AfterDawn: IT-alan uutiset

Mod-piirien myyjille 9 miljoonan dollarin sakot

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.10.2006 21:36 Kommentteja (16)

Mod-piirien myyjille 9 miljoonan dollarin sakot Mod-piirejä myynyt Divineo on hävinnyt oikeusjutun Sonya vastaan Yhdysvalloissa. Divineo ja muutama sen yhteistyökumppani määrättiin maksamaan yli 9 miljoonan dollarin korvaussumma, koska he ovat tuoneet maahan mod-piirejä ja myyneet niitä Yhdysvalloissa. DMCA-laki kieltää kopiosuojauksen murtamisen mahdollistavien laitteiden myynnin ja jakelun Yhdysvalloissa. Divineo on ranskalainen yritys, joten se todennäköisesti vetäytyy samalla Yhdysvaltojen markkinoilta, vaikka mod-piirit eivät ole yrityksen ainut myyntituote.
Mod-piirien ohella syyte mainitsi myös HDLoader ohjelman, joka mahdollistaa PS2 -pelien kopioimisen laitteen kiintolevylle ja pelien pelaamisen kiintolevyltä ilman alkuperäistä peliä. Käyttäjän täytyy kuitenkin hankkia kiintolevy erikseen, koska se ei kuulu konsolin vakio-ominaisuuksiin. HDLoader lisää kuitenkin konsolin käyttömukavuutta ja DVD-aseman elinaikaa ja on sen takia kohtuullisen suosittu, vaikkakin sen avulla on mahdollista myös tehdä luvattomia kopioita peleistä.

"Mod-piirit ja HDLoaderit ovat konsolipiratismin kulmakivi, koska ne mahdollistavat laittomien pelikopioiden pelaamisen laittomasti muokatuilla pelikonsoleilla." kertoi Ric Hirsch, joka toimii ESA:n (Entertainment Software Association) tekijänoikeuspuolen varajohtajana. "Tämä oikeuden päätös on erittäin tärkeä koska se huomioi kuinka paljon vahinkoa mod-piirit ja HDLoaderit saavat aikaan peliteollisuudelle. Tämä päätös lähettää myös selkeän viestin piratismia auttavien laitteiden kauppaajille, rangaistukset tulevat olemaan kovia" jatkaa Hirsch.

Lähteet:
Ars Technica
Engadget

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

16.10.2006 22:08

Lainaus:
laittomasti muokatuilla pelikonsoleilla.
Jos ostan konsolin, miksi en saisi muokata sitä ihan miten itsehaluan? Takuu menee, mutta voi voi. En ymmärrä miten se Sonylle kuuluu. Tekijänoikeusjärjestöjen kiihkon asiaa kohtaan ymmärrän, koska kopio pelejähän tuolla pelataan, se on ihan selvä.

27.10.2006 0:42

Ehkäpä sen takia se kuuluu sonylle, koska konsoloita myydään tappiolla ja voitot revitään oheistuotteista, sekä peleistä.

37.10.2006 3:55

Minuakin ihmtyttää tuo kun ajatellaan asiaa tarkemmin, kyllähän sille saa tehdä mitä itse haluat vaikka purkaa osiksi, ja sonylla ja muilla valmistajilla ei ole siihen nokan koputtamista, ms vain hymyili kun xbox modattiin, koska se toimi kehitysalustajana x360, koska vanhaan tungettiin jos jonkinlaista ohajelmaa ja palikkaa, mediacenterekin valittiin juuri x360 sen takia kun se toimi juuri modatuissa laitteissa hienosti jne...veikkaampa että jos tuo päätös olisi tullut aikaisemmin ns 2-vuotta sitten ps2:n myynti olisi romahtanut, ja tuo syö takuulla ps3:n myyntiä koska moni varmaan odottaa juuri kyseisen piirin laittamista laitteeseen..tosin eikös se aluekoodi pitänyt olla pois ps3:sta, niin se piti olla pois ps2.stakin.

47.10.2006 5:00

Lainaus:
"Mod-piirit ja HDLoaderit ovat konsolipiratismin kulmakivi, koska ne mahdollistavat laittomien pelikopioiden pelaamisen laittomasti muokatuilla pelikonsoleilla."

Aika montaa tuotetta maailmassa voi laillisten asioiden ohella käyttää laittomuuksiin.

Mistäköhän se johtuu että nuo herrat ja narrit eivät löydä asioista kuin huonoja puolia. Itse olen ajatellut että se voisi johtua siitä, että valtaosa noista "suurista herroista" on vanhoja kalkkiksia, jotka ei siis tajua hölkäsen pölähtämää nykyajan innovaatioiden päälle.
Luulisi että kun mennään vaikka kymmenenkin vuotta eteenpäin, olisi asenteet jo erilaisia, kun noissa korkeammissakin viroissa alkaa olla näitä "nykyajan" ihmisiä.

57.10.2006 5:34

Milloinkahan tämä riemastuttava ajatusmalli leviää muillekkin teollisuuden aloille eli ostamallesi tuotteelle et saa tehdä mitään. Olisihan tuo mukava kun autovalmistajien edustajat tulisi ovista ja ikkunoista kera poliisin ja löisivät kouraan 9 miljoonan euron korvausvaateen kun olet mennyt tekemään hirveitä ja ostanut autoosi muut kuin alkuperäiset vanteet. Tämähän selkeästi vie voittoja autovalmistajalta kun käytetään näitä "piraattivanteita" alkuperäisten sijasta.

67.10.2006 8:25

Siis mitä outoa tässäkin uutisessa oli.Ihan normaalia että Sony nostaa oikeusjutun kun sen konsolilla pelataan piraatti pelejä mod-piirillä ja se syö pelivalmistajien että sonyn tuloja. :?

77.10.2006 9:07

Mielestäni valmistajalla ei ole nokan koputtamista, jos ostat pelokonsolin tai tietokoneen, niin silloin sinulla (pitäisi) olla oikeus vaikkapa kusta niiden päälle, tai sitten kolvata niiden piirilevyjä. On kumma, kun laitteen muuttaminen on laitonta. Pian ei saa kolvata emolevylle omia jännitteensäätöjä, kun ne ovat sitten laittomia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.10.2006 @ 09:08

88.10.2006 8:40

Siis tässähän ei ilmeisesti ollut kyse mod-piirin tekemisestä vaan niitten myymisestä.

"DMCA-laki kieltää kopiosuojauksen murtamisen mahdollistavien laitteiden myynnin...".

Eli kyllähän jos ostat jonkun laitteen niin saa kait sille tehdä sen jälkeen mitä vaan kunhan on myyjällä vaan rahat ja omistus oikeus itsellään.

98.10.2006 13:07

Lainaus:
"Mod-piirit ja HDLoaderit ovat konsolipiratismin kulmakivi, koska ne mahdollistavat laittomien pelikopioiden pelaamisen laittomasti muokatuilla pelikonsoleilla."

Niin, ja ne on keksitty juuri sen takia kun tuommoinen puolivalmis konsoli on päässyt markkinoille jolla ei voi pelata omia varmuuskopio pelejä...

108.10.2006 14:42

Lainaus:
--------------------------------------------------------------------------------
"Mod-piirit ja HDLoaderit ovat konsolipiratismin kulmakivi, koska ne mahdollistavat laittomien pelikopioiden pelaamisen laittomasti muokatuilla pelikonsoleilla."
--------------------------------------------------------------------------------

Tuo minua kanssa ihmetyttää, jos tuollalailla ajatellaan niin auton vitittäminen olisi sitten myös laitonta, kun sehän syö valmistajien omia merkkejä " niitä nopeampia autoja"....ja sitten tietokonen virittäminenkin olisi kiellettyä. Ei se nyt kyllä tuollainkaan voi mennä. Jos laitat mod-piirin masiinaasi ja kärväytät sen niin oma moka ja kaupasta uusi jolloin valmistaja saa taa omansa...ja tämäkin on vielä mukana kuvioissa eli ostat jenkkilästä/japanista pelin, yllätys se ei toimikkaan omalla koneella joten ainoksi vaihtoedoksi on se että ostat ntsc-versiosien koneen tai hommaat mod-piirin jolloin voit pelata pelejäsi. Tou toimiii tietysti vain niissä koneissa joissa on aluekooditus.

119.10.2006 12:14

Lainaus:
...koska ne mahdollistavat laittomien pelikopioiden pelaamisen "laittomasti muokatuilla" pelikonsoleilla.
Että laittomasti muokatuilla... Muokkaminen on laitonta :P
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.10.2006 @ 12:16

1210.10.2006 9:43

ja lihaveitsiäkään ei saa myydä ku niillä voi tappaa ihmisen...

1310.10.2006 12:10

Eikö sonyki tee omia pelejä ? ja niillä peleillä jäävät tappiolle ?...

1410.10.2006 13:14

Huolestuttava piirre tässä ja näissä tämäntyyppisissä jutuissa on, että yritykset ja etujärjestöt ihan oikeasti alkavat ajaa asiaa, että ostat vain "käyttöoikeuden" tuotteeseen kun ostat sen (esim softa jo aika usein nykyään). Eli tuote ei ole sinun, se on vain sinun käytössäsi tietyin ehdoin. Etkä siis saa tehdä sille mitään mikä on lueteltu pienellä präntillä kauppaehdoissa.

Aikaisemmin tosin taistelivat musiikkipiratismia vastaan sillä ajatuksella että on niiiiiiin siistiä kun OMISTAA sen tuotteen ITSE ja kaiken maailman sisäkansi-vihkoset siihen päälle (joita et kyllä saa varmaankaan ? enää esim kopsata kopiokoneella kaverillesi, koska niissä on laulujen sanoja... tahi edes kynällä kirjoittaa... tai lukea ääneen!)

Tulevissa cd-levyissä (tms) ja musiikkituotteissa varmaan lukee "Mukanalaulaminen Ankarasti Kielletty"!

1510.10.2006 15:54

Lainaus:
Aikaisemmin tosin taistelivat musiikkipiratismia vastaan sillä ajatuksella että on niiiiiiin siistiä kun OMISTAA sen tuotteen ITSE ja kaiken maailman sisäkansi-vihkoset siihen päälle.
Mielestäni tämä olisi juuri oikea tapa esim. musiikkiyhtiöiden taistella piratismia vastaan, eli alkaa painottamaan aidon tuotteen paremmuuksia ja kenties lisätä jotain extrakivaa siihen jota ei voisi piratismilla hankkia. Toisin kuin nykyinen tyyli eli aiheutetaan mahdolliselle asiakkaalle mielipahaa lisäämällä tuotteeseen kaikenmoisia kopiosuojauksia jotka estävät tuotteen käytön joissain laitteissa (eivätkä silti välttämättä sen kopioimista.) Vaikkei aito tuote ole millään tavalla laadultaan parempi kuin piraatti.

1629.6.2010 1:11

Härregud sano ruottalainen tästä asiasta

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto