AfterDawn: IT-alan uutiset

Copy Controllin arvoitus -sarjakuva parodioi Piraattitehdasta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 26.1.2006 12:42 Kommentteja (17)

Copy Controllin arvoitus -sarjakuva parodioi Piraattitehdasta Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskus sekä Luovan työn tekijät ja yrittäjät (LYHTY) julkaisivat viime viikolla yhteistyössä Opetushallituksen ja opetusministeriön kanssa Piraattitehdas-nimellä peruskoulun yläasteikäisille suunnatun infopaketin, jossa valistetaan nuoria uudesta tekijänoikeuslaista sekä piratismin vaaroista. Opetusmateriaalissa oli mukana myös Piraattitehtaan arvoitus -niminen sarjakuva, joka nyt on saanut rinnalleen parodiaversion.
EFFI:ssäkin vaikuttava Herkko Hietanen kuvailee blogissaan alkuperäistä sarjakuvaa lain lobbaajien tuotokseksi, joka on täynnä syytöksiä ja moraalisaarnaa, mutta vain niukalti faktaa. Alkuperäisestä sarjakuvasta poiketen Copy Controllin arvoitus -nimellä kulkeva parodiaversio pyrkii tuomaan esille tekijänoikeuslain epäkohtia ja ongelmia.

Sarjakuvan luojaksi ilmoittautunet Yhdysvalloissa asuva Anne Hitek-Kerho kertoo tehneensä sarjakuvan, jotta laista tulisi ilmi myös ne ongelmakohdat, joista tekijänoikeusjärjestöt mielellään vaikenevat. Hän kertoo tehneensä sarjakuvan Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain parodiasäännöksen USC107§ nojalla.

Parodiaversion lopussa olevassa tietopaketissa informoidaan kuluttajia laajalti lain ongelmakohdista ja asioiden kääntöpuolissa. Lisäksi lukijaa kehotetaan lukemaan lisäksi alkuperäinen sarjakuva ja sitten päättämään, kumpi teoksista antaa oikean kuvan tekijänoikeuslaista.

Sarjakuvan lisäksi myös Piraattitehdas-sivustosta on tehty parodiaversio, joka löytyy osoitteesta http://www.piraattitehdas.be/.

Sarjakuvat löydät näistä osoitteista:
Piraattitehtaan arvoitus (PDF)
Copy Controllin arvoitus (PDF)

Lähteet:
Digitoday
CopyFraud (Hietasen blogi)

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

126.1.2006 13:11

eheheeee oli aika hauskaa luettavaa toi "piraattitehtaan arvoitus" kuinkahan moni P2P verkossa tai viipurin torilla leviävä levy on hankittu juuri noin niinkuin tossa "toden mukaisessa" sarjiksessa? ei varmaan yksikään

226.1.2006 14:28
HELL
Inactive

Ihan kivaa luettavaa joo oli mutta kyllä suomalainen musiikki myy mutta hintoja vois viilata alas aika paljon itte kopioin netistä kaikki levyt ihan vaan vittuilun vuoksi koska en ala maksaa 20-30 euroo levyistä

326.1.2006 15:16

Hauska kuin mikä tuo Copy Controlin arvoitus ja täytyy sanoa, että kuvastaa kait parhaiten nykyistä suuntausta kun todellisuuden kertomaan tarvitsee tehdä parodia "virallisesta" materiaalista.

426.1.2006 15:44

Kyllähän tuo copy controllin arvoitus on tarina paljon lähempenä totuutta. siinä kerrotaan suojausten ongelmista ajan mittaan ne varmaan vähentävät myyntiä. Tosiaan useimmille artisteille tulot tulee pääasiassa keikoista. Tosiaan tuollaisia kestityksiä ilmeisesti oli tekijänoikeuslain käsittelyn yhteydessä. Piraattitehtaan arvoitus kuulosti lähinnä huvittvalta fiktiolta.

526.1.2006 16:06

Hyvä oli kieltämättä...

626.1.2006 17:05

tosiaan toi parodia pitäs saada samal taval levitykseen ku toi alkuperäne ni saatas ihmisil totuus kokonaisuudessaan esiin niin saa ite päättää mitä tekee... waretus kunniaan niin kauan ku "aidot" levyt ei täytä hinta ja laatu vaatimuksia, kai sitä saa kuluttaja pelata likasta peliä siinä missä levyteollisuuski

726.1.2006 17:43

heh, hauska toi oli :P

826.1.2006 18:04

Eikö tässä lauseessa ole jokin ristiriita: "Lakimme ei salli mahdollisen kopiosuojauksen purkamista kopiointia varten, mutta sen voi purkaa saadakseen levyn kuunneltavakseen tai katsottavakseen. Erilaiset purkuohjelmat laki kuitenkin kieltää" Miten sä voit kuunnella levyä jos sun pitää purkaa se kuunneltavaksi, mut purkuohjelmat on laittomia?

926.1.2006 19:02

Raw, siitähän sanottiin silloin lakia käsitellessä että jos vahingossa sen vaikka wordilla kierrät, niin ei siinä mitään, et tehnyt rikosta :) Mutta, nyt kun tiedät tuon niin en suosittele kokeilemaan, on muuten karhukopla kohta pihalla :P Olin varsin huvittunut lukiessani piraattitehtaan arvoitusta, mutta Copy Controllin arvoitus västä räväytti xD Tuo näkökulma pitäisi ehdotomasti sisällyttää alkuperäiseen pakettiin :)

1027.1.2006 2:41

kyyyl hauska oli =P

1127.1.2006 7:09
yuni
Inactive

Hauska ja todenmukainen :D

1227.1.2006 7:23
yuni
Inactive

Hehheh, tulostin juuri sarjakuvan oppilaitoksen kustanuksella ;D

1327.1.2006 8:40

Haha, aika propagandaa :D Tuo copy control versio oli huomattavasti todenmukaisempi.

1428.1.2006 16:37

Toi alkuperänen oli kyllä aikamoista BS:ää. Kauheinta on että joku niistä, jolle noi on suunnattu, saattaa uskoakin.

1529.1.2006 18:38

Todella terävää ja ytimekästä parodiaa ;D ;D ;D Toi Copy Controllin arvoitus pitää saada koululevitykseenkin ;) Mutta ikävää kuinka mädännäinen Piraattitehtaan arvoitus -propaganda tuhoaa kouluvalistuksen uskottavuutta. Tekijänoikeustotalitaristien potaskan levittäminen virallista kautta viestittää selkeästi sitä että valtio on *********! Jos valtion harjoittama "valistus" on näin ala-arvoista niin on aika turhaa odottaa että lapset uskoisivat muutakaan kouluvalistusta. Hyvä tietää missä on todelliset syylliset jos nuoriso "menee pilalle". Vika ei ainakaan ole nuorissa itsessään. Enää ei puutu kuin "itsetyydytys sokeuttaa" ja "seksiin kuolee" -valistuskampanjat kouluista. Ehkä joku ministeri nekin kyhää sopivan tukijoukon kera. Alkuperäisessä "Piraattitehtaan arvoituksessa" oli taksikuski. Tuli heti mieleen, että hyvä ettei aluperäiseen sarjakuvaan oltu lisätty vertauksia joissa kimppakyyditsijät olisi rinnastettu rikollisiin kun he "varastavat" taksien työtä.

161.2.2006 15:39

Joku voisi nyt tempaista koululaitoksessa ja selittää nätisti opelle, että tahtoisi jakaa uusia valistuslehtisiä tekijänoikeuslain tiimoilta. Näyttäisi ne propagandasivut tädille, saisi luvan printtaamiseen ja levittäisi koulun täyteen Copy Control-versiota ;D.

171.2.2006 17:15

Sananvapaus pätee myös kouluissa. Esim. opettajat eivät saa/saisi esittää puolueellisia näkemyksiä vaan faktoihin ja tosiasioihin perustuvaa tietoa. Tekijänoikeustotalitaristeja nuoleskelevan lopetusministeriön propaganda ei todellakaan perustu tosiasioihin eikä puolueettomaan näkemykseen. Lisäksi tekijänoikeustotalitaristit ja lopetusministeriö ovat hyökänneet mm. liikenneministeriötä vastaan estääkseen kännykkä-TV:n tuloa. Sairasmielisyys on huipussaan kun tekijänoikeustotalitaristit tosissaan väittävät moninkertaisen rahastuksen estämisen olevan kilpailulainsäädäntöjen vastaista! Kyse kun on nimenomaan olemassa olevan digi-tv lähetyksen näkymisestä kännykkävastaanottimissa eikä erillisistä kännykkä-TV kanavista (eri sisältö).


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto