AfterDawn: IT-alan uutiset

Toshiban SED-näytöt myöhästyvät

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.1.2007 04:54 Kommentteja (10)

Toshiban SED-näytöt myöhästyvät HDTV-buumin myötä erityisesti Toshiban Surface-conduction electron-Emitter Display (SED) -näyttötekniikka on herättänyt suurta keskustelua, varsinkin sen jälkeen kun prototyyppinäyttöjä oli esillä Consumer Electronics Show (CES) -messuilla viime vuonna. IGN kehui silloin kyseisiä näyttöjä ylivoimaisesti parhaiksi HDTV-näytöiksi ja perusteli päätöstä erinomaisella kuvanlaadulla ja uuden tekniikan suomilla mahdollisuuksilla.
SED:in ovat kehittäneet yhteistyössä Toshiba ja Canon. SED-tekniikan erikoisuus on siinä että jokaisella pikselillä on oma elektronisuihku, joka toimii vastaavalla tavalla kuin kuvaputkinäytöissä, mutta koska elektronisuihkut ovat pikselikohtaisia voidaan niistä tehdä erittäin pieniä. Näin ollen 1080p resoluutioon kykenevässä näyttölaitteessa on yhteensä 6 220 800 elektronisuihkua (yksittäinen pikseli koostuu siis kolmesta eri väristä), jolloin SED näytöillä saavutetaan nopea vasteaika, hyvät värit, suuri kontrasti ja pieni virrankulutus. Ominaisuuksien puolesta SED onkin erinomainen, mutta SED:in kehitys on ollut haastavaa sillä ensimmäisten SED-näyttöjen suunnittelu aloitettiin jo 1986 ja kaupalliseen käyttöön suunniteltujen laitteiden kehitys alkoi vuonna 1999.

CES:in esiintymisen jälkeen Toshiba paljasti etteivät näytöt ehtisi markkinoille vuoden 2006 aikana vaan vuoden 2007 viimeinen neljännes olisi oikeampi ajankohta. Prototyyppejä ei myöskään enää näkynyt CEDIA 2006 -tapahtumassa. Toshiba ja Canon kertoivat kuitenkin hankkeesta sijoittaa puolitoista miljardia dollaria uuden tehtaan rakentamiseen, josta pääteltiin että SED-näyttöjen ja -televisioiden valmistus alkaisi vuoden 2006 lopulla.

Valitettavasti Toshiba paljasti joulukuun lopussa ettei se tuo CES 2007 -messuille lainkaan SED-näyttöjä. Toshiban mukaan syynä eivät olleet taloudelliset tai tekniset seikat vaan Canonin ja Applied Nanotechin väliset lisensointi- ja oikeusongelmat. Applied Nanotech väittää että Canon on rikkonut yritysten välistä sopimusta jakamalla luottamuksellista SED-näyttöjen valmistukseen liittyvää tietoa myös Toshiballe. Asiasta on parhaillaan käynnissä oikeusjuttu ja uuden tehtaan rakentamisen aloittamista on siirretty oikeusjutun takia.

Ongelmien jatkuessa on todennäköistä että SED-näyttöjä nähdään markkinoilla vasta vuonna 2008, jolloin Toshiba aikoo panostaa erityisesti SED-näyttöihin. Toshiban kannalta tärkein yksittäinen tapahtuma vuonna 2008 on olympialaiset, joiden uskotaan kasvattavan HDTV-laitteiden menekkiä. Vuoden viivästyminen markkinoilta tuo kuitenkin ongelmia, sillä tänä aikana muut valmistajat pystyvät kehittämään, valmistamaan ja myymään toisilla tekniikoilla toimivia näyttöjä.

Lähteet:
IGN

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

14.1.2007 6:22

Todellinen harmi, ainakin luettuani IGN:n pikaarvostelun näytöstä olin todella vaikuttunut näytön mahdollisuuksista. Kaiken lisäksi vielä halvempaan hintaan kuin lcd/plasma paneelit.

Täytyy vain toivoa etä kaikki mahdolliset epäselvyydet selviää mahd. nopeasti ja näitä saadaan markkinoille.

Itse ainakin viivytän telkkarin ostoani siihen kunnes näitä SED näyttöjä on markkinoilla.

24.1.2007 7:16

Todellakin harmi ja toivoa pitää, että pääsisivät sopuun, koska tekniikan tuloa ei todellakaan kannattaisi taas hidastaa joidenkin lisenssisotien takia. Lopultakin kun siinä kärsivät eniten kärhämöivät osapuolet (ja myös toki kuluttajat).

34.1.2007 8:32

Oli oikeusjutulle perusteita tai ei, Applied Nanotech saa kiristettyä Canonilta hyvin fyffee, koska SED pitää saada nopeasti markkinoille. Kulisseissa väännetäänkin jo sopivasta summasta:
"Though reports circulate that closed door settlement discussions are underway..."

44.1.2007 10:38

paljonkohan tämmösen SED-näytön hinta noin suurinpiirein olisi verrattuna plasmaan tai LCDhen?

54.1.2007 11:05

Uutisesta ja siitä eteenpäin googlasin niin läysin juttua siitä että Mitsubishi ja Novalux (ei yhteistyö vaan molemmilla vähän erillainen tekniikka) ovat kehitellyt Lasersäteillä toimivaa televisiota. Lukiessani tietoa vakuutuin siitä että tuo Laser televisiokin voi olla todella varteenotettava ja jollei jopa parempikin vaihtoehto seuraavan sukupolven näyttö/televisiotekniikaksi kuin tuo SED tekniikka. Se on puolta halvempi ja puolet kevyempi kuin nykyiset LCD/Plasma televisiot, se kuluttaa vain neljäsosan siitä virrasta mitä LCD/Plasmat ja paneelin paksuus tulee olemaan todella suht ohut eli noin 3 senttiä paksu. Laser tekniikka ei myöskään tuota lämpöä siinä määrin missä LCD tai Plasma.

Tuo SED tekniikka tuntuu tuon laser television rinnalla vanhanaikaiselta ja vähän arveluttavalta. Etenkin tuo elektronisuihkutekniikka ei oikein tunnu kovin luotettavalta (sehän vissiin välkkyy jatkuvasti kun taas laser pysyy stabiilina kuvalähteenä vähän niikuin LCD?).

No joka tapauksessa olen sen verran maallikko että voin mennä pahastikkin metsään faktojen suhteen mutta onpahan noita seuraavan sukupolven tekniikoita ainakin olemassa muitakin kuin tuo SED.

64.1.2007 11:31

Ei se mitään välky, ainakaan tämän jutun mukaan:
http://www.soundandvisionmag.com/article...article_id=1203
"In an SED, on the other hand, the electronics are mostly digital but the display itself is analog: a pixel glows continuously with an intensity directly proportional to the strength of the electron beams hitting its color phosphors."

74.1.2007 11:49

Lainaus:
Oli oikeusjutulle perusteita tai ei, Applied Nanotech saa kiristettyä Canonilta hyvin fyffee, koska SED pitää saada nopeasti markkinoille. Kulisseissa väännetäänkin jo sopivasta summasta:
"Though reports circulate that closed door settlement discussions are underway..."

Toivottavasti nämä luultavasti todella suuret summat, eivät vaikuta tulevan näyttötekniikan hintaan. Mielenkiintoista nähdä miten käy.

84.1.2007 14:03

Todellakin toivon, että tää mun nykynen Dell US 2405FPW kestää ensi vuoteen, jotta voi ostaa aidosti paremman näytön tilalle...

94.1.2007 14:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Toivottavasti nämä luultavasti todella suuret summat, eivät vaikuta tulevan näyttötekniikan hintaan. Mielenkiintoista nähdä miten käy.

Ihan totta. Jos nuo summat on isot todella, niin hinta saattaapi nousta hitusen liikaa.

106.1.2007 17:36

SED-näyttö on hyvin kallis sitten kun tai jos se tulee markkinoille. Kuvapinnan rakentaminen on varsin vaikeaa verrattuna plasmanäyttöön. Ongelmana on varmasti myös kuvapisteiden kirkkauden tasaisuus. Tietysti ajan kuluessa, hintakilpailun alla ja valmistustekniikan kehittyessä hinta laskee. Onhan tavallisen värikuvaputkenkin (CRT) valmistus varsin monimutkaista. En aio jäädä odottamaan SEDiä, vaikka kuvan kontrasti on ilmeisesti paljon nykyisiä HD-näyttöjä parempi. Nykyisten DLP- ja LCD-tekniikoiden nopeus (alle 5 ms) on riittävä jopa stereokuvalle, joten kuvan kirkkaus ja kontrasti jäävär SEDin eduiksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto