AfterDawn: IT-alan uutiset

Mobiili-TV viivästyy ainakin ensi vuoteen

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 28.9.2006 11:55 Kommentteja (5)

Mobiili-TV viivästyy ainakin ensi vuoteen Tekijänoikeuskiistat ja osin tekniset ongelmat viivästyttävät mobiilit-TV-lähetysten aloittamista ainakin ensi vuoden alkuun, arvioi Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner.
Suomen mobiili-TV-verkossa käytetään digi-TV:n DVB-tekniikan DVB-H-versiota. Kiistakapulana on ollut, pitäisikö normaali lähetysten kanssa rinnakkain suoritetuista mobiili-TV-lähetyksistä maksaa erillinen tekijänoikeuskorvaus, vai riittävätkö nykyiset korvaukset.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) sekä TV-kanavat ovat sitä mieltä, ettei DVB-H-lähetyksistä tulisi suorittaa erillistä korvausta. Niiden vaatimuksena onkin lähetysten vapauttaminen tekijänoikeusmaksuista. LVM yritti myös kirjata ehtoa toimilupia koskevaan lakiin.

Tekijänoikeuksista vastaava Opetusministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt taas näkevät asian päinvastoin. Ne tulkitsevat kännykkätelevision kokonaan uudeksi jakelutieksi, joka tavoittaa eri yleisön ja josta voidaan saada uusia tuloja. Siksi mahdollisuus korvauksiin pitäisi jättää sopimusasiaksi, mikäli mobiili-TV-katsojilta saadaan kokonaan uusia tuloja tai jos verkkoon liittyy kanavia, jotka eivät ennestään maksa korvauksia.

"Yle on valmis aloittamaan DVB.H-lähetykset heti, kun toisaalta tekniset kysymykset saadaan ratkaistua, ja sitten tämä tekijänoikeuskysymys. Tämä toteutuisi todennäköisesti aikaisintaan ensi vuoden alussa", televisiotuottajien seminaarissa Tampereella esiintynyt Jungner kommentoi tilannetta Kauppalehden TV-uutisille.

Jungerin mukaan Yle haluaisi tuoda kaikki TV-kanavat kännykkätelevisioon. Junger myös uskoo kiistan ratkeavan lähikuukausina, mutta korostaa, ettei Yle aio suostua maksamaan DVB-H-lähetyksistä erillistä korvausta.

"Tähän on kaksi syytä, ensinnäkin sama sisältö menee samalle yleisölle jo nyt ja siitä maksetaan, ja toinen syy on se, että mobiilitelevisio ei tuo Ylelle uusia tuloja", Jungner perusteli kantaansa.

Samaan aikaan kun Suomessa kiistellään tekijänoikeusmaksuista, on liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen puolustanut voimakkaasti mobiilitelevisiota Espoolla alkaneessa EU:n tietoyhteiskuntaseminaarissa. "Eurooppa ei saa jäädä muusta maailmasta jälkeen mobiilitelevision käyttöönotossa", Huovinen vaati.

Huovisen mukaan Eurooppaan tarvitaan ainakin yksi yhteistä standardia käyttävä mobiilitelevisioverkko, jotta markkinat saadaan luotua. Puheessaan Huovinen mainitsi Suomen onnistuneet pilottikokeilut sekä eurooppalaisten valmistajien vahvan osaamisen mobiililaitteiden valmistuksessa, mitä tulee tukea.

"Mobiili-tv tarjoaa meille mahdollisuuden, jota ei pidä jättää käyttämättä", ministeri Huovinen korosti.

Myös Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila kävi tilaisuudessa puhumassa yhtiön yhdessä Motorolan kanssa tukeman ja kehittämän DVB-H-tekniikan puolesta.

Lähteet:
Tietokone
Tietokone

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

128.9.2006 17:19

KännykkäTV-lupa käytäntöön vaan, tottahan toki!

229.9.2006 4:33
Danshaku
Inactive

Lainaus:
Tekijänoikeuksista vastaava Opetusministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt taas näkevät asian päinvastoin. Ne tulkitsevat kännykkätelevision kokonaan uudeksi jakelutieksi, joka tavoittaa eri yleisön ja josta voidaan saada uusia tuloja.
Jo nyt on p*****e jos eivät tajua, että jos on varaa ostaa sellanen kännykkä, jossa mobiili-tv ominaisuus, niin varmaan sitä omistaa televisionkin. Jos kännykkä tv:een laitetaan vielä erillismaksuja, niin voi olla ettei ihmisiä hirveemmin kiinnosta sellasta katella, ku kotona on jo laite jolla katsoa ja luvat kertaalleen maksettu.Oishan se mobiili-tv ihan mukava matkoilla ja muuten, mutta ilman ylimääräisiä maksuja.

edit: Ja eihan digitv:stäkään makseta mitään ylimääräisiä tv-lupia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.9.2006 @ 04:35

329.9.2006 5:27

Ihan naurettavaa tää. Ja suomi on sitten vai tekniikan ihmemaa yms... tv maksu, ei helvetti. sais keksii ne mainokset mistä sais rahaa.

429.9.2006 21:49

Mobiili-TV: (Yle lähettää toisten omistamaa materiaalia uudella tavalla)

Lainaus:
Tähän on kaksi syytä, ensinnäkin sama sisältö menee samalle yleisölle jo nyt ja siitä maksetaan, ja toinen syy on se, että mobiilitelevisio ei tuo Ylelle uusia tuloja", Jungner perusteli kantaansa.
TVkaista: (TVkaista lähettää Ylen materiaalia uudella tavalla.
Lainaus:
Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi tyrmäsi idean täysin siitä kuultuaan, todeten "Ei tällaista voi tehdä, kyllä tämä on aivan selvästi kiellettyä. Kukaan ei voi tallentaa ohjelmia ja välittää sitä edelleen asiakkaille. ... Tulemme puuttumaan asiaan."
Hmm... onkohan tuossa luettavissa kaksinaismoralismia? Kuluttajan kannalta ehkä parasta olisi sallia molemmat, ainakin näin nopeasti pääteltynä.

529.10.2006 7:30

niimpä niin...
ja onpa hyvin hauskaa katsoa esim. lostia n.2 tuuman pikku näytöstä kun ohjelmia voi kotona nauhoittaa jos pitää katsoa tai olla kotona kattomassa...


Broken leg maybe makes me slow, but it doesnt mean that I couldnt kill you

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto