AfterDawn: IT-alan uutiset

"DRM on liian monimutkainen kuluttajille" sanoo Bill Gates

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.12.2006 10:17 Kommentteja (19)

"DRM on liian monimutkainen kuluttajille" sanoo Bill Gates Microsoftin hallituksen puheenjohtaja ja maailman rikkain mies Bill Gates on ilmaissut tyytymättömyytensä DRM-tekniikoiden nykyiseen tilaan. Gates kertoi ajatuksiaan Seattlessa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa bloggaajat ja web-kehittäjät saivat kysellä Gatesilta vapaasti haluamastaan aiheesta. Gates piti erityisesti DRM-tekniikoiden helppokäyttöisyyttä ja siirrettävyyttä eri järjestelmiin heikkoina. Gatesin mielestä paras tapa tällä hetkellä hankkia musiikkia tietokoneella ja kannettaville mediasoittimille on ostaa CD-levy kaupasta ja kopioida kappaleet sitten tietokoneelle, jolloin niiden käytössä ei ole mitään rajoituksia.
Gatesin sanoja on kummeksuttu, sillä Microsoft on yksi suurimmista DRM-tekniikoiden kehittäjistä ja käyttäjistä. Open Rights Group ryhmään kuuluva Suw Charman kommentoi asiaa seuraavasti: "Gatesin kommentit ovat hitusen erikoisia huomioon ottaen Windows Vistassa olevien DRM-tekniikoiden määrän". Charman pitää myös DRM-tekniikoita erittäin epäsuotuisina kuluttajille ja sanoo niiden olevan vain isojen mediayhtiöiden pelotteluaseita. DRM-tekniikoiden puolestapuhujat sanovat että tekniikoiden käyttäminen takaa artistille edes jonkinlaisen suojan luvatonta kopiointia vastaan. Charman haluaa lisää tietoa kuluttajille ennen kuin he ostavat DRM-tekniikoilla suojattua tuotteita, Charmanin mukaan monet kuluttajat eivät ostaessa tiedä millaisia rajoitteita DRM asettaa vaan se selviää vasta käytön yhteydessä. Charman pitää myös Applea huonona esimerkkinä, sillä se on muuttanut tuotteen käyttöehtoja myös sen jälkeen kun kuluttaja on ostanut tuotteensa.

Erityisesti eMusic-palvelu on kerännyt huomiota, sillä se myy musiikkia ilman DRM-suojauksia ja tällä viikolla palvelu sai 100 miljoonan ladatun kappaleen rajan rikki. Valitettavasti suuret mediajätit eivät ole erityisen innostuneita musiikin myynnistä ilman DRM-suojauksia, joten eMusic ei pysty kilpailemaan valikoimien laajuudessa esimerkiksi iTunesin kanssa.

Lähteet:
BBC News
DailyTech
CBC News

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

116.12.2006 10:48

Gates sentään ymmärtää vielä jotain, ei taida ihan turhaa ollakaan maailman rikkain mies. Motiiveista DRM:n haukkumiseen voi kyllä sitten olla jo monta mieltä.

216.12.2006 11:20

Bill Gates != Microsoft

eMusic kuulostaa kuitenkin mielenkiintoiselta.
En ole tiennytkään että jotain voi saada laillisesti ilman DRM:ää jopa ostettuna.

316.12.2006 11:21

liekkö "Porttien Billin" motiivina saada vähän jotain rotia noihin DRM-tekniikoiden kehitykseen. DRM-tekniikota kehittää lie 1928613298712398008912390832189012390 osapuolta ja kaikilla on omat "standardit".

DRM-sopassa on liian monta ainesta tällähetkellä ja se nakertaa helppokäyttöisyyttä ja siirrettävyyttä. Lausunnollaan Gates painostaa DRM-tekniikoiden kehittäjiä lyömään päät yhteen ja päättämään jonkinlaisen yhteisen standardin.

416.12.2006 11:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti :
Gates piti erityisesti DRM-tekniikoiden helppokäyttöisyyttä ja siirrettävyyttä eri järjestelmiin heikkoina.

Katotaan vaan, niin hetken päästä Gates on jo hehkuttamassa windows vistan DRM-systeemejä ja kertomassa että käyttäkää tätä systeemiä, tää on yhteensopiva sinne ja tänne...

516.12.2006 11:29

Ei kai tässä auta muu kuin todeta, että Gates on viisastunut vanhemmiten. Mies on nimittäin antanut parin viime vuoden aikana niin paljon hatunnoston arvoisia lausuntoja, että enää en usko kyseessä olevan pelkän esityksen. Hattua pitää nostaa lähinnä sen takia, että Gatesin sanoilla on yleensä ollut kuitenkin painoarvoa kohtuullisesti niin jos hänen tasoinen mies ajaisi edes hieman kuluttajien etuja niin tulosta voisi jopa hitunen syntyä. Tosin mitään digitaalisesti rikottua mediaa ei tähän talouteen tule, ei nyt eikä tulevaisuudessa.

616.12.2006 11:52

Kukaan ei siis ole huomannut että gates ei enää juurikaan tee töitä vaan on omistaja/hallituksen puheenjohtaja ja gates tunnetaan jenkkilässä suorasukaisena miehenä joka sanoo mitä ajattelee, tosin on myös joutunut kärsimään siitä ja tuo drm-jupakka on ollut juuri gatesin hampaissa ennenkin..
vistan kehityksessä ei gates juurikaan ole tehnyt mitään muuta kuin antanut hyväksyntänsä sekä suunnan minne päin muut ovat menossa :-) sitä kehiteltäessä. Ja tuosta drm-jutusta ms:hän on juuri riaa, mpaa painostanut tuon tekemisessä..

716.12.2006 14:06

Nyt on Bill:illä kieliruskeena. :P

No mutta niin kauan kuin sanojensa takana seisoo, ei voi paljoa miestä haukkua.

816.12.2006 14:22

Itse epäilen että Billin älykkyys tajuaa asioita suuremmalta alalta kuin suurten levy-yhtiöiden ikivanhat pomot. Tietotekniikkaa ymmärtävän ihmisen on helpompi haivaita kyseisten tekniikoiden ongelmat kuin näiden omaa rahapussia ajattelevien pellejen. Tiedä sitten vaikka Bill tekisi tämän ihan mainostemppuna mutta on kuitenkin hyvä että myös hänenlaisensa auktoriteetti antaa sanansa kuulua...

916.12.2006 14:40

mies joka keksi tietoyhteiskunnan pahimman viruksen: windows98:in, puhuu jotain järkevää. Mitä seuraavaksi?


Broken leg maybe makes me slow, but it doesnt mean that I couldnt kill you

1016.12.2006 21:00

Lainaus:
Gatesin mielestä paras tapa tällä hetkellä hankkia musiikkia tietokoneella ja kannettaville mediasoittimille on ostaa CD-levy kaupasta ja kopioida kappaleet sitten tietokoneelle, jolloin niiden käytössä ei ole mitään rajoituksia.
Eihän tällä hetkellä taida edes olla kovin montaa muuta tapaa, tai on p2p ja tuo eMusic kuulostaa kanssa lupaavalta. iTuneshan ei myy musiikkia, vaan käyttöioikeuksia.. Mielummin lahjoitan rahat joulupataan tms kuin jonkun biisin käyttöoikeuksiin.

1116.12.2006 23:51

Täytyy sanoa, että olin jo melkeen unohtanut koko miehen, kun ei ole pitkään aikaan mitään kuullut.

1217.12.2006 4:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kaakatus:
Nyt on Bill:illä kieliruskeena. :P

No mutta niin kauan kuin sanojensa takana seisoo, ei voi paljoa miestä haukkua.

Niinpä :)

1317.12.2006 10:15

Täytyy sanoa, että olen täysin samaa mieltä Suw Charmanin kanssa. Aika erikoista puhetta Gatesilta, mutta jos on tosissaan puheissaan, niin olen kyllä samaa mieltä myös Billin kanssa. Se on harmi vain, että täällä Suomessa tuo Billin ehdottama CD-levyjen kopioiminen tietokoneellee on laitonta, koska levyjen kopiosuojauksen murtaminen on laitonta.

1417.12.2006 11:07

No no Alcareru, ei liiotella, eihän suomessa ole kuin murto-osa cd-levyistä kopiosuojattuja (eihän?)

1517.12.2006 16:51

Lainaus:
...eihän suomessa ole kuin murto-osa cd-levyistä kopiosuojattuja (eihän?)
Enpä tiedä, kun ei ole tullut levyjä hetkeen ostettua ;)

1617.12.2006 21:10

HALOO! Haloo! haloo...

Micro$oft on kyllä näemmä tajunnut realiteetit, tuskin muutoin mm. Vista olisi ollut niin helposti murrettavissa. Toisekseen M$ aktivoimattomia tuotteita (mm. Office) kuulemma voinee käyttää rajoitetusti(?)

DRM:t h*lv*ttiin! Se on oikea ja toimivin ratkaisu!

Haloo mediajätit! Eipä ollut DRM:ää radiossa tai TV:ssäkään! Joten vain idiootti luulee menestyvänsä v*tt**lemalla asiakkaalle!

LINE-OUT -liitännästä voi kopioida ilman DRM:ää kaikki biisit...

Parempi siis tarjota reilusti ilman DRM:ää toimivat biisit suoraan asiakkaille, kuin karkoittaa asiakkaita piratismiin!

1718.12.2006 11:31

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 00:21

1822.12.2006 18:53

zipzap:

Niin, tekijänoikeusfasismin sairasmielisyydellähän ei ole näyttänyt oikein rajaa olevan.

Eli voi olla mahdollista että tulevaisuudessa yritetään säätää lakia joka kriminalisoisi ankarasti kaikenlaisen vanhan nauhoittavan digi-tekniikan myynnin, käytön ja hallussapidon. Ellei siinä ole uudenlaista vesileima-kopiosuojausta tukevaa tekniikkaa, joka estäisi myös analogisen LINE-IN liitännän kautta nauhoittamisen (sekä audio- että videolaitteissa). Myös jopa digi(video)kameralla kuvaaminen olisi estettyä mm. TV-ruudulta tai elokuvajulisteesta!

Itseasiassa USA:ssa jo tämänkaltaista lakia sorvaillaan!

1924.12.2006 14:26

kohta siis tarvitaan tietokoneeseen,dvd-soittimeen,digi ja videokameraan modpiiri että asiat luonnistuu vai kuinka?

mä vähän luulen että toi bill aikoo vaa saaha vistaa kaupaks... (piilomainontaa)

no ihan sama jos hinnat laskee sopiviks ja rupee vähän noi virukset pysymään poissa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto