AfterDawn: IT-alan uutiset

Mobiili-TV potkaistiin tyhjänä käyntiin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 1.12.2006 20:10 Kommentteja (9)

Mobiili-TV potkaistiin tyhjänä käyntiin Suomen DVB-H-mobiilitelevisioverkko avattiin perjantaina 1. joulukuuta julkiseen käyttöön. Alkuvaiheessa verkko kattaa pääkaupunkiseudun lähiympäristöineen sekä Turun ja Oulun alueen ja tavoittaa siten reilut 25 prosenttia suomalaisista. TV-ohjelmien lisäksi tarjolle tulee myös radiolähetyksiä, pelejä ja vuorovaikutteisia palveluja. Sisältöä ja laitteita on kuitenkin vielä tarjolla niukasti.
Mobiiliverkon peittoalue kasvaa ensi kerran syksyllä 2007, kun analoginen TV-lähetysverkko suljetaan 1. syyskuuta. Tuolloin mukaan tulee myös Tampereen alue, jonka jälkeen mobiilitelevisioverkko kattaa jo 32 prosenttia suomalaisista. Joulukuun alussa 2007 verkon peiton luvataan olevan jo 40 prosenttia.

Ennen vuoden vaihdetta mobiilitelevision ohjelmatarjonta on kuitenkin olematonta. Vuoden 2007 alussa lähetystoiminnan on ensimmäisenä aloittamassa SBS Finland Oy:n The Voice -musiikkikanava. Mobiilitelevision lähetysverkkoa ylläpitävä Digita Oy ja SBS Finland ovat myös kertoneet aloittavansa digitaalisen Kiss-radiokanavan lähetykset mobiilitelevisiossa.

Ensi vuoden alussa aloittaa myös suomalaisen maksu-tv -palvelun tarjoaja Digi TV Plus Oy oman PlusTV:n ohjelmien jakelun mobiilitelevisioverkossa. PlusTV aloittaa mobiili-tv-palvelujen tarjonnan muutaman kanavan pilotilla vuoden 2007 alkupuolella. Tarjonnan on tarkoitus kasvaa monipuoliseksi kymmenen kanavan sisältöpaketiksi vuoden 2007 loppuun mennessä.

"On hienoa, että mobiilitelevisioverkkoon saadaan monipuolista ohjelmatarjontaa alusta lähtien. Mobiili-tv tarjoaa sisällöntuottajille uuden joustavan välineen tuottaa sisältöä. Enää tv:n katsominen ei rajoitu kotitiloihin ja mobiili-tv:n avulla on mahdollista tavoittaa mobiilit kuluttajaryhmät", iloitsee Digitan toimitusjohtaja Sirpa Ojala.

Vähemmän hienoa on se, että tekijänoikeuskiistelyn vuoksi Yle ei ole vielä mukana mobiilitelevisiossa. Ylen TV-toimialan johtaja Olli-Pekka Heinonen kertoo Digitodaylle kännykkätelevision tulevaisuuden olevan vielä arvoitus. "Käyttäjien määrä riippuu verkon laajuudesta, päätelaitteiden toimivuudesta ja sisällön laadukkuudesta", Heinonen toteaa.

Tällä hetkellä markkinoilla on myös hyvin rajallisesti laitteita (Nokian N92), joilla DVB-H-lähetyksiä voi katsella. Uusia mobiili-tv-matkapuhelimia on lupailtu saapuvaksi markkinoille "lähiaikoina" usealta eri matkapuhelinvalmistajalta.

Lisätietoja mobiilitelevisioverkosta löytyy Digitan verkkopalvelusta www.mobiilitv.fi. Palvelussa on ajankohtaista tietoa mobiilitelevisioverkosta, näkyvyysalueista sekä jatkossa myös verkon palveluista, sisällöntuottajista, markkinoista, päätelaitteista ja kuluttajille suunnatusta puhelinpalvelusta. Maksullinen MobiiliTV Info -puhelin avataan 4. joulukuuta.

Lähteet:
Mobiilitv.fi
Mobiilitv.fi
Digitoday

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

11.12.2006 21:44

Onko suomi tällä kertaa edelläkäviä..? onko jo muissa maissa dvb-h lähetyksiä? :P

21.12.2006 22:12

DVB-H-mobiilitelevisioverkko en tiedä onko tolla stadardilla ja nimellä mutta ainakin etelä koreassa ja osissa aasian maita on kännykkä tv ollut jo jokin aikaa toiminnaasa tosin sillä Wlan verkko on joka päivää kaupunkin yllä kun täällä muuta kauppa kehuu että hellä Wlan tässä myymälässä sisällä muissa maissa voi vaikka puiton penkiltä läppärillä suffata netissä

32.12.2006 2:34

Rahan tuhlausta..suomi on pienimaa jotta tuollainen kannattaisi ja sitten tulee se surullinen tv-lupa, pieninäyttö...mutta saa nähdä ottaako tuulta purjeisiin kunnolla, epäilen.

42.12.2006 8:03

Itsehän tässä yks ilta kävellessäni kotiin katselin samalla jotain nelosen leffaa n70 näytöltä 3g alueella. kyllähä sitä katsoi ja matka taittui nopeasti :D tekstitki olivat juuri luettavissa.

52.12.2006 9:29

Tekniikka hyvä, mutta jälleen kerran mediamafian monin kertaiseen laskutukseen pyrkivä rahastusmalli tekee hallaa.

62.12.2006 9:32

Kohta tulee se homma että ruutu on liian pieni.
Kun sitä suurennetaan tulee vastaan muun laitteiston pienennys. Ja kokokysymys että viitsiikö sitten isompinäyttöistä vehjettä pitää edes taskussa.

Itsellä on tuo nykyinen puhelinkin jo liian iso (pienempi kuin nokia n90), joten en viitsisi mitään melaa taskussa silyttää..

Turkissa oli (melkein) koko hotellin alueen kattava WLAN verkko.
Siihen sisältyi huoneen lisäksi: aula, kahvio, rafla, aurongonotto mesta, altaan läheisyys sekä maksullisista aktiviteeteistä sai yhteyden vekkoon.
Ainoat kuolleet paikat olivat hotellin raja-alueet.

Turkissa oli erittäin monella "köyhien"kin näköisillä huippuluuokan kannettavia ja puhelimia, mutten nähnyt että siellä kukaan olii DVB-H televiisori lähetyksiä tsiigaillut.. Vaikka vakoilinkin erittäin paljon uusinta teknologiaa =)

72.12.2006 11:49

No en nyt tiedä onks se sit nii mukavaa kattoo pienest näytöst esim. jotain leffaa. Sit on vielä ne lupa jutut vielä siihe päälle.

82.12.2006 14:15

Itselläni on korealainen PMP (iAudio A2), jolla voisi katsella, joitan DMB-tv-lähetyksiä, mutta en tiedä miten eroaa noista DVB-H-lähetyksistä. Olis kyllä hauska jos voisin tällä katsella junamatkoilla telkkua, mutta jos ei niin, ei mua kyllä paljon harmita. Korassa kyllä noita DMB-lähetyksiä on kait ollut jo jonkin tovin, että ei tässä todellakaan olla mitään edelläkäviöitä tekniikan alalla, niin kuin ei olla oltu enää pitkiin aikoihin.

93.12.2006 6:29

Niimp. Ostitko laitteen ihan koreasta? Vai toimitettiin sulle jonkun kaupan kautta vai häh? :P
Kuinka kauan akku kestäisi? Kallis?

Mulla kans aikasta paljon noita juna matkoja, joten vois olla ihan mukava.. Läppärillä oon tähän mennessä kikkaillut.. :P Mutta se on liian iso ja painava. :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon (18.9.2018 20:15)
Amazonia ei tunneta teknologiayhtiönä, mutta se silti toimi ääniavustajien ja älykaiuttimien pioneerina. Nyt biljoonan dollarin verkkokauppajätti työstää ainakin kahdeksaa Alexalla varustettua laitetta. ....
Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin (18.9.2018 19:50)
Google julkisti perheiden välisiä älypuhelinkuvioita helpottavan Family Link -hubin viime vuoden puolella. Erityisen käytännöllinen ominaisuus on EU:n tietosuojadirektiivin eli GGDPR:n jälkimainingeissa. ....
Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle (18.9.2018 18:55)
Samsung on vuosien saatossa ollut yhdessä Applen kanssa älypuhelinmarkkinoiden stabilointiaines. Korealaisyhtiöltä on voinut vuosi toisensa jälkeen odottaa samaa kaavaa, jolla menestystä onkin ....
Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon (18.9.2018 17:56)
Älyvaa'astaan tuttu Withings siirtyi 2016 yrityskaupassa osaksi Nokiaa. Nokian alaisena Withings julkaisi uudelleen Steel HR -älykellonsa. Sittemmin ranskalaisyhtiö on myyty Nokian toimesta ....
iPhone XS -arvostelut julki – Tämä on huonoa ja hyvää iPhone XS -arvostelut julki – Tämä on huonoa ja hyvää (18.9.2018 15:53)
Applen uuden sukupolven iPhone XS- ja iPhone XS Max -puhelimien ensiesittelystä on kulunut alle viikko aikaa, mutta teknologiasivustot ovat jo julkaisseet laitearvostelut puhelimista. Salassapitosopimus ....

Uutisarkisto