AfterDawn: IT-alan uutiset

TV-yhtiöt ampuvat tvkaista.fi -palvelun alas

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 25.9.2006 09:04 Kommentteja (38)

TV-yhtiöt ampuvat tvkaista.fi -palvelun alas Tietokone.fi -sivuston mukaan pari kuukautta koekäytössä pyörinyt tvkaista.fi-palvelu on saanut varsin jäätävän vastaanoton suomalaisilta TV-yhtiöiltä.
tvkaista.fi -palvelu avattiin loppukesästä ja palvelun ideana oli toimia "virtuaalisena tallentavana digiboksina", eli rekisteröidyttyään käyttäjät pystyivät "nauhoittamaan" elektronisesta ohjelmaoppaasta Suomen TV-kanavilla näytettäviä TV-ohjelmia palveluun ja katselemaan niitä verkon yli haluamanaan ajankohtana, ilmaiseksi. Palvelu luonnollisesti toimi siten, että kaikki ohjelmat "nauhoitettiin" palveluun ja käyttäjä pystyi katsomaan myös jo ohi menneitä ohjelmia viimeksi kuluneen viikon ajalta, vaikka ei ohjelmaa olisikaan etukäteen "ajastanut" itselleen.

Huikeinta palvelussa on sen laatu, jossa lähetysten bitrate oli noin 3 megabittiä sekunnissa, vastaten aikalailla suoraan suomalaisten TV-kanavien antenniverkossa lähettämien ohjelmien tasoa. Ohjelmia katsottiin VLC-katseluohjelman avulla. Palvelun käyttämiseksi käyttäjän piti antaa mm. puhelinnumero tietonsa sekä vakuuttaa maksaneensa TV-lupamaksunsa. Palvelun taustalla on turkulainen Hibox Systems, jonka toimialaan kuuluvat mm. tilaus-tv -palvelut.

tvkaista.fi -palvelun kautta pystyttiin tallettamaan Yleisradion TV1 ja TV2 -kanavia sekä MTV3:n, Nelosen, SubTV:n sekä Urheilukanavan lähetyksiä.

Tietokone.fi:n mukaan Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi tyrmäsi idean täysin siitä kuultuaan, todeten "Ei tällaista voi tehdä, kyllä tämä on aivan selvästi kiellettyä. Kukaan ei voi tallentaa ohjelmia ja välittää sitä edelleen asiakkaille. ... Tulemme puuttumaan asiaan."

Tänään palvelun sivuilla luki ainoastaan lyhyt ja ytimekäs "Sivut avataan pian." Hibox Systemsin toimitusjohtajan mukaan palvelu on otettu oma-aloitteisesti alas ja oli tarkoitettu vain pienen betatestausryhmän käyttöön, vaikka olikin saatavilla julkisesti. Yhtiö aikoo toimitusjohtajansa mukaan lanseerata palvelun uudestaan parin kuukauden päästä ja yhtiön mukaan palvelu on täysin laillinen, tallentavan digiboksin verkkoversio.

Lähteet:

Tietokone.fi [1]
Tietokone.fi [2]

Edellinen Seuraava  

38 kommenttia

125.9.2006 9:38

Tuosta palvelusta olis ollut mukava kuulla jo aikaisemmin. Olis varmaan tullut katottua joitain ohjelmia jälkikäteen kun ei tällä hetkellä oo mitään nauhotusvehkeitä kotona.

Hyvä olis jos se on ihan laillinen ja palaa takaisin parin kuukauden kuluessa. Kyllähän siihen pitäisi ainakin semmoisilla ihmisillä olla oikeus, jotka ovat sen tv-lupa maksun maksaneet. Säästävät siinä sitten rahansa kun ei tartte tallentavaa digiboxia hommata. =)

225.9.2006 9:52

Juu-u olisi ollut kiva tietää tästä jo ennen sulkemistakin :D Jokatapauksessa vaikuttaa hyvältä palvelulta. Toivottavasti nuo TV-pamput eivät nyt sössisi tätäkin palvelua :/

325.9.2006 10:31
Scofield
Inactive

Toihan on sama periaate, kun, että kotona jokainen nauhottaisi itse ohjelmansa.

Ei tota pidä missään nimessä lopettaa.

425.9.2006 11:06

Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

525.9.2006 11:07

Tästä olisi kyllä todella paljon hyötyä ainakin minulle joka unohtaa aina katsoa/nauhottaa ohjelmat.

625.9.2006 11:10

Kyllähän tuosta infoa on ollut ja jotenkin oli odotettavissa, että aina kun avataan kansalaisille ja kuluttajille mieleinen palvelu on se pyrittävä kuoppaamaan keinolla millä hyvänsä.

725.9.2006 11:11
Scofield
Inactive

sama mulla. sillonkun 4400 alko niin mun piti kattoo se, mutta unohdin.

825.9.2006 12:00

periaatteessa ihan mielenkiintoinen klausuuli tuo tv-lupamaksun suorituksen vaatimus. varmasti on joku lakimiehen planttu hiukan tutkinut aikaisempia tv-kuvan välittämiseen liittyviä tapauksia. jotenkin kuvittelisi, että jos olet lupamaksusi todistetusti hoitanut niin mitäs se silloin TV-yhtiölle kuuluu mistä, missä ja milloin katsot ohjelmasi.

tosin, nyt kun kiekko on canalilla, formulat kohta maksupuolella jne. niin minähän en arto nybergistä ja huonoista uutisista maksa yli 200 euroa vuodessa. :)

925.9.2006 12:02

no kyllä on ihan sama minusta onko tv-lupaa maksettu vai, ei..koko lupa on mielestäni harvinaisen naurettava, minun pitäisi muka maksaa ylelle satoja euroja siitä kun korkeintaan 1-2h vuodessa katson jotain ylen kanavia/ohjelmia. Mutta tuo tvkaista.fi kuulostaa kyllä hyvältä, etenkin kun ne tallentavat digiboxit tuntuvat maksavan hunajaa.

1025.9.2006 12:36

Tosiaan, TV-lupahan maksetaan vain YLE:n kanavista ja muut (MTV3, Nelonen, jne.) julkiset kanavat eivät siihen sisälly. Luulisi siis, että ei mm. MTV3:n johtoa haittaa, vaikka heidän ohjelmiaan näin levitettäisiin, kuhan mainokset (jotka nämä kanavat osittain rahoittavat) ovat sisälletetty. Tosin, näin jäisi massit "tsäteistä" saamatta.

1125.9.2006 13:04

Vaikuttaa siltä, että pelkästään YLE olisi torpedoimassa:

Lainaus:
Myös MTV3:n edustaja suhtautuu epäillen palveluun. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa on tällaisia palveluita ja niille sikäläiset tv-kanavat myyvät erikseen niin sanottuja catchup-oikeuksia, joiden turvin palveluja voi toteuttaa. MTV3:lla ei hänen mukaansa ole mahdollista myydä edelleen esimerkiksi ulkomaisten sarjojen lähetysoikeuksia.

1225.9.2006 13:46

Itku pitkästä ilosta... Tai hieman lyhyt aikaisemmastakin.

Palvelun idea on loistava ja jos tuolla kuvanlaadulla, niin kelleppä ei kelpaisi. Taitaa olla tv-kanaville ainoa hävikki chattien lisäksi olla uusinnat, joita ei kannattaisi näyttää, koska kaikki halukkaat ovat voineet jo ne halutessaan katsoa.

1325.9.2006 13:49

Tuommoinen palveluhan pitäisi kuulua tietoyhteiskunnassa peruspalveluihin.Kerrassaan nerokas idea jonka YLE haluaa ampua alas vain ja ainoastaan siksi etteivät itse sitä keksineet.Toivottavasti tuo avataan pian uudestaan ja ilmaisena joskin tuommoisesta palvelusta saattaisin jopa jotain maksaakkin.

1425.9.2006 14:22

tänään katoin aamulla eiliset xfilesit ton kautta ^^

toi oli aivan loistava idea ja ei kai toi niin laiton oo jos on maksanu tv lupamaksun. onko sillon väliä kattooko telkkarista vai tietokoneelta? itse toivon että tää systeemi avataan taas(miten ymmärsin siis tosta tekstistä).

1525.9.2006 15:10

Loistava systeemi... joten ei ihme että joutuivat katkolla. Ja kun tuo käynnistyy uudelleen, on sille varmasti jo keksitty kpl/kk-hinta.
Minä taidan kyllä jatkossakin ladata sarjat P2P-verkosta... "kultajyvät" sitten ostaa DVDboksin muodossa.

1625.9.2006 15:10
jmpk
Inactive

Vähän aihesta sivuun, mutta mitähän ylellä sanoisivat jos mtv3, subtv, nelonen.... rupeaisivat näyttämään lähetystään ihan suoraan netin kautta, vaikka vlc:llä. Tuskin sen kieltäminen ylen valtuuksiin kuuluu. Näin saisi kaikki tv-lupaa maksamattomat katsoa halutessaan internetin kautta tv:tä, niitä kanavia, joita levitetään vapaasti.
Voisi ylellä tulla hinnoitteluun muutosta.

1725.9.2006 15:16

Eikös tuo laillista ole kuitenkin. TV-lupahan on käytännössä oikeus katsoa ja pitää hallussa tv-materiaalia. Asia olisi eri jos tuo olisi ollut maksullinen palvelu.

1825.9.2006 15:31
Aragorn86
Inactive

Joo, ei oo ainakaan paljoo mainostettu tota, kuulin (luin) nyt vasta ensimmäisen kerran.

Eipä siinä IMHO ole mitään laitonta, jos on tv-lupansa maksanut.

1925.9.2006 15:50

Miksi ihmeessä ylen ohjelmat ei ole automaatteisesti tollasessa palvelussa? Katsoin tänään Teemalta mielenkiintoista dokkaria USAn sisällissodasta, vaan oli jo osassa 11/13.. Ei tartte pelätä että näkisin tota koskaan. Miksi olemassa olevaa tekniikkaa ei voi käyttää? Ylelle "trackeri" johon kirjaudutaan tv-maksussa olevalla viitetunnuksella tms..

2025.9.2006 15:58

Miksi olemassa olevaa tekniikkaa ei voi käyttää? Ylelle "trackeri" johon kirjaudutaan tv-maksussa olevalla viitetunnuksella

Ideana hyvä mutta kuinka paljon esim viikon ylen ohjelmat vievat tilaa edes kohtalaisella laadulla

2125.9.2006 16:09

"TV-yhtiöt ampuvat tvkaista.fi -palvelun alas"
Ja samalla myös itseään jalkaan.

2225.9.2006 16:39

Kun joku keksii hyvän iden tv-juttuihin, niin eiks yle ja tekijänoikeus ukot hypi seinille..tuollainenhan on hyvä lisä...eikä tapettava virus..

2325.9.2006 18:09

No ei kai siinä montaa 500gigan kintolevyä tarvitse viikon ohjelmiin käyttää.Halpaa olisi ,mutta eihän tuollainen käy, koska se olisi niin helppoa ja mukavaa asiakkaita kohtaan.Ja se ei kuulu Suomalaiseen hallintokulttuuriin.

2425.9.2006 18:30

Tietty jos YLE kehittelis tollasen systeemin, oletetaan vielä että ne antais sieltä tv-maksun viitetunnusta tms vastaan kopioida vaan omaa tuotantoaan ei ostettua matskua, niin eiköhän tv-maksu pomppais muutaman kympin ylös.

En mä nyt näkis että se arkistointi olis mikään ongelma, eiköhän se oma tuotanto nyttenkin mene johonkin arkistoon ja luulis että digitaalisena.. Ei se kyllä välttämättä suoraan sieltä Perus Paavon koneelle kävis :D

2526.9.2006 8:07
Rattus
Inactive

Mitenköhän tuossa palvelussa varmistettiin maksettu tv-lupa? Ei ilmeisesti mitenkään. Tuollaisen järjestelmän avulla voisi heittää tv:n vaikka vesilinnuille ja seurata ohjelmia pelkästään tuota kautta.

TV-lupahan vaaditaan vain jos taloudesta löytyy tv-viritin. Siinäpä voisi lupatarkastaja rauhassa kurkkia sängyn alle ja kattiloihin etsiessään viritintä. Ja samaan aikaan itse voisi rauhassa katsella vaikka Lostin viimeisintä jaksoa!

2626.9.2006 10:11

En kyllä edes näe tv-lupamaksun pakollisuutta tässä kun kyse on ilmaisesta palvelusta. Voisinhan aivan yhtä hyvin nauhoittaa minkä tahansa ohjelman (vaikka maksukanavaltakin) ja sitten lainata kasetin kaverille jolla ei ole tv-lupaa lainkaan. Ehkä vain vääristynyt mieleni keksii tällaisen mahdollisuuden :). Ja pakko on todeta, että nytkin monet ystäväni kyselevät olenko nauhoittanut jonkin ohjelman kun itse unohtivat ja usein sen heille sitten siirrän kasetille omalta digiboxiltani.

Tässähän ei tavallaan ole kyse ohjelman edelleenlähetyksestä kun se ei tapahdu reaaliaikaisena. Tässähän on kyseessä tallennepalvelu.

2726.9.2006 12:10

Tommosta tv-maksu.fi:stä

Lainaus:
2.5. Q: Talossamme ei ole antennia ja katsomme vain nauhoitettuja elokuvia. Tarvitseeko meidän silti maksaa televisiomaksu?
A: Televisiolla tarkoitetaan televisio-ohjelmistojen vastaanottoon ja seuraamiseen tarkoitettua laitetta tai laiteyhdistelmää. Video ja tallentava DVD-soitin ovat myös vastaanottavia laitteita.

http://www.tv-maksu.fi/navi7.html#2._Tel...e-yhdistelm%E4t

2826.9.2006 13:00

Olipahan tyhmä vastaus tv-maksu.fi sivulla. Eihän siinä vastattu ollenkaan kysymykseen. Yhtä hyvin olisivat voineet suoraan vastata, että siinä televisiossa jolla katsellaan on viritin ja se on vastaanottava laite.

Toisaalta onko vuokra-DVD nauhoitettu elokuva?? Jos on, niin niitä saa sitten varmaan katsella DVD soittimella joka ei osaa tallentaa, mutta ei tallentavalla DVD soittimella. Televisiosta kun eivät puhuneet mitään. Ja toisaalta muistan kuinka videovuokraamoista sai aikanaan vuokrata myös nauhurin jossa ei ollut lainkaan viritintä.

2926.9.2006 13:55

Ne on ne virittimet maksullisia, ei laitteet.

Jos YLEn kanavat ovat katseltavissa pienillä toimenpiteillä (USB2.0 digiviritin kaapista ja kiinni tietokoneeseen) on tv-maksu maksettava.

Vaikka olisit kolvannut virittimen irti telkkarista ja se löytyisi kaapistasi tarkastuksen yhteydessä rävähtäisi maksulappu kouraan.

NettiTV:tä saat katsella ihan vapaasti tai vaikka pikkukakkonen.xvid:iä kannettavasta DVD-soittimesta, puhelimesta, psp, gp2x, ipod...

Mutta jos virität itsesi kanavalle olet maksumiehenä/naisena!

EDIT: Hyvä palvelu, mutta ajaa TV-yhtiöt ja kuluttajat jälleen kauemmas toisistaan.

Pian tulee varmaan palvelu joka tuo tietokoneelle tallentavista digiboxseista tutun ajansiirto toiminnon, mutta toisin päin.
Eli koska elokuva joka pyörii teatterissa tulee aikanaan myös telkkarista on näin sallittua nauhoittaa elokuva nyt ja jakaa sitä asiakkaille heti! Tai sehän onkin jo täällä, ja nimeltään p2p ;)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.9.2006 @ 14:10

3027.9.2006 11:28

No onneksi netti tv:tä löytyy paljon muualtakin.Yleä potutti kun kohta kukaan ei makselisi tv maksuja jos kaikki löytyisi netistä:=)Minäkin heitin toosan roskiin ja siirryin selaileen netti kanavia ja kyllä löytyy niin paljon kuin jaksaa katsella ja laatukin hyvä.Kohta varmaan tulee ylen js muiden ohjelmat jonnekkin ulkomaiselle palvelimelle jonne ei ole ylellä asiaa joten toivotaan sitä.

3129.9.2006 10:21

Tuosta tv-lupamaksusta sen verran, että kaupalliset kanavathan ne vasta tulevatkin meille katsojille kalliiksi. Ette kai te kuvittele, että ne sitä ilman osakkeenomistajan tulevia voittoja ajattelematta tekevät?
Markka-aikaan ja ennen neloskanavaa jokainen suomalainen vauvasta vaariin maksoi noin 3000mk vuodessa. Ei lupamaksuina vaan kaupassa myytävien tavaroiden hinnassa. Ruoka, vaatteet, viihde-elektroniikka jne.
Silloin Alma Median tilinpäätöstä luettaessa saattoi huomata, että muutama markka pyörii pelkästään siinä mainosbisneksessä ja jostakinhan sen mainostettavan tuotteen minuuttihinta on maksettava. Maksu siis lisätään tuotteen hintaan ja sen maksavat kuluttajat! Loogista. Taitaa olla vaikeaa imuroida leipää tai maitoa netistä?
Viime vuosina mainosten ja mainoskanavien määrä on vain lisääntynyt ja me maksamme yhä lisää. Ylen lupamaksu on pientä siihen nähden ja se pitää edes jollakin tavalla nämä kilpailijat kurissa. Ei taitaisi enää se kolmetuhatta markaa vuodessa/suomalainen (ei lupamaksaja) riittää.
Sitäpaitsi nythän esim kolmosen tuotto menee ruotsalaisille osakkeenomistajille.

3229.9.2006 14:04

Kansaa ajetaan piratismin pariin ja piratismista pois. Mitenköhän tässä käy.

3329.9.2006 19:12

Ehkä hieman ohi aiheen,

mutta eikö tv-lupamaksulla rahoiteta vain ylrn toiminta. Maikkari, nelonen ja subtv saavat tulonsa mainoksista, eikä tv luvasta. kuten suurin osan kirjoituksista on saanut ymmärtää.

Ja aiheeseen: tämä kuulostta hyvältä, tahtoo lisää :)

3430.9.2006 12:05
welmu666
Inactive

Jees.. taas tätä yle toimintaa jos saisin valita niin pitäisi poistaa koko yle kanavilta pois niiltä ei tule mitään hyvää paitsi uutiset !

3530.9.2006 14:43

Lainaus:
Jees.. taas tätä yle toimintaa jos saisin valita niin pitäisi poistaa koko yle kanavilta pois niiltä ei tule mitään hyvää paitsi uutiset !
Mielipideasioita, mutta kyllä sieltä tulee. MTV3, Nelonen jne. harvemmin lähettävät luontodokkareita tai mitään tieteellisempää kuin Idols, BigBrother jne...

3630.9.2006 15:02

Joo-o. Minä saan nuo suosikkisarjat imuroitua maailmalta ja muutenpa kaupallisilla kanavilla ei ole minulle mitään. Formulasta en välitä, Big Brotherit, Huumat jne. ovat melkein jo rikosilmoituksen arvoisia.
Urheilut (Jalkapallon ja lätkän EM- ja MM-kisat) katselen Yleltä. Eiköhän nuo loputkin urheilut mene maksullisiksi pikkuhiljaa kaupallisilla...
Kyllä Suomessa Yle tarvitaan. Uutiset, ajankohtaisohjelmat jne. No, Ylen viihde on kyllä aika syvältä.


mitä ...tua taas?

372.10.2006 18:26

Nyt harmittaa, etten aikaisemmin tuommoisesta palvelusta ollut kuullutkaan.. no toivottavasti saavat palvelunsa takaisin pystyyn.

Jos tv:tä tuolta voisin katsella, niin ehkä voisin lupamaksun maksamista harkitakkin (vaikka se siitä virittemstä teknisesti kai kiinni onkin ja tv:tä tai muuta viritintä en omista), koska maksaa se ylelle sen materiaalin tuottaminenkin, eikä vain välittäminen.

Tietysti niiden mainoskanavien levittämisessä periaatteessa ei pitäis olla muuta ongelmaa, kuin se että ne pitäisi levittää mainoskatkoineen (en tiedä miten oli hoidettu). Lisäksi varmaan jokainen kanava haluaisi tietää, että mitä ohjelmia (tai siis mainoksia) on katsottu ja kuinka paljon.

On se kyllä kumma, kun ei tätä tv-toimintaa pystytä saamaan verrkoaikaan, mutta digi-aikaan pitäisi kyllä siirtyä kauhealla vauhdilla. Siitähän se vissiin on kiinni, mitä tuolla vähän aikaisemminkin sanottiin, että valtavat rahat ovat laitteissa kiinni (no siinä maidossa ja leivässä kans :) ja jos tv:n katseluun tarvis vaan tietokoneen ja nettiyhteyden, niin menis touhu liian halvaks, kun kuluttaja välttyisi monen turhan laitteen hankkimiselta.

3814.2.2009 18:21

Mikäli olen ymmärtänyt oikein niin nyt maikkari ja muut ovat tvkaistan perässä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto