AfterDawn: IT-alan uutiset

iTunes, vastarintaa ja yhteistyötä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.6.2006 08:40 Kommentteja (9)

iTunes, vastarintaa ja yhteistyötä iTunes mediakauppa on kohdannut vastarintaa sekä Norjan että Iso-Britannian suunnalta. Norjan kuluttajavirasto pyysi tammikuussa oikeusasiamieheltä selvitystä rikkovatko iTunes-palvelun käyttöehdot paikallista kuluttajansuojalakia. Oikeusasiamies on nyt tullut siihen päätökseen, että toiminta on vastoin kuluttajansuojalakia ja antoi Applelle kaksi viikkoa aikaa korjata asian.
Ongelmakohtia on esim. ettei Apple ota vastuuta mahdollisista iTunesin aiheuttamista vahingoista ja on kohtuutonta muuttaa tuotteen käyttöehtoja sen jälkeen kun asiakas on ostanut tuotteen. Norjassa toimii myös muita vastaavia mediakauppoja, joiden toimintaan oikeusasiamies puuttunee lähiaikoina.

Jos Apple ei muuta tilannetta pian saattaa sille tulla uhkasakko. Apple ei ole vielä vastannut tai antanut selvitystä tilanteesta. On jopa väläytelty iTunesin poistumista Norjan markkinoilta kokonaan.

Vastaavilla linjoilla ollaan myös Iso-Britanniassa, jossa BPI vaatii Applea avaamaan iTunes-palvelun myös muille kuin omille mediasoittimilleen. Applen pitäisi siis lisensoida FairPlay DRM tekniikkaansa myös muille valmistajille, asia jota ei se ole tehnyt muuta kuin Motorolan kanssa, jonka ROKR matkapuhelin toimii iTunesissa.

"Ei ole terveellistä kenellekään, että yksi yritys pitää hallussaan niin suurta markkinaosuutta" kommentoi BFI:n puheenjohtaja Peter Jamieson. Vaikka markkinaosuudesta ollaan huolissaan ei Applen meriittejä digitaalisen mediakaupan edelläkävijänä ja kehittäjänä ole unohdettu.

Positiivinen uutinen tulee CBS:n suunnalta, jonka suositut sarjat Survivor (Selviytyjät) ja CSI tulevat nyt myös myyntiin iTunesiin. Aikaisemmin kyseisiä sarjoja on voinut hankkia Google Videon kautta.

Lähteet:
forbrukerportalen.no
PC Pro
AP Wire

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

19.6.2006 9:03

Ihan oikein Applelle. Mitäs on nii ahne :)

29.6.2006 11:53

Hommaha on niin, että jos ostan kaupasta levyn(kopiosuojaamaton) saan kuunnella sitä loputtomiin ja kopioida koneelle ym laitteille jolla haluan sitä kuunnella. Näin se ntulisi myös olla verkosta ostettavissa biiseissä. Ne biisit saa JOKATAPAUKSES verkosta ilman suojauksia nii mitä järkeä niitä on myyjienkää niihi änkeä..ei menettäis siinä mitään, vähentää vain kuluttajien osto-innnokuutta. no can do.. näkyypä sitäki moskaa moni ostavan..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.6.2006 @ 11:54

39.6.2006 12:54

iTunes vastarinnassahan oli mukana myös Ruotsi ja Tanska. Näin muistaakseni dgitodayn mukaan.

49.6.2006 13:00

Eikö se oikeusasiamies voisi puuttua siihen DRM tekniikkaa yleisesti eli hevonkuuseen se!!

59.6.2006 13:15

Varmaanki voi puuttua jos siitä joku tekisi valituksen, kuluttaja-asiamiehelle se kai aluksi menisi.. Valituksessa pitäis varmaa selittää miks toi polkee kuluttajan etuu yms, jos asenteena on se "ei tollanen kuitenkaa mee läpi" niin sit voi odottaa että joku toinen tekee :D .. CD:llä musiikkini ostavana mua ei paljoo kiinnosta noi suojaukset..

69.6.2006 13:32

Käytännössähän nuo DRM ja kopiorajoitus systeemit on ihan turhia kun nykyisin musiikki kappaleen saa varetettua huomattavasti nopeammin ja kaikenlisäksi helpomin ja vieläpä kaupanpäälle parempilaatuisena kuin mitä mistään verkkokaupasta. noitten kaupallisten palveluiden pitäisi edes yrittää keksiä jotain oikeasti!

79.6.2006 14:35

On joka väläytelty iTunesin poistumista Norjan markkinoilta kokonaan. Tuo joka voisi tietysti olla jopa

810.6.2006 4:41

Jännä, miten ihmiset tukevat tuollaistakin tapaa myydä biisejä; täynnä suojauksia, käyvät vain yhdelle soittimelle eikä niistä oteta vastuuta. Tottakai on keinoja kiertää esim. suojaukset ja soittaa "väärää" tiedostomuotoa olevia kappaleita eri soittimissa, mutta kaikkeen sitä saakin olla valmis että pääsee kuuntelemaan ilman rajoituksia- ja silti maksaa siitä ilosta itsensä kipeäksi..!

910.6.2006 11:23

Olikin jo arvattavissa että DRM-haitakkeita käytetään härskisti kilpailun vääristämiseen ja epäterveiden monopolien rakenteluun. Kuluttajanoikeuksia polkevat DRM-invalidisoinnit yms. "kopiosuojaukset" pitäisikin kieltää lailla, ja terveen kilpailunkin turvaamiseksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto