AfterDawn: IT-alan uutiset

Sonyn rootkit-DRM yhä harmina Kanadassa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 21.9.2006 11:19 Kommentteja (7)

Sonyn rootkit-DRM  yhä harmina Kanadassa Viime vuoden lopulla kohua herättänyt Sony BMG:n CD-levyillä käytetty haitallinen rootkit-DRM on edelleen kuuma aihe valtameren takana. Yhdysvalloissa aiheesta nostetut joukkokanteet sovittiin nopeasti kuluttajia ja etujärjestöjä tyydyttävästi, mutta maan pohjoisnaapurissa Kanadassa kanteiden käsittely on kuitenkin ollut hitaampaa ja korvausesitys on vasta nyt etenemässä oikeuden hyväksyttäväksi. Sovintoesitys on myös sisällöltään ja korvauksiltaan jenkkiversiota vaatimattomampi, mikä on yhdessä tapauksen käsittelyn salamyhkäisyyden kanssa saattamassa Sony BMG:n taas huonoon valoon.
Yhdysvalloissa Sony BMG suostui korvaamaan rootkit-suojatut levyt suojaamattomilla CD-levyillä. Lisäksi yhtiö hyvitti kuluttajille joko 7,5 dollaria ja yhden ilmaisen albumilatauksen tai vaihtoehtoisesti kolme ilmaista albumilatausta. Tulevaisuuden kannalta tärkein rajoitus oli vuoteen 2008 ulottuva päätös, joka määräsi levy-yhtiön testaamaan ja hyväksyttämään uudet kopiosuojausjärjestelmänsä ennen niiden käyttöönottoa. Mahdollisuus laajemmille korvausvaatimuksille lisätutkimusten myötä jätettiin myös avoimeksi.

Kanadassa neuvoteltu korvausesitys on Sonylle kaikilta osin armollisempi. Kuluttajille tuntuvin ero on korvauksissa, jotka Kanadassa on 7,50 dollaria paikallista valuuttaa -- siis noin 10 prosenttia vähemmän kuin Yhdysvalloissa.

Eniten närää on kuitenkin herättänyt useiden tiedonanto- ja turvallisuusvelvoitteiden puuttuminen korvausesityksen kanadalaispainoksesta. Kanadassa Sony BMG velvoitetaan ainoastaan ilmoittamaan tuomioistuimelle, kun se ottaa käyttöön uuden kopiosuojauksen. Kontrollin puutteen pelätään johtavan siihen, että kanadalaiset joutuvat toimimaan DRM-viritelmien koekaniineina.

Kanadassa myös lisätutkimusten perusteella määrättävät lisäkorvaukset ja -rajoitukset ollaan hylkäämässä, mitä pidetään suurena puutteena.

Aina viime viikkoon asti kanadalaiset ihmettelivät lievempien vaateiden perusteita. Päätöksen perustelut olivat nimittäin varsinaisen päätöksen liitteenä olevassa lisädokumentissa ("Todistuskappale C"), joka jätettiin tapauksen ainoana dokumenttina julkaisematta.

Asiakirja tuli kuitenkin muuta kautta julkisuuteen viime viikolla, minkä jälkeen myös Sony lisäsi dokumentin sivuilleen. Todistuskappale C osoittautui olevan Sony BMG:n oikeus- ja liiketoimintaosaston varapääjohtaja Christine J. Prudhamin valaehtoinen todistuslausunto.

Lausunnossa Prudham perustelee, miksei Yhdysvalloissa päätökseen liitettyä lisätutkintamahdollisuutta tule soveltaa Kanadassa. Yhdysvalloissa sovitteluesitystä neuvottelemassa ollut EFF sekä muut asiantuntijat ovat kommentoineet perusteluiden olevan epäpäteviä ja vaikuttavan lähinnä yritykseltä johtaa tuomioistuimia harhaan.

Lähteet:
Michael Geist (henkilökohtainen kotisivu)
Slyck

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

121.9.2006 13:37

Kyllä se Sony vaan jaksaa pitää mainettaan yllä. ;)

221.9.2006 13:43

Yllätys, yllätys drm ja sony, niin sitä pitää x)

321.9.2006 16:08

Koskahan sisällön tuottajat aloittaa asiakaspalvelun. Nythän ne vain tekevät kiusaa maksaville asiakkailleen. Tuo rootkit DRM on vielä pitkään riesana.

Sonyn maine tuossa asiassa ei näemmä ole katoamassa. Päin vastoin se kovenee.

Kuinkahan kaun ylipäätään uskaltaa ostaa musaa ja leffoja. Koskaan ei tiedä mitä tuhoo tuollaiset viritelmät saa aikaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.9.2006 @ 16:13

422.9.2006 12:13

Voisikohan sonylta pyytää korvauksia hajonneesta telkkarista aiheutuvasta mielipahasta? =D

522.9.2006 15:29

Nuot drm:t ovat kohta pahempia kuin virukset.

623.9.2006 6:38

kohta ne jo levittää noita yliviisaan mainitsemia viruksia noilla cd-levyillä, ettei kukaan varmasti voisi kuunnella musiikkia koneella.

723.9.2006 20:43

Jos on tekemisen puute, niin pistä tollanen drm levy koneeseen ja pian on kone täynnä paskaa. Sen jälkeen saapii formatoida koneen, asentaa windowsin uudelleen ja murskata drm levyn ja vannoa ettei ikinä enää osta cd:ä kaupasta, vaan warettaa kaiken.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Fortnitessa ei saa flossata? Keksijä hakee korvauksia Fortnitessa ei saa flossata? Keksijä hakee korvauksia (19.12.2018 12:42)
Viihdemaailma on keksinyt tavan lyödä rahoiksi Epic Gamesin huippusuositulla Fortnite-videopelillä. Epic Games on lisännyt Fortniten pelihahmoille tunnistettavia tanssiliikkeitä, jotka ovat ....
1 kommentti
Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit Valtava paljastus: Facebook antoi Spotifyn, Netflixin ja venäläisen hakukoneen päästä käyttäjiensä tietoihin - ja lukea käyttäjiensä yksityisviestit (19.12.2018 11:50)
Facebook on joutunut jälleen valtavan kriisin keskelle. Selvityksissä on paljastunut, että yhtiö on antanut pääsyn käyttäjiensä kaikkein henkilökohtaisimpiin tietoihin useille verkon jättifirmoille. ....
Kiirehtiminen ei kannattanut – AR-yhtiö ajautui maksukyvyttömäksi Kiirehtiminen ei kannattanut – AR-yhtiö ajautui maksukyvyttömäksi (19.12.2018 10:39)
Tie ideasta menestystarinaksi ei ole aina ruusuinen, vaikka siltä voi vaikuttaa teknologiakasvuyritysten tarinoita lukiessa. Pelkkä idea tai oikeilla jäljillä oleminen ei riitä, vaan ajoitus ....
Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat Googlen Kiina-hakukoneen kehitys vastatuulessa – Ei tiedä enää mitä kiinalaiset hakevat (19.12.2018 09:34)
Kiina on estänyt jo useiden vuosien ajan Googlen verkkopalveluiden toiminnan maassa. Juopa Googlen ja Kiinan välillä alkoi vuonna 2010, kun hakukoneyhtiö ilmoitti lopettavansa hakutulosten sensuroinnin ....
Google antaa uutuuspelin ilmaiseksi – Jos vaan jaksat pelata sitä tunnin Google antaa uutuuspelin ilmaiseksi – Jos vaan jaksat pelata sitä tunnin (19.12.2018 09:06)
Suoratoistopelaamisesta yritetään kulisseissa tehdä kovasti uutta juttua. Microsoft kehittää Project xCloud -verkkopelipalvelua ja Googlellakin on tarjota oma pelialusta, jota hakukonejätti ....

Uutisarkisto