AfterDawn: IT-alan uutiset

Digi-TV -kanavien tarjonta kasvaa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.12.2006 12:29 Kommentteja (15)

Digi-TV -kanavien tarjonta kasvaa Valtioneuvosto on myöntänyt toimiluvat uuteen digitaaliseen televisioverkkoon. Toimiluvan saivat Discovery Communications Europe, jonka toimilupa koskee dokumenttikanavaa, Eurosport SA, jonka toimilupa koskee urheilukanavaa, MTV Oy jonka toimilupa koskee dokumentti- ja asiaohjelmakanavaa sekä Swelcom Oy, jonka toimilupa koskee sarja- ja elokuvakanavaa. Näiden lisäksi MTV Networks Europe ja Nickelodeon International Ltd jakavat yhden kanavan lähetyskapasiteetin. Tällä kanavalla tullaan näkemään musiikki- ja lastenohjelmia. Kaikki uudet kanavat vaativat katseluun maksukortin, eli kanavat eivät ole ilmaisia tai suoraan kaikkien katsottavissa.
Uusien lupien ohella Walt Disney Company Ltd sai luvan lähettää lastenohjelmia päivisin C-kanavanipussa. Iltaisin samalla paikalla nähdään Urheilutelevision ohjelmistoa.

Valtioneuvosto katsoi näiden kanavien yhdistelmän edistävän parhaiten sananvapautta, turvaavan ohjelmistotarjonnan monipuolisuuden ja yleisön erityisryhmien tarpeet. Uudet kanavat täydentävät nykyisiä ilmaiskanavia, joita tällä hetkellä on kymmenen.

Uusia digi-tv-lupia haki 20 yritystä, joista suurin osa haki lupaa maksu-TV -kanavalle. Valtioneuvosto katsoi, että osalla ilmaiskanavan lupaa hakeneista ei ollut riittäviä edellytyksiä harjoittaa televisiotoimintaa. Digita rakentaa parhaillaan uutta viidettä (E) lähetysverkkoa, joka aukeaa viimeistään 1. syyskuuta 2007, kun Suomessa siirrytään kokonaan digitaalisiin televisiolähetyksiin.

Kuluttajien onneksi Liikenne- ja viestintäministeriö on sisällyttänyt maksutelevisiotoimilupien ehtoihin vaatimuksen yhdestä kortista, eli yhteen maksukorttiin pitää saada kaikkien maksullisten kanavien katseluoikeus. Tämä velvoita sisällytetään myös tuleviin sopimuksiin, joten yhdellä kortinlukijalla pärjää tulevaisuudessakin.

Myös tänään päättynyt hakuaika ohjelmistoluvalle Ruotsin television ohjelmien välittämisestä Suomessa herätti kiinnostusta. Hakijat ohjelmistoluvalle ovat Boxer TV Access AB, MTV Oy, Digi TV Plus Oy, Yleisradio Oy, Canal Digital Finland Oy ja Swelcom Oy. Ruotsin television (SVT) jakelulle on varattu tilaa uudessa lähetysverkossa. Kanavalla välitetään aluksi koostekanava SVT Europan ohjelmaa. Ohjelmistoluvan saaja päätetään alkuvuodesta 2007.

Lähteet:
Digitoday
Liikenne- ja viestintäministeriö

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

114.12.2006 14:25

Mukava lisä kanavatarjontaan. Harmillista vain, kun ei päässyt yhtään ilmaiskanavaa mukaan. Kaippa niitäkin vielä tulevaisuudessa tulee, ja vieläpä sellaisia, joissa on jotain muutakin ohjelmaa kuin kännykkäpelejä.

214.12.2006 14:28

moontv vaan takas pystyyn :D

314.12.2006 15:06

Aika turhaa, ku pelkästään maksullisii kavavii tulee vaa lisää.

414.12.2006 15:43

Lainaus:
moontv vaan takas pystyyn :D

Todellakin!

514.12.2006 16:10

eivät kumminkaan myöntäneet citylle jatkoaikaa :(

614.12.2006 17:07

Faktahan on, että mennään koko ajan enemmän ja enemmän maksullisien kanavien suuntaan, niinkuin muualla maailmassa.

Muualla maailmassa tosin ei ole TV-lupiakaan..
(ja tiedän, on maita joissa on, mutta suurimmaksi osaksi niitä ei ole:)

714.12.2006 17:18

Tämä nelosen keväällä aloittava JIM-kanava vaikuttaa kyllä melko mielenkiintoiselta...ja ilmainenkin onneksi on: http://www.jimtv.fi/

814.12.2006 22:04

"Valtioneuvosto katsoi näiden kanavien yhdistelmän edistävän parhaiten sananvapautta, turvaavan ohjelmistotarjonnan monipuolisuuden ja yleisön erityisryhmien tarpeet."

Missä siis on MoonTV? Kyllä todellakin olisi aihetta perustaa tuo uusiksi, leppoisampaa ja hassunhauskempaa ohjelmatarjontaa ei ole Suomen eetterissä kuunaan lähetetty.

Mutta jos kerran Suomen digitelevisioverkkoon ei tuommoista enää saada, niin mikä tarkkaan ottaen estäisi nettilähetyksen (paitsi raha- ja resurssipula)?

915.12.2006 2:59

Muistaakseni nuo kanavat ovat maksullisia jos en väärin uutisia kuunnellut. Kohta maksetaan tv-lupa maksua vaikka kaikista kanavista joutuu maksamaan vielä erikseen joten tuo lupa joutuu pian roskikseen.
Ja Moontv takas, siellä oli pc-planeetta, konsoli planeetta jne hitto että se oli hyvä..

1015.12.2006 3:38

Jos kaikki uudet kanavat vaativat katselukortin, niin mitenköhän homma onnistuu kun bokseissa/tv:ssa yleensä on vain yksi korttipaikka? Tähän asti ongelmaa ei juuri ole ollut kun saatavilla ei ole kuin mtv3:n ja canalin kortit.

1115.12.2006 5:48

Onko se nyt lukutaidossa vikaa? Sanomalla sanottiin, että nyt ja jatkossakin kaikki on saatava toimimaan yhdellä kortilla nyt ja tulevaisuudessa.

Ja niistä korttipaikoista... yleensä ja yleensä... ainahan voi ostaa vaikka halvimman missä ei ole yhtään korttipaikkaa, mutta tyhmästä päästä kärsii... Itsellänikin on 3 korttipaikka. Jos haluaa katsella, niin laitteet pitää tietysti olla sen mukaiset. Tuo on kyllä hyvä, että kaikki on saatava samaan korttiin. Vaikka olisi 20 korttipaikkaa niin joskushan ne loppuu jos kaikki kanavat vaatii omansa.

1215.12.2006 5:57

no joo olishan sitä vähempikin herja riittänyt :( laiskuudesta kärsii. ei tullut luettua kuin alku. toivottavasti muille ei menny herneitä venttiiliin.

1315.12.2006 11:14

Joo, kivahan se on, että digikanavia tulee lisää. Ja se MoonTV oli kyllä ihan hullun hauska kanava. Sieltä tuli paljon hyviä ohjelmia... Kai se oli sitten rahasta kiinni...

1415.12.2006 12:04
lala2m
Inactive

varmaan kaikil on tollanen boxi mis on kolme k,paikkaa. :)))

1516.12.2006 22:29

Ihmeellinen juttu sinänsä:

Lainaus:
Valtioneuvosto katsoi näiden kanavien yhdistelmän edistävän parhaiten sananvapautta
Lainaus:
Kaikki uudet kanavat vaativat katseluun maksukortin, eli kanavat eivät ole ilmaisia tai suoraan kaikkien katsottavissa.


Lainaus:
Uusia digi-tv-lupia haki 20 yritystä, joista suurin osa haki lupaa maksu-TV -kanavalle. Valtioneuvosto katsoi, että osalla ilmaiskanavan lupaa hakeneista ei ollut riittäviä edellytyksiä harjoittaa televisiotoimintaa.
Jotenkin tässä tuntuu nyt siltä, että sananvapaus on jäänyt vähemmälle ja sen sijaan rahanhimo vähän isommalle huomiolle..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto