AfterDawn: IT-alan uutiset

Sony BMG sopi lisää rootkit-DRM-vahingonkorvauksia

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.12.2006 12:01 Kommentteja (8)

Sony BMG sopi lisää rootkit-DRM-vahingonkorvauksia Levy-yhtiö Sony BMG on myöntänyt asentaneensa antipiratismiohjelmia CD-levyillensä kuluttajia tästä tiedottamatta, ja on siksi sopinut maksavansa 4,25 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset 39 Yhdysvaltojen osavaltion liittoumalle. Tämän lisäksi yhtiö maksaa 175 dollarin korvaukset kaikille kuluttajille, joiden tietokone vaurioitui ohjelman vuoksi.
Sony BMG kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen päätökseen.

Yhtiö ilmoitti vain vähän aikaa sitten tehneensä vastaavan sopimuksen Texasin ja Kalifornian osavaltioiden kanssa. Sovitteluilla Sony BMG yrittää rauhoitella viime vuonna noussutta valtaisaa kohua sekä paikkailla tuhriintunutta julkisuuskuvaansa.

Asia ei ole vieläkään täysin loppuunkäsitelty, sillä liittovaltion kauppakomissio FTC tekee vielä omat tutkimuksensa tapahtuneesta.

Sony BMG:n "rootkit-DRM"-tapauksena tunnetuksi tullut jupakka sai alkunsa, kun lokakuussa 2005 joidenkin Sony BMG:n huomattiin asentavan käyttäjältä salaa ohjelmia tietokoneelle, jolla levyä kuunneltiin. Nämä digitaalisten oikeuksien hallintaa (eli DRM:ää) varten asennetut ohjelmat toimivat haittaohjelmien tavoin ja lisäksi altistivat käyttäjän koneen hyökkäyksille.

Hyvä tarkoitus ei pyhittänyt kyseenalaisia keinoja, ja levy-yhtiö joutui nopeasti vetämään kyseistä suojausta käyttävät levyt pois markkinoilta. Yhdysvalloissa tapaus poiki myös nopeasti joukkokanteita, joita oikeudessa nyt sovitaan.

Oikeuden päätöksellä Sony BMG:tä kielletään käyttämästä vastaavia DRM-ohjelmia tulevaisuudessa. Osavaltioista ne kolmetoista, jotka laittoivat kanteen alulle, saavat kukin 316 538 dollaria korvauksia, kun loput osavaltiot saavat tyytyä 5 000 dollariin.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

122.12.2006 14:26

Lainaus:

Tämän lisäksi yhtiö maksaa 175 dollarin korvaukset kaikille kuluttajille, joiden tietokone vaurioitui ohjelman vuoksi.
Eipä ole kummoinen korvaus suhteessa siihen millaista jälkeä tuollainen viritelmä voi pahimmillaan saada aikaan.

222.12.2006 15:58

Totta, mutta tapauskohtaisten korvausten selvittäminen olisi varmasti ollut miltei mahdotonta toteuttaa. Hyvä, että sentään jotain maksavat.

322.12.2006 17:02

Halvalla pannaan kuluttajia. Olis tullu aika paljon reilummat korvaukset jos joku ois hakkeroinu sonyn koneille ja asentanu vastaavan ohjelman vaikka sama asiahan se on toisinpäin.

422.12.2006 18:05

"Sony BMG kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen päätökseen"

kait ny jumanakauta kuluttajaki olis tollasii korvauksii tyytyväinen...

523.12.2006 4:57

175 dollaria kätee ja se mitä menetit koneelta korvaamatonta, eipä toi raha nyt varmaanka paljon lämmitä sydäntä.

623.12.2006 15:25

Vaurioitunut? Tarkoittaako tuo sitä, että mille drm on asentunut vai millä se on oikeasti tehnyt vauriota? Ja miten homma todistetaan?

724.12.2006 15:40

Jos minulla olisi ollut kanne niin olisin pyytänyt uutta konetta...tai vastaavaa summaa..mutta nyt olikin taas kyseessä isofirma jolla on ainakin teoriassa pätäkkää, mutta kuinka kauan koska akku-episodi, media bisnes ovat tuottaneet tappioita ja niitä paikataan laite (dvd-cd yms vahvistimet) puolen voitoilla ja vielä epäselvää kuinka selviää tuo ps3:n ilman huipputappioita.

829.12.2006 7:04

Lainaus:
yhtiö maksaa 175 dollarin korvaukset kaikille kuluttajille, joiden tietokone vaurioitui ohjelman vuoksi.
Minkähän laisesta rikkoutumisesta tässä on kyse? Riittääkö, että tietokoneen toiminta on heikentynyt ja vaatinut selvitteylä tai käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta, vai onko "tietokone vaurioitunut" silloin, kun se ei enää käynnisty tai dataa on suuremmalti korruptoitunut tms. tai jokin tietoturva aukko on altistanut koneen vaaroille? Käytännössä tietokoneen fyysisesti rikkominen ohjelman avulla on sen verran haasteellista, että jos tässä sellaista "vaurioitumista" tarkoitetaan, niin ei Sony monelle joudu tuota huimaa summaa maksamaan.

175$ riittänee sotkuun mennen koneen huollon kustantamiseen, jossa huoltofirma ensin kopioi käyttäjän tiedostot (jotka halutaan säilyttää), asentaa sitten käyttöjärjestelmän ja halutut ohjelmat takaisin ja siirtää käyttäjän tiedostot koneelle. Jos dataa on jostain syystä kuitenki korruptoitunut, ammattilainen ei syystä tai toisesta ole osannut/pystynyt "pelastaa" tietoja kovalevyltä tai kone on "korjattu" kotikonstein osaamatta tuota dataa "pelastaa" tai vallan on rautaa mennyt rikki, niin sitten tuo 175$ ei varmaankaan riitä. Lisäksi jos tietoruvallisuuden heikentyminen on voinut aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia, jolloin 175$ ei ole sielläpäinkään.

Toisaalta eikö Sonyn pitäisi maksaa kaikille jotakin. Riippumatta siitä, tuhosivatko rootkit-DRM:t jotakin, niin onhan Sony toiminut väärin, kun on: "asentanut käyttäjältä salaa ohjelmia tietokoneelle", vaikka "vahinkoja" ei olisikaan kaikille tapahtunut. Toisaalta jos kuitenkin nämä rootkit-DRM:t "altistivat käyttäjän koneen hyökkäyksille", niin silloinhan mielestäni ne ovat vaurioittaneet jokaista konetta, jolle ne ovat asennettu.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto