AfterDawn: IT-alan uutiset

McDonald'sin palkintona MP3-soittimia, kaupan päälle troijalainen (päivitetty)

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.10.2006 07:01 Kommentteja (23)

McDonald'sin palkintona MP3-soittimia, kaupan päälle troijalainen (päivitetty) Japanin McDonald's jakoi palkintona 10 000 MP3-soitinta, soittimissa on valmiina 10 musiikkikappaletta ja yksi troijalainen. Soittimien mukana tuleva WORM_QQPASS.ADH troijalainen käynnistyy automaattisesti Windowsissa, jos soittimen laittaa tietokoneen USB-väylään kiinni ja USB-laitteiden automaattinen käynnistys on päällä. Troijalainen kopio itseään muille siirrettäville medioille ja koittaa sulkea viruksentorjuntaohjelmia. Se yrittää myös lähettää QQ Instant Messenger ohjelman käyttäjätunnuksia sähköpostilla eteenpäin.
McDonald's on avannut ilmaisen puhelintuen näiden MP3-soitinten vuoksi. Tukeen soittamalla voi vaihtaa oman soittimensa uuteen ja saada apua troijalaisen poistamiseen. Ongelma ei toistaiseksi ole kovin suuri, sillä tietojen mukaan vain seitsemän tietokonetta on saastunut troijalaisesta.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun MP3-soittimilla on ongelmia tietoturvan kanssa. Noin vuosi sitten vastaava ongelma vaivasi Creativea, jonka eräissä MP3-soittimissa oli virus.

Päivitys 18.10

Myös eräistä Applen Video iPodeista on löytynyt RavMonE virus, joka toimii Windowsissa. Tähän mennessä on ilmoitettu noin 25 tapausta. Apple myöntää ongelman ja pahoittelee siitä aiheutuvia haittoja. Apple tarjoaa ohjeita viruksen poistamiseen ja suosittelee samalla kaikille Windows tietokoneille virustorjuntaohjelman asentamista.

Kiitos heappille ilmoituksesta.

Lähteet:
F-secure
MikroPC
PC World
News.com

Edellinen Seuraava  

23 kommenttia

117.10.2006 7:22

Eipä ollut tälläisia huolia kun musiikkia kuunneltiin c-kaseteilta =D ...hieman pelottaa, kun pelkän uuden soittimen kytkeminen tietokoneeseen voi auheuttaa virustuhoja yms.

217.10.2006 7:42

Aika kiusallista, ainakin laitevalmistajalle ja tietysti mcdonaldsillekin, mutta enemmän taitaa olla haittaa laitevalmistajalle+softan tekijälle...

317.10.2006 8:06

Yritys jonka valikoimista on löytynyt rottaburgeri ja myrkkymajoneesit ei oikein onnistunut yllättämään tälläkään :) Noh, onhan se "yllätyspalkinto" tuokin.

417.10.2006 8:41

Valaiskaa minua miten tollanen voi soittimeen joutua...

517.10.2006 9:07

Tuo Rottaburgeri on kyllä kans yks helevetin pöljä urbaanilegenda :) Eipä tuo troijalainen mäkkärin vika ole.. ois hyvä jos mainittais seki eikä kaikkea macdonaldsin niskaan..

e: siis ois hyvä jos mp3:soittimen valmistaja, oli mikä oli, mainittais myös uutisessa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2006 @ 11:19

617.10.2006 9:37

niin turha haukkua mäkkäri jos niiden markinoiti osasto on saanut viallisia laiteita

ite olin tossa aikoinaan Helsinki median markinoiti ossastolla töissa eli oli sitten palkinto ym kylkiäinen nii n kaiken sortin toopet soitti että tää TEIDÄN laite on rikki ei MEIDÄN ollut koska ME EI valmistanut sitä Helsinki mediaan ne tuli rekalla tukkurilta pahvi laatikoissa meille

717.10.2006 9:48

sikäli kumma juttu et miten tommonen on päässy markkinoille..luulis et toiki mp3 soitin testattais eka ennenku lähtee markkinoille..noh mut japani on japani

817.10.2006 10:08

Siis sinälläänhän vika on laitevalmistajan (tai toimittajan, riippuen kumpiko on materiaalit soittimiin lisännyt), mutta silti aika kummallista, ettei ainuttakaan laitetta ole testattu ennen jakamista. Ainakin kaikissa yrityksissä missä itse olen toiminut on ilman muuta testattu "arpomalla" jokaisesta erästä tuotteita, jotta mm. tämän kaltainen tilanne ei pääsisi tapahtumaan. Koska useimmiten tavarantoimittajaan sokeasti luottaminen (kuten ilmeisesti tilanteessa on käynyt) ei ole viisainta mahdollista bisnestä.

917.10.2006 11:36

No ei kyllä ollut paha jos 10k soitinta jaettiin ja 7 konetta saastui.

Lainaus:

Tuo Rottaburgeri on kyllä kans yks helevetin pöljä urbaanilegenda :)

Jep, monelle kaverin kaverille on käynyt noin :)

1017.10.2006 11:51

Jaa-a liekö sitten työntekijä laittanu tai joku ,mutta jostain se oli tullu, mutta mistä? No, mäkkäri sai aika huonoa julkisuutta tästä...

1117.10.2006 12:46

Noo eipä sille firmalle huono julkisuus paljon tappiota aiheuta. Ei ole ihan vieras tuon huonon julkisuuden kanssa.


--

1217.10.2006 13:09

Eipä tuo nyt niin ihme ole.
Joku nörtteilevä työntekijä laittanut troijalaisen mukaan setteihin tai onpa vahingossa eksynyt koneelle/koneille joilla nuo biisit on ladattu soittimiin ja levinnyt niihin.

1317.10.2006 13:27

McTroijalainen™

1417.10.2006 19:21

niin josakin japanin mäkärissä ei myyjätär hymyillyt niin tää tavaran toimittaja on maksanut potut pottuitna ehkä

no jos mitään viirus torjuntaa koneessa on niin ei noi haittaa mitään kun ite tunken usb tiku ym usb laiteen tai CD\DVD asemaan F-secure tutkii ne ennen käynistystä niin ja onhan melkein jokaisella palomuuri joka estää randon softien ulos menon

Lainaus:
Tuo Rottaburgeri on kyllä kans yks helevetin pöljä urbaanilegenda
olette nähneet liian monta kertaa Demolition Man leffan

linkin kuva ei heikko hermoisille

http://www.iranmania.com/fun/pics/images/actual/pic3_1.jpg

niin ja Ranska ja kiina ainakin myy rotta burkereita tosin häkki kasvatettuja ei viemäri rottia

1517.10.2006 20:07

Heh tuo kuvaha on ilmiselvästi muokattu. ja "rottaburgerilla" tarkoitetaan vuosia takaperin sit levinnyttä huhua jossa kaverin kaveri oli löytäny hiirenluun mäkkärin hampurilaisesta. Tää yks versio tarinasta :D

1618.10.2006 0:24

Lainaus:
urbaanilegenda

Niinpä niin, jostainhan nuokin alkunsa saavat. Jossain joskus todennäköisesti rottien heimoon kuulunut sotkeentunut jotenkin purilaiseen.

Yksi "Ruis McFeast" ja Yksi "Troijan Rotta" kaikilla mausteilla.
Kiitos!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.10.2006 @ 00:25

Sitä saa mitä tilaa, joskus enemmänkin.

1718.10.2006 2:31

Huoh, onhan suklaassakin hiiriä.

1818.10.2006 4:05

Näköjään epidemiaa luvassa, nyt Applen iPodeista löytynyt viirusta. On ne aika ketkuja, paheksuvat vieläpä lehdistötiedotteessaan Microsoftia koska Windows on altis viiruksille. Ei niin väliä että itse levittää tuota viirusta viattomille käyttäjille...

ja linkit aiheeseen:

http://blogs.zdnet.com/Ou/?p=346

http://www.apple.com/support/windowsvirus/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.10.2006 @ 04:06

1918.10.2006 4:33

No niin, ei ole muistaakseni kun tiger-versioisesta (applen-käyttiksestä) löydettiin aukko jota kautta pääsi siään kaikki itikat ja mömmöt, tosin se paikattiin aika nopeasti...siis pointti se, ei ole vielä tehty idioottivarmaa käyttistä tosin apple on lähellä.

Mutta kyllä niitä viruksia tule nopeasti masiinalle vaikka korpusta jos virustorjunta ei ole ajantasalla ja tarkista automaattisesti cd, korppu, zip, usb ja 1394-yhteyksiä ja niihin tungettuja levyjä/laitteita.

2018.10.2006 6:09

Kyllä on vähän noloa Mc Donaldsille ja sille mp3-soitin valmistajalle.


1. kone: Core2Duo E4400 @2.9GHz, 8800 GTS, Sonata III, 2GB DDR2, Asus P5K, 500 GB + 500 GB + 1TB, Soundblaster X-Fi, Sennheiser HD-555, Samsung 226BW, Razer Deathadder, Microsoft Sidewinder X6, Noctua NF-S12-1200 x2 + Noctua NH-U12F

2. kone: Athlon X2 4200+, 7900 GT, Codegen halpiskoppa, 1 GB DDR2, Abit KN9S, 250 GB, HP 17"-näyttö, Logitech langaton näppis ja hiiri

2118.10.2006 15:13

Tais olla Sony bmg:n alaisia kappaleita ;)

2218.10.2006 15:25

Lainaus:
No niin, ei ole muistaakseni kun tiger-versioisesta (applen-käyttiksestä) löydettiin aukko jota kautta pääsi siään kaikki itikat ja mömmöt, tosin se paikattiin aika nopeasti...siis pointti se, ei ole vielä tehty idioottivarmaa käyttistä tosin apple on lähellä.
http://plaza.fi/muropaketti/mac-kaapattu-60-sekunnissa

2318.10.2006 15:37

Et sitten vaivautunut katsomaan noita kommentteja?

Lainaus:
Kylläpä oli jollain kova tarve päteä.

Koko testissä ei ollut mitään tekemistä todellisen maailman kanssa. Tämä haavoittuvuutta ei esiinny Applen omalla WLAN kortilla vaan testissä käytetyllä USB WLAN plugilla. Kaikki Mac tietokoneet kun on varustettu WLAN kortilla joten miksi jollain olisi tarvetta käyttää jotain ulkoista USB WLAN korttia??? - ei mitään

Samaten jokainen Macin käyttäjät tietää se ettei nuo USB WLAN kortit oikein kunnolla edes toimi muutenkaan Mac koneiden kanssa. Eli kenellekään Macin omistajalla ei edes tulisi mieleenkään hankkia koneeseensa USB WLAN plugia. Vaikka itse tiedän maceistä jonkun verran, niin edes itse en osaa nimetä yhtäkään USB WLAN plugia joka varmasti toimisi myös Macin kanssa.

Applella on ollut noita WLAN kortteja aina vuodesta 1999 joten koneen ikäkään ei ole Macin käyttäjille syy ostaa ulkoinen USB WLAN härpäke. Niitä Applen WLAN kortteja myydään vielä tänäkin päivänä eBayn huutokaupoissa joten niitä on saatavilla jos joku sellainen vielä haluaa. Jos jollain on vielä tätä vanhempi kone niin siinä tapauksessa (esim. vuotta 2001 vanhemmissa koneissa oli täysin eri Mac OS 9 käyttöliittymä) koko USB WLAN pluginin toimivuuskin on kyseenalaista.

Koko kaappauksen juju perustui juuri siihen että koneessa piti käyttää tätä Intelin ulkoista USB WLAN plugia. Applen omalla sisäisellä WLAN kortilla tämä show ei olisi ollut mahdollista koska haavoittuvuus koski intelin ajureita ja USB WLAN plugia eikä itse Mac käyttöjärjestelmää tai Applen omia WLAN ajureita.

Sama haavoittuvuus on sitten muuten mahdollinen myös Linux ja Windows koneissa, mutta eipä siitä pidetty paljoa ääntä. On se kyllä aika typerää että pitää tehdä näinkin väkisin showta ihan vain sen takia että muutamaa nörttiä nyt vähän ärsytti se tosifakta että Mac on turvallinen käyttöjärjestelmä. Varsinkin kun tämä haavoittuvuus ei ole mahdollista normaalissa käyttöympäristöissä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.10.2006 @ 15:39

"No jo on vinkit, taidan tositilanteen tullen ottaa koneen kainaloon ja juosta ympäri kaupunkia alasti ja huutaa "you´ll never catch me alive, you whores of satan!"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto