AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvallat uhkaili Ruotsia kauppapakotteilla Pirate Bayn vuoksi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.6.2006 06:25 Kommentteja (36)

Yhdysvallat uhkaili Ruotsia kauppapakotteilla Pirate Bayn vuoksi Yhdysvaltojen rooli BitTorrent-trackeri Pirate Bayn ratsian takana on osoittautumassa suureksi. Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat uhkaili WTO:n kautta Ruotsia kauppapakotteilla, mikäli Ruotsin viranomaiset eivät tarttuisi toimeen piratismin kitkemiseksi. Ruotsin viranomaiset ovat myöntäneet painostusta tapahtuneen.
Ruotsissa toiminut maailman suurin BitTorrent-trackeri Pirate Bay ratsattiin toukokuun viimeisenä päivänä. Sivusto oli toiminnasta pois hulpeat kolme päivää ennen paluutaan. Alusta asti iskuja varjosti epäilys elokuva-alan etujärjestö MPAA:n sekä Yhdysvaltain viranomaisten osuudesta asiaan.

"Kevään aikana käytiin useita keskusteluja Yhdysvaltojen ja Ruotsin viranomaisten välillä", myöntää Ruotsin oikeusministeriön valtiosihteeri Dan Eliasson. Eliassonin mukaan keskusteluissa ilmeni, että Ruotsi voi joutua WTO:n tarkkailulistalle, mikäli Ruotsissa ei puututa hanakammin piratismiin.

Eliassonin mukaan WTO:n kautta tapahtuva painostus ei ole harvinaista maiden välillä.

"Tiedän, että USA:lla on omat näkemyksensä tekijänoikeuslakimme tehokkuudesta", sanoi Eliasson SVT:lle. "Mikäli Ruotsi ja muut maat eivät noudata sen tahtoa kansainvälisissä hankkeissa, on seurauksena odotettavissa rangaistustoimia USA:ssa."

Ruotsin puolueet vaativat maansa hallitukselta täyttä selvitystä Pirate Bayn ratsian todellisesta kulusta ja osapuolista.

Julkisuuteen on myös tullut kirje, jonka Eliasson sai MPAA:n John Malcolmilta maaliskuussa. Netissäkin kiertävässä kirjeessä (luettavissa täällä) Malcolm muistuttaa Eliassonia vuoden 2005 lokakuussa käydyistä keskusteluista.

"Kehotan sinua jälleen käyttämään vaikutusvaltaasi Ruotsin lainvalvojiin, jotta he ryhtyisivät tarvittaviin toimiin Pirate Bayta vastaan", kirjeessä sanaillaan.

Eliasson vastasi kirjeeseen 10. huhtikuuta ja kertoi viranomaisten olevan lähellä ratkaisua piratismitapauksessa. Hän myös totesi, ettei Ruotsin hallituksella ja oikeusministeriöllä ole oikeutta puuttua yksittäisiin tapauksiin.

Lähteet:
Dagens Nyheter
The Local

Edellinen Seuraava  

36 kommenttia

122.6.2006 7:18

Prkl, tämä maailmanpoliisi sekaantuu aina kaikkeen :(

222.6.2006 7:26

MPAA:lta loppui paukut niin sitten otettiin oman maan viranomaisiin yhteyttä jotka hoitavat likaiset asiat heidän puolesta. Käytännöllistä. Lainmuutoksellahan ruotsalaiset tuostakin selviäisivät, mutta ovatko taipumassa jenkkien painostuksen alla?

322.6.2006 7:37

Minusta on kyllä väärin, kun uhkaillaan: "Te teette niinku mää sanon, tai alkaa sattua!" Tällainen uhkailu, että isompi uhkailee pienempää, on p:stä

422.6.2006 7:40

Aikamoiseksi pelleilyksi menee :DD

522.6.2006 7:46

Tuota juuri olen pelännyt että koska siihen ruvetaan sekoittamaan valtio mukaan no nyt se sitten tapahtui...helvetti kun usa on sitten idioottien maa, ei valtio saisi sekaantua juuri esim mpaa:n touhuun muutakuin silloin kun se on vaaraksi oman kansan turvalliuudelle.

622.6.2006 7:54

Jahas, kolmas maailmansota syntymässä tietämättä :D

722.6.2006 8:02

Kyllä menee jenkit nyt liian pitkälle, ei niillä pitäis olla kyl senkään vertaa valtaa "pakottaa" Ruotsia kun EU:lla. Siis mitä helv****ä se jenkeille kuuluu mitä Ruotsi tekee (tai yleensäkään mikään muu valtio) tai miten ne hoitaa hommansa. Keskittyis vaan siihen omaan tilanteeseensa!

822.6.2006 8:10

Tässä pätkä SVT1 uutisista -> http://www.youtube.com/watch?v=m6DBn0BncMk (Enkku tekstitys)

922.6.2006 8:45

Irak,Iran...Ruotsi? Usa:lle vaan 90% tullit tavaroille mitä tuo wto maihin. Alkaa olla sen jälkeen hiljaa.

1022.6.2006 9:38

Onkohan jenkeissä näytetty töllössä juhlivia ruottalaisia kun ne on nyt "vapautettu" piratismin ikeestä :^)

1122.6.2006 9:56

aika paljon ulkopoliittista valtaa jollain elokuvatuottajien etujärjestöllä, ei taida samaan yltää yksikään ihmisoikeusjärjestö...

1222.6.2006 10:35

Aika kovat aseet ollu käytössä, kun todillisuudessa PirateBay ei juurikaan uhkaa mediateollisuutta. Vois kyllä ajatella että aasiassa valmistettavat feikki vaatteet, lääkket, ruokatarvikkeet, hammasthanat yms yms olis jonkun tapanen uhka useammankin maan teollisuudelle ja jossain tapauksissa kuluttajien terveydellekki..

Quote:
aika paljon ulkopoliittista valtaa jollain elokuvatuottajien etujärjestöllä, ei taida samaan yltää yksikään ihmisoikeusjärjestö...
Ihmisoikeusjärjestöllä valtaa?? miksi? eihän niillä ole rahaa..

1322.6.2006 11:23

suurin ja kaunein haluaa taas jotain. kyllä tuo usa on ihmeellineen maa, he puuttuvat aivan kaikkeen. ja jos ei saa haluamaansa niin joko pommittaa kaiken maantasalle tai luo pakotteita. tosin mulla ei ole mitään amerikkalaisia vastaan, hehän vastustavat itsekkin esim. bushia ja eivät ole tyytyväisiä muutenkaan mitä siellä päätetään ja tehdään.

1422.6.2006 11:55

nonii.. toivottavasti tämä "uutinen" tulee Iltalehden ja Iltasanomien sivuillekkin kissankokoisin kirjaimin. Silloin saattaisivat tavalliset ihmiset heräillä ja uhraamaan edes sen minuutin tai pari ajatukselle "onko Suomessa esim. tekijänoikeuslain kohdalla käytetty samanlaista painostusta?".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.6.2006 @ 11:56

1522.6.2006 12:47

No kyllähän tämä arvas. Laitetaan yhdessä Amerikka ja amerikkalaiset boikottiin. Itse en ole mm. käynyt Mäkissä ainakaan 5 vuoteen yms... Tämmöinen toisten maiden sisäisiin asioihin puuttuminen, uhkailu ja kiristäminen on lopun alkua. Down america!!!

1622.6.2006 14:18

Kyllähän tuon tiesi jo heti ratsian jälkeen, että asiaa on painostettu todella korkeilta tahoilta. Ja kyllähän sen tietää, että kun ihmemaa oz älähtää niin toiset kumartaa. Tosin kenties ihan viisastakin, koska muutenhan pussukka antaisi ensi kuussa lausunnon, että osama on nähty tukholmalaisissa yökerhoissa humpalla, kansallinen turvallisuus on vaarassa ja näin ollen länsinaapurin pommitus alkaisi, jotta Ruotsalaiset olisivat vapaita ja onnellisia.

1722.6.2006 15:18

:D


If Microsoft releases something that doesnt suck, it will be Microsoft Vacuum Cleaner.

1822.6.2006 15:52

Ihan oikein Ruotsalaisille! Mitäs vittuilivat meille Torinossa finaalin jälkeen..

1922.6.2006 17:33

Turha alkaa vertailemaan liittämään Irakin sotaa ja Bushia tähän. Bush tuskin on tehnyt yhtäkään tähn liittyvää päätöstä. Yhdysvallat eivät myöskään voi luoda minkäänlaisia pakotteita. Vaan voi vaikuttaa niihin YK:n WTO:n ja muiden järjestöjen kautta, ei se mene meningillä Ruotsille pakotteet koska USA haluaa. Piratismikaan ei ole mikää "yhden maan asia". Vaikka Suomen nykyinen tekijänoikeuslaki on huono niin olen sitä mieltä rahat kuuluu työn tekijälle. Eikä ladattavaksi torrent sivuille. Faktahan on se että jollei USA olisi "maailman poliisi" noiin se olisi varmasti Venäjä. Olenkn hyvin tyytyväinen että USa on se joka tätä peliä pyörittää.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.6.2006 @ 17:36

2022.6.2006 17:45

Quote:
Faktahan on se että jollei USA olisi "maailman poliisi" noiin se olisi varmasti Venäjä. Olenkn hyvin tyytyväinen että USa on se joka tätä peliä pyörittää.
Kuin myös, mutta vähän alkaa tuntumaan järjettömältä viihdeteollisuuden valta. Ei se nyt kuitenkaan ole mikään maailman isoin/vakavin ongelma tuo waretus. edit. Niin, ja en suostu kyllä mitään Pirate Bayn toimintaa sivuston nimestä huolimatta luokittelemaan piratismiksi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.6.2006 @ 17:47

2122.6.2006 17:54

Turha sinällään vetää herneitä nenään, koska ainakin oma kommenttini oli vain ja ainoastaan sarkasmia. Ja kuten todettua, jos maailman poliisi ei olisi USA, Venäjä sitä ainakin yrittäisi olla. Tilanne ei ole nykyisellään erikoisen mairitteleva, mutta huonompikin se voisi olla. Mielenkiintoista seurata mitä Kiinasta tulee, koska ainakin nyt on iso pyörä pyörimässä. Kiina kun on melkoinen piraattimaa, mutta erittäin tärkeä kauppakumppani sekä maa joka on pitänyt mm. dollarin arvon keinotekoisesti ylhäällä jo pidemmän aikaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.6.2006 @ 17:55

2222.6.2006 18:03

Minäkään en kannata piratismia, mutta vetää nyt valtio tuohon, sitä kritisoin, tuskin nokia vetäisi suomen valtiota mukaan jos olisi kyse vaikka nokian jostain patentti riidasta. Eli tuo riaan veto usan valtio mukaan on pikkuisen yliammuttua..mutta olen samaa mieltä tekijälle kuuluu palkkio työstään.

2322.6.2006 19:32

Taidan alkaa sponssaa Al-Qaidaa...

2422.6.2006 20:31

Minua ei ihmetä että USA uhoaa. Sitähän se on tehnyt niin kauan kuin se on ollut olemassa. Jos ei hyvällä niin pahalla, pääasia että heidän tahtonsa toteutuu. Mutta sitä minä ihmettelen miksi Ruotsi jota itse olen pitänyt suvaitsevaisuuden ja demokratian mallimaana on alistunut tällaiseen uhkailuun? Suomen kohdalla (vrt. tekijänoikeuslaki ja tsetseenisivusto) se ei minua ihmetytä, täällähän on perinteisesti kumarreltu milloin mihinkin suuntaan. Jos ei NL niin sitten Venäjä, jos ei Venäjä niin EU, jos ei EU niin sitten USA ja jos ei USA niin sitten pääoma (vrt. suuryritykset).

2522.6.2006 20:46

Iisalmi (Member) 22.6.2006 12:52 Ihan oikein Ruotsalaisille! Mitäs vittuilivat meille Torinossa finaalin jälkeen.. LOL! jonku lätkän takia oot jenkkien puolella ennenku ruottin, ruottis sentää lait on vielä inhimilliset...

2622.6.2006 23:53

Aivan naurettavaa..Aina USA ja USA.. Joku ulkomaa määräilee omalla tavallaan maata, jonka asukkaat toteuttavat itseään PB:n muodossa. Siirtäisivät trackerin Venäjälle.Luulenpa, että loppuu Yhdysvaltojen uikutus sen jälkeen.Eivät tuskin uhkaile maata, joka voisi pistää koko jenkkilän halutessaan matalaksi, jos uhkailemaan alkaisivat. Yhdysvallat on pelkkä raharikkaiden roskakasojen koti, jossa köyhällä ei ole ihmisarvoa.

2723.6.2006 1:26

Omasta mielestäni tämä maailma tarvitsee uuden suurmahdin ent. Neuvostoliiton tilalle. Nyt kun USA on ainoa suurmaa, voi se uhkailla muita maita tälläisillä typerillä asioilla, jotka mukamas on uhka sen kansalaisille. Pskt, sanon minä. Ainoa asia joka Yhdysvaltoja pyöritää on raha. Samaan aikaan, kun Iran on (ehkä) tekemässä ydinasetta, niin USA pyörittelee päätään ja miettii "Eihän me tonne voida hyökätä. Niillähän on öljyä! Meidän talous kärsii, jos bensanhinta nousee". Euroopasta voisi olla USA:a vastaan, jos vain se yhdistyisi (ja sitä tuskin tulemme koskaan näkemään), joten tällä hetkellä ei auta muu, kuin pyöritellä peukaloita ja odottaa, että millonkahan se seuraava sisällissota puhkeaa Yhdysvalloissa, joka rikkoisi senkin valtion mahdin(ja sitä ei varmasti tule tapahtumaan meidän elinaikanamme).

2823.6.2006 1:44

pitäisi julistaa kisa rahankeruusta, joista saadut varat voitaisiin käyttää palkkamurhaajiin jotka hoitelisivat mpaa:n alas kokonaisuudessaan.. :D p.s hyvää jussia kaikille

2923.6.2006 7:14

Quote:
peterpain (Newbie) 22.6.2006 17:46 Lähetä käyttäjälle yksityisviesti Iisalmi (Member) 22.6.2006 12:52 Ihan oikein Ruotsalaisille! Mitäs vittuilivat meille Torinossa finaalin jälkeen.. LOL! jonku lätkän takia oot jenkkien puolella ennenku ruottin, ruottis sentää lait on vielä inhimilliset...
No "LoL" vaan.. ei kannate lukea kaikkea niin mustavalkoisesti, vitsihän toi on :) niinku koko ruotsi!muahaha...;) Arsestaha tollanen on, että aletaan käytännös uhkailemaan.. jos joku 3.maailmansodan joskus aiheuttaa nii ei tartte montaa silmänräpäytystä miettiä kukakoha.. elämä on. Toivottavasti tää jää ainoaksi tapaukseksi. Pelkään pahoin, ettei ees ollu ainut tapaus.. Täällä suomessaki nöyristellään ihan liikaa.

3023.6.2006 7:48

OFF TOPIC Ruottalaiset jotu iranin syntipukiksi, :-)

3123.6.2006 11:53

Quote:
Siirtäisivät trackerin Venäjälle.Luulenpa, että loppuu Yhdysvaltojen uikutus sen jälkeen.Eivät tuskin uhkaile maata, joka voisi pistää koko jenkkilän halutessaan matalaksi, jos uhkailemaan alkaisivat.
samaa mieltä. Mikä siinä on ettei USA voi pysyä erossa muiden asioista? Hoitaisivat edes omat ongelmansa.

3223.6.2006 12:39

Thepiratebay piraatti etsintä mozillaan --> http://s5.quicksharing.com/v/4509895/thepiratebay.zip.html lataa ja pura kansioon -> Program Files\Mozilla Firefox\searchplugins väsäsin tuon googlen etsimen pohjalta. testattu ja toimii :)

3323.6.2006 12:57

Werewolf loistavaa, kiitos tuosta...

3425.6.2006 23:11

Quote:
Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat uhkaili WTO:n kautta Ruotsia kauppapakotteilla, mikäli Ruotsin viranomaiset eivät tarttuisi toimeen piratismin kitkemiseksi...
USA boikottiin! (poislukien USA:n politiikkaa ja tekijänoikeustotalitarismia vastustavat USA:ssa toimivat tahot.) USA:han on NATOnkin kautta uhkaillut ja painostanut maita, joiden edistyksellinen ihmisoikeuslainsäädäntö on mahdollistanut ulkomaisten ulkomailla rötöstelleiden ihmisoikeusrikollisten tuomitsemisen. Edistyksellinen lainsäädäntö olisi mahdollistanut mm. tuomita kidutukseen syyllistyneitä CIA:n tai NATOn henkilöitä. (ko USA:n uhittelu tapahtui jo vuosia ennen nykyisiä kidutusskandaaleja.) Vaatiikohan USA kohta ennaltaehkäisevillä "toimilla" EU:ta uhkaillen, luovuttamaan warettajia Guantanamon keskitysleireille?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.6.2006 @ 23:45

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

3529.6.2006 16:47

Alkaa jo näyttämään että waret aloittaa vielä 3. Maailman sodan... Kun USA alkaa jotain Kiinaa uhkaileen ni siitä onkin sit jo leikki kaukana.

364.7.2006 19:25

Ei suurelle ja mahtavalle USA:lle moni hanttiin uskalla pistää.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.7.2006 @ 19:25

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto