60 on hieman hitaampi mutta se ei haittaa muo 2secunttia sinne tai tänne :)


1711.1.2007 7:23

Lainaus:
Kannattaa ostaa tosissaan se N95 tämän sijaan. Miten tekstiviestit muuten kirjoitetaan kosketusnäytöllä ja vielä sormilla?
Katteles applen sivuilta noita videoita. Näytölle ilmestyy qwerty-näppäimistö ja sillä pitäisi pystyä kirjoittaan näppärästi peukaloilla. Miten lienee sitten todellisuudessa.

symbian series 60/80 on kyllä tällähetkellä paras käyttis puhelimissa. Kaikkein vapain. Turha sitä on edes verrata tavallisten puhelimien käyttiksiin. Jos et tarvitse sellaista monipuolisuutta, et myöskään vikise sen hitaudesta koska varteenotettavaa vastaavaa käyttistä ei toistaseksi ole. Linux ehkä sitten joskus jos sattuu standartoitumaan.

1811.1.2007 13:16

Meillä on perheessä, 6600, n70, samsung x480 ja d600E ja paras käytettävyydeltään on tuo 6600, siinä ei ole mitään liioiteltu kuten n70 jonka akun saat vähintään 2 kertaa viikossa ladata ja useimmiten jumittuu (ollut jo huollossa parikertaa juuri jumittumisen taskia) työpuhelimena vaimolla nokian joku malli nyt en muista ja itsellä motorola razr v3. Joten kännyistä on jokunverran kokemusta.

1911.1.2007 14:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sokar80:
taas joku samsung fanittaja

itellä ollut kyllä moni muitakin merkkejä mutta kyllä Nokia on paras jos osaa käytää vaan sitä nyt on N-90 oma ja nokia 6131 työ joissa on S60 Ja toisessa on S40 ohjelmisto eikä ole ollut mitään valittamista tosin S60 on hieman hitaampi mutta se ei haittaa muo 2secunttia sinne tai tänne :)

Juu eihän tässä ole kuin viides Nokian kännykkä menossa, muihin merkkeihin en ole tähän mennessä koskenut, mutta seuraavaa puhelinta miettiessäni ei taida Nokia olla vaihtoehto, jollei muutoksia tule. Tämänhetkisessä Nokian luurissani on S40, joka on selkeä ja varmatoiminen, mutta samaa ei voi sanoa S60:stä. Sanoit "Nokia on paras jos osaa käytää vaan sitä", vaatiiko tämä siis tuntien opettelua ja ohjekirjojen lukemista, vai osaako sitä käyttää vaan harvat ja valitut? Mielestäni käyttöliittymän pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja järkevä, jotta sen käyttö onnistuisi kaikilta mahdollisimman helposti, eikä vain sinunlaisilta valioyksilöiltä. Olen kokeillut N70- ja E70-malleja, ja molemmissa on kaikki asetukset ja toiminnot heitetty useisiin eri valikoihin, eikä mitään ole järjestelty järkevästi yhteen paikkaan. Kaikki on sekavaa, käyttö hidasta ja pelkkää tuskaa, kuten sanoin. Ja jos vähän nettiä selaat, niin huomaat, että S60:sta on moitittu monista asioista, monet sanovat että Nokia mokasi sen kokonaan. Mielelläni tukisin kotimaista, kuten olen tähän astikin tehnyt, mutta käytettävyys menee kuitenkin sen edelle.

2011.1.2007 18:18

Lainaus:
Katteles applen sivuilta noita videoita. Näytölle ilmestyy qwerty-näppäimistö ja sillä pitäisi pystyä kirjoittaan näppärästi peukaloilla. Miten lienee sitten todellisuudessa
toi on sama kuin Pocket pc ollut jo sata vuotta tai nokian floppi malli 7700 eli oma kokemus 5-20 kirjainta eli "pika" teksti viesti on ihan ok mutta 160 tai suurempia teksti määriä ei hullukaan kirjoita on muuten tosi epä mukavaa käytäntö
Lainaus:
tw1st :
Sanoit "Nokia on paras jos osaa käytää vaan sitä", vaatiiko tämä siis tuntien opettelua ja ohjekirjojen lukemista, vai osaako sitä käyttää vaan harvat ja valitut?
ei mutta N-90 on minusta paras puhelin jota käyttänyt mukaan lukien myymäni N-93 tuskin kaikki on samaa mieltä mutta harva on haukkunut S60 softaa joo on siinä puutteita mutta se on silti moni puolisin softa
Lainaus:
Olen kokeillut N70- ja E70-malleja, ja molemmissa on kaikki asetukset ja toiminnot heitetty useisiin eri valikoihin, eikä mitään ole järjestelty järkevästi yhteen paikkaan. Kaikki on sekavaa, käyttö hidasta ja pelkkää tuskaa
ei ole N70 tai E70 kokemusta

kaikissa N sarjan on sama prossa
Processor: 32-bit RISC CPU based on ARM-9 series, 220 Mhz

mutta
To tell the truth the N90 differs from its fellow models greatly. It has a considerably redesigned 60th platform being the first representative of the new generation smartphones by Nokia. The main difference from N90 to the other Nseries model that made the developers to rework the software part

eli N-90 on erillainen softa kuin N70
N90 features
symbian OS : 9,0
platform : series 60

tässä lisää hyviä S60 puolia

2111.1.2007 23:09

Lainaus:
Nokiaa ottaa selvästi pattiin se selviää tuosta ihan päivänselvästi...voi nokiaa, voi että otta kuuppan niin täytyy heti ottaa kritiikki avuksi, hei onks kukaan huomannut että se 3g ei toimi kaikkialla vieläkään...siis ei tarvi 3 g:tä välttämättä olla juuri pilottimallissa.
Tämähän oli vitsi, eikö?

Ensinnäkään, se että 3G ei toimi suomessa joka paikassa, ei riipu mitenkään Nokiasta vaan operaattoreista, jotka eivät 3G verkkoa ole saanut rakennettua.

Toiseksi, miten maailman suurin matkapuhelinvalmistajalla voisi mitenkään "ottaa pattiin", jos markkinoille tulee kilpailija yhdellä ainoalla puhelinmallilla? Ainoa asia joka nokiaa voi harmittaa on se, että ihmiset ostavat suurinpiirtein käyttökelvotonta paskaa pelkän brandin takia, kuten tämäkin puhelin tulee myymään ihan helvetisti, vaikka mitään ihmeellistä ei tässäkään ole, pelkkä nimi on muotia.

Älyhoi, älä jätä..

223.7.2007 10:30

Pakko heittää kommenttia noista "käyttöjärjestelmistä". Nokialla oli vielä muutama vuosi sitten oikein hyvin tuo käyttis hallinnassa (siis nyt tarkotan niitä luureja joissa ei tota Symbiania ole), ja taitaa noissa halvemmissa vekottimissa olla edelleen, mutta sitten niissä luureissa ei taas ole kovin kummoisia ominaisuuksia (ehkä VGA kamera, ja 10mt muistia, ja oikein hyväl tuuril joku radion tapanen), ja sitten kun mennään noihin N sarjalaisiin niin (tyttökaverilla on N70) se on ihan helvetillinen käyttää. Siis varmasti hyvä puhelin jos tarvitsee miljoonaa ominaisuutta jotka on kaikki pistetty sikinsokin eri alakansioihin ja ohjelmiin. Ei näin! Varsinkaan jos halutaan pitää asiakkaat tyytyväisinä, ja nyt siis en tarkoita et pitäsis ottaa toi symbian pois vaan sitä että sitä voisis hieman kehittää järkevämmäksi.
No itsellä on nyt SE K750i, ja tyttöystävä onkin tullut siihen tulokseen että meinaa hankkia nyt seuraavaksi ton K850:n kunhan vaan julkaistaan. Sonylla tuntuu toimivan toi käyttis erittäin hyvin, ja puhelimet pitää sisällään kaiken tarpeellisen mitä tarvitaan kuvaamiseen (digikamsut on vielä oma asiansa), musiikin kuunteluun, puhumiseen, viestittelyyn jne. Netinkäyttökin onnistuu muutamaa varausta lukuunottamati ihan ok. No mutta ihan hyvä että Nokia saa lisää kilpailijoita, toivottavasti noilla kilpailijoilla vaan on puhelimet sen verran laadukkaita että noksunkin on pakko seurata tiivimmin mitä niihin kuoriinsa pistää, ja mihin hintaan. N95 tuntuu ihan mielenkiintoselta, mutta entäs se käytäntö, kuinka kestää esim akku, kuinkas painava/kookas se on puhelimeksi. Tosin eräässä mainoksessa (taisi olla Saunalahden) laitetta ei edes kutsuta missään kohtaan puhelimeksi, vaan "se on 5 megapixelin kamera, se on live multimedia laite, se on PC". No ihan kiva jos noin, mutta eikös kännykän ensisijainen tehtävä on toimia puhelimena?
Ja sitten vielä yksi oma mielipide. Mitä enemmän noita ominaisuuksia noihin luureihin tungetaan, sitä herkempiä ja heikkolaatusuimpia niistä tulee, tämähän on jo nähty, siinä että noita multimedia viestimiä viedään nykyään enemmän huoltoon kuin kännyköitä on koskaan ennen viety. Oma *koputtaa puuta* puhelin on onneksi toiminut hyvin viimeiset 2,5 vuotta, ja akkukin kestää vielä, eikä ole huollattaa tarvinnut, tyttöystävän puhelin on viimeisen puolenvuoden aikana taas ollut 4 kertaa huollossa, milloin ohjelmisto päivityksiä ja milloin jotain muuta... Mut että tämmöstä tänään....

233.7.2007 16:18

Lainaus:
ihan kiva jos noin, mutta eikös kännykän ensisijainen tehtävä on toimia puhelimena?
noh toihan samsung 8m pixselin pokkarin johon on intergoitu multimedia kännykkä

N76 -> N95 ja N93i kävin nokia storessa katomassa

N95 on\oli pettymys puhelin on pieni kuin mikä ja ei sovi käteen kameran linssi on niin pieni että valo ei pääse kennolle joten vaikka olis trijoona pixseliä niin kuvaus ei onnistu kuin kirkaassa aurinkon paistessa muutenki yli kallis perus luuri musta

N76 oli ihan kiva kokoinen ja näköinen karvalakki malli N sarjaa

N93i oli musta paras luuri mitä nokialla on nyt tarjottavaa paranneltu versio N93 vaikka omistakin N93 niin tekis mieli vaihtaa N93i malliin kun kokeilin sitä

itellä on N90 -> N93 omat ja 6131 työ puhelimet

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto