AfterDawn: IT-alan uutiset

IFPI turhautumassa operaattoreiden neutraaliuteen piratismin torjunnassa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 21.1.2006 11:05 Kommentteja (32)

IFPI turhautumassa operaattoreiden neutraaliuteen piratismin torjunnassa Kansainvälinen levy-yhtiöiden etujärjestö IFPI on kyllästynyt Internet-operaattoreiden yhteistyökyvyttömyyteen nettipiratismin torjunnassa. Järjestön johtaja John Kennedy pitää myös mahdollisena operaattoreiden vastaisiin oikeustoimiin turvautumista, mikäli yhteistyöhalukkuutta ei muuten löydy.
"On kulunut jo vuosi siitä, kun pyysin operaattoreilta yhteistyötä, enkä ole käytännössä saanut minkäänlaista vastakaikua", sanoi Kennedy FT.comin haastattelussa. Vaikka operaattoreiden vastaiset oikeustoimet ovat jatkossa mahdollisia, pitää Kennedy neuvotteluja ja sopuratkaisua parempana vaihtoehtona.

Kennedy toivoo operaattoreiden ensin varoittavan musiikkia luvatta lataavia asiakkaitaan ja, mikäli varoitus ei tehoa, sulkevan sitten asiakkaan nettiliittymän. "Jos asiakkaiden yhteyden katkaisu on helppoa, kun he eivät maksa laskujaan, on yhteyden katkaisu myös helppoa, kun he rikkovat tekijänoikeuslakia", Kennedy jatkoi FT.comille.

Digitodayn mukaan IFPI peräänkuuluttaa julkaisemassaan raportissa operaattoreita ottamaan vastuuta nettipiratismin torjunnasta. "Fyysisessä maailmassa yksikään arvostettava musiikkikauppa ei pitäisi piraattituotteita hyllyillään tai sallisi piratismia liikkeissään tai varastoissaan", todetaan IFPI:n raportissa.

IFPI julkaisi torstaina tilastot viime vuoden laillisen ja luvattoman musiikin verkkojakelun kehittymisestä. Tilastoissa laillisen musiikin lataaminen on ensi kertaa ohittanut nettipiratismin Euroopassa - IFPI:n mukaan viisi prosenttia Internetin käyttäjistä turvautui laillisiin musiikkipalveluihin, kun taas laitonta reittiä musiikkinsa hankki neljä prosenttia.

Järjestön mukaan nettijakelun tulevaisuus näyttääkin valoisammalta, vaikka ongelmia yhä on. Esimerkiksi vaikka laajakaistaliittymien määrä on kasvanut 26 %:lla viimeisen vuoden aikana, ei vastaavaa kasvua ole nähty piratismissa. Kuitenkin niiden, jotka ovat tottuneet hankkimaan musiikkinsa ilmaiseksi, on vaikea päästä tavasta eroon, arvioi Kennedy.

Ilon aihe musiikkiteollisuudelle oli myös laillisista latauksista saatujen tulojen lähes kolminkertaistuminen viime vuonna. Musiikkia ladattiin netistä n. 313 miljoonan euron (380 milj. dollarin) edestä, mikä vastasi karkeasti kuutta prosenttia koko maailman musiikkimyynnistä. Kennedy iloitseekin, että nettijakeluun voidaan keskittyä nyt myös mahdollisuutena, eikä enää pelkkänä uhkana.

Lähteet:
FT.com
Digitoday

Edellinen Seuraava  

32 kommenttia

121.1.2006 11:26

Quote:
"On kulunut jo vuosi siitä, kun pyysin operaattoreilta yhteistyötä, enkä ole käytännössä saanut minkäänlaista vastakaikua",
on naivia olettaa, että operaattorit lähtee tähän sirkukseen mukaan, koska heitä kiinnostaa enemmän maksavat asiakkaat kun tekijänoikeudet ja hyvä niin. Siltäkin suunnalta siis tulee paineita levy-yhtiöille kehittää palveluitaan ja hintojaan kuluttajaystävällisemmiksi.
Quote:
IFPI julkaisi torstaina tilastot viime vuoden laillisen ja luvattoman musiikin verkkojakelun kehittymisestä. Tilastoissa laillisen musiikin lataaminen on ensi kertaa ohittanut nettipiratismin Euroopassa - IFPI:n mukaan viisi prosenttia Internetin käyttäjistä turvautui laillisiin musiikkipalveluihin, kun taas laitonta reittiä musiikkinsa hankki neljä prosenttia.
tämä siis Euroopassa..Suomessahan äänitteiden myynti on laskenut n.20 % joidenkin arvioiden mukaan..jokin tässä yhtälössä ei nyt täsmää..?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.1.2006 @ 11:30

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

221.1.2006 11:29

aivan oikein IFPIlle kun ei operaattorit mene mukaan tuohon

321.1.2006 11:39

Quote:
"Jos asiakkaiden yhteyden katkaisu on helppoa, kun he eivät maksa laskujaan, on yhteyden katkaisu myös helppoa, kun he rikkovat tekijänoikeuslakia"
Millä oikeudella ne katkasis yhteydet? Mitä se liittymän tarjoajille kuuluu mitä sillä liittymällä tehään? -> ei kuulu ollenkaan.:|:.

421.1.2006 11:59

Quote:
"On kulunut jo vuosi siitä, kun pyysin operaattoreilta yhteistyötä, enkä ole käytännössä saanut minkäänlaista vastakaikua"
Hyvä niin. Ei taida operaattoreita pahemmin kiinnostaa mitä maksavat asiakkaat tekevät. Minä ainakin vaihtaisin operaattoria jos ne alkaisivat tarkkailemaan minun netin käyttöä.

521.1.2006 12:25

Ensinnäkin, PIKKASEN on IFPI:lle noussu kusi hiusjuuren. Mitä helvetin CIA:n agentteja tai valtiaita ne luulee oikeen olevansa? Tai lainsäätäjiä? Ne kuvittelee ihan tosissaan olevan se ainoa ja oikea taho, joka säätää lakeja ja säännöksiä jotka ajaa vain ja ainostaan niiden etuja. Ei jumalauta!!! Jotain rajaa, eiköhän olis jo aika palauttaa nää kuutamo-uunot maan pinnalle?!

Quote:
tämä siis Euroopassa..Suomessahan äänitteiden myynti on laskenut n.20 % joidenkin arvioiden mukaan..jokin tässä yhtälössä ei nyt täsmää..?
Ei näin. Joulukuussa uutisoitiin, kuinkä äänitteiden myynti suomessa on kasvanut ENNÄTYKSELLISET 15-20 prosenttia edellisvuodesta. Faktat kuntoon.

621.1.2006 12:35

Quote:
Joulukuussa uutisoitiin, kuinkä äänitteiden myynti suomessa on kasvanut ENNÄTYKSELLISET 15-20 prosenttia edellisvuodesta.
ei tämän mukaan --> http://www.ifpi.fi/tilastot/vuosimyynti.html

721.1.2006 12:41

Niin? Siinä näky ero vuosien 2003-2004 välillä. Et ilmeisesti ymmärtänyt oikein kohtaa "Joulukuussa uutisoitiin, kuinkä äänitteiden myynti suomessa on kasvanut ENNÄTYKSELLISET 15-20 prosenttia edellisvuodesta." Siis verrattuna vuotta 2005 vuoteen 2004.

821.1.2006 12:45

eivät operaattorit tietenkään lähde sulkemaan asiakkaidensa nettiliittymiä jos he lataavat laitonta materiaalia. Voisinpa melkein väittää että suuri osa ihmisistä on hankkinut nopean internet yhteyden että saisivat ladata musiikkia. Eli ei latauksia -> operaattorien asiakkaat vaihtavat nettiyhteytensä hitaampaan, halvempaan nopeuteen. Niin minä ainakin tekisin. Samalla lailla sivustot aukeavat 256 nopeudella kuin 1mb:lläkin

921.1.2006 12:51

Jos ifpi saa tuon läpi niin hitto, se lisää tavalliselle tallaajalle lisää kk-maksua kun operaattorit laittavat "barrikaadeja" linjoille joilla rajoitellaan kaistaa vaikka olisi oma adsl-liittymäkin, kun nythän esim: taloytiö-liittymät jo tekevät sitä...toivottavasti joku suuri operaattori laittaa noille idiooteille jauhot suuhun...

1021.1.2006 12:54

Ja eikös se sony-warnerkin halua n. 1-10 mb linjoja koska silloin voidaan levittää nopeasti ja tehokkaasti vaikka maksullisia elluja, kun hehän sanoivat että harva haluaa odotella 4-5 tuntia (kun on maksanut siitä) ennenkuin pääsee sitä tölläämään joten tuntuu aika erikoiselta tuo ifpi:n juttu siinä valossa taitaa olla omalehmä ojassa jo reilusti...

1121.1.2006 12:55

Quote:
Niin?
ymmärsin kyllä, pointti oli se, että IFPIn sivuilla ei moista tietoa näkynyt. Mielenkiinnolla odotan vuoden 2005 lukuja, ihme että ei ole vielä näkynyt?

1221.1.2006 14:19

Quote:
...IFPIn sivuilla ei moista tietoa näkynyt. Mielenkiinnolla odotan vuoden 2005 lukuja, ihme että ei ole vielä näkynyt?
No ei tietenkään 2005 vuoden lukuja löydy heidän sivuiltaan. Silloinhan he joutuisivat hylkäämään nykyisen taktiikan (=ainostaan P2P syö levymyyntiä) ja keksimään uuden älyttömyyden mitä syöttää päättäjille ja medialle.

1321.1.2006 14:46

Epäilenpä että jos operaattorit alkaisivat liittymiä sulkemaan laittomien latausten takia, niin menisivät kyllä kohtuu nopeaan konkurssiin... jos multa sen takia liittymä suljettaisiin, niin olisi kyllä turha odotella että ihan heti aukasisin uutta liittymää... ja uskallan väittää, että aika moni netinkäyttäjä on samoilla linjoilla.

1421.1.2006 16:10

trooper78 osu naulankantaan!

1521.1.2006 17:13
yuni
Inactive

Hahhah, vois kyllä nopeasti laskea operaattoreiden käyttäjäluvut. Ei kukaan viitsi lähteä tuohon ralliin, jos esim. yksi operaattori päättäisi rajoittaa, monet siirtyisi käyttämään toista operaattoria jne. Mitä järkeä ?! :D Niitä lukuja sopii kyllä odotella hahah :D

1621.1.2006 18:42

Tosiaan ei taida operaattoreita paljoo kiinnostaa syödä omaa kasvua jotta joku IFPI vois paksummin. Ja mikä oikeus jollai levy-yhtiöiden etujärjestöllä o viedä operaattorit oikeuteen tolla perusteella että ne ei tee yhdessä töitä piratismii vastaa?

1722.1.2006 6:03

"Kennedy toivoo operaattoreiden ensin varoittavan musiikkia luvatta lataavia asiakkaitaan ja, mikäli varoitus ei tehoa, sulkevan sitten asiakkaan nettiliittymän." Näkeekö operaattorit muka tiedoston nimeästä lähtien mitä käyttäjä lataa? Minun tietääkseni he näkevät vain tiedoston koon jos sitäkään. Eli voihan käyttäjä tässäkin tapauksessa lataa niitä legendaarisia digikuvia, ja jos operaattori soittaa sinulle, että sinun pitäisi nyt rajoittaa tuota mp3:sen lataamista niin löytyykö operaattorilta tuohon todisteita että oliko 3,5mb kokoinen paketti minkä tänään latasit musiikkia vai valokuvia?

1822.1.2006 6:39

Quote:
Tilastoissa laillisen musiikin lataaminen on ensi kertaa ohittanut nettipiratismin Euroopassa - IFPI:n mukaan viisi prosenttia Internetin käyttäjistä turvautui laillisiin musiikkipalveluihin, kun taas laitonta reittiä musiikkinsa hankki neljä prosenttia.
Heh, milläpä ovat nuo tilastonsa keksinyt :) Taitaa totuus olla vähän karumman näköinen.

1922.1.2006 7:02

Quote:
Heh, milläpä ovat nuo tilastonsa keksinyt :) Taitaa totuus olla vähän karumman näköinen.
miettikääpä sitä minkälaisen noitavainon ovat järjestäneet maailmalla vaivaisen neljä prosentin vuoksi..?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.1.2006 @ 07:03

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

2022.1.2006 7:39

Erään arvion mukaan maailmassa oli noin 550 miljoonaa internetin käyttäjää vuonna 2005. 4% heistä on siis 22 miljoonaa. Jos jokainen heistä ostaisi edes yhden single-levyn vuodessa, puhuttaisiin noin 100 miljoonan euron vuosituloista lisää. Summa vastaa IFPI:n mukaan kolmannesta laillisten musiikkilatausten tuotoista, joten ihan mitättömästä asiasta ei ole kyse. (Puhumattakaan siitä, että useimmat laittomasti musiikkinsa lataavat eivät ihan tyydy siihen yhteen singleen per vuosi...) Ja ihmiset voivat nyt pitää ne palkokasvit poissa sieraimistaan, en siltikään ole millään tavalla heidän (levy-yhtiöt, IFPI jne.) puolellaan, ainakaan ennenkuin ymmärtävät että ihmiset haluavat nopeaa ja halpaa palvelua nykyajan tekniikoilla. Sitä palvelua on tähän mennessä tarjonnut p2p-verkot, koska levy-yhtiöt eivät itse ole siihen kyenneet. "Kennedy iloitseekin, että nettijakeluun voidaan keskittyä nyt myös mahdollisuutena, eikä enää pelkkänä uhkana. " Tämä viittaisi siihen, että jollakin tasolla levy-yhtiötkin alkavat asian ymmärtää, ongelma vaan taitaa olla siinä, että nykyisistä riistohinnoista on luovuttava että systeemi alkaisi toimimaan. Kuka hullu sitä ostaa sarjan ykkösiä ja nollia kovalevylleen samalla hinnalla kuin saa fyysisen kiekon itselleen...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.1.2006 @ 07:45

2122.1.2006 8:15

eduard0..toi on täyttä asiaa. En ainakaan viitsisi maksaa 20€ siitä, että löytyy 10 biisii koneelta jotka saattavat yht äkkiä häviä jonkun viiruksen takia, toisaalta jos esim 5€/10 biisiä niin se viiruksen aiheuttama häviäminen ei olisikaan niin suuri ja voisi vaikka ostaa useammankin cd levyn vaikka tarjolla olisi laitonkin vaihtoehto. Mieluiten tukisin suoraan bändei kun taas levy yhtiöit ynnä muit välikäsiä.

2222.1.2006 9:15

Jop asia on niin juuri kuin edellä sanottiin hinta on aika kova kun mietitään niitä kustannuksia kun onhan se jo digitalisessa muodossa kun se paistetaan levylle..joten se jakelukaan ei pitäisi tuottaa ongelmia, eli siis hinta on se joka mättää...

2322.1.2006 9:25

Millähän perusteilla ifpi aikoo syyttää operaattoreita sitten kun p2p liikenne muuttuu täysin salatuksi ja ei todellakaan voi tietää mikä osa liikenteestä on laillista ja mikä ei? Ei voi muuta kun todeta jälleen kerran, että eräille pää on asennettu vain estämään henkseleitä sotkeutumasta.

2422.1.2006 9:51

"Ei voi muuta kun todeta jälleen kerran, että eräille pää on asennettu vain estämään henkseleitä sotkeutumasta" taikka isofinni hartioitten välissä :-)

2522.1.2006 11:03

IFPI on jo ajat sitten vetäissyt aivojaan isomman herneen nenäänsä. Koskahan IFPI oikeudella uhkaillen vaatii postilaitosta höyryttämään kirjeet auki ja ronkkimaan paketit jos niissäkin olis vaikka poltettuja levyjä? Entäpä tielaitos kun warettajat ajavat kiintolevyt ja koneet täynnä yhteisiin tapaamisiin "copypartyille"? Niin ja oliko jo tietokonevalmistajille lähetetty haasteita? Tallenninvalmistajiahan copyrighttotalitaristit ovatkin jo muistaakseni uhkailleet ja haastaneet (USA). ISP ei todellaakaan ole kiinnostunut omalla kustannuksellaan karkoittamaan parhaiten maksavia asiakkaitaan. Kuten ei varmaan keittiöveitsivalmistajakaan lähde kustannuksellaan painostamaan asiakkaitaan tyyliin "oletko murhaaja tai väkivaltarikollinen..." vaikka kyseessä onkin hengen ja terveyden varjelu eikä rahanahneuden suojelu. Jos tekijänoikeustotalitaristit ovat riitaantuneet radioiden soittokorvaustenkin kanssa, on yleensä uhkailtu radioasemia eikä lähetysverkon omistajia! Käsittääkseni kansalaisten viestiyhteyksien katkaisu ei ole mikään yleinen mielivaltainen huvi vaan laillakin määritelty. Kansalaisen kuluttajansuoja ja perusoikeudetkin kun on olemassa (vaikkei IFPI niitä tunnustakaan). Ei sähköjäkään ja puhelinliittymää saa pätkiä miten huvittaa. Eikä postilaitostakaan ole tietääkseni koskaan kielletty välittämästä jonkun postia. Jos IFPI:ä hysteria kiusaa niin varminta on pitää tiukasti vartioidussa kassaholvissa kaikki tuotantonsa eikä myydä tai levittää itsekään niitä missään. Sittenpähän ei tarvitse pelätä piratismia! Aivan sama pätee kuin myymälässä: Kun ei päästä ketään sisään niin ei tule näpistelijöitäkään. (Tosin näpistäminen on aina taloudellinen vahinko kauppiaalle, toisin kuin kopiointi.) P2P-imurointi on mm. eri musiikkityyleihin ja artisteihin tutustumista. Eikä P2P-musan kuuntelu todellakaan tarkoita sitä että kuulija olisi ollut valmis ostamaan ko teoksen, etenkään jos se ei ollutkaan mieleen. Voi voi, ikävää että P2P-waretus estää levyteollisuutta kusettamasta asiakkaitaan (myymästä sikaa säkissä)!

2622.1.2006 11:06

Pannaan kolehti kiertämään ja lähetetään kaikki yhes koos koko IFPI:n propellikorva-jengille foliohatut. *LOL*

2722.1.2006 11:38
jule100
Inactive

Ihan hirveetä... IFPI:n taulukosta käy myös ilmi miten P2P-verkot ovat vähentäneet kasettien ja vinyylilevyjen myyntiä. ;)

2822.1.2006 12:46

Quote:
"On kulunut jo vuosi siitä, kun pyysin operaattoreilta yhteistyötä, enkä ole käytännössä saanut minkäänlaista vastakaikua", sanoi Kennedy FT.comin haastattelussa.
Voi raukkaa. Eikö nyt kukaan ala vakoilemaan asiakkaitaan, kun John setä noin nätisti pyytää... Tämä on oikeasti jo hävyttömyyden huippu. Tullut hieman suuruudenhulluksi tämä porukka. Eipä se silti ihme ole, koska kerran koko Eurooppa on (jenkkien esimerkkiä noudattaen) kyykyssä noitten järjestöjen edessä.

2923.1.2006 13:20

Taas kerran tähän käy tämä vertaus, että pitäisikö taksiyrittäjä haastaa oikeuteen jos pankkirosvo kulkee taksilla pankkiin ja ryöstää sen. Entä pitäsikö puukko- tai ase tehdas haastaa oikeuteen, kun joku pikkurikollinen ryöstää tehtaan valmistamaa asetta apuna käyttäen snagarin kassan. Mutta IFPI:n johtaja Kennedy onkin jenkki, joten sopii heidän oikeustaju käsityksiinsä :)

3023.1.2006 17:44

Aika suorastaa röyhkeätä puhetta 5. kuolemansynnin harjoittajalta! Jonku pitäs oikeesti opettaa näille r*nkuille vähän tapoja ja nöyryyttä! Kusi noussu sen verran päähän ei muuta osaa enää ajatella kuin rahaa!

3123.1.2006 19:20

aivan sairasta touhua sehän ois sama jos mä murtautuisin jonkun kotia ja kattelisin siellä kaikkea mikä on toisan omaa mihinkä tää maailma on menossa? ps.en aijjo totetuttaa tota kun esimerkkinä heitin

3224.1.2006 6:59

Mitä keinoja on viranomaisilla nykyään puuttua esimerkiksi torrentejen lataamiseen. Tuntuu että puuttumisesta paljon puhutaan mutta ei tavoista joilla ihmisiä jää kiinni. Lähinnä on keskustelun edetessä alkanut oma perse kuummottaa, varsinkin tulevaisuutta ajatellen. Jenkeissähän on yritetty nostaa oikeusjuttuja aseteollisuutta, tupakkateollisuutta, yms. kohtaan mutta tulosta ei ole tullut... Yhdyn edellisiin kommentteihin siitä että kyse em jutuissa on kuitenkin ihmishengistä eikä läskien kihojen leivänpäällisistä...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto