AfterDawn: IT-alan uutiset

Ensimmäinen elokuva myyntiin iTunesissa (päivitetty)

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 14.3.2006 16:57 Kommentteja (22)

Ensimmäinen elokuva myyntiin iTunesissa (päivitetty) Apple on laajentanut iTunes-verkkokauppansa videotarjontaa tuomalla myyntiin ensimmäisen kokopitkän elokuvan.
Myyntiin tulleen elokuvan, Disneyn High School Musicalin, sai aluksi ladattu itselleen ladattua itselleen 1,99 dollarin (n. 1,66 euron) korvausta vastaan, eli samaan hintaan kuin yhden musiikkivideon tai jakson TV-sarjasta. Hinta oli kuitenkin ilmeisesti virheellinen, sillä pian ilmestymisen jälkeen video poistui hetkeksi valikoimasta, ja videon myöhemmin palatessa valikoimaan hinta oli noussut 9,99 dollariin (n. 8,3 euroon).

Elokuvateollisuus on kaikkien iloksi vihdoin myöntymässä sille, että paras tapa taistella vertaisverkkopiratismia vastaan on tarjota elokuvia verkossa myös laillisia kanavia pitkin. Elokuvastudiot ovatkin kiivaasti etsineet "elokuvien iTunesia", eli ratkaisumallia tai verkkokauppaa, joka käynnistäisi elokuvapuolella samanlaisen ilmiön kuin mitä iTunes on saanut aikaan musiikkilatauksissa.

Elokuvaviihteessä liikkuu suuria summia rahaa, joten monien muiden tapaan Apple on hyvin halukas tarjoamaan ratkaisuaan elokuvateollisuudelle. Haaste on kuitenkin suuri, sillä kilpailu on paljon kovempaa ja tasaväkisempää kuin musiikkipuolella, ja joillain toimijoilla on etumatkaa Appleen.

Esimerkiksi viime viikolla Amazon ilmoitti suunnitelmistaan avata elokuvalatauspalvelu yhteistyössä IMDB:n, Internetin elokuvatietoarkiston, kanssa. Molemmilla palveluilla on vankka maine ja laaja käyttäjäkunta jo valmiiksi takanaan, eikä Applen syömähammas, video-iPod, vielä ole osoittanut olevansa täysin kuluttajien suosion arvoinen.

Applen odotetaan tuovan pian markkinoille kosketusnäytöllisen iPodin, ja laiteuutuuden tuloon odotetaan liittyvän myös elokuvien tarjoaminen iTunesista. Apple neuvottelee parhaillaan Hollywoodin elokuvastudioiden kanssa sisällön lisensoinnista.

Kehitys on joka tapauksessa positiivista, kun markkinoille ilmaantuu paljon vaihtoehtoisia palveluita. Laajasta kirjosta kuluttajat voivat valita mieluisensa, ja lopulta parhaat palvelut säilyvät.

Kiitokset myös käyttäjällemme aniemelle, joka huomasi hinnoittelussa tapahtuneen virheen ja toi asian tiedoksemme!

Lähteet:
Betanews
Macrumors.com

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

114.3.2006 17:24

Quote:
Elokuvateollisuus on kaikkien iloksi vihdoin myöntymässä sille, että paras tapa taistella vertaisverkkopiratismia vastaan on tarjota elokuvia verkossa myös laillisia kanavia pitkin.
Eihän tuo onneksi kauaa kestänytkään... :/ Mutta on kyllä hyvä kuulla, että ovat tuonkin viimein tajunneet. Monet varmasti ostavat mieluummin tarvitsemansa leffan tuolta kaupasta kuin lataavat sen netistä ilmaiseksi..Toivottavasti tämä juttu toimii niin olen todennäköisesti itsekin tuolta ostelemassa elokuvia kunhan elokuva valikoima kasvaa...

214.3.2006 17:37

Jos mä saan jostain ladattua täyspitkän leffan (mielellään DivX:nä ja hintaan 2€/kpl) niin veikkaan että ainakin 10 leffaa/ viikko tulisi ladattua, varsinkin jos lataaminen olisi niin nopeaa kuin mitä lataajalla kaista riittäisi..

314.3.2006 17:44

Onko kenelläkään käsitystä millä laadulla nuo tuonne tulevat? Verrattaessa esim. SVCD tai 700MB:n DivX coodattuun leffaan?

414.3.2006 17:53

Kukapa tämänkin palvelun takia luopuisi "Älä osta mitään minkä saat maksamattakin!" elämäntavastaan?

514.3.2006 19:26

Huonompikin laatu kelpaisi laillisena.

614.3.2006 20:38

"Huonompikin laatu kelpaisi laillisena." Ei kelpaa. Huonompilaatuisen on mahdoton kilpailla ilmaisen parempilaatuisen kanssa.

715.3.2006 1:40

Kyllä sen täytyy olla vähintään dvd-tasoinen ladattava ja nopealinja jotta se tulisi tarpeeksi nopeasti. Itse hinta näyttäisi oleban kohdallaan, mitenkähän on tuon poltonlaita...taitaapi olla suojaukset päällä. Ja kauanpa se leffa-immeisiltä kesti tajuta että levittäjänä p2p on lyömätön...

815.3.2006 2:05

Tuosta laadusta. Tutustuin tuohon musicbrigade-palveluun tuossa taannoin, ja järkytyin. Videot olivat laatua "todella huono" ja "huono". Tämän kerroin siksi, että halpaa ja hyvää ei ole keksittykkään, ja tuo 2€:n hinta saattaa hämätä tässä uutisessa. Anteeksi, jos olen epäuskoinen, mutta uskon tuossa olevan jonkun jipon. Joko Sellainen että "parempilaatuiset" videot maksavat enemmän ja tuolla 2:lla eurolla saa kahvin ja pullan välissä väsätyn VCD:N. Tämä on nähty niin monta kertaa, että jollain tapaa ne koettavat kusettaa. Itse henk koht en lähde siihen, että on "köyhempien" ja "varakkaampien" versiot elokuvista. Jos näin on niin jääköön iTunes vielä toistaiseksi.

915.3.2006 4:40

iTunesin videoiden laadusta: iTunesissa myynnissä olevat videot ovat 320x240-resoluutioon koodattuja MPEG-4:isa, ja ainakin TV-sarjojen jaksot ovat yleensä koodattu 128 kbps:lla. Laadullisesti kuva ei siis pärjää DVD-elokuville tai myöskään taitavasti koodatuille divx:ille, ja kuvasuhde on 4:3 laajakulman sijaan. Tarkkuus riittää kuitenkin hyvin videoiden mukavaan katseluun iPodin tai koneen näytöltä, miksei myös televisiosta. Muutama juttu, joissa käsitellään aihetta: http://www.talkstink.com/archives/2005/10/12/video-quality-of-lost-on-itunes-video-store/ http://www.algorithm.com.au/mt/opinions/itunes_video_quality_vs_divx.html http://www.pcworld.com/howto/article/0,aid,123371,00.asp

1015.3.2006 4:43

Quote:
Jos mä saan jostain ladattua täyspitkän leffan (mielellään DivX:nä ja hintaan 2€/kpl)
Miksi ihmeessä haluaisit divx:n? Sehän on aivan älyttömän vanha kodekki, ja laatu on todella huonoa verrattuna uusiin h.264-kodekilla pakattuihin videoihin.
Quote:
tuolla 2:lla eurolla saa kahvin ja pullan välissä väsätyn VCD:N
Varmasti. Viehän se enemmän aikaa ja kaistaa pistää 1280x720 resoinen leffa hyvällä laadulla.

1115.3.2006 6:12

Voisivat julkaista uudenpia elokuvia nopeammin kuin nykyisin niin voisin piratismin määrä laskea edes hieman jos hinnat vaan on kohtuulliset.

1215.3.2006 6:28

Toi hintahan tosiaan taisi olla virhe, eli se muuttu myöhemmin 9,99$ / kappale hinnoitteluun?

1315.3.2006 7:34

Kyllä toi losti ainaki näyttäis olevan iha hyvä iTunesista ostettuna. Mut LOLin HDTV-rippi on kyllä parempi laatunen. Hinta noissa on iha täydellinen, 1,6e, sehän on huoltoasemalla sumppikupin hinta :) Tuolta ostettuhin sarjojen ja leffojen katteluoikeuksiin ei varmaa vaan saa millään laitettuu esim. divxfinlandin subeja? Oletuksena on ettei tuolla mitään kääntäjii oo duunis.. vai??

1415.3.2006 8:27

No hah. 1,66e olisinkin voinut jo elokuvien ostamista ruveta harkitsemaan mutta 9,99 dollaria on täysin pöljä hinta. Eli tämäkin haloo aivan yhtä tyhjän kanssa.

1515.3.2006 8:33

9 € leffasta joka on DRM-rajoitettu ja huonolaatuinen on naurettavan korkea hinta.

1615.3.2006 9:08

" 9 € leffasta joka on DRM-rajoitettu ja huonolaatuinen on naurettavan korkea hinta" Se on. Koska alelaarista saa ellun 4€...ja on vielä se kuuluisa kansi+levykin mukana...Itse en tuolla 9€ kyllä lataisi vcd:n tasoista matskua, en kyllä 2:lla kaan, jos se olisi dvd-DivX tasoista niin se 2€ kuulostaisi hyvältä.

1715.3.2006 9:26

Hah, ajattelinkin jo aamulla, että missä on se viba ja nythän tuo julki tuli. Eli kaavio taas kerran on vanha tuttu "hei myydään tolloille huono laatuinen .gfjmeinv muotoon koodattu leffa joka ei toimi kuin meidän omilla soittimilla (jos niissäkään), kaistat on tarkoituksellakin hankittu säästömielessä, jotta ei tarvitse maksaa siitä turhaan ja lyödään vielä täysin posketon hintalappu niin taas saadaan rahaa kuin roskaa koska ainahan hölmöjä riittää ketkä maksaa". Eli jälleen kerran yksi "ei käyttämisen arvoinen" palvelu.

1815.3.2006 9:38

No muotitietoiset pellet ostaa kun ne saavat kavereille näyttää kuinka leffa Y pyörii pienen ipodin postikortin kokoisella näytöllä.. "Eiks oo jännä" :D

1915.3.2006 10:03

No eipä tuo houkuttele. Ilman pakettia ja varmaan jonkunlaisen katseluneston (lue:kopiosuojaus) sisältävänä epähoukuttelevaa matskua 10 taalalla. Makuunissa on 2-3 egeä kaikki! Varsinainen bisnesidea taas. Ja kuka lataa selvinpäin Jonkun Disneyn High School Musicalin :D No kännikalloillehan toi palvelu on suunnatukin.

2015.3.2006 10:29

Ei helvetti, tuohon hintaan ja noin huonolaatuista tavaraa, ihmekään jos vertaisverkot ovat suosiossaan.

2115.3.2006 10:35

5-10 euroa max hinta dvd tasoiselle (rajoittamattomalle) uutuus leffalle. Muutenhan sen vuokraa ja "varmuuskopioi".

2216.3.2006 15:10

Ei tommosesta tuu mitään ennenkuin kaikilla on lähemmäs 24Mb\s netti yhteys ja Applen palvelimet on sitä luokkaa että voi imuttaa täysillä nopeuksilla kokoajan. Sitten sen elokuvan pitäs olla laadultaan yhtä hyvä kun kaupasta ostettavat DVD:t ja maksaa yli puolet vähemmän.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto