AfterDawn: IT-alan uutiset

Warner yhdistämässä HD DVD- ja Blu-ray -levyt ?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.9.2006 09:57 Kommentteja (9)

Warner yhdistämässä HD DVD- ja Blu-ray -levyt ? Warner saattaa hakea omaa ratkaisua HD DVD:n ja Blu-rayn välisessä taistelussa. Yhtiö on hakenut patenttia uudenlaiselle levylle, joka yhdistää sekä Blu-ray- että HD DVD -levyt. Levyn toiselle puolelle saisi vielä tavallisen DVD-levyn, jolloin levy olisi yhteensopiva myös nykyisten DVD-soittimien kanssa.
Levyjen yhdistäminen onnistuu teoriassa niin että Blu-ray osa on päällimmäisenä ja HD DVD osa alempana. Kun levyn laittaa asemaan niin Blu-rayn laser lukisi näin ollen vain Blu-ray osan ja HD DVD:n laser menisi Blu-ray kerroksen ohi ja lukisi vain HD DVD osan. Tämän tekee mahdolliseksi se seikka että ura, jota laser lukee on eri syvyydellä molemmissa levyissä, vaikka molemmissa formaateissa käytetäänkin samaa 405 nanometrin sinistä laseria levyn lukemiseen.

Asiassa on kuitenkin muutama ongelma. Ensimmäinen asia on hinta, uusien levyjen valmistaminen on kalliimpaa. Toinen asia on valmistus, varsinaisia levyjä tai niiden valmistamiseen soveltuvia linjastoja ole olemassa. Kolmas ongelma on lisenssit, HD DVD ja Blu-ray osapuolet tuskin suostuvat yhteistyöhön keskenään. Neljäs asia on levyjen kapasiteetti, koska levylle tulisi vain yksi Blu-ray- ja yksi HD DVD -kerros, rajoittuisi levyn Blu-ray osan tallennustila 25 gigatavuun ja HD DVD:n vastaava 15 gigatavuun, jolloin normaalit HD DVD- ja Blu-ray -levyt voisivat tarjota isomman tallennustilan avulla enemmän sisältöä ja näin ollen parempaa vastinetta kuluttajan rahoille.

Kuluttajille ja kauppiaille uusi levy toisi kuitenkin helpotusta, koska asiakkaan ei tarvitsisi miettiä toimiiko mikä levy soittimessa ja kauppiaiden ei tarvitsisi ottaa valikoimiin eri formaattien levyjä. Todennäköisempi ratkaisu on kuitenkin se että markkinoille tulee soittimia, jotka tukevat molemman formaatin levyjä.

Lähteet:
BetaNews
X-bit labs

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

120.9.2006 10:05

Turhaa kikkailua. Tuohan tietää vain sitä, että kun noihin lyödään kaikki hienot käyttöestoviritykset kahteen kertaan niin levy ei luultavasti toimi missään ja myöskin jos valmistus on muutaman euron kalliimpi tarkoittaa se kaupassa vähintään 20€ suurempaa hintalappua. Mieluummin ostaa soittimen joka luultavimmin toimii ja lukee molemmat kuin jonkun multidisc levyn joka tuskin toimii, mutta hintalapussa lukee 50€.

220.9.2006 10:45

Eivät kuitenkaan suostu yhteistyöhön kummatkaan osapuolet.

320.9.2006 10:45

voisihan toi teoriassa toimiakkin, kunhan hinta vaan pysyisi alhaalla. aluksi noi kumpaakin levy-formaattia tukevat asemat ovat varmaan kalliita, hitaita ja huonoja ominaisuuksiltaan ja vhs laitteiden kokoisia halkoja.

420.9.2006 11:26

ei kai levytkin ole alkamassa formaattisotaan. Pian joka elokuvalle tulee olla oma soitin.

520.9.2006 11:30

Lainaus:

Aluksi noi kumpaakin levy-formaattia tukevat asemat ovat varmaan kalliita, hitaita ja huonoja ominaisuuksiltaan ja vhs laitteiden kokoisia halkoja.
Mihinkä moinen oletus perustuu? Eihän laitteeseen oikeastaan tarvitse muuta kuin 2 eri tyyppiä tukevan luku/kirjoituspään :) Ricoh ainakin jo kehitellyt moista.

*EDIT:typo*
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.9.2006 @ 11:31

home cooking is killing the restaurant industry

620.9.2006 20:38

pari eri luku/kirjoituspäätä vaan kehiin. Vähän kuin nykyinen + ja - noissa dvd-levyissä (sininen ja punainen säde).. Aika sama juttu kyllä :P
Hinta vaan saattaa olla aika suolainen nuilla ekoilla soittimilla.

721.9.2006 16:04

Minä en näihin comboihin oikein usko, koska jotenkin tuntuu, että aina kun yhdistetään jotain se on jostakin ominaisuuksista tms. pois. Eli toivon jommankumman formaatin selkeää voittoa asap. Ehkä tuon HD-DVD:n kannalla olen enemmän.

822.9.2006 7:56

Niimpä tuo combo myös minua ihmetyttää, eipä ne juurikaan noita leffa-valmistajiakaan paljoa innostanut ole.

922.9.2006 15:48

Minusta tuo HD-DVD:n ja Blue-Ray:n taistelu on aivan typerää koska lähes samanlaisia kumpikin ovat.HD-DVD on käyttäjä ystävällisempi ja halvempi ratkaisu kuin Blue-Ray mutta Blue-Ray:ssa houkuttelee tuo 25gb:n tila kun taas HD-DVD:ssä on ''vain'' 15gb.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea (17.7.2018 18:11)
Elisalla ja Telialla huippumyynteihin yltänyt OnePlus 6 saa suitsutusta valokuvaukseen erikoistuneelta DxO Labsilta. Puhelimen kamera saavutti DxOMark-testissä komeat 96 pistettä. OnePlussan ....
1 kommentti

Uutisarkisto