AfterDawn: IT-alan uutiset

Todisteita tuhonnut tuomittiin P2P-oikeuskäsittelyssä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.8.2006 20:16 Kommentteja (48)

Todisteita tuhonnut tuomittiin P2P-oikeuskäsittelyssä Arista Records vastaan Tschirhart P2P-tiedostojen vaihtoon liittynyt oikeustapaus Yhdysvalloissa sai päätöksen odotettua nopeammin, kun tuomioistuin totesi että Tschirhart oli tuhonnut käsittelyn kannalta tärkeitä todisteita. Tschirhart oli tyhjentänyt kiintolevynsä kaksi kertaa ennen sen luovuttamista käsittelyä varten. Myös tyhjennykseen käytetty ohjelma oli poistettu levyltä. Syytetty ei kieltänyt levyn tyhjentämistä, mutta vetosi siihen että toisella kerralla levyn tyhjentämisen oli tehnyt kiintolevyn eheyttämiseen tarkoitettu ohjelma.
Kiintolevyn puhdistaminen ei kuitenkaan onnistunut aivan täydellisesti vaan asiantuntijat saivat levyltä kaivettua syytetyn käyttämän ugotburnedby21 käyttäjätunnuksen, jota hän käytti iMesh P2P-ohjelmassa. Levyltä löytyi myös osia iMesh ja BearShare P2P-ohjelmista ja C:My Downloads kansiosta löytyi ladattujen musiikkitiedostojen nimiä.

Tämän seurauksena Arista Records vaati oikeudelta että Tschirhart tuomitaan kovimman mahdollisimman tuomion mukaan, koska hän oli tuhonnut oikeudenkäynnin kannalta kriittisiä todisteita. Oikeus suostui vaatimukseen ja Arista Recordsilla on 30 päivää aikaa toimittaa vahingonkorvausvaatimus oikeudelle. Arista Recordsin mukaan Tschirhartin kiintolevyllä oli ainakin 200 Arista Recordsin tekijänoikeuksien alaista kappaletta, joita hän jakoi P2P-verkoissa. Suurin korvaussumma yksittäisestä kappaleesta on 150 000 dollaria ja pieninkin korvaussumma on 750 dollaria kappaleelta Copyright Act lain mukaan.

Lähteet:
InternetCases.com
Oikeuden päätös (PDF-muodossa)

Edellinen Seuraava  

48 kommenttia

125.8.2006 21:33

huhhuh

225.8.2006 21:55

tämä todistaa sen, että kovalevyjen formatoiminen kannattaisi opetella kunnolla.

326.8.2006 3:17

jaa-a, tai lopettaa waretus ;-)

426.8.2006 4:29

Quote:
Suurin korvaussumma yksittäisestä kappaleesta on 150 000 dollaria ja pieninkin korvaussumma on 750 dollaria kappaleelta Copyright Act lain mukaan
Joten tuo korvausvaatimus tulee lienee olemaan 150 000 - 30 000 000, siis tuon ylläolevan mukaan. Siihen tietysti lisäksi vielä levy-yhtiön henkiset kärsimykset ja menetykset. :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.8.2006 @ 04:29

526.8.2006 5:25

Vai kiintolevyn tyhjennys.... Voi pojat pojat pojat, nyt jäitte kiinni

626.8.2006 5:27

Quote:
tämä todistaa sen, että kovalevyjen formatoiminen kannattaisi opetella kunnolla.
Jep tuo pitää kutinsa. Kunnolla kun ois toikin forkannu korvaukset olisivat varmaan olleet kertaluokkaa pienemmät. Tai sitten ei...

726.8.2006 5:34

Taitaa kirves ja leka formatoida askeleen tehokkaammin...

826.8.2006 5:41

kävis vaa ostaa uuden kovon siihe ja heittäis vanhan lähimpään järveen

926.8.2006 5:44

tuotas, osaako joku selittää mulle. Tää henkilö formatoi kiintolevynsä 2 kertaa ja silti siellä oli jäljellä jotain? jääkö sinne normaalistikkin? meinaan että ite oon formatoinnu muutamia kertoja ja ei oo jäänny mitään :o ja miksei se tarkistanu sitä kiintolevyään ennenku antoi sen sinne oikeuteen ?

1026.8.2006 5:57

Pelkkä formatointi ei varsinaisesti vielä tyhjennä kiintolevyä, vaan antaa ns. luvan ylikirjoittaa vanhan datan. Vanha data on formatoinnin jälkeen mahdollista vielä kaivaa erinäisillä tiedostonpalautusohjelmilla takaisin. Vasta ylikirjoittamalla koko kiintolevyn on mahdollista "tuhota" vanha data täysin.

1126.8.2006 6:03

Quote:
tuotas, osaako joku selittää mulle. Tää henkilö formatoi kiintolevynsä 2 kertaa ja silti siellä oli jäljellä jotain? jääkö sinne normaalistikkin?
Heh, ei se formatoinit käännä jokaista magneettihiukkasta levyn pinnalla satunnaiseen järjestykseen, ainoastaan ura ja indeximerkintöjen kohdalta. Kyllä se itse data siellä säilyy kunnes olleen datan päälle kirjoittuu jotain tai se todella tyhjennetään suurella sähkömagneetilla tai kirjottamalla koko levyn päälle satunnaista nollaa ja ykköstä MONTA kertaa.
Quote:
meinaan että ite oon formatoinnu muutamia kertoja ja ei oo jäänny mitään :o
Haluatko lyödä vetoa :D
Quote:
ja miksei se tarkistanu sitä kiintolevyään ennenku antoi sen sinne oikeuteen ?
Pikemminkin, miksei hän mystisesti hukannut kiintolevyään. ("Ohoh, kiintolevy vain katosi koneen sisältä!"). Noh, tyhmyydestä ne sakot aina tulee.. Edit: Sekoiluja vähemmäksi..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.8.2006 @ 06:05

1226.8.2006 6:24

Halvemmaksi olisi tullut jos kone olis "varastettu" kun ikkuna/ovi unohtui lukita yöksi. Pelkän kovalevyn katoaminen konen sisältä olis vähän turhan räikeätä. Ja XP:n uusiksi asentaminenkin jättäis kovon täyteen tuoreita päivämääriä jotka kertois että käyttis on uusiksi asennettu.

1326.8.2006 6:26

Taitaa tulla aika rankat sakot.... :(

1426.8.2006 6:37

Olisi ihan kiva ollut tietää kuinka olisi käynyt jos levyltä EI olisi löytynyt mitään. Aika järjettömät korvaussummat, 150 000 yhdestä kappaleesta menee jo aika yli, Only in America. Ja nyt kaikille pikku warettajille jos KRP koputtelee ovelle niin eikun http://dban.sourceforge.net/ ja nopea forkkaus. Ei pitäsi enää löytyä sitä 100 musiikki kokoelmaa. Mutta tiedä sitten onko tuokaan kokonaan varma keino.

1526.8.2006 7:17

Ja jos on päivän varotus aika. Tyhjennä ware tiedostot, easerilla tyhjän tilan puhdistus, pari minuuttia hard disk killeriä ja sitten osiointi uusiksi ja vielä pääle tuo Darik's Boot and Nuke niin ei taida millään saada enään ibaskaan saatua pelastettua. "Tuo on naapurin kovo johon piti laitta aito windows jonan päivänä"

1626.8.2006 7:24

kovan luokan manuaali formatointi niin kaikki on hyvin tai huonosti tai sitten hyvin huonosti.

1726.8.2006 7:31

No ei tuo DBAN taida paljon sen täydellisemmin tuhota tietoja kuin mitkään muutkaan. Useampaan kertaan niitä pitää höylätä tyhjäksi. "Nopea" ei ole oikea sana näissä hommissa...

1826.8.2006 7:38

Taitaa viiden kilon moska, kilo magneettista jauhetta ja bensa&tulitikku olla se varmempi keino tiedon tuhoamiseksi. Eipä noi kovot paljoa maksa jos joutuu uuden hommaa vahingon korvausvaateisiin verrattuna.

1926.8.2006 8:07

pitäs rakentaa vissiin jo sähkömangneetti koneen sisälle nykyään jos aikoo warettaa... miten se sit onnistus vai hajooko kovo helpommin käyttökelvottomaks liikavirralla? käytännössähän kovot ei niin paljoo enää maksa etteikö ois ihan sama hajoaako se siinä... kohta alkaa vissiin mennä jo silleen et kotelo panssarista ja dynamiitti koneeseen ja jotenki siihen joki sytytys systeemi et eipä sit paljoo todisteita jäiskää... tuhkaa ja metallinpaloja jos niitäkään.

2026.8.2006 8:07

Helpompaa heittää vesilintua joka ui järvessä. Mielellään mahdollisimman syvään kohtaan... Voihan olla pelimies ja ostaa toisen samanlaisen kovon johon asentaa aidot pelit ja vehkeet ja sen pitää irrallaan koneesta ja toisella samanlaisin asennuksin varustetulla kovolla näppäilee omiaan. Jos tulee sitten hätä niin voi viedä sen missä ei ole mitään, kun sehän näyttää samalta. Ja sillä toisella voi nakella vaikka vesilintuja, varmuuden vuoksi.

2126.8.2006 8:10

Jostain syystä en saanut editoitua edellistä viestiäni.

Quote:
kohta alkaa vissiin mennä jo silleen et kotelo panssarista ja dynamiitti koneeseen ja jotenki siihen joki sytytys systeemi et eipä sit paljoo todisteita jäiskää... tuhkaa ja metallinpaloja jos niitäkään.
Voi olla että se panssarisi tuhoaisi koko kämppäsi, koska dynypötkön aiheuttama paine normikotelon kokoisessa suljetussa tilassa kyllä tekisi sellaisen pommin että ei paremmasta väliä. (Worst-Case-Scenario :> )

2226.8.2006 10:59
Japanila
Inactive

Mutta eikös ne poliisit yleensä pidätä vaan ylläpitäjiä ja kaikista isoimpia jakajia. Tällähän jos o vaan 150 kappaletta ollu koneella, niin varmaan rupee levy-yhtiöille rapisemaan rahaa jos kaikki sen luokan warettajat otetaan kiinni. Saattahan tässä olla kyse vaan tuolle yhelle levy-yhtiölle annetuista korvauksista eli voihan sillä olla paljo muutakin, eikä ne Suomessa nuin hanakasti ota porukkaa kiinni.

2326.8.2006 11:39

Quote:
No ei tuo DBAN taida paljon sen täydellisemmin tuhota tietoja kuin mitkään muutkaan.
Kyllä tuo aika tehokas ohjelmisto on, koska kerran oli tuon eräs työntekijä vahingossa ajellut (koneessa useampi levy eikä ollut älynnyt tarkistaa sitä) ja eipä sitä pystynyt palautuspalveluja tarjoava firmakaan palauttamaan. Itsekkin tuota töissä siivoamiseen käyttänyt ja aika monessa muussakin paikassa tuota on suosittu. Toisaalta taas jos käytössä on kunnon kryptausohjelmisto on niiden levyn suojaus sen verta vahva, että lienee fiksuinta luottaa siihen.

2426.8.2006 12:43

Quote:
Vasta ylikirjoittamalla koko kiintolevyn on mahdollista "tuhota" vanha data täysin.
Sen saa muutenkin poistettua kokonaan, jollain softalla esim. BLANCCO, jota tuli käytettyä työpaikalla. Huonopuoli siinä on, että se on maksullinen. Taikka DOS:in GDisk..

2526.8.2006 13:54

No tuo Blaccohan nimenomaan ylikirjoitaa sen levyn. On meinaan noita Blancon lisenssejä muutama tuhat kuitenkin meilläkin.

2626.8.2006 14:23

BLANCCO ei tietääkseni kyllä ylikirjoita levyä. Vaan tyhjentää sen gdisk:in tapaan, jossa btw. kannattaa käyttää vähintään 2-pass:ia..

2726.8.2006 14:42

Tuikkais kovon tuleen niin ei pitäs kyllä sen jälkeen löytyä mitään sieltä :D

2826.8.2006 15:03

Esim. Espoossa on liike DataPrey, http://www.turvamies.fi/tietojen_palautus.html , joka pystyy palauttamaan esim. palaneen kiintolevyn. Eli kyllä se data saadaan palautettua, jollei sitä ole poistettu kunnolla..

2926.8.2006 15:36

Huomaan että jotkut ei osaa edes tuhota todisteita oikea oppisesti (oikea oppinen tapa ajaa dban softa 7 kertaiselta formatoiti -> täyttö random generoitulla roskalla -> formatoiti jne 7 kertaa tosin tässä voi kestää monta tuntia kovalevyn koosta riippuen) jos sen tekee oikeaoppisesti todisteita ei kovalevylle jää eikä niitä myöskään saa mikään firma/asiantuntija takaisin.

3026.8.2006 15:46

Quote:
Huomaan että jotkut ei osaa edes tuhota todisteita oikea oppisesti
Olen ollut valtion hommissa ATK-alalla, jossa tiedostojen oikeanlainen poisto on erittäin tärkeää vanhoista mikroista. BLANCCO hoitaa kyllä hommansa erittäin hyvin. DBAN osaa myös poistaa datan kiintolevyltä kunnolla, mutta sitä harvemmat isommat yritykset käyttää..

3126.8.2006 23:02

Aijai. Jos syytetty olisi ollut viisas, niin olisi kryptannut kovalevynsä. Safeguard/Truecrypt, niin siinäpä asiantuntijat olisivat sormi suussa. Ja sitä salasanaa ei tarvi syytetyn kertoa, sillä lain mukaan syytetyn ei tarvitse auttaa todistamaan omaa syyllisyyttään.

3227.8.2006 5:12

Pojat, forkattu kovo:

3327.8.2006 6:31

Quote:
Pojat
Miksei tytötkin? Mutta nätti on ku emo forkattu. Siinä on ratkaisu moneen ongelmaan.

3427.8.2006 8:55

Hyvä kuva, mitähän tuohon sanoisi poliisi setä kun avaisivat masiinan ja tuollainen olisi vastassa :-)

3527.8.2006 8:58

Ei mitään...veis vain kovot mukanansa. Pistä mielummin runkonaulaimella 3" kovosta läpi...se vois vähän hidastaa datan palautusta.

3627.8.2006 9:40

Taas nähtiin, miten armottomasti tyhmyydestä sakotetaan nykymaailmassa. Jos ei osaa hyödyntää saatavilla olevaa tietoa riittävän tehokkaasti, tippuu kärryiltä alta aikayksikön eikä kukaan tule sieltä pelastamaan.

3727.8.2006 14:38

Niin tai sit voi unohtaa kaikki über formatoinnit ja jättää warettamatta.

3827.8.2006 15:10

No jos on aikaa tyhjentää kintolevy 2 kertaa ennen sen luovuttamista, niin olisi varmaan myös aikaa käydä ostamassa kaupasta samanlainen kiintolevy ja luovuttaa se noille tutkittavaksi. Asentaisi jonkun käyttiksen siihen ja imuttaisi sitten jotain laillista tavaraa levylle, jonka jälkeen tyhjentäisi sen "vahingossa" ja samalla paiskaisi sen betonilattialle varmuuden vuoksi.

3928.8.2006 3:10

Quote:
BLANCCO ei tietääkseni kyllä ylikirjoita levyä. Vaan tyhjentää sen gdisk:in tapaan, jossa btw. kannattaa käyttää vähintään 2-pass:ia..
Hmm. mitähän tarkoitat tyhjentämisellä? Ainoa tapa tyhjentää kovalevy on se että sen päälle kirjoitetaan jotain muuta dataa. Esim sitä pelkkää nollaa jolloin levy on tyhjä. Mutta kyllä se on ylikirjoittamista. Tosin pelkkä nollilla ylikijoittaminen kertaalleen ei ole kyllä hyvä tapa. Toisekseen mitähän Gdiskiä tarkoitat? Jos Symantecin Gdiskiä, eli samaa kuin tulee ghostin mukana jättäisin käyttämättä. Sillä kun ei tietääkseni saa dataa poistettua levyltä (eli ylikirjoitettua). Gdisk: GDisk has six main modes of operation, the first four of which correspond to the menu options in FDisk's main menu: * Creating partitions - Primary DOS partitions, Extended DOS partitions, Logical DOS drives. * Deleting partitions of any type, including Non-DOS partitions. * Listing current partition information. * Activating a partition (nominating it as the bootable partition). * Making existing partitions invisible and visible again. * Reinitializing the Master Boot Record. * Batch Mode - a mode that enables multiple commands in the same GDisk session.

4028.8.2006 11:40
Alterdu
Inactive

mutta tässähän voisi kysyä että mikähän olisi sitte sellanen paras tapa ja ohjelma tuohon levyn tyhjentämiseen, joskus olis meinaa ihan mukava buutata koko kiintolevy niinku ihan tehdas kuntoon tyyliin.. vae onko se mahollista saada kok levy ihan nollaksi..??

4128.8.2006 11:44

No eroa ei taida paljon olla kuin helppokäyttöisyydessä ja lisenssien hinnoissa. Tuo DBAN on ainakin hyvä, kun on ilmainen ja aika simppeli käyttää. Eilen vetelin sillä taas yhden läppärin sileeksi. Blanccoa tullut käytettyä paljon, jotenkin ne uudet versiot tuntuu kummilta, lisäksi joitkin emolevyt tarvii erilliset SATA ajurit jotka on "työläs" ajaa pystyyn. Vanhat versiot oli ihan ok, jos vaan IDE levyjä. Dbania ehkä itse suosittelen.

4228.8.2006 12:22

Itse myös suosittelen tuota DBAN:ia, koska on erittäin tehokas ja ilmainen.

4328.8.2006 15:12

Huhuh, tyypillistä jenkki meininkiä..

4429.8.2006 13:59

"Suurin korvaussumma yksittäisestä kappaleesta on 150 000 dollaria..."
Kuulostaa kohtuulliselta, NOT, äly hoi älä mee..

4530.8.2006 5:33

mä säälin sitä Tschirhart äijjää jos sillä on ees tuhatta biisiä :S
1000x 150000= 150,000,000 amerikan dollaria :) aika mukavasti varmaan lompakko ohenee tossa hommassa :)

4630.8.2006 8:40

Äähh...eikö helpoin tapa tuhota todisteet ole: Formatoi kiintolevyn,asentaa windows in uudelleen,ja täyttää loppukiintolevyn jollakin roskalla. Kyllähän se kiintolevyn fyysinen tuhoaminenkin on helppoa: Ensin jättää pakastimeen n 2 tunniksi,senjälkeen käristelee sitä nuotiolla,laittaa veteen n tunniksi jäähtymään,ja lyö muutaman naulan läpi. Koittakaapa kiskoa tuosta kiintolevystä jollakin ohjelmalla dataa esiin,niin saatte kympin.

4730.8.2006 22:30

BLANCCO-ohjelmat tukevat yli 10 tiedonhävitysstandardia, kuten mm. US DOD 5220.22-M, Bruce Schneier’s algoritmia, Peter Gutmann’s algoritmia, etc, jotka ovat erittäin hyviä siinä. SATA onnistuu myös helposti jos tietää mitä tekee..

485.9.2006 8:54

Tuskin tuota 150 000 dollaria per kappale rapsuja tulee tälläisille, joilla on kuitenkin monta kappaletta, eivätkä mitenkään erityisen aktiivisesti niitä jaa...

Miettikääpä jos tyypillä olisi vain yksi kappale, jota on kuitenkin jakanut tuhannelle käyttäjälle... voi sitä levy-yhtiö parkaa, kun ei saisi kuin 750 dollaria korvauksia jos olisi kiinteä korvaus per kappale... ;)

Mutua kylläkin, ei tuosta amerikasta tiedä miten hämärää se touhu siellä on... varmasti vaativat jokaiselta ensin tuon 150 000 :D Ja oikeus(suomessa) laskee sen kymmenesosaan... silti liikaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto