AfterDawn: IT-alan uutiset

Applea vastaan useita oikeusjuttuja

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.12.2006 20:32 Kommentteja (9)

Applea vastaan useita oikeusjuttuja Applen loppuvuosi ei ole mennyt aivan odotusten mukaan, sillä Applea vastaan on nostettu loppuvuodesta useita oikeusjuttuja ja sillä on ollut ongelmia Yhdysvaltain rahoitustarkastuksen kanssa optioista. Ensimmäinen oikeusjuttu syyttää Applea laittoman monopolin luomisesta. Tämä juttu koskee iTunesin ja iPod-soittimen yhteensopivuutta, jota ei ole avattu kilpailijoille. Tämän takia iTunesista ostettuja videoita tai musiikkia ei voi toistaa kuin iPod-soittimissa ja Motorolan Rokr-matkapuhelimissa. Apple ei myöskään halua tukea iPod-soittimissa muita DRM-tekniikoita kuin omaa FairPlayta.
Applen DRM-politiikka ei tule ensimmäistä kertaa esille sillä asiaa on käsitelty aikaisemmin tänä vuonna sekä Ranskassa että Skandinavian maissa.

Toinen oikeusjuttu koskee iBook G4 -kannettavia, jotka syytteen mukaan vikaantuvat tavallista useammin. Kolmas oikeusjuttu koskee Niken ja Applen yhteistyössä tekemää ominaisuutta, joka mahdollistaa Niken juoksukenkien ja Applen iPodin yhteistyön, jonka avulla juoksijat voivat pitää kirjaa siitä kuinka paljon he ovat juosseet ja millä nopeudella. PhatRat Technology LLC:n nostamassa syyttessä sanotaan tämän yhdistelmän rikkovan heidän omistamaansa patenttia.

Kaikki jutut tulivat esille Applen Yhdysvaltain rahoitustarkastukselle SEC:lle antamassaan lausunnossa. SEC on tutkinut viime aikoina useita eri yrityksiä mm. optiosotkujen takia. Optio-ongelmia oli myös Applella, jonka toimia SEC tutki kolmen kuukauden ajan.

Lähteet:
BBC News
Yahoo News
Digitoday

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

130.12.2006 21:05

Ihan oikein .. !

Että olis joillakin muillakin välillä vähän sanomista näilläkin markkinoilla ja ettei Applesta tule uutta mikkisoftaa :S

230.12.2006 22:10

Apple, just got owned :-)

331.12.2006 6:35

Lainaus:
Apple, just got owned :-)

431.12.2006 11:30

En tiedä tarkemmin asioista kuin tuo uutinen antaa kertoa, mutta osa kuulostaa aika tuulesta temmatuilta syytteiltä.

Otetaan vaikka tuo iPod iTunes -jupakka: Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin. Ja vaikken olekkaan DRM:n puolella vaan sitä vastaan, on kuitenkin kiistämätön fakta, että kuluttajat, jotka ovat ostaneet DRM:llä suojattuja tuotteita ovat kusessa ihan itsensä takia, sillä itseppähän he hyväksyivät sopimusehdot ostaessaan tuotteita. Se pieni ruutu siinä "Hyväksyn sopimusehdot" -tekstin vieressä merkitsee usein niin paljon... Se, että onko eettisesti oikein luoda kyseisenlaisia ehtoja on lainsäätäjien ongelma.

iBookin hajoamis -haaste sensijaan lienee aiheellinen, ainakin näiden tietojen perusteella.

Onko PhatRat patentoinut "mp3-soittimen ja kenkien välisen tiedonsiirron"? Olisi kiehtovaa tietää tarkemmin näiden syytteiden taustat.

531.12.2006 11:44

Lainaus:
Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin.
Nokian ei katsota pyrkivän luomaan monopolia kuorien eikä minkään muunkaan takia. Nokia ei sovi vertaukseksi, mutta vertaappa EUn ja Microsoftin välistä oikeudenkäyntiä tähän. On melko pitkälle samat syyt, paitsi että haasteen syynä vivahde-ero.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.12.2006 @ 11:45

631.12.2006 12:30

Lainaus:
Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin.

Mutta muutkin matkapuhelimien kuoria tekevät voivat tehä omista kuoristaan nokiaan yhteensopivia. ;)

On tuokin kyllä naurettavaa...toisaalta napsahti applelle jouluylläri vähän jälkikäteen :D

731.12.2006 21:12

Eipä oo Applellakaan helppoo:)

82.1.2007 3:34
tuhero
Inactive

Lainaus:
[quote]Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin.

Mutta muutkin matkapuhelimien kuoria tekevät voivat tehä omista kuoristaan nokiaan yhteensopivia. ;)

On tuokin kyllä naurettavaa...toisaalta napsahti applelle jouluylläri vähän jälkikäteen :D [/quote]Kyllähän muutkin voivat tehdä musiikkia joka soi iPodissa mutta sillon he eivät vaan voi laittaa kappaleisiin DRM suojauksia.

92.1.2007 6:43

Whiitzer:
"Ihan oikein .. !

Että olis joillakin muillakin välillä vähän sanomista näilläkin markkinoilla ja ettei Applesta tule uutta mikkisoftaa :S"

Njoo mikkisofta on kuitenki paljon parempi mikkisofta kun mitä omppu olis :S. Niitä ei kuitenkaan paljoo yhteistyö yleisön kanssa kiinnosta. Mikkisofta on siitä kuitenki kiva että ne tekee mitä ihmiset ihmiset haluaa tietyissä rajoissa. Ihan kuka tahansa voi rekisteröityä niiden projekteihin mukaan ja kertoa omat mielipiteensä. Vistan kaltasia projekteja niillä on muitakin jatkuvasti kymmeniä menossa mutta harva tietää ottaa kantaa vaikka kiinnostaisikin.

Ja toi patentin rikkominen voi olla ihan tosikin kun patentit on muutenkin aina sellasia kiistanalaisia. Saattaa mennä aavistuksen vierestä mutta varmasti patentin haltiaa ottaa nuppiin menetyksensä joten pitää sitä ainakin yrittää saada omansa pois.

Toi iTunes juttu oli ihan tosi että hittoako sieltä mitään ostaa ku ei toimi missään ne musat. Ostais jostain muualta ni toimii joka paikassa - myös iPodissa. Vai toimiiko laillisesti ostettu suojattu musa iPodissa vai pitääkö ripata omat ämpeekolmoset? Jos ei toimi ja apple pakottaa ostamaan laillisen ipod musansa itunesista niin sillon tuo juttu on aiheellinen. Tosin eipä tarvii ipodiakaan kauaa katella kun on se ms zune valtaamassa maailmaa ja palvelut on varmaan taas nopeasti paljon paremmat ja yhteensopivuus hyvää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple korjaa Sirin tietoturvaongelman, jonka avulla pääsee nyt käsiksi lukitun iPhonen viesteihin Apple korjaa Sirin tietoturvaongelman, jonka avulla pääsee nyt käsiksi lukitun iPhonen viesteihin (23.3.2018 18:41)
Hiljattain Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä havaittiin ongelma, jonka hyväksikäyttö mahdollisti viestien sisällön paljastumisen ilman laitteen lukitusta. Kyseessä on Sirin ominaisuus, ....
Google Assistant oppi käyttäjien väliset maksut Google Assistant oppi käyttäjien väliset maksut (23.3.2018 18:20)
Googlen on päivittänyt tekoälyllä toimivaa virtuaaliavustajaansa uudella ominaisuudella, joka helpottaa yksityishenkilöiden välisiä maksuja. Avustaja tuo maksut niin Google Home -alustalle kuin ....
Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman (23.3.2018 11:36)
Automaattisesti toistuvat ja ääntä sisältävät videot ovat olleet aivan liian kauan nettikäyttäjien kiusana, mutta nyt tämä ongelma ratkeaa vihdoin. Google aikoo nimittäin estää Chrome-selaimensa ....
Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee (23.3.2018 10:55)
Mobiililaitteiden suorituskyvyn nopeaa kasvua on markkinoitu kovilla mainoslauseilla – jo viitisen vuotta puhuttiin kuinka laskentateho yltää konsoleiden tasolle. Teknisesti mobiilipelit ovat ....
OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään (23.3.2018 10:14)
Kevätaurinko ja föhntuuli alkaa hiljalleen lämmittää Suomea, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä että OnePlussan uuden puhelimen esittelyä ei tarvitse odotella enää kovin pitkää aikaa. Niinpä ....

Uutisarkisto