ABC:n ohjelmat ilmaiseksi ja tuoreeltaan netistä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.4.2006 12:54 Kommentteja (28)

ABC:n ohjelmat ilmaiseksi ja tuoreeltaan netistä Amerikkalainen ABC-televisioyhtiö suunnittelee tuovansa jatkossa suuren osan suosituista ohjelmistaan verkosta ladattaviksi lähes välittömästi ohjelman esityksen jälkeen. Toukokuussa alkavalla testijakson aikana ABC:n hittiohjelmien tuoreet jaksot tulevat ladattaviksi yhtiön kotisivuilta heti ensi lähetyksen jälkeisestä päivästä lähtien ja, mikä parasta, täysin maksutta.
ABC:n suunnittelema uusi jakelutapa on erittäin ilahduttava uutinen sekä selkeä osoitus TV-yhtiöiden tarpeesta reagoida kuluttajien uusiin tarpeisiin. Yhä useammat katsojat päätyvät lataamaan ohjelmansa joko vertaisverkoista tai nauhoittamaan ohjelmat PVR-laitteillaan. Molemmissa tapauksissa mainosten ohittaminen käy helposti, mikä ei luonnollisesti ole mainostajien eikä siten mainostuloista riippuvaisten TV-yhtiöiden mieleen.

Disneyn omistaman ABC:n ilmaisen verkkojakelun juju piileekin siinä, että mainosten ohittaminen ei palvelussa ole mahdollista. Ohjelmien katselu on muuten normaalia: ohjelmaa voi kelata, toiston voi pysäyttää ja kappaleittaan jaetussa ohjelmassa voi hyppiä eteenpäin. Verkkojakelun onkin tarkoitus toimia mainosrahoitteisena, ja Betanewsin mukaan ainakin AT&T, Ford, Procter & Gamble ja Universal Pictures ovat jo solmineet mainossopimuksen.Testijakson aikana netistä voi katsella tuoreeltaan Täydellisiä naisia, Aliasta, Lostia sekä Rouva presidenttiä. Sarjoja ei voi tallentaa koneelleen, vaan ainoastaan katsella.

Aliasta lukuun ottamatta kaikkien näiden sarjojen jaksoja voi ladata myös iTunes-verkkokaupasta 1,99 dollarin maksua vastaan. ABC:n uusi kokeilu todennäköisesti vähentää iTunesin myyntiä jonkin verran, kun samat jaksot on myös ilmaiseksi katseltavissa ABC:n sivustolta. Osalle katsojista iTunesin tuoma vapaus paikasta ja mainoksista voi kuitenkin olla ilmaisuutta arvokkaampaa.

Jaksot tulevat verkkoon 16:9-laajakuvaformaatissa, ja katseluun tarvitaan Flash 8. Videoista tuodaan saataville kahden tasoiset versiot, 500x282 pikselin ja paremman 700x394 pikselin tarkkuuden versio. Ohjelmia ei voi tallentaa omalle koneelle.

Useat eri tahot ovat jo ehtineet iloitsemaan Disneyn ja ABC:n ilmoituksesta uuden television alkusoittona. Creative Strategies -yhtiön analyytikko Tim Bajarin uskoo, että tätä hetkeä tullaan tulevaisuudessa IPTV:n historian käännekohtana. Ars Technican Eric Bangeman taas kirjoittaa, että ABC:n palvelu kertoo, miltä näyttää TV:n versio 2.0.

ABC:n testijakso alkaa toukokuussa ja kestää kaksi kuukautta. Todennäköisesti palvelu rajoittuu Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, mutta asia ei käynyt ilmi lähdeartikkeleista.

Lähteet:
Ars Technica
BetaNews

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

28 kommenttia

111.4.2006 13:04

Täähän oli harvinaisen hyvä päätös

211.4.2006 13:16

tämmöistä enemmän yllättävän hyvä ratkaisu jenkeiltä

311.4.2006 13:21

Ihan on ok juttu ei siinä mitään.

411.4.2006 13:46

Tulee olemaan melko suosittu, veikkaan ma.

511.4.2006 13:54

Vielä kun saisivat urheilutapahtumia verkkoon live-streamiksi entistä paremmin.

611.4.2006 13:58

ainut huono puoli taitaakin olla se että tekstejä ei todennäköisesti saa millekkään kielelle

711.4.2006 14:29

Tuonhan tiesi jo ennen lukemista, ettei ohjelmia saa ladattua kovolle, mutta hyvin mielenkiintoista. Saa vain nähdä minkä laatuisesta kuvasta ja äänestä saa nauttia.


811.4.2006 14:44

Tämä on hyvä! Ainut huono puoli on se että se ei toimi kuin Kanadassa ja Yhdysvalloissa =( Voikun toimisi täälläkin..

911.4.2006 14:51

Kerranki asiaa (y) ja vielä amerikkalaislta nii huhhuh. :)

1011.4.2006 15:56

Toi olis kyllä aika kätevä juttu ja jos sen sais toimimaan täälläkin päin ettei vuosia tarvis odotella huippusarjoa

1111.4.2006 16:05

Tuossahan lukee että "Todennäköisesti palvelu rajoittuu Yhdysvaltoihin ja Kanadaan" joten se ei ole vielä varmaa. Ja luultavasti tuonkin saa kierrettyä käyttämällä proxyä joka sijaitsee jenkeissä? Muuten, tossa on typo: Alista, varmaan tarkoitetaan Aliasta?

1211.4.2006 16:13

Todella yllättävä veto jenkeiltä, tosin ihan hyvä sellainen kylläkin.

1311.4.2006 19:18

Erittäin järkevää toimintaa. Hyvä että joku on vihdoinkin tajunnut kuinka (mainos)rahat saadaan kotiinpäin. Hyvä, oikein hyvä, kaikkien kannalta. Paitsi tietysti kotimaisten TV-kanavien jotka tullee taistelemaan kaikin keinoin tällaista vastaan (kun eivät tuota (hyviä) ohjelmia itse vaan ainoastaan ostavat niitä). Nelosen joku pamppu, tais olla Salovaara, oli aikoinaan huolissaan sarjojen lataamisesta netissä ja season-boxien tilaamisesta! Heh, se on kun ei halua kehittyä aikojen mukana niin siinäpähän myyt kärrynpyöriä kaksituhattaluvulla... Hurjat on markkinat!

1411.4.2006 19:47

Positiivinen yllätys :O Hämmentävää, että joku alkaa tällaista tarjoamaan ja vielä ilmaiseksi. Kun on jaksot nähnyt niin sitten voi aikanaan rohmuta dvd-boksin kotihyllyyn.

Quote:
Todennäköisesti palvelu rajoittuu Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, mutta asia ei käynyt ilmi lähdeartikkeleista.
Arvatenkin, muutenhan tämä saattaisi vähentää sarjojen myyntiä ulkomaille.

1511.4.2006 21:32

Eiköhän tuo perustu taloustieteilijöiden laskelmiin. (Menetetyt markkinat torrent-verkoille + mainosrahoitus - kaistan hinta) x (markkinaosuus + uusien käyttäjien suhteellinen määrä) = melkoisesti dollareita.

1611.4.2006 22:39

Hyvä on tämä uutinen, tosin tuskin tulee meitä täällä liiemmin liikuttamaan. Olisi se vallan hienoa kun täällä kotosuomessakin saisi ladattua esim. maikkarin ohjelmia koneelle niinden tultua ulos televisiosta. Tosin moisen en kyllä usko toteutuvan vuosikausiin.

1712.4.2006 06:05

Levy- ja elokuvayhtiöt keskittyvät noitavainoon, mutta onneks tv-yhtöiltä löytyy sentää yritystä. Toi palvelun rajottuminen USA-Kanada välille selittyy varmaan mainoksilla, mäkkärin tarjous viikko ei oikeen voi olla globaali :D .. Tietty toyota ja gilette mainokset toimis koko muuilmassa. Toivottavasti tästä tulee telkkarin tulevaisuus!

1812.4.2006 06:39

No onhan se maikkarillakin, mutta sellaisilla ohjelmilla joilla nyt ei suoraan sanottuna ole niin väliä.. Ja jos maikkarille joskus vaikka esim. edes salkkarit ilmestys, niin arvatkaa vaan kaksi kertaa olisiko se ilmainen.. EI TODELLAKAAN.. Hitto kun olisin muuttanut sinne Jenkkeihin silloin kun sitä joitakin vuosia sitten todella vakavissani suunnittelin..


Pöytäkone (HP Pavilion t.860.fi):
(LG 19" TFT) - (P4 3.4GHz) - (MSI 7600GT) - (4 x 1024 Mb DDR 400) - (500Gb + 250Gb + 250Gb) - (LightScribe DL DVD Writer) - (Windows XP Home Edition,Fin + Windows Vista Ultimate, Fin)

Läppäri (Acer Aspire 9301 WSMi):
(17"Laajakuva) - (2.00GHz) - (1024Mb DDR2) - (120Gb) - (1.3MP integroitu webkamera) - (Windows XP Media Center,Fin)

8/1 Mbit

1912.4.2006 07:10

Itse epäilen kyllä että tämän kokeilu rajoitetaan vain amerikan ja kanadan alueella toimivaksi, yksisyy on se että mainokset ovat keskitetty amerikka ja kanadan alueelle, toisena syynä voi ollla nykyiset aluekoodi rajoitukseen perustuvat markkinattalous. Kun dvd:t ovat jo aluekoodatut jolla rajoitetaan markkinoita ja varmistetaan suuremmat voitot dvd levystä, samalla ajatuksella voitaisiin rajoittaa netissä levitettävien tv ohjelmistojen ja elokuvien katselu vain tietyille markkina alueille ja maksimoida rahallinen hyöty. aluekoodi rajoitukset ovat vain markkina monopoli aseman varmistamista, jolla taataan suuremmat voitot. Oikeassa markkina taloudessa ei olisi dvd aluekoodi rajoituksia koska se rajoittaa makkinoita jossa kuluttajilla on päätös valta ostaa tuotteita ja palveluita hyödyttäen markkina kilpailua. Anakin dvd/cd hinnat voisivat halventua kun kun saman levyn joka toimii kodin viihde keskuksessa vaikka sen ostettu mistäpäin mailmaa tahansa. Kauppiaat ja viide teollisuus joutuisi tosissaan kilpailemaan hinnolllaan varmistaessaan tuotteidensa myynnin.

2012.4.2006 16:43

Minun pitäisi kait riemuita, että tv-yhtiöt laittavat uutuudet näytille "ilmaiseksi... mutta minua kuitenkin pelottaa mihin tämä johtaa. =/ Itse minittäin näen tämän kokeena, joka on ensi askel siihen, ettei tulevaisuudessa voi tallentaa omaan arkistoon ohjelmia. Eli tämä on vain alku katsojien orjuuttamiseen... katsotte sitä mitä me annamme teidän katsoa. Ennemmin maksan hieman, että saisin itselleni mieliohjelmat talteen, joita voin katsoa ilman mainoksia olohuoneessani ilman, että joudun lataamaan Flasheja yms ohjelmia.

2112.4.2006 19:05

Jos jotain pystyy koneellaan katsomaan, niin pystyy sen myös sillä tallentamaan. Vaatii vain enemmän viitseliäisyyttä.

2212.4.2006 19:57

Pointti on että suuri yleisö ei sitä osaa tallentaa. Kun promille sen tekee, ei se mainostuloihin vaikuta mitenkään. Jos ohjelman katsomien mainosten kanssa ABC:n sivuilta on helpompaa kuin ilman mainoksia torrent-verkosta laittomasti, suurin osa valitsee varmasti mainokset.

2313.4.2006 04:45

Heti vaan suomeenkin niin ei tarvitse tv-lupatarkastajaa pelätä :)

2413.4.2006 07:57

odotan kyllä innolla jos tulisi suomeenkin, teeveetä tulee niin vähän katsottua mut tällänen vois olla kivakin :P

2513.4.2006 09:00

Hyvältä näyttää. Ja ilmeisesti ohjelmia saa tallentaa, ellei ABC lähetä VGA signaalia suoraan näyttööni niin kone kyllä tallentaa tulevat virrat, ja kun sanovat ettei pysty niin tavalliset tallaajat uskovat sen ja muutamat tietysti heti pätemään että pystyvät. Itsekkin imaissut maikkarin nettitvstä diilin ekan kauden. Ja kokeilu voi tarkoittaa myös sitä että jos lataajia riittää jenkeissä niin ABC laajentaa palvelun muihinkin maihin, nimittäin alkavat myymään mainostilaa esim suomalaisille yrityksille omiin nettilevitteisiinsä, kyllä ne siihen flashiin lomitetaan helposti. Ja esim nokia ostaa mainostilaa tietysti niihin maihin mihin sitä tarvitsee, kohderyhmä kun on juuri oikea. Tekstitykset hoituu ammattilaisilta hetkessä eli viiveitä ei tule (ei mitään amatööri SubsFinland solkkaajia) ja sarjoja ei tarvitse odotella päivääkään kun ABC laittaa jaksojen nettiensi-illat samaan aikaan koko maailmaan. Tämä siis jos homma hoidetaan oikein.

2614.4.2006 09:02

Hmm. Mainoksia luvassa

Quote:
Heti vaan suomeenkin niin ei tarvitse tv-lupatarkastajaa pelätä :)
http://www.yle.fi/yle24/videosali/index.php?a=0&t=1

2716.4.2006 08:25

Quote:
Creative Strategies -yhtiön analyytikko Tim Bajarin uskoo, että tätä hetkeä tullaan tulevaisuudessa IPTV:n historian käännekohtana.
typo?

2819.4.2006 15:59

Kyllä tuohonkin keksitään aika äkkiä jokin tapa tallentaa tuo (tv-out ja VHS :D).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto