AfterDawn: IT-alan uutiset

Kiista mobiili-TV:n tekijänoikeuksista jatkuu

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.3.2006 13:55 Kommentteja (9)

Kiista mobiili-TV:n tekijänoikeuksista jatkuu Tekijänoikeusjärjestöt ja mediatalot ovat edelleen vahvasti eri mieltä mobiili-TV:n tekijänoikeusmaksujen perinnästä. Teosto, Kopiosto ja Gramex tulkitsevat DVB-H-tekniikkaa käyttävän mobiilitelevision omaksi jakelukanavakseen, joten niiden mielestä lähetetyistä ohjelmista pitäisi periä oma teostomaksu. Ohjelmia lähettävien mediatalojen näkemys asiasta on täysin päinvastainen, ja lähettäjät pelkäävät kiistan hidastavan mobiili-TV:n tuloa Suomeen.
Kiista sai alkunsa siitä, kun Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) pyysi lausuntoja televisio- ja radiolain muutosta pohtineen opetusministeriön työryhmän lausuntoon. Tekijänoikeusjärjestöjen mielestä LVM ylittää toimikenttänsä puuttuessaan tekijänoikeuslakia koskeviin asioihin, jollaisena ne DVB-H-kiistan näkevät.

Ylen uutisten mukaan Ylen ja SBS Finlandin edustajat ovat sanoneet, että kaksinkertaisten tekijänoikeusmaksujen perintä tarkoittaisi, ettei niiden ohjelmia nähdä kännyköissä. Kaleva täydentää, että myös SanomaWSOY on LVM:n muutosehdotuksen takana. LVM kertoo, että MTV3:lla sekä Nelosella on jo digitaaliseen televisiotoimintaan lupa, ja ideana on, että kanavat saisivat lähettää samaa materiaalia myös DVB-H-verkkoon ilman ylimääräisiä tekijänoikeuskorvauksia.

Kiistassa on loppujen lopuksi kyse siitä, voidaanko DVB-H-jakelukanavaa pitää DVB-C- ja DVB-T-verkoista erillisinä jakelukanavana. EU-komission kanta on, että tekijänoikeuksin suojatun palvelun lähettämisestä rinnaiksesti digitaaliverkossa voidaan periä erillinen tekijänoikeusmaksu.

Opetusministeriö on pitäytynyt ainakin tähän saakka EU-komission osoittamassa linjassa ja tyrmännyt esitykset välttää kaksinkertaista tekijänoikeusmaksua. Liikenneministeri Susanna Huovisen on tarkoitus ottaa kantaa tekijänoikeuskiistaan kevään aikana.

Lähteet:
Kaleva
Yle

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

122.3.2006 16:12

Kuinkas muutenkaan. Onhan se ilman muuta saatava rahat tuostakin vaikkei eroa todellisuudessa olekkaan. Kyllä konkurssi tulee välittömästi jos ei tuostakin saada kupattua taas ylimääräistä.

222.3.2006 17:28

Sentin/Pennin venytystä. >:(

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2006 @ 17:28

Pstwo v12 +crystal chip 1.2 ja romu tietokone

323.3.2006 1:46

Yllätys että Teosto, Kopiosto ja Gramex alkavat heti sabotoida uutta yrittäjää, tai oikeastaan olisi ollut yllätys se jos olisivat jättäneet rahastamastta, tappavat suomesta tuonkin mobiiliversion heti alkuunsa, ahneita paskoja kun ovat...

423.3.2006 7:42

kuinkas mones kuolemansynti se ahneus taas oli?

523.3.2006 8:23

Kaikesta täytyy ottaa rahat pois mistä sitä vaan irtoo.

623.3.2006 10:03

Vakavampi asia on että tälläisella toiminnalla tuhotaan innovatiivisuus ja uuden kehittäminen.

724.3.2006 5:06

olen aina vihannut TEOSTOA YLE TV ( TV1 JA TV2 ) Liikenne- ja viestintäministeriötä ja myös eduskutaa kun juuri noissa kaikki johtajat ovat myös eduskunassa muka meitä edustamassa kävin tossa thaimaassa (ei seksi lomaa) ja heti lentokoneesta poistuttaessa näkee että asian maat on las vegasin jälkeen suurin sähkö syöppö se oli elecroniicka friikin unelma kohde siellä oli liikuvaa kuvaa monella esim pocket pc (PDA) laiteissa suuressa suosiossa liikemiehille kun näkee pörssin vaikka mcdonaldsissa istuessa puhumattakaan että se kuva minkä näin siella monella EI nykinyt ja siellä netti kahvilassa vain kahvi ja pullat oli maksullisia ja näin tossa DW-TV http://www.dw-world.de/dw/episode/0,2144,1719633,00.html 26min pitkän koosteen missä matti meikäläisiä kannustettiin antamalla ilmainen netti liitymä ja pc niin ja siellä ei ole tv lupa maksua vaan siellä ilmais kanavat (meidän mtv3 nelonen,subtv) olivat ilmaisi kunhan omisti vain tv sitten nää canal+ ym tietysti maksoi koska eivät olleet paikallisia DIGITA ehdotti eduskunnalle että yle tulisi maksulliseksi ja tv lupamaksu näin poistuisi mtv3,neloselta,subtv eli sama käytäntö kuin amerikassa tai aasian maissa ym maissa mainoskanavat ilmaisia jos itte kanava ei veloita kuukausimaksua niin kun canal+ sain tälläisen vastausen kun kyselin tota asiaa ylestä Kiitoksia liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtaselle osoittamastanne sähköpostiviestistä. Televisiomaksujärjestelmän pääasiallisena tarkoituksena on Yleisradio Oy:n julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminnan rahoitus. Valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain mukaan jokaista käytössä olevaa televisiota kohden on suoritettava televisiomaksu. Laissa tarkoitetaan televisiolla televisio- ohjelmistojen vastaanottoon ja seuraamiseen tarkoitettua laitetta tai laiteyhdistelmää. Television käyttämisellä puolestaan tarkoitetaan televisio- ohjelmien vastaanottamista televisiolla taik-ka television pitämistä tai säilyttämistä siten, että se koska tahansa on vähäisin toimin käytettävissä televisio-ohjelmien vastaanottamiseen. Yleisradio Oy:llä on velvoite tuoda täyden palvelun ohjelmistonsa jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Muun muassa tästä syystä televisiomaksu on kaikille samansuuruinen. Suomessa siirrytään kokonaan digitaalisiin televisiolähetyksiin 31. päivänä elokuuta 2007. Televisiolähetysten vastaanottaminen mainitun ajankohdan jälkeen edellyttää digitaalisten lähetysten vastaanottoon tarkoitettua televisiovastaanotinta, vastaanottimeen liitettävää digisovitinta tai muuta lisälaitetta. Mikäli vastaanottimella ei voida vastaanottaa televisiolähetyksiä lain 2 §:ssä tarkoitetulla tavalla, television haltijalla ei nykykäytännönkään mukaan ole velvollisuutta suorittaa televisiomaksua. Julkisen palvelun televisio- ja radiotoimintaa Suomessa vuoteen 2010 asti miettinyt parlamentaarinen työryhmä luovutti loppuraporttinsa liikenne- ja viestintäministeriölle (liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 59/2004) lokakuussa 2004. Raportissaan työryhmä esitti muun muassa näkemyksensä Yleisradio Oy:n toiminnan rahoittamisvaihtoehdoista sekä ehdotuksen yhtiön uudeksi hallintomalliksi. Ministeriössä on jo aloitettu työryhmän ehdotusten pohjalta lainsäädännöllisten muutosten valmistelu. Perttu Puro valtiosihteeri tv-maksu tuntuu edelleen askarruttavan kovin. Parlamentaarinen työryhmäkin pohti asiaa ja päätyi ehdottomaan, että yleisradiotoiminta jatkossakin rahoitetaan tv-maksuilla. Eduskunta käsittelee asiaa alkaneen vuoden aikana. Kehotankin Sinua olemaan yhteydessä lainsäätäjiin eli kansanedustajiin. Me täällä YLEssä teemme työtä sen budjetin puitteissa, joka meille annnetaan Hilkka Hyrkkö viestintäpäällikkö PL 90, 00024 Yleisradio +358-(0)40-722 0803 toi vika kommentti on huvittava koska ylen halitusen kaikki jäsenet istuu myös eduskunnassa

824.3.2006 6:32

Voi hev**ti noiden teoston ja kumppaneiden kanssa. Pitäisivät nyt näppinsä erossa, vaikka toisaalta eipä niillä ole ainakaan maineensa kannalta mitään hävittävää. Ahneita paskoja, todellakin.

927.3.2006 14:09

Tuon takia Suomi on niin paljon jäljessä tällaisen uuden teknologian kanssa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
9 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto