AfterDawn: IT-alan uutiset

Torvalds ei halua uutta GPL-lisenssiä Linuxiin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 28.1.2006 07:42 Kommentteja (11)

Torvalds ei halua uutta GPL-lisenssiä Linuxiin Linux-käyttöjärjestelmän luoja ja kehitystä johtava Linus Torvalds ei halua viedä Linuxia uuden GPL-lisenssin alaiseksi. Uusittu GNU v3 on saanut yleisesti melko suotuisan vastaanoton avoimen lähdekoodin yhteisöltä, mutta Torvalds on ilmaissut tyytymättömyytensä etenkin lisenssin tiukkaan DRM-linjaukseen.
GPL-lisenssi on erityisen suosittu avoimeen lähdekoodiin perustuvissa ohjelmissa, kuten Linuxissa ja MySQL-tietokannassa. Lisenssiä ollaan nyt uusimassa ensimmäisen kerran 15 vuoteen, ja uudistetussa versiossa on otettu erittäin tiukka linja DRM- eli käyttöoikeudenhallintarajoitteiden kanssa.

GPL v3 kieltää lisenssiä käyttäviä ohjelmia käyttämästä mitään DRM-suojauksia, joita käyttäjä ei voi hallita. Tällaisilla DRM-rajoitteilla ei tietenkään ole mitään virkaa ohjelman kehittäjien näkökulmasta. Tarkoituksena on suojata käyttäjiä ja kehittäjiä joiltain ohjelmistopatenttien sekä DRM-kopiosuojausten vaaroilta.

Torvalds kuitenkin pitää uutta lisenssiä liian raskaana ja rajoittavana, mikä ilmenee hänen Linux-kernelin kehittäjien keskustelupalstalle kirjoittamista viesteistään. "Minusta on aivan hullua esimerkiksi vaatia ihmisiä julkaisemaan yksityisiä avaimiaan. Ainakaan itse en tekisi niin. Joten en usko, että Linuxin kerneliä tullaan siirtymään GPL v3 -lisenssiin", Torvalds kirjoittaa.

Torvalds vastustaa siirtymistä v3:een, sillä DRM:n totaalinen kieltäminen olisi vahingollista Linuxin kaupalliselle käytölle. GPL:n rajoitukset voivat vaikuttaa esimerkiksi elokuvastudioihin, jotka käyttävät Linuxia hyvin paljon erikoistehosteiden ja animaatioiden tekemiseen. Vaikutuksia olisi myös Linuxia käyttäviin viihde-elektroniikan laitteisiin, jotka eivät välttämättä voisi käyttää DRM-suojauksia laitteissaan.

Linuxin mahdollinen jättäytyminen GPL v3:n ulkopuolelle olisi takaisku lisenssin kehityksestä vastaavalle Free Software Foundationille (FSF). FSF:n hallituksen jäsen Eben Moglen ei kuitenkaan vielä näe syytä hätiköidä ja aikoo odottaa ennen kuin keskustelee asiasta Torvaldsin kanssa.

"Olen ollut kuvioissa mukana jo niin pitkään, että tiedän ettei keskustelupalstan kirjoitukset kerro henkilön koko mielipidettä", Moglen sanoo. "Luulen, etten tiedä mikä oli Linuksen viestin keskeinen sanoma, ja tämä on osasyy siihen, etten tahdo kommentoida asiaa."

GPL-lisenssiä soveltavissa ohjelmissa on yleensä mukana lauseke, jolla ohjelmat siirtyvät automaattisesti käyttämään lisenssin uusinta versiota. Linuxin lisenssistä tämä lause on kuitenkin jätetty tarkoituksella pois, joten siirtyminen tapahtuu vain niin päätettäessä. Koska Linuxin lähdekoodista merkittävä osa on Torvaldsin luomaa, on hänen mielipiteellään suuri vaikutus tehtävään päätökseen.

Lähteet:
Tietokone.fi
PC World

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

128.1.2006 8:46

jaahas onkoha live cd tä tosta

228.1.2006 9:03

Quote:
jaahas onkoha live cd tä tosta
O_o

328.1.2006 12:33

Quote:
jaahas onkoha live cd tä tosta
Häh? Live cd:tä tosta lisenssistä?

428.1.2006 13:49

Quote:
jaahas onkoha live cd tä tosta
Mistäköhän?

528.1.2006 14:14

Omastakin mielestä tuo GPL v2 riittänyt ihan hyvin...

628.1.2006 15:12
yuni
Inactive

Olen melkoisen samaa mieltä Linuksen kanssa..

729.1.2006 10:31

Jaa että tämä paljon kohuttu ja kirottu DRM kopiosuojaus saakin yllättäen kannatusta linux käyttäjiltä :-O

829.1.2006 13:56

Linus alkaa miettiä että kannattaisiko pistää DRM omaan koodin pätkäänsä ja myydä 100€ kappale hintaan... Onneksi mitkä tahansa maksulliset bitit ovat ilmaisia peertupeerissä, niin Bill kuin myös Linus.

929.1.2006 14:17

Huokaus...Kaupallisuus on siis viemässä avoimen lähdekoodinkin.Gatesmaista puuhastelua,kun sitä ei voinut ostaa ilmaisuutenssa takia,tehdään siitä kaupallinen ja Gates ostaa kilpailian jaloissa pyörimästä.

1029.1.2006 14:43

No voi itku.. tässä threadissa kyllä DRM:n vastainen aivopesu iskee silmille. Myönnän että DRM on täyttä sontaa mutta oman pään käyttö on silti sallittua, jopa toivottavaa. Tämä ei tarkoita sitä että Linuxista tulee maksullinen tai kaupallinen. Linux on ollut opensourcea siitä lähtien kun se julkaistiin ja uskon että jatkossa tulee myös olemaan. Todennäköisesti kerneliin tulee tuki, jonka jokainen voi HALUTESSAAN kääntää normaalisti kerneliin mukaan (tai moduuliksi), jotta DRM:ää käyttävät ohjelmat voisivat toimia myös Linuxissa, ilman mitään hämäriä kolmannen osapuolen lisäpätsejä. joten, kyllä minustakin tuo GPL v2 riittää. -- Ysf edit: typo

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2006 @ 14:43

1129.1.2006 14:56

Täysin en kyllä ymmärrä mitä Linus ajaa todellisuudessa takaa (eli onko kyseessä vain mahdollinen käännettävä lisätuki drm sotkuille, vai onko takana jotain muutakin mistä ei toistaiseksi haluta puhua?), mutta toisaalta pitäytyminen vanhassa versiossa nyt ei lienee katastrofi sekään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2006 @ 14:57

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto