YouTube vääntää kättä tekijänoikeuksista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 18.9.2006 11:07 Kommentteja (12)

YouTube vääntää kättä tekijänoikeuksista Internetin suosituin videosivusto YouTube on ajautunut ongelmiin levy-yhtiöiden kanssa. Maailman suurin levy-yhtiö Universal Music on koettanut neuvotella sopimusta YouTuben ja MySpacen kanssa tekijänoikeuksista. Sopimuksen syntyminen on kuitenkin näyttänyt heikolta, joten Universal on aloittanut julkisen kommentoinnin asiasta. "Me uskomme että molemmat palvelut rikkovat tekijänoikeuksiamme ja ovat tämän takia velvoitettuja korvaamaan meille kymmeniä miljoonia dollareita" kertoi Universalin johtaja Doug Morris. "Kerromme myöhemmin mitä toimenpiteitä tulemme tekemään asian puolesta" Morris jatkaa.
YouTube vs. Universal oikeusjuttu olisi mahdollinen, mutta lakiteknisesti asia ei ole aivan yksinkertainen. YouTube ei omista palvelussa olevia videoita, vaan ne kuuluvat käyttäjille, jotka videot palveluun lähettävät. Tämän takia YouTuben toimintaa voi verrata palveluntarjoajaan, joita suojelee Yhdysvaltojen DMCA-laki. Tämä mahdollistaa palveluita tarjoamaan tekijänoikeutta rikkovaa materiaalia, jos tekijänoikeutta rikkova materiaali poistetaan välittömästi kun tekijänoikeuden haltija tätä pyytää.Warner Music on sen sijaan päässyt YouTuben kanssa sopimukseen musiikkinsa ja videoidensa käyttämisestä palvelussa. Tämä tuo tuhansia musiikkivideoita täysin laillisesti palveluun ja mahdollistaa Warnerin musiikin käyttämisen käyttäjien omissa videoissa. YouTube on kehittänyt tekniikan, joka tunnistaa mikä kappale videossa soi ja tämän perusteella maksaa tekijänoikeuskorvaukset oikealle taholle. Sama tekniikka mahdollistaa myös Warnerin poistavan heidän musiikkinsa videoista, joihin se ei Warnerin mielestä sovi.

Vielä ei ole selvää maksaako YouTube kaikki kulut mainostuloilla, vai joutuvatko käyttäjät maksamaan itse kulunsa jos heidän videonsa taustalla soi Warnerin musiikki. Todennäköisesti myös muut isot levy-yhtiöt pääsevät pian sopimukseen YouTuben kanssa, mutta mahdolliset rajoitteet sisällön kanssa voivat vähentää palvelun suosiota huomattavasti.

Lähteet:
PC Pro
Techcrunch

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

118.9.2006 12:17

jättäsivät kaikki rauhaan

218.9.2006 12:28

Oishan se pitänyt arvata.
Varmaankin joudun kohta maksamaan levy-yhtiölle, kun kalastaessa käytän rämisevää vanhaa busteria, jos vaik jollain artistilla on levyllä samanlaista räminää...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.9.2006 @ 12:34

318.9.2006 13:26

Eikö mikään riitä levy-yhtiöiden rahanhimolle.

418.9.2006 13:40

voi v**tu jossain sen rajan luulisi menevän. kohta varmaan pitää ruveta maksamaan siitä, jos kuuntelee kaupasta ostettua cd-levyä enemmän kuin kolmesti vuorokauden sisällä. ahneella on p*skanen loppu, niinkun sanonta menee.

518.9.2006 15:00

Ihannoitavaa on, miten YouTube pitää pintansa ja päänsä, että jos on päättänyt hankkia ne musavideot, niin hankkii sitten myös, keinolla millä hyvänsä.

Tämän viikon respektit YouTubelle.

618.9.2006 15:38

Näin se vaan menee. Kun on ISOT pomot rahanmakuun päässyt niin ei paluuta ole. sielä ne juo havailla drinkkejä ja löhöö

718.9.2006 15:40

Niimpä niin taas se alkaa, voisivat jo ymmärtää tavallista kuluttajaa, mutta ei...

818.9.2006 16:43

Lainaus:

"Me uskomme että molemmat palvelut rikkovat tekijänoikeuksiamme ja ovat tämän takia velvoitettuja korvaamaan meille kymmeniä miljoonia dollareita"
Ihan varmaan uskovat, sitä tuskin kukaan on epäillytkään. Nämä miehethän uskovat vaikka joulupukkiin jos sitä kautta pääsee laillistettu mafia taas kiristämään lisää rahaa.

919.9.2006 06:49

Se että youtube on näinkin kauan pystynyt välttämään huomiota on jo ihme sinänsä.

1019.9.2006 12:20

Levy-yhtiöillä on ihmeellisen suuret korvausvaatimukset. Kukakohan nekin laskee.

1119.9.2006 17:27
vatelma
Inactive

"Me uskomme että molemmat palvelut rikkovat tekijänoikeuksiamme ja ovat tämän takia velvoitettuja korvaamaan meille kymmeniä miljoonia dollareita"

Koko ajan puhutaan MEISTÄ siis eikö se oo se artisti joka sen musiikin tekee eikä levy-yhtiö?

1219.9.2006 18:03

Lainaus:

Koko ajan puhutaan MEISTÄ siis eikö se oo se artisti joka sen musiikin tekee eikä levy-yhtiö?


Mutta artistihan on jo saanut osansa maineesta ja mammonasta. Uusilla tuloilla kuitataan firman pikkujoulut ja muut edustusmenot =)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto