AfterDawn: IT-alan uutiset

Hongkongilainen mies vankilaan tekijänoikeusrikkomuksista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.12.2006 16:40 Kommentteja (15)

Hongkongilainen mies vankilaan tekijänoikeusrikkomuksista Hongkongilainen Chan "Big Crook" Nai-ming on tuomittu kolmeksi kuukaudeksi vankilaan elokuvien levittämisestä P2P-verkoissa. Nai-ming sai varsinaisen tuomionsa viime vuoden puolella, mutta valitti tuomiosta. Nai-mingin perusteina oli mm. se ettei hän tehnyt fyysisiä kopioita elokuvasta vaan laittoi ne ainoastaan verkkoon muiden ihmisten ladattavaksi. Tuomari ei valituksia hyväksynyt vaan aikaisempi kolmen kuukauden vankeusrangaistus ja sakot pysyivät voimassa. Nai-ming vaati myös tuomionsa muuttamista yhteiskuntapalvelukseksi, mutta tuomarin mielestä rangaistus oli sopiva rikoksesta, josta voi saada Hong Kongissa jopa neljän vuoden vankeusrangaistuksen.
Nai-ming pidätettiin vuonna 2005 kun hän jakoi Daredevil, Miss Congeniality (Miss Kovis) ja Red Planet elokuvia BitTorrent-ohjelmalla. Nai-mingin pidätys perustuu Hong Kongin lakiin, jossa tekijänoikeudella suojatun materiaalin jakaminen muille ilman lupaa on laitonta. Nai-mingin puolustusasianajajan mielestä syyllisiä ovat käyttäjät, jotka ovat ladanneet Nai-mingin jakamia tiedostoja. Puolustusasianajaja sanoi myös että tuomio ei ole lainvoimainen, koska tekijänoikeuslaki puhuu vain fyysisistä tuotteista. Tuomarin mielestä on lain hengen mukaista käsitellä tiedostojen luvatonta levittämistä internetissä tekijänoikeusrikokseksi ja oikeus käsitti selvästi ettei Nai-mingin tehnyt fyysisiä kopioita elokuvasta, jolloin tuomio olisi voinut olla kovempi. Nai-ming tulee todennäköisesti valittamaan tuomiostaan vielä korkeimpaan oikeuteen.

Lähteet:
Computing
AsiaMedia

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

116.12.2006 16:51

Ei näiden kanssa enää tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Oikeasti ihan poskettomia tuomioita "rikokseen" nähden. Itse kuitenkin odotin korkeammissa asteissa älykkyyden hieman kasvavan, mutta turhaa taitanee olla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.12.2006 @ 16:53

home cooking is killing the restaurant industry

216.12.2006 16:52

Jaahas. Ei taida toi mies enään jakaa leffoja,kun pääsee linnasta pihalle (paitsi jos ei kerrasta ota opikseen). Koskahan suomessa ruvetaan määrään vankilatuomioita tommosesta.

316.12.2006 17:14

toivottavasti ei koskaan,eihän tuosta pitäisi saada kuin korkeintaan kehut.

416.12.2006 17:30

oikeesti nyt menee jo vähän liiallisuuskiin nää tuomiot

516.12.2006 17:52

Jos nyt lähtis kaupunkiin ryyppäämään ja päättäisin kännipäissäni "varastaa" vaikka Porschen ja ajaisin sen paskaksi ja jäisin kiinni, en saisi siitä yhtä suurta tuomiota kuin mitä saisin jos imuttaisin muutaman leffan ja pari sataa Mp3:sta ja jäisin niistä kiinni..
Mielestäni on outoa että fyysinen auton "varastaminen" luokitellaan luvattomaksi käyttöönotoksi ja imuttaminen on synneistä suurin..

Jos olisin eduskunnassa niin asiat olis kyllä toisin..

616.12.2006 19:28

Miksi ei anneta ihmisten warettaa aivan vapaasti? Mitkään tutkimukset eivät tue väitettä, että siitä olisi suurempaa haittaa. Suurin osa kuluttajista kuitenkin ostaa musiikit ja elokuvat vaikka ne olisivat kuinka ladattavissa. Viihdeteollisuus keskittyköön olennaiseen eli parempien elokuvien ja äänitteiden tuottamiseen. Ei kopiosuojauksia, hintoja hieman alas ja kuluttajaystävällisiä latauspalveluja niin hyvä tulee.

716.12.2006 20:33

Mielestäni vähän turha mennä arvostelemaan lainsäädäntöä maassa, jonka muutkin rangaistukset ovat reilusti Suomea ankarammat. Melko kohtuullinen rangaistus tuohon nähden.

Lainaus:
Ei näiden kanssa enää tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
Njoo-o, sama näiden kommenttien kanssa. Heil ware, heil.

offtopic: Menkää joku ihmeessä auttamaan Werdybiä koneensa kanssa (arvostelu =D )
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.12.2006 @ 21:47

817.12.2006 2:17

Iisalmi, ei se ole enään ollut luvaton käyttöönotto vuoden 2002 jälkeen, se on luvaton käyttövarkaus, ja siittä tuomitaan niinkuin muistakin varkauksista.

917.12.2006 5:04

Kyllähän tekijän pitää saada korvaus työstään, ja yleensä saakin, musa/ellu puolla se korvaus vaan tahtoo menemään levy-yhtiöiden pomojen taskuun eli n. 20% saa artisti/tekijä itselleen..joten kyllä tuo tuomi oli kohtuuton, tosin kiinassa tuppaa olemaan nuo tuomiot kovempia kuin muualla. Ja waretusta en kannata mutta en sitä kyllä kieltäisikään koska noitten levyjen/ellujen hinta on ihan sika kallista, jos se hinta menisi juuri itse artistille ja tekijälle sen voisi maksaa, mutta en kyllä lihota paskoja levy-yhtiöitäkään maksamalla ylihintaisia cd-dvd:itä. Useat artistit ovat jo huomanneet netin hyväksi kanavaksi välittää musiikkia laillisesti, eli monien (ainakin idie) bändien kotisivuilta saa musiikkia nimellistäkorvausta vastaan tai ilmaiseksi jolloin levy-yhtiön pomoille ei tule pesoakaan. Niin hyvä.

1017.12.2006 10:13

Mitäs on niin tyhmä että jakaa jotain mikä on laitonta...turha alkaa vinkumaan. Vankilaan kaikki tommoset.

1117.12.2006 13:51

On toi kyl aika hauskaa. Onneks Suomes on se viel sentään hyvä puoli et tääl ei ihan heti välttämät joudu linnaan waretuksest.
Tulee vaan helevetin moiset korvaukset maksettavaks:)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2006 @ 13:53

1217.12.2006 17:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Xanadu:
Miksi ei anneta ihmisten warettaa aivan vapaasti? Mitkään tutkimukset eivät tue väitettä, että siitä olisi suurempaa haittaa. Suurin osa kuluttajista kuitenkin ostaa musiikit ja elokuvat vaikka ne olisivat kuinka ladattavissa. Viihdeteollisuus keskittyköön olennaiseen eli parempien elokuvien ja äänitteiden tuottamiseen. Ei kopiosuojauksia, hintoja hieman alas ja kuluttajaystävällisiä latauspalveluja niin hyvä tulee.
Xanadu on näköjään kääntänyt takkinsa totaalisesti...
Vielä alkuvuodesta muistelen lukeneeni aivan toisenlaisia kommenteja...

esim.
Xanadu
28. elokuuta 2006 @ 14:24

Lainaus:
Internet-piratismi ei ole ainut syy levymyynnin alamäkeen
Mutta yhdessä kotikopioinnin kanssa se muodostaa suuren uhkatekijän äänitekaupalle.

Screen Digest olisi voinut tutkia tätä puolta enemmän jotta olisimme saaneet rehellisemmän kokonaiskuvan äänitemarkkinoiden ongelmista.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2006 @ 18:19

-yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen-

1317.12.2006 19:21

No jos miettii että kiinassa noin yleisesti ei ainakaan myydä mitään aitoa (voi sanoa noin kesällä kiinassa käyneenä). Vaan kaikki elokuvat ja sarjat sun muut on warea, niin onhan tuomio kova, mutta jos miettii että mistä voi saada kuoleman tuomion kyseisessä maassa, niin ei oo ihmeellistä että joku joskus tuomitaan vähän vankilaan ihan vaan että länsi-maiset yhtiöt tykkäis ja päästäis johonki poliittisiin liittoihin ihan niinkuin käy parhaillaan venänäjän pääsystä WTO:hon.

1418.12.2006 12:05

Niin jos miettii, että siellä myytävät elokuvat ja musiikit tosiaankin on piraatteja, voi myös miettiä, että eikös siellä juuri vähän aikaa sitten tiukennettu lainsäädäntöä ja alettu hieman panostamaan piratismin kitkemiseen. Ehkä siksi tuomioita jaellaan.
Tosin pihakoivuun voi kiivetä pää edellä tai perse edellä tai ihan miten päin vain.
Ehkä tehokkain tapa kitkeä kukoistava pirtatismi ei ole aloittaa kotiwarettajasta, joka on jakanut kolmea elokuvaa :P

1520.12.2006 11:01

@ warec

Ihan sama, mut jokatapauksessa tuomiot eivät ole kohdallaan teon vakavuuteen nähden. Tiedät sen varmasti myös itsekkin..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.12.2006 @ 11:02

Pöytäkone (HP Pavilion t.860.fi):
(LG 19" TFT) - (P4 3.4GHz) - (MSI 7600GT) - (4 x 1024 Mb DDR 400) - (500Gb + 250Gb + 250Gb) - (LightScribe DL DVD Writer) - (Windows XP Home Edition,Fin + Windows Vista Ultimate, Fin)

Läppäri (Acer Aspire 9301 WSMi):
(17"Laajakuva) - (2.00GHz) - (1024Mb DDR2) - (120Gb) - (1.3MP integroitu webkamera) - (Windows XP Media Center,Fin)

8/1 Mbit

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto